Mac OS X Tigar, Leopard...

Dobio sam apple lap top iz nemacke.
Na njemu je mac os x.
Ima dva naloga a ni u jedan ne mogu uci posto trazi lozinku,a ja je ne znam.
Ni taj sto mi je doneo ne zna.
Verovatno ga je negde poplasio,al vise nije vazno.
Sta mogu da uradim.
Ne znam ni u bios kako da udjem.
Dal mogu nekako da uklonim lozinku ili da instaliram xp,kako da udjem u bios?
Sta da radim?
Pomagajte dobri ljudi...

Druže macbook radi savršeno! Pozz.;)

evo ja cu lepo da poludim....
kupila sam mali krsic Powerbook G3 na 300mhz, 64 MB (dokupila sam mu memoriju, jos 128, samo jos da je namontiram), 4MB video i 8GB HDD
Ima instaliran mac os 9.2.1 i na njemu nikako ne mogu da se snadjem niti da pustim igrice, muziku, dvx filmove ili sl.
sta da radim???
konkretno, ja sam uzela ovaj komp da bih mogla da kuckam malo na netu, malo neki tekstic za skolu i muzika usput i to je to, da bih cerki oslobodila desktop racunar za sve ostalo
sta sad ja sa ovim "cudetom" da radim?

evo ja cu lepo da poludim....
kupila sam mali krsic Powerbook G3 na 300mhz, 64 MB (dokupila sam mu memoriju, jos 128, samo jos da je namontiram), 4MB video i 8GB HDD
Ima instaliran mac os 9.2.1 i na njemu nikako ne mogu da se snadjem niti da pustim igrice, muziku, dvx filmove ili sl.
sta da radim???
konkretno, ja sam uzela ovaj komp da bih mogla da kuckam malo na netu, malo neki tekstic za skolu i muzika usput i to je to, da bih cerki oslobodila desktop racunar za sve ostalo
sta sad ja sa ovim "cudetom" da radim?

instaliraj ubuntu. Za office, internet, filmove i muziku vise ti i ne treba. Jos je besplatan, stabilan i sto je navajznije nema virusa. A nije ni tezak :)

aha...
a ubuntu je???

"Ubuntu je veoma popularna GNU/Linux distribucija prvenstveno namenjena desktop računarima. Zasnovan je na Debian GNU/Linuxu, a Ubuntu krasi upotrebljivost, izdavanje novih verzija na svakih šest meseci, jednostavna instalacija i nenametanje zakonskih ograničenja."

Sada sam video da taj racunar ima bas malo RAM memorije, tako da bi verovatno morala neka starija verzija ubuntu-a...

Posto si verovatno navikla na windows, mozda je bolje da instaliras windows 98

P.S: ubuntu je operativni sistem :)

aha, izguglala sam malo ;)
uzela sam jos 128mb rama pa bi trebalo da radi ok
na drugom lap-topu sa slicnom konfiguracijom (compaq armada i sa 128mb) radi XP bez problema, ali taj lap-top mi je burazer prisvojio, pa sam ja ostala da se patim sa ovim
a posto me vec nedeljama zeza moj xp na desktop racunaru, sta mislite ili sta mi preporucujete da li da i ovde instaliram taj ubuntu?
xp sam i reinstalirala i cini mi se da je sad jos gore

na drugom lap-topu sa slicnom konfiguracijom (compaq armada i sa 128mb) radi XP bez problema, ali taj lap-top mi je burazer prisvojio, pa sam ja ostala da se patim sa ovim
a posto me vec nedeljama zeza moj xp na desktop racunaru, sta mislite ili sta mi preporucujete da li da i ovde instaliram taj ubuntu?

da je moj komp (ili za nekog iz moje porodice) ja bih verovatno instalirao ubuntu. Znam sta da radim ako slucajno nesto ne ide kako treba.
Ako ne zelite da eksperimetnisete onda je najbolje da snimite XP.

Edit: Ako se slucajno odlucite za ubuntu, toj konfiguraciji bi najvise odgovarao ubuntu 8.04 LTS jer malo zahteva (mada moze da radi i trenutno najnovija verzija 8.10).

Poslednja izmena:
hvala puno na savetima, pocela sam da skidam ubuntu 8.10 pa cemo videti sta dalje
on ce verovatno celu noc da skida, pa ja tek sutra ako uspem da instaliram...
u svakom slucaju, dobrih saveta nikad dosta ;)
pozdrav svima i hvala jos jednom

Ubuntu instaliraj na desktop i reši se bede zvane win. a taj ''kršić'' ne diraj! Instalirati neshto drugo na maca je svetogrdje! Skini nekog tigra al' da bude retail i instaliraj na svoj powerbook i uživaj!

sta mislite o Jaguaru za slabije racunare?
za tigra mi treba min. 256MB

Pošto imam knjigu OS Jaguar, na srpskom, odatle sam učio prve korake kako da se snadjem na Appleovom operativnom sistemu. Deluje odličan, za korišćenje se priznajem ne razlikuje mnogo od današnjeg Leoparda. Mada svako unapredjenje operativnog sistema donosi određeni broj novina i prednosti ali imamo ono što imamo i koristimo ga kako umemo i znamo. Nekada je važilo "Što više znaš više vrediš", sada u današnje vreme samo ne daj da šefovi saznaju da nešto znaš odmah još jedan posao više na ledjima za istu platu.

Mislim da je to poturanje mac operativnog sisstema pc-ju kso stavljanje bridgestone guma na jugo 45.
Lik koji je stavio mac na pc-lap top skinuo je isti kad je video kako to izgleda u originalu na mom macu.. ;).

Mac nije samo leopard, tigar sta vec.. mac je dizajn, pouzdanost hardvera, elegancija...sve..
jednostavno mac os na pc-ju je smesan.

Mislim da je to poturanje mac operativnog sisstema pc-ju kso stavljanje bridgestone guma na jugo 45.
Lik koji je stavio mac na pc-lap top skinuo je isti kad je video kako to izgleda u originalu na mom macu.. ;).

Mac nije samo leopard, tigar sta vec.. mac je dizajn, pouzdanost hardvera, elegancija...sve..
jednostavno mac os na pc-ju je smesan.

Hm, u principu imaš pravo... ali, mnogi ljudi jednostavno zaziru od promene...
Ovo je potpuno ok. put da se razbiju predrasude...

Back