bmaxa
Legenda
- Poruka
- 66.356
Ko god predje na Mac-a pitace se gde je home,end, insert delete.
Standardan insert nema, pokusajte sa fn+enter, nije garantovano da ce u svim aplikacijama raditi.
Sto se tice home/end fn+strelice. Sto se tice delete fn+backspace.
alt se zove option, windows key command, koji ujedno radi i copy/paste umesto ctrl.
Malo je cudno za one koji su navikli na ctr-c ctrl-v, ovde je cmd-c cmd-v.
Screenshot je shift+command+3, +4 je za deo ekrana, +5 je za prozor.
Standardna tastatura sa Windows oznakama moze da zbuni korisnika, pa preporucujem
da uzme Apple tastaturu za pocetak. Kasnije kad navikne korisnik moze i obicna tastatura.
Ima ugradjen bekap sistem koji se zove "time machine". Tu se moze bekapovati komplet
sistem ili izabrati sta nece da se bekapuje. Bekap se moze raditi na mrezni disk
po AFP protokolu, ne znam da li moze sa Windows sambom.
Time machine prikaze diskove koji su available i izaberete gde hocete.
On to tera automatski, mada ne preporucujem, zato sto bekap od 100 i vise
gigabajta bas dugo traje.
Kako se radi restore? Odete u single user mode, na starijim Macovima se drzi fn+nesto
prilikom boot-a, na M1 modelima se drzi taster za paljenje (to je onaj bez ikakve oznake).
Potom se tu udje u meni gde nudi restore iz time machine i tu vaskrsne ceo os u slucaju
katastrofe. Iz single user mode-a se moze surfovati za resenjima, uci u terminal,
obaviti particionisanje i instalirati svez sa interneta. Inace restore se moze uraditi
i kad je na zivo, ali ne znam da li moze da pregazi sistem dok je butovan, mozda
javi neku gresku zbog toga. Inace time machine nudi opciju da se vrate pojedini fajlovi
iz bekapa i u vidu prozora koji su jedan iza drugog izaberete koji dan hocete.
I tako...
Standardan insert nema, pokusajte sa fn+enter, nije garantovano da ce u svim aplikacijama raditi.
Sto se tice home/end fn+strelice. Sto se tice delete fn+backspace.
alt se zove option, windows key command, koji ujedno radi i copy/paste umesto ctrl.
Malo je cudno za one koji su navikli na ctr-c ctrl-v, ovde je cmd-c cmd-v.
Screenshot je shift+command+3, +4 je za deo ekrana, +5 je za prozor.
Standardna tastatura sa Windows oznakama moze da zbuni korisnika, pa preporucujem
da uzme Apple tastaturu za pocetak. Kasnije kad navikne korisnik moze i obicna tastatura.
Ima ugradjen bekap sistem koji se zove "time machine". Tu se moze bekapovati komplet
sistem ili izabrati sta nece da se bekapuje. Bekap se moze raditi na mrezni disk
po AFP protokolu, ne znam da li moze sa Windows sambom.
Time machine prikaze diskove koji su available i izaberete gde hocete.
On to tera automatski, mada ne preporucujem, zato sto bekap od 100 i vise
gigabajta bas dugo traje.
Kako se radi restore? Odete u single user mode, na starijim Macovima se drzi fn+nesto
prilikom boot-a, na M1 modelima se drzi taster za paljenje (to je onaj bez ikakve oznake).
Potom se tu udje u meni gde nudi restore iz time machine i tu vaskrsne ceo os u slucaju
katastrofe. Iz single user mode-a se moze surfovati za resenjima, uci u terminal,
obaviti particionisanje i instalirati svez sa interneta. Inace restore se moze uraditi
i kad je na zivo, ali ne znam da li moze da pregazi sistem dok je butovan, mozda
javi neku gresku zbog toga. Inace time machine nudi opciju da se vrate pojedini fajlovi
iz bekapa i u vidu prozora koji su jedan iza drugog izaberete koji dan hocete.
I tako...