macOS

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zato ti kazem...ako vec imas time machine i restore radis bez libraryija, znaci samo app i datu, ne treba ti tm iz vise razloga posebno zbog memorijskog prostora koji guta.... mozes sve elegantnije sa ovim malim smartbekap softverom da isto uradis sto ti dado link.

kada naprave sw koji moze kao ranije da bekapuje sve i napravi kroz restore isti sistem koji ce da se butuje na drugoj particiji ili disku svejedno onda ce to biti druga prica...kakav je apfs to nece skoro da se desi.

ccc to radi danas sa ogranicenjem..ne savetujem da probas :lol:
TM mi zgodan jer cuva snapshote, pa mogu da vratim verziju fajla, od nekog tamo datuma.
inace to mozes rucno, jer APFS podrzava snapshote, pa ih mozes kopirati na bezbedno mesto.
Sve sa komandne linije.

TM mi zgodan jer cuva snapshote, pa mogu da vratim verziju fajla, od nekog tamo datuma.
inace to mozes rucno, jer APFS podrzava snapshote, pa ih mozes kopirati na bezbedno mesto.
Sve sa komandne linije.
ja napr. brisem sve snapshote sa onyxom :lol:

sa smartbacupom imas i arhiv folder i sve cuva sto obrises od app do date koliko ti odredis dugo. u poslednje vreme sve radim rucno iako je to minoran posao...nemam vise poverenja u automatiku iako je komfornije naravno.

ranije je bio sjajan mali app xpad za mekove pre apfs... do sierre... briljantan za manje tekstove. danas ako radis sa notes originalnim appleovim notes moras da za svaki slucaj kopiras njegov deo iz librarija u group containers, jer hoce zesce da pohebe posebno ako mu ne das ref da cuva bekap na icloudu.

Jel ko koristi neki AV za macOS? Cini mi se da nema nikakve potrebe.
Sve sto stavljam je iz brew, appstore i poznate programe. Nema krekova,
nista piratskog, a nema drajv-baj malware ko windows...

Jel ko koristi neki AV za macOS? Cini mi se da nema nikakve potrebe.
Sve sto stavljam je iz brew, appstore i poznate programe. Nema krekova,
nista piratskog, a nema drajv-baj malware ko windows...
Screen Shot 2023-12-15 at 4.05.50 AM.png

Jel znas Maxo kako se sklanja ovaj panel, ubih se trazeci i na netu i u podesavanjima i nigde ne mogu da nadjem, nesto sam pritisnuo pre par dana i nikako da ga maknem?

ma jos je okviran ali sve radi, bilo je sa amfijem dosta price jer pardoksalno sad bolje radi na imacu19,1 nego na imacpro-u, moz misliti... al dobro videcemo...mislim da je to poslednji ili pretposlednji posle brisanja intela iz price.
Pretposlednji verovatno posto jos koriste Intel Xeon u Mac Pro, sve dok njega ne izbace jos ima nade :)

kraj podrske za nvidiu...beta 5 monterey-a je blokirala sve drajvere koji bilo kojim hakom ne mogu vise da se stave
ljudi prelaze na venturu koji imaju jake masine sa radeonima poslednje generacije..ostali mi smrtnici, se verovatno vracamo na poslednji stabilan sistem a to je mojave.
Nvidia je i ovako tesko smece od graficke, Apple se usrecio sa njima pa i sa Amd.

Probao sam nekoliko browsera, ne znam ipak ostajem na Vatrenu Lisicu, Opera rastura ram memoriju a kazu da malo trosi, Edge sam probao na brzinu, milion podesavanja tipicno za Microsoft, jeste malo trosi ram resursa, ali nedostaje mi nesto, Safari to skoro nisam ni koristio, imam neki Orion koji nie los ali treba da ima malo vise stvari, Brave....ne znam, nista bolje od Firefoxa.Vivaldi nisam probao na noviji sistem, znam da na stari kresuje ko lud cim se ne uradi update za 2-3 meseca.

Probao sam nekoliko browsera, ne znam ipak ostajem na Vatrenu Lisicu, Opera rastura ram memoriju a kazu da malo trosi, Edge sam probao na brzinu, milion podesavanja tipicno za Microsoft, jeste malo trosi ram resursa, ali nedostaje mi nesto, Safari to skoro nisam ni koristio, imam neki Orion koji nie los ali treba da ima malo vise stvari, Brave....ne znam, nista bolje od Firefoxa.Vivaldi nisam probao na noviji sistem, znam da na stari kresuje ko lud cim se ne uradi update za 2-3 meseca.
ff sa ublock originom ce sve prevazici...safari probaj sa wipr...ima mali broj sajtova koje nece da otvori kako treba.

Na to cu preci za jedno par godina, ne mrdam od Sonome.
Niti vise cackam oko tih patcheva.
haswell masina sa koje pisem bez ikakih peceva... instalacija kao na pravom meku, grafika radeon pro 2100 spoofovana da imitira radeon pro 4100...znaci nijedan jedini pec. juce definitivno resio da uzimam novi imac sa M4 jer je makina zver.

Screenshot 2024-10-29 at 08.19.31.png

Screenshot 2024-10-29 at 08.18.46.png

Poslednja izmena:

Back