lovci na ljudske duše

Pre neki dan sam videla kod drugarice neku versku knjigu, pod pokroviteljstvom SPC, i tu takodje pise da su baptisti sekta, ali ne mogu da se setim ko je autor. Bas smo raspravljale oko toga i ona mi je rekla da ako tako pise onda je to tako. Navodno da su se izdvojili od protestanata. Nije vredelo da joj objasnjavam da nisu sekta. U okviru knjige pisano je i o tarot kartam, JS, adventistima.........

Ko se odvojio od pentekostalaca. Baptisti??? Vece gluposti nisam cuo. Kako neko ko je ovog leta proslavio 400 godina postojanja moze da se izdvoji od nekoga ko je nastao krajem XIX veka?

Pre neki dan sam videla kod drugarice neku versku knjigu, pod pokroviteljstvom SPC, i tu takodje pise da su baptisti sekta, ali ne mogu da se setim ko je autor. Bas smo raspravljale oko toga i ona mi je rekla da ako tako pise onda je to tako. Navodno da su se izdvojili od protestanata. Nije vredelo da joj objasnjavam da nisu sekta. U okviru knjige pisano je i o tarot kartam, JS, adventistima.........

Баптистичка црква као покрет се никада није издвојио из протестантизма. Нажалост, па поједине протестантске, али углавном традиционалистичке цркве чине данас велики грех тиме што допуштају тзв. истополне бракове, па тако гледано не би ни било лоше оградити се од тога или издвојити, али рећи да је Баптистичка црква или исто тако Пентекостна црква секта је или акт дебелог незнања или чисто једне покварености и злобе, које је овде и данас у овој верском окружењу постала сасвим нормална...

Ko se odvojio od pentekostalaca. Baptisti??? Vece gluposti nisam cuo. Kako neko ko je ovog leta proslavio 400 godina postojanja moze da se izdvoji od nekoga ko je nastao krajem XIX veka?

islandjanin:
Баптистичка црква као покрет се никада није издвојио из протестантизма. Нажалост, па поједине протестантске, али углавном традиционалистичке цркве чине данас велики грех тиме што допуштају тзв. истополне бракове, па тако гледано не би ни било лоше оградити се од тога или издвојити, али рећи да је Баптистичка црква или исто тако Пентекостна црква секта је или акт дебелог незнања или чисто једне покварености и злобе, које је овде и данас у овој верском окружењу постала сасвим нормална...

Posebno su kao sekta izdvojeni pentekostalci.:lol: Knjigu sam samo prelistala.
Pokusala sam da joj objasnim da su baptisti zapravo protestanti, ali je ispalo da su protestanti nesto posebno, a da su baptisti sekta, jer tako pise u knjizi.
E bas cu da je pitam za ime autora, pa cu da vam kazem.:D

edit pisac knjige je Zoran Lukovic :lol: (kako li sam to zaboravila :lol:)

Poslednja izmena:
...Nego, jelena=t, shvatam ja da ti želiš da pomogneš, i sve je to divno i krasno i za svaku pohvalu, ali lepo te molim, nemoj više Lukovića da citiraš, praviš više štete nego koristi, baš kao što i on čini. :(

Ok...neću više...

Видим, доле набрајаш и између осталог спомињеш баптисте и пентекосталце... Претпостављам да знаш нешто о њима, тј. да су те цркве секта?? Или само као и већина која везе нема с истином, копираш текстове и онда их овде постављаш из неког разлога, јел сам у праву?

Ne znam mnogo, onoliko koliko sam pročitala...neki poseban razlog ne postoji, sama religija je organizovano zlo, tako i sekte...ma kakvo im bilo učenje.

A po cemu su baptisti sekta? A ima na internetu negde i link na YouTube-u gde je pravoslavni svestenik u Valjevu izjavio za tamosnju televiziju da nisu sekta i staje u njihovu zastitu.
Uostalom da su sekta, kako bi onda tadasnji predsdnik Baptistickog saveza SFRJ docekao Dzimi Kartera na Surcinu i pozeleo mu dobrodoslicu u Jugoslaviju pre Marsala Tita (ako se dobro secam to je bilo 1977)?

Youtube je svakako izvor dostojan svake pohvale, ako je pravoslavni sveštenik tako rekao, mora biti istina...
Kakve veze ima koje godine je osnovana? Koliko znam, postoje od 1612 godine...

Наравно да нису секта. Међутим, мене интересује мало неко објашњење по том питању од "очигледно" врсног познаваоца тематике, тј. аутора теме...

Ne ironiši, Ne poznajem tematiku dovoljno da bi se upuštala u neke dublje rasprave...koliko je neki izvor istinit, ili validan, ne mogu da tvrdim...znam da im se učenje temelji na Hrišćanstvu...nije li i Hrišćanstvo bilo sekta?
Zar baptisti nisu protestantski hrišćani, koji takođe imaju neka svoja učenja...ogranak crkve, slobodna zajednica?

Zašto termin "sekta" toliko vređa? Da pokušate prvo ovo da razgraničite, pa nastavite da napadate...

eremita, da li si svestan da se od navedenih kriterijuma i tehnika sve, osim četiri, stavke mogu primeniti i na SPC ili bilo koju drugu versku zajednicu ili denominaciju avramskih religija? :roll:

Значи ли то да мали Јовица овиме хоће да нам саопшти да су секте и СПЦ једно те исто са малим разликама? Ко је по теби боље упознат са радом секти на тлу Србије од њега?

Секте су постале политички проблем у Србији а не теолошко фундаменталистички доласком Милошевића на власт који им је широм отворио врата. Данашњи демократи су само ставили лагану завесу јер су у истом власничком односу према овој држави. Када је у Србији нешто везано за политику до те мере онда је везано наравно за полицију и војску. И ту наступа Луковић. Када би полиција имала сва овлашћења која су потребна да би се сузбиле секте на тлу Србије требало би највише месец дана. Али знамо зашто није тако.

Значи ли то да мали Јовица овиме хоће да нам саопшти да су секте и СПЦ једно те исто са малим разликама?

Šta ti ovde nije jasno:
Ne, pronašao sam SPC u većini stavki, upravo sam zato i skrenuo pažnju da kriterijum ne valja. :bye:

Pozivate se na kriterijum za distinkciju verskih zajednica koji SPC svrstava u sektu.
Želim da saopštim da smatram da kriterijum nije dobar.

Ко је по теби боље упознат са радом секти на тлу Србије од њега?

Hm, bar pola bivšeg DB-a i dobar deo vojne-obaveštajne, trećina katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i nekoliko desetina sociologa, psihijatara, psihologa i radnika MUP-a, za početak. :bye:
Poenta je u tome što je Luković često viđen u medijima, pa služi ko maskota, prepoznatljivo lice koje laici povezuju sa sektama, te ga voditelji rado zovu u goste u svoje TV emisije, a novinari rado intervjuišu.
Luković je kao reklama, lako prepoznatljiv i šupalj.

Секте су постале политички проблем у Србији а не теолошко фундаменталистички доласком Милошевића на власт који им је широм отворио врата. Данашњи демократи су само ставили лагану завесу јер су у истом власничком односу према овој држави. Када је у Србији нешто везано за политику до те мере онда је везано наравно за полицију и војску. И ту наступа Луковић. Када би полиција имала сва овлашћења која су потребна да би се сузбиле секте на тлу Србије требало би највише месец дана. Али знамо зашто није тако.

Svakako da se radi o problemu koji veliki deo svojih korena ima u političkim vodama, ali senzacionalizam kome je Luković sklon, baš kao i FECRIS, čija Srbija, nije članica (bar nije bila poslednji put kada sam na njih obratio pažnju); čini više štete nego koristi.
Ja pokušavam da objasnim da Luković iznosi neke svoje lične stavove, koji su skopčani sa njegovim neprofesionalizmom.
Inače, rešenje koje predlažeš, bi se Srbiji obilo o glavu kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu.
Kroz Lukovićeva istupanja provejavaju delovi informacija koje su skupile njegove kolege, ali ne nudi se nikakva konkretna kontramera. Pri tome, Luković je veoma dobro upoznat sa time koje su efikasne kontramere.
Ne želim ovde da ulazim u to šta motiviše takvo njegovo ponašanje, samo želim da naglasim da je veoma neozbiljan.

Šta ti ovde nije jasno:

Pozivate se na kriterijum za distinkciju verskih zajednica koji SPC svrstava u sektu.
Želim da saopštim da smatram da kriterijum nije dobar.

Hm, bar pola bivšeg DB-a i dobar deo vojne-obaveštajne, trećina katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i nekoliko desetina sociologa, psihijatara, psihologa i radnika MUP-a, za početak. :bye:
Poenta je u tome što je Luković često viđen u medijima, pa služi ko maskota, prepoznatljivo lice koje laici povezuju sa sektama, te ga voditelji rado zovu u goste u svoje TV emisije, a novinari rado intervjuišu.
Luković je kao reklama, lako prepoznatljiv i šupalj.

Svakako da se radi o problemu koji veliki deo svojih korena ima u političkim vodama, ali senzacionalizam kome je Luković sklon, baš kao i FECRIS, čija Srbija, nije članica (bar nije bila poslednji put kada sam na njih obratio pažnju); čini više štete nego koristi.
Ja pokušavam da objasnim da Luković iznosi neke svoje lične stavove, koji su skopčani sa njegovim neprofesionalizmom.
Inače, rešenje koje predlažeš, bi se Srbiji obilo o glavu kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu.
Kroz Lukovićeva istupanja provejavaju delovi informacija koje su skupile njegove kolege, ali ne nudi se nikakva konkretna kontramera. Pri tome, Luković je veoma dobro upoznat sa time koje su efikasne kontramere.
Ne želim ovde da ulazim u to šta motiviše takvo njegovo ponašanje, samo želim da naglasim da je veoma neozbiljan.

Свако зашто има своје зато. Наравно да тимски рад стоји иза озбиљних проблема као што су секте а ако имало познајеш проблематику потпарола државних институција и начин на који се постаје медијски популаран биће ти јасно зашто Луковић а не неко други. Ако се његова књига о сектама третира као уџбеник у Каменици не желећи да улазим у ментални склоп полазника таквих школа за мене је то довољан доказ да неко и о томе размишља у Србији. Секте су јако добро повезане како економским тако и политчким каналима и напречац и преко ноћи на њиховом сузбијању се не може радити без добре логистике свих људи које си споменуо. Фронтмен Луковић некима изгледа као полулаик или можда полупрофесионалац али то је само привид. По томе се и разликују професионалци од аматера. Ови други поседују само тактику. Логистика првих им је непозната.

Свако зашто има своје зато. Наравно да тимски рад стоји иза озбиљних проблема као што су секте а ако имало познајеш проблематику потпарола државних институција и начин на који се постаје медијски популаран биће ти јасно зашто Луковић а не неко други. Ако се његова књига о сектама третира као уџбеник у Каменици не желећи да улазим у ментални склоп полазника таквих школа за мене је то довољан доказ да неко и о томе размишља у Србији. Секте су јако добро повезане како економским тако и политчким каналима и напречац и преко ноћи на њиховом сузбијању се не може радити без добре логистике свих људи које си споменуо. Фронтмен Луковић некима изгледа као полулаик или можда полупрофесионалац али то је само привид. По томе се и разликују професионалци од аматера. Ови други поседују само тактику. Логистика првих им је непозната.

Ne razumeš šta pokušavam da kažem.
Ono što Luković priča, to se priča već trideset godina unazad, bez ikakvog efekta, čak bi se u nekim slučajevima moglo tvrditi da ima kontraefekat.
Kompletna strategija rešavanja problema je zasnovana na premisama koje su postavljene još pre nego što je Luković postao inspektor, kada je pohađao ondašnje kurseve i danas samo tu strategiju forsira, a to nije dobro, jer dovodi do premorenosti ljuidstva koje se bavi tim problemom, rešavaju se pojedinačni slučajevi, ne posvećuje se pažnja preventivi, itd., da ne ulazim dublje u temu.
Poenta je da se Luković drži, kao pijan plota onoga što je naučio pre trideset godina, a ne onoga što su mu predavali u poslednjih 10-15 godina. Njegove metode su zastarele i neefikasne, a zna da postoje bolje.
Da li sam sada jasniji?
Samo da napomenem da to nema veze sa državom, nego sa pristupom ljudi koji se ovim problemom bave.

Значи ли то да мали Јовица овиме хоће да нам саопшти да су секте и СПЦ једно те исто са малим разликама?
Šta ti tu nije jasno.... svaka religija prolazi taj put, svaka polazi od male sekte. Kad dobije uticaj, članstvo, moć, pare i nekretnine, onda sebe naziva religijom a pokušava da uništi malu konkurenciju koja joj oduzima hleb.

I Delta je nekad bila malo preduzeće, a sad gasi jednu po jednu porodičnu prodavnicu. Što uopšte ne znači da su male prodavnice loše i da ih treba iskoreniti kao što bi uprava Delte najviše volela... ;)

SPC: Sekte su izvor sveg zla na ovom svetu! Čuvajte omladinu! To je prerušeni đavo! Sve pare dajte nama!

smiley_greedy.jpg

Ono što Luković priča, to se priča već trideset godina unazad, bez ikakvog efekta, čak bi se u nekim slučajevima moglo tvrditi da ima kontraefekat.
Kompletna strategija rešavanja problema je zasnovana na premisama koje su postavljene još pre nego što je Luković postao inspektor, kada je pohađao ondašnje kurseve i danas samo tu strategiju forsira, a to nije dobro, jer dovodi do premorenosti ljuidstva koje se bavi tim problemom, rešavaju se pojedinačni slučajevi, ne posvećuje se pažnja preventivi, itd., da ne ulazim dublje u temu.
Poenta je da se Luković drži, kao pijan plota onoga što je naučio pre trideset godina, a ne onoga što su mu predavali u poslednjih 10-15 godina. Njegove metode su zastarele i neefikasne, a zna da postoje bolje.
Da li sam sada jasniji?
Samo da napomenem da to nema veze sa državom, nego sa pristupom ljudi koji se ovim problemom bave.

Ма јели! Па ако нема везе ко спречава решавање тог проблема? Луковићева доктрина стара преко 30 година или политичка воља моћних људи у Србији који морају да играју како им се каже ѕа све па и за ово? Како то да секте нису биле тако јаке у комунизму? Сутра ћеш имати представнике секти у Скупштини Србији који ће тражити право на жртвовање девица макар једном годишње у време пуног месеца, као што их имају нпр. педофили у Холандији! Шта ћеш онда? Опет да вичеш на Луковића?

Ма јели! Па ако нема везе ко спречава решавање тог проблема? Луковићева доктрина стара преко 30 година или политичка воља моћних људи у Србији који морају да играју како им се каже ѕа све па и за ово? Како то да секте нису биле тако јаке у комунизму? Сутра ћеш имати представнике секти у Скупштини Србији који ће тражити право на жртвовање девица макар једном годишње у време пуног месеца, као што их имају нпр. педофили у Холандији! Шта ћеш онда? Опет да вичеш на Луковића?

Sekte nisu bile jake u vreme komunizma zbog kvalitetnog obrazovanja i preventivnog delovanja.
Luković ne sprovodi ni jedno, ni drugo.
Ja pokušavam da ti objasnim da postoje efikasniji načini sa rešavanje problema, za koje Luković zna, ali ih ne primenjuje. Pri tome ga to ne sprečava da na sebe preuzima zasluge nekoliko desetina ljudi koji se ozbiljno bave ovim problemom i ne pojavljuju se na TV-u ili u novinama.
Ovo ostalo što si napisao spada u isto ono paničarenje i senzacionalizam koje odlikuje i Lukovića, nešto što je neprofesionalno i kontrproduktivno.
Ovaj problem zahteva kvalitetnu analizu i promišljeno delovanje, a ne javno davanje oduška emocijama, što činiš i ti, ali što je još ozbiljnije čini i Luković.

Da probam da ti objasnim drugačije. Deo pristupa koji Luković koristi ne samo da je zastareo i potiče iz perioda od pre 30 godina, nego u njemu postoji deo koji je star skoro dva milenijuma (a to ti veoma lako mogu demostrirati).
Da ne pominjem onaj nesrećni kriterijum za sekte FECRIS-a, koji je operativno neupotrebljiv, a može biti koristan samo za političke kampanje... :roll:

sekte ne mogu da deluju kada su ljudi bogati duhom da se tako izrazim..sekte mogu da ulove samo posrnule duse..
zato sekte i cvetaju kada u nekom drustvu..kao u ovom srpskom danas vlada kolektivno beznadje..zato i imamo baba vange i milane tarote takodje

Negde 1993 godine beše pokrenut list (magazin) pod naslovom "Narodni život". Ne vidjam ga više ali se dobro sećam da je u drugom broju u jednom napisu stajalo da će Hrišćanstvo polako nestati a da će se proširiti izvesna nova religija.
Verovatno je Hrišćanstvo dotrajalo.
Možda neko od vas zna više o tom napisu a i samom listu.

Bi li mi neko odgovorio ZAŠTO SU STAVOVI, SHVATANJA I UBEDJENJA LJUDI PO PITANU RELIGIJA I NJIHOVE ISPRAVNOSTI ILI NEISPRAVNOSTI TAKO PODELJENA, ČESTO KONTRADIKTORNA, SUPROTNA PA ČAK I OSTRAŠĆENA?
Izgleda da postoji neki mali detaljčić kojeg niko ne razume.

Da li sam sada jasniji?

oboje se jako dobro razumemo i znamo o cemu pricamo.... samo sa tom razlikom sto ja smatram da je drzava najodgovornija za ovo stanje. i u to me niko ne moze ubediti da gresim poznajuci bas tu logistiku kako je do svega sa sektama i doslo malo pre devedesetih...

sekte ne mogu da deluju kada su ljudi bogati duhom da se tako izrazim..sekte mogu da ulove samo posrnule duse..
zato sekte i cvetaju kada u nekom drustvu..kao u ovom srpskom danas vlada kolektivno beznadje..zato i imamo baba vange i milane tarote takodje
Po tvom ispada da je i hrišćanstvo, kao sekta judaizma svojevremeno, lovilo "posrnule duše"?

P.S. Milan Tarot je retka svetla tačka u moru prevalentnog idiotizma. (u oblasti kojom se bavi)

Back