lovci na ljudske duše

Mrzi me da brojim. Poslacu ti na pp kad me ne bude mrzelo da brojim.

Drugim rečima ti misliš da je više ratova bilo tokom I milenijuma p.n.e., nego u poslednjih 2000 godina.
OK, a možeš li makar da mi napišeš šta te je navelo da tako misliš?

Kretanje planeta po savrsenim kruznim putanjama je Mlecni put. Dakle,to nije budalastina.

:roll:
Marko, Mlečni put je galaksija i izgleda ovako:
Milkyway_pan1.jpg

800px-Deathvalleysky_nps_big.jpg

Ovako bi otprilike izgledao Mlečni put kada bi ga neko slikao sa pozicije na osi rotacije i van ravni rotacije:
180px-236084main_MilkyWay-full-annotated.jpg

Ovo je šematski prikaz:
614px-Milky_Way_Arms.svg.png

Dalje, planete se ne kreću po savršenim kružnicama, dakle jeste budalaština.

Svemir JESTE beskonacan.

Marko, na osnovu merenja znamo da je svemir nekada bio znatno manji nego što je sada i znamo da se širi, dakle nije beskonačan.

Na sta se misli kad se kaze da objekti "iznad" Zemlje nisu istog materijala kao Zemlja?

Da elementi koji ih čine se ne mogu naći na Zemlji.

Drugim rečima ti misliš da je više ratova bilo tokom I milenijuma p.n.e., nego u poslednjih 2000 godina.
OK, a možeš li makar da mi napišeš šta te je navelo da tako misliš?

Не током 1 миленијума,већ током Старог века.
Па Историја ме је навела да тако мислим. А ако немаш Историју,користи се здравим разумом. У старом веку није био откривен већи део планете. Много људи на малом месту. Мноштво амбициозних људи. Са сваким мењањем владара долазило је до ратова. Од средњег века па надаље,за тако нешто су се користиле политичке смицалице. Данас нема ратова због власти,већ политичких атентата.

Marko, Mlečni put je galaksija i izgleda ovako:

Ovako bi otprilike izgledao Mlečni put kada bi ga neko slikao sa pozicije na osi rotacije i van ravni rotacije:
Ovo je šematski prikaz:

Dalje, planete se ne kreću po savršenim kružnicama, dakle jeste budalaština.

Marko, na osnovu merenja znamo da je svemir nekada bio znatno manji nego što je sada i znamo da se širi, dakle nije beskonačan.

Da elementi koji ih čine se ne mogu naći na Zemlji.

Не разумем се добро у астрономију па нећу покушати да ти противречим,у случају да се не избламирам. Али објасни ми молим те,како то да планете Сунчевог система нису излетеле из галаксије ако се крећу по тој путањи коју си показао?

Можда нису "савршено" округле, можда су елипсоидног облика,али путање не воде планете напоље из галаксије. Планете безгрешно круже око Сунца,идући тим путањама.
Ако су Архимед и Демокрит били толики буквалисти да верују како Аристотел мисли на савршене кругове које је оцртао Бог пенкалом око Сунца,нисмо ми.

Која мерења могу да кажу колики је свемир? Зар постоји мерна јединица за тако нешто? Јесу ли слане сонде и шатлови даље од Плутона?

Не током 1 миленијума,већ током Старог века.

Marko, ja sam odgovarao na tvoju poruku onako kako si je napisao:
Samo u toku 1 milenijuma p.n.e bilo je osvajackih ratova i religioznih carki vise nego za ova 2 milenijuma nove ere.

Sada ne znam više šta u stvari želiš da kažeš.

Па Историја ме је навела да тако мислим. А ако немаш Историју,користи се здравим разумом. У старом веку није био откривен већи део планете. Много људи на малом месту. Мноштво амбициозних људи. Са сваким мењањем владара долазило је до ратова. Од средњег века па надаље,за тако нешто су се користиле политичке смицалице. Данас нема ратова због власти,већ политичких атентата.

Marko, ovo je toliko "bušno" da ne bi ni slovo ostalo, kada bih krenuo u osporavanje.
Pročitaj i sam šta si ovde napisao, pa ako i dalje budeš tako mislio, samo napiši, pa ću ti ukazati na greške.

Не разумем се добро у астрономију па нећу покушати да ти противречим,у случају да се не избламирам.

Marko, ne možeš da se "izblamiraš" ako pitaš, ali možeš ako tvrdiš.
Razlika je poprilična.

Али објасни ми молим те,како то да планете Сунчевог система нису излетеле из галаксије ако се крећу по тој путањи коју си показао?
Можда нису "савршено" округле, можда су елипсоидног облика,али путање не воде планете напоље из галаксије. Планете безгрешно круже око Сунца,идући тим путањама.
Ако су Архимед и Демокрит били толики буквалисти да верују како Аристотел мисли на савршене кругове које је оцртао Бог пенкалом око Сунца,нисмо ми.

Nisam pokazao putanju kretanja planeta oko Sunca, već kako izgleda galaksija Mlečni put.
Naš Sunčev sistem je formiran oko zvezde po imenu Sunce, koja je samo jedna od najmanje 100 milijardi zvezda koje čine galaksiju Mlečni put (neke procene idu preko 200 milijardi).
Pri tome Sunčev sistem se nalazi u slabo naseljenom zaseoku po imenu Orionov krak:
Milkywaymap.GIF

Ovo je 3D prikaz, koji će ti možda biti lakši za snalaženje:

E, sada, putanje planeta oko Sunca su elipse.
Ono što zadržava planete da ne izlete sa putanje je sila gravitacije kojom Sunce deluje na planete.
Ne razumem šta znači "bezgrešno" u kontekstu kretanja planeta oko Sunca. :think:
Ako me pitaš da li Neptun zaskače koze kada niko ne gleda, odgovor je odrečan.
Aristarh, Arhimed i Demokrit nisu bili bukvalisti jer je Aristotel tvrdio upravo to što si napisao.

Која мерења могу да кажу колики је свемир? Зар постоји мерна јединица за тако нешто? Јесу ли слане сонде и шатлови даље од Плутона?

Moj savet ti je da pošalješ privatnu poruku Sentient-u i on će ti detaljno objasniti, jer je to njegova struka, a ne moja.
Merenja koja mogu da nam kažu koliki je svemir se vrše različitim metodama, ali je primarna bila razlog gradnje Hablovog teleskopa.
Sastoji se u traženju i posmatranju jedne posebne vrste zvezda koje se zovu cefeide, koje su veoma stabilne i imaju sjaj koji možemo predvideti sa velikom preciznošću, te se na osnovu merenja njivove svetlosti lako utvrđuju udaljenosti između različitih objekata u svemiru.
Merna jedinica je parsec; 1 parsec = 3,262 svetlosne godine
1 svetlosna godina = 9,4605284 × 10^15 m

Šatl je letelica koja je predviđena za let sa Zemlje do orbite i nazad i nije u stanju da ostvari interstelarni let.
Letelice "Pionir 10" koji se kreće u pravcu zvezde Aldebaran i "Pionir 11" strogo formalno nisu napustile Sunčev sistem, jer nisu prošle Ortov oblak.
"Pionir 10" je 30.12.2005. godine bio od Sunca udaljen 89,7 astronomskih jedinica (1 astronoimska jedinica je udaljenost od Zemlje do Sunca i iznosi 150 miliona kilomatara).
Pluton je od Sunca udaljen između 29,7 i 49,3 astronomske jedinice (razlika je usled velike eliptičnosti orbite).

Marko, ja sam odgovarao na tvoju poruku onako kako si je napisao:

Sada ne znam više šta u stvari želiš da kažeš.

Marko, ovo je toliko "bušno" da ne bi ni slovo ostalo, kada bih krenuo u osporavanje.
Pročitaj i sam šta si ovde napisao, pa ako i dalje budeš tako mislio, samo napiši, pa ću ti ukazati na greške.

Marko, ne možeš da se "izblamiraš" ako pitaš, ali možeš ako tvrdiš.
Razlika je poprilična.

Nisam pokazao putanju kretanja planeta oko Sunca, već kako izgleda galaksija Mlečni put.
Naš Sunčev sistem je formiran oko zvezde po imenu Sunce, koja je samo jedna od najmanje 100 milijardi zvezda koje čine galaksiju Mlečni put (neke procene idu preko 200 milijardi).
Pri tome Sunčev sistem se nalazi u slabo naseljenom zaseoku po imenu Orionov krak:
Milkywaymap.GIF

Ovo je 3D prikaz, koji će ti možda biti lakši za snalaženje:

E, sada, putanje planeta oko Sunca su elipse.
Ono što zadržava planete da ne izlete sa putanje je sila gravitacije kojom Sunce deluje na planete.
Ne razumem šta znači "bezgrešno" u kontekstu kretanja planeta oko Sunca. :think:
Ako me pitaš da li Neptun zaskače koze kada niko ne gleda, odgovor je odrečan.
Aristarh, Arhimed i Demokrit nisu bili bukvalisti jer je Aristotel tvrdio upravo to što si napisao.

Moj savet ti je da pošalješ privatnu poruku Sentient-u i on će ti detaljno objasniti, jer je to njegova struka, a ne moja.
Merenja koja mogu da nam kažu koliki je svemir se vrše različitim metodama, ali je primarna bila razlog gradnje Hablovog teleskopa.
Sastoji se u traženju i posmatranju jedne posebne vrste zvezda koje se zovu cefeide, koje su veoma stabilne i imaju sjaj koji možemo predvideti sa velikom preciznošću, te se na osnovu merenja njivove svetlosti lako utvrđuju udaljenosti između različitih objekata u svemiru.
Merna jedinica je parsec; 1 parsec = 3,262 svetlosne godine
1 svetlosna godina = 9,4605284 × 10^15 m

Šatl je letelica koja je predviđena za let sa Zemlje do orbite i nazad i nije u stanju da ostvari interstelarni let.
Letelice "Pionir 10" koji se kreće u pravcu zvezde Aldebaran i "Pionir 11" strogo formalno nisu napustile Sunčev sistem, jer nisu prošle Ortov oblak.
"Pionir 10" je 30.12.2005. godine bio od Sunca udaljen 89,7 astronomskih jedinica (1 astronoimska jedinica je udaljenost od Zemlje do Sunca i iznosi 150 miliona kilomatara).
Pluton je od Sunca udaljen između 29,7 i 49,3 astronomske jedinice (razlika je usled velike eliptičnosti orbite).

Hvala na informacijama. Sentient dakle.

J

Zadrte hrišćane smatram sektašima, one koji nisu zadrti...hmm...nisam ni sigurna da su hrišćani...

Jehovini svedoci...e to su ti pravi hrišćani i sektaši...ako ne piše u bibliji (njihovoj verziji iste, koja se do te mere razlikuje od originala da imaju autorska prava) to ne postoji

Koliko predrasuda u samo jednom postu ...:whistling:

Poslednja izmena od moderatora:
E je*es mi mater ako Srbija nije za******* Ameriku po verskim degenericima i enklavama.
Nikad ljudi nece nauciti ono osnovno sto uci Pravoslavna vera.
Sto bre da se prepiremo i svadjamo sa drugim religijama? Ko hoce da veruje u nesto nek veruje,ko ga sisa. Sta me briga,sto je ovaj onaj, a onaj propoveda ovo. Ja sam siguran u svoju veru,ko nije siguran u svoju veru neka bude ateista. Gotova stvar.

E je*es mi mater ako Srbija nije za******* Ameriku po verskim degenericima i enklavama.

Nadam se da govoriš tako o mojoj svetoj zemlji samo na osnovu neznanja, mada i to teško da mogu da uvažim kao opravdanje. :ljutko:
U S.A.D. postoji tzv. "biblijski pojas", potraži malo po netu da vidiš šta je to. :rtfm:
U S.A.D. pojedini fundamentalistički hrišćanski pokreti imaju uticaja na svim nivoima vlasti.
Porediti S.A.D. i Srbiju, na štetu Srbije... :eek:

svemir samo izgleda beskonacan..kao sto bi nama izgledala beskonacno povrsina lopte..govorimo o cetvorodimenizonalnom prostorvremenu..ka sto bi nekom ko se krece povrsinom lopte bilo potrebno vreme da se vrati skroz u krug na pocetnu tacku ali to ne bi bila pocetna tacka jer bi se u vremenu promenila..vremenu potrebnom da taj neko obidje pun krug..i ta pocetna tacka kada do nje ponovo stigne nema ni veze sa onom tackom sa koje je krenuo

Ma kakve crne predrasude....kamo sreće da su predrasude...baci pogled na temu "
Čovječanstvo u potrazi za Bogom"....

Mala vučice, u potpunosti razumem šta hoćeš da kažeš ali si svoje stavove previše izoštrila.Tvoji zaključci su uglavnom donošeni na osnovu subjektivnih doživljaja kao uostalom i kod većine duboko religioznih ljudi.
Verovatno ćeš se složiti sa mnom da su rečenice :
Bog je stvorio čoveka po svom obliku.
Bog je odredio da čovek bude gospodar planete i na većem stupnju od životinja.

čist nacizam u religiji i isto tako subjektivni doživljaj čoveka prema Bogu i prirodi koja ga okružuje.
Ti iznosiš slične stavove ali samo iz suprotnog tabora kao opozit ovome i kažeš pravoslavci su ovakvi i onakvi,svedoci isto tako ....a to jesu predrasude iste kao i ove gore navedene biblijske reči.

Mala vučice, u potpunosti razumem šta hoćeš da kažeš ali si svoje stavove previše izoštrila.Tvoji zaključci su uglavnom donošeni na osnovu subjektivnih doživljaja kao uostalom i kod većine duboko religioznih ljudi.
Verovatno ćeš se složiti sa mnom da su rečenice :
Bog je stvorio čoveka po svom obliku.
Bog je odredio da čovek bude gospodar planete i na većem stupnju od životinja.

čist nacizam u religiji i isto tako subjektivni doživljaj čoveka prema Bogu i prirodi koja ga okružuje.
Ti iznosiš slične stavove ali samo iz suprotnog tabora kao opozit ovome i kažeš pravoslavci su ovakvi i onakvi,svedoci isto tako ....a to jesu predrasude iste kao i ove gore navedene biblijske reči.

Da nema publikacija kao što su "Šta sve pravoslavna devojčica treba da zna", sajtova kao što je pakibitija, i raznih izjava visokih funkcionera SPC, a i stavova koje su iznosili i podržavali pojedini pravoslavci (ne i svi, neki su se protivili), ovaj tvoj stav bio bio tačan. Nažalost činjenice ga opovrgavaju. :(

Da nema publikacija kao što su "Šta sve pravoslavna devojčica treba da zna", sajtova kao što je pakibitija, i raznih izjava visokih funkcionera SPC, a i stavova koje su iznosili i podržavali pojedini pravoslavci (ne i svi, neki su se protivili), ovaj tvoj stav bio bio tačan. Nažalost činjenice ga opovrgavaju. :(

Eh da nije bilo inkvizicije,paljenja aleksandrijske biblioteke,rušenja hramova od Egipta do Rima,krstaških ratova i džihada,pokrštavanja,pokatoličavanja i islamizacije,konkvistadora i rekonkviste,istrebljenja indijanaca i na kraju zagađenja prirode i životne sredine - ali to je za mene upotreba religije kroz istoriju.
Čovek tj. (vladajuća klasa ljudi koja vodi čovečanstvo) jednostavno je pronašla praktičnu primenu religije koja odgovara nezasitom mentalitetu čoveka.Religija se kroz istoriju oblikuje prema potrebi čoveka da ovlada svime što ga okružuje i učini svoj mali bedni život udobnijim.Tako da je po meni tu krivica više u samom ustrojstvu nametnute nam civilizacije i u proždrljivoj prirodi čoveka,čovekovom tumačenju religije nego u samoj veri u Hrista,Islam,Paganske Bogove ili nešto treće.

Uf, i taj Todorov je onda vrlo nekorektan. Napiše knjigu u čijem naslovu stoji "Satanisti ovde i sada", i onda tu spominje baptiste, nazarene, adventiste, itd. Kakve oni veze imaju sa satanizmom? I šta će prosečan (neobavešteni) čitalac da zaključi? Baptisti = satanisti. Nije u redu.

Па ко није са Господ, против њега је!
А зна се ко је против Господа.
А Православна Цркве је једина Црква коју је основао Господ и Апостоли!

Па ко није са Господ, против њега је!
А зна се ко је против Господа.
А Православна Цркве је једина Црква коју је основао Господ и Апостоли!

Kako je pravoslavnu crkvu mogao osnovati Isus, i apostoli, kada je nastala 1054. ???

Po kojem osnovu tvrdiš da je pravoslavna crkva jedina prava ?

Već sam nekoliko puta naveo, da je pravoslavlje pravo kršćanstvo, onda bi u Srbiji vladalo bratstvo i jedinstvo.

:heart: :bye:

Kako je pravoslavnu crkvu mogao osnovati Isus, i apostoli, kada je nastala 1054. ???

Po kojem osnovu tvrdiš da je pravoslavna crkva jedina prava ?

Već sam nekoliko puta naveo, da je pravoslavlje pravo kršćanstvo, onda bi u Srbiji vladalo bratstvo i jedinstvo.

:heart: :bye:

Разумљива је та твоја ВЕЛИКААААААА грешка, када немаш основно религијско образовање.

Латинска-Папска Црква је настала 1054..док ...Православна је основана од Господа...

А под 2..нема Кршћана код нас..већ Хришћана.
а 3...нису сви Срби Хришћани...има и пагана, комуниста, јеховиних, адбентиста и др....

pijemont:
Разговор са капетаном полиције Зораном Луковићем
Организовано зло – Секте
Број 901, Рубрика Друштвена тема
Најновија немила дешавања у Новом Саду била су повод за разговор са капетаном Зораном Луковићем чије је примарно занимање борба против секти. За ''Православље'' господин Луковић говори о сектама, њиховој организацији, озбиљности и саветује како се заштитити од овог организованог зла.

Господине Луковићу, можете ли за ''Православље'' објаснити шта је секта и која су основна обележја тих социјалних група? По чему можемо препознати секту?

- Да не бисмо компликовали, да бисмо били једноставнији, послужићемо се најновијом дефиницијом која се тренутно експлоатише у круговима Европе, како ове са Запада, тако и ове са Истока: секта је свака социјална група која, без обзира на начин регистрације, форму организовања и број чланова, врши преварну злоупотребу, знање, незнање или ситуацију слабости појединаца изазивајући код њих физичке или психичке последице. Значи, секте искоришћавају нечије незнање, болест, слабост, усамљеност, старост, младост итд. И у томе је њихова опасност коју је Европа приметила и на основу тога проширила и своје кривично законодавство уводећи кривично дело менталне манипулације, да би верска права и слободе, која су тамо загарантована, Уставом ограничила: да верска права и слободе служе, а да не штете. Значи, да служе онима који верују у то у шта верују, али да не штете некима који улазе у све те ствари. Препознавање секти је врло тешко, зато што је то тиха, једна невидљива појава. Она нема много спољних обележја. Секташи дају велика обећања онима који улазе у разговор са њима. Ради се то на различите начине, али оно што је заједничко за све то је ласкање оној зони за коју се претпоставља да је осетљива.

Како они знају која је то осетљива зона? Јесу ли припадници секти добри психолози? На који начин прилазе људима?

- Зато што имате и код њих хијерархију: од обичних мисионара који деле летке до оних који улазе у дубоке разговоре. Значи, нормално је да нека дружина која је добро осмотрила једну зграду и проценила да тамо има стараца, неће послати неке почетнике. Почетници ће да оду да виде да ли у тој згради има, и колико има, усамљених стараца, а онда ће доћи искуснији који ће прићи њима и истаћи њихову тешку ситуацију, материјалну, са лековима итд, а циљ је да се измами уговор о доживотном издржавању; младом човеку ће се обећати курс у иностранству, усавршавање, страни језик, школа борилачких вештина итд. Сваком се нуди оно што је примерено његовом годишту. Сваки млади човек воли да му се истакне нека особеност, нека посебност. Сваки млади човек се бори за афирмацију, да има неки свој лични знак, предзнак, по чему ће бити препознатљив - и они ка томе иду. Они су добри психолози и тимови психолога, психијатара у врху њихове пирамиде осмишљавају програм. Секте су озбиљне организације. У свету се секте озбиљно схватају - то су, у крајњој линији, лоби групе. На начин на који раде лоби групе, тако раде и секташи. У својим оквирима, ако су међународне, оне се баве највишим областима науке - експериментима на мозгу, генетским инжењерингом, трговином људских органа. Имамо ту и проституцију и трговину белим робљем, чак су забележени случајеви трговине оружјем и дрогом, а у последње време се ради на психи, на испитивањима оног дела науке који је неистражен - то је људска психа.

Нашим законом није регулисан статус секте. Шта се да учинити по том питању и како приморати државу да реагује?

- Нема спецификума у том смислу. Значи, ми имамо кривично дело, биће кривично дело и уколико га неко уради, тај одговара по правилима, односно по санкцији тог кривичног дела. Не треба да се отежава ничија ситуација ако је припадник секте, али треба увести један спецификум за њих због тога што имамо друге ствари везане за друштвену опасност. Видите, кад неко уради кривично дело то је готова ствар и свако одговара - фудбалер, кошаркаш, секташ, уметник, полицајац. Међутим, ми имамо друге видове друштвене опасности. Ми имамо одузимање имовине, ми имамо растурене породице, ми имамо децу без једног родитеља или децу где су оба родитеља у секти и где то дете уопште нема социјални садржај као што имају његови вршњаци, него све што му је остало то су садржаји секте. Психу и своје психичке и менталне капацитете, потенцијале, посвете само секти, у крајњој линији то се и финансијски и васпитно и педагошки одражава на ту децу и та деца су без заштите. Они су у стању да у том фанатизму препишу и имовину секти, онда имамо бројна самоубиства која су урађена на различите начине. Све су то видови друштвене опасности који нису у кривичном закону и зато треба о томе да се разговара: дајте да видимо шта је то, дајте да то назовемо прекршајем, дајте да видимо какве су то медитације аутентичне и припадају далекоисточној религији, да ли сваки шлосер може да врши медитацију, да ли свака фризерка, осим што фризира, може да води курс јоге. То су измењена стања свести у којима човеку може да проради неки психопатолошки потенцијал и да доведе до душевног обољења. Они много тога раде на преобликовању наше свести и на довођење самих следбеника у стање сужене свести.

....................................

Колико је регистрованих секти у нашој земљи, које су најмасовније? Можете ли навести њихове основне карактеристике?

- Регистрованих заједница има око 60-так. Оне које ми подводимо под појам секти, саме за себе не кажу да су секте. Ниједна групација себе не зове сектом тако да можемо рећи да тих група има и 300 и 400. Колико има само појединаца који се појединачно баве спиритизмом, хиромантијом, аеромантијом, астрологијом, астромагијом, белих, црних врачева, видовњака…

У чему је ту највећа опасност? Данашњи астролози се појављују на телевизији. Кажу: „Наркоман се не ствара, наркоман се рађа. Родитељи, уколико желите да сазнате да ли је ваше дете у ризичној групи, обратите се астрологу. 50 евра кошта једна натална карта“. Неудатим женама кажу: „Ваш муж ће возити авион, пре бих рекао параглајдер“. Тако да то иде од смешних, трагикомичних прогноза па до нечег што морамо узети за озбиљно - кад неко каже да може да процени да ли ће нечије дете бити у ризичној групи за наркомане. То је перфидан начин за узимање новца и то све иде преко наших телевизија, медија! Тако се трајно руши праг толеранције између вере и празноверја, између Цркве и секте, између зловерја и празноверја и истинске духовности.

Како заштитити људе од секти? Шта чинити, с обзиром на то да су данашњи људи навикнути на медије, а видимо да се тако врши највећа манипулација?

- Највише знањем. Људи не знају много, јер се целим проблемом бавимо кампањски. Треба о томе знати. Приступ теми у свету је интердисциплинаран. Не може ни полиција сама. Ни у једној земљи, ни на Западу, ни на Истоку, није Црква та која је пресудна у борби против секти, већ је пресудна пре свега држава. То су јаке компаније, то су лоби групе, а сурогати који се код нас дешавају не морају да буду опасни по прву генерацију слушалаца, односно гледалаца, али су већ за другу и трећу опасни. Ми ћемо се једног дана вратити паганизму, почећемо да верујемо у вештице, у талисмане, у дланове, у пасуљ, у зечију шапу, јер нажалост код нас се страховито меша вера и сујеверје. Тако имате код нас људе који себе сматрају верницима а паралелно гледају линију живота, шта им је записано на руци. Знате ли колико је то фатално, фаталистички - он је верник, он је отворио душу ка Свевишњем и он сматра да Божјом промисли ради то што ради, а онда му дајте неки фаталистички пут који га чека у животу и све што му се дешава сматра судбински предодређеним. И он почиње да се плаши, долази до страхова, долази до слабости. Уместо да верник буде јак и јачи јер се причестио, јер се помолио Богу, запалио свећу, живи Литургијски и верује, ми имамо вернике који су нестрпљиви. Није проблем у животу искушење из ког он треба да изађе јачи, него судбинска неминовност која њега погађа и заиста ту има разлике. Треба радити добро, по савести. И ако се нешто деси, то је само искушење, провера моје савести. И ја сам много мирнији и јачи - слабији је онај који чека удар судбине. Зато је опасна магија. Човеково је да ради, да се моли Богу и Бог да му помогне, а не да му се ствари у животу дешавају по некој хокус-покус наредби. Јер душевно се оболи само једном у животу. То није грип. Мислим, после тога може да се лечи, залечи, али стално живимо са тим.

Код црномагијаша, окултиста, езотеричара, секташа, све изгледа математички, тако да они чак знају кад ће Господ други пут да дође. Источњаци изопачено користе учења Фројда и Јунга и кажу да је свет оно што сањамо а не оно што видимо. Долази до паралелних светова, шизофреније - свет који живи, секташ тумачи медитативним светом. Уместо сан да буде одраз живота који живимо, као што јесте здраво, научно доказано и препоручљиво, медитација, алфа-стање полусна дође као примарно, а обичан живот као рефлекс онога што се медитирало.

Секте често покушавају да привуку децу. Шта треба саветовати најмлађима и како их штитити?

- Они рачунају на дечју радозналост. Зато су деца увек у рукама педагога, родитеља... Пуштати децу саму, то је неодговорно. Понуда је увек примерена годишту. Они неће одмах говорити о вери, него: дођи да се играш, имамо лопту, играчке, лепе касете... Они се не легитимишу понудом. Треба рећи деци да не узимају ништа од непознатих људи. Велики проблем су, такође, млађи пунолетници од 14 до 18 година - пуни су афирмације, жеље за самосталношћу и њих треба упозорити на све те ствари.

Мислите ли да би државни закон којим би секте биле забрањене и кажњаване успео да сузбије њихов рад?

- Увек постоји кривично дело убиства, силовања, крађе, али то се и даље дешава, као и трговина дрогом. И због тога је превенција увек постојала у криминалистици и правосуђу. Врло је битно да држава артикулише нормативно свој став модификацијом већ постојећих кривичних дела, увођењем нових кривичних дела, правном забраном регистровања неких организација. Битно је да држава да свој став. Зашто је то битно? Битно је зато што бисмо сачували нацију од друштвених опасности које нису кривично дело. Ми ако законом пооштримо деловања надрилекара, пророка итд. ослободиће се професори универзитета који због људских права и слобода не могу да говоре, они ће моћи слободније да причају и превенираћемо уласке у све те ствари. Колико гробаља је оштећено у последњих годину дана? Треба увести кривично дело нарушавања јавног реда и мира, али квалификовано за верски објекат, казну за нестручне лекаре, менталну манипулацију, треба донети закон о верским заједницама и удружењима грађана, јер све те неформалне групе јесу секте ако раде секташке послове.

н У овом тренутку највише пажње свакако привлаче сатанисти који прете жртвовањем 12-тогодишњег детета у Новом Саду. Треба ли озбиљно схватати њихова упозорења?

- Актуелна ситуација у Новом Саду треба да се схвати озбиљно, али не панично. Искључујем могућност да се деси црна миса на начин на који је то артикулисано у претећем писму, али нико не може да искључи да се нека црна миса деси у неком подруму, кући или стану у Новом Саду.

Разговор водила Виолета Вучетић
preuzeto sa http://www.pravoslavlje.org.yu

SEKTE U SRBIJI
SEKTAŠI SE OSILILI
Procenjuje se da kod nas ima oko POLA MILIONA njihovih sledbenika - 300.000 su stalni članovi i čine tvrdo jezgro, a 200.000 su povremeni poklonici

Sektaši u Srbiji su sve agresivniji i bezobzirniji! Ključni razlog je Zakon o verskim zajednicama i crkvama, usvojen pre skoro godinu dana, koji ih štiti i omogućava im da govore i rade šta hoće, da misionare, a svuda za sobom ostavljaju žrtve. To tvrdi Slađan Mijaljević, sektolog, predsednik Udruženja građana "Istina" i član Savetovališta za žrtve sekti pri crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu.
- Ranije sektaši nisu nastupali tako oštro. Tada nisu bili zakonski priznati, već su bili obično udruženje građana. Sada su se osilili! - kaže Mijaljević za Press.
Posle donošenja zakona broj članova sekti u Srbiji se nije smanjio. Naprotiv, čak se povećao, i o tome svedoči broj ljudi koji dolazi u savetovalište. Ovo je jedina ustanova ovog tipa u celoj Srbiji. Pomoć žrtvama organizovana je u saradnji sa psiholozima, psihijatrima, sveštenicima i sektolozima.
- Za poslednja dva meseca 15 osoba nam se javilo za pomoć. To nisu ljudi koji su od pre deset godina u sekti, već poslednjih nekoliko godina. Imamo slučaj jednog samoubistva studenta. Njegovi roditelji su nam se obratili.
Taj mladić se ubio jer je doživeo izmenjeno stanje svesti družeći se sa kolegom koji je bio član satanista (ubio se 6. juna 2006, tri šestice u datumu). Imamo i slučaj mladića koji je nestao pre pet godina, a na osnovu knjiga koje su našli roditelji, zaključeno je da je u sekti.
Skoro je kod nas bio čovek čija je žena u sekti. Porodica im se raspada. Nema stručnih ustanova koje se nisu uključile u rešavanje njihovog problema, ali ne vredi. Situacija po pitanju sekti kod nas je vrlo ozbiljna! - upozorava Mijaljević.

Procenjuje se da je u Srbiji oko pola miliona ljudi u sektama. Njih 300.000 su stalni članovi koji čine tvrdo jezgro, a 200.000 su povremeni sledbenici, koji su labilni vernici u novu religiju. Svake godine 10 do 20 odsto napusti, a isto toliko novih članova uđe u sekte.
Poslednjih godina u porastu su sinkretističke sekte i dalekoistočna učenja.
- Najbrojnije organizacije sektnog tipa, a koje se po našem novom zakonu sada zovu verske zajednice su Jehovini svedoci, subotari, pentakostalci, baptisti, metodisti, adventisti i sledbenici transcedentalne meditacije.
Poslednjih godina se primećuje i porast obožavalaca kultova, a tu prednjači guru Vladimir Labat sa Fruške gore, koji je izmislio pagansku varijantu pseudohrišćanske religije (pomešana vera starih Slovena i dalekoistočnih učenja).
On radi već deset godina. Aktivan je još jedan guru koji takođe ima dosta sledbenika, čije ime ne želim da pominjem - kaže Mijaljević, i dodaje da se povećano prisustvo sekti uočava preko plakata koje lepe po gradu, ali i reklamiranja u medijima.
Savetovalištu su se javljale i osobe koje su uočile probleme posle joge (kundalini i tantra), kao i nekih transcedentalnih učenja.

Mentalno oboleli beže u oaze lažnog mira

Aleksandar Damjanović, psihijatar i docent na Medicinskom fakultetu, objašnjava da su osobe koje se priključuju sektama po strukturi ličnosti pasivne i uglavnom iz razbijenih porodica. Zato prilaze sektama i u njima nalaze utehu.
- U sekti nalaze osobu koja će da nadomesti sve nedostatke iz njihovog pređašnjeg života. Često sam se u praksi susretao sa pacijentima koji su teško mentalno oboleli, a koji su prišli sektama u pokušaju da nađu nekakvu pseudooazu mira. Prisutan je i fenomen zaraze: poznate ličnosti pristupaju sektama.
One ulažu mnogo novca i ljudi često po ugledu na njih pristupaju sektama kao što je sajentološka, koja je izrazito bogata. Njihov osnivač je rekao: "Ako hoćete da zaradite prvi milion dolara, osnujte sektu" - kaže Damjanović i pojašnjava da je sve manji verski, a sve veći aspekt komercijalizacije sekti.
On naglašava da mnoge države imaju ustaljene sisteme lečenja ljudi koji su bili žrtve sekti, a da mi to nemamo.
- Ali, kod nas postoji jaka mreža stručnjaka i mislim da možemo da uspostavimo jednu organizaciju koja bi prihvatala takve osobe - ocenjuje Damjanović.

- U poslednje vreme dosta su se aktivirali i rozenkrojceri. Oni su gnostička sekta koja veruje da postoje tajna znanja koja su druge religije skrivale, a oni ih svojim sledbenicima otkrivaju. Ima i satanista, ali su u javnosti bili prisutniji 2006. kada je bila stogodišnjica Kroulijeve knjige. Ali, daleko od toga da su se sada smirili - svedoči naš sagovornik.
Savetovalište ponekad kontaktira i policija za savet, ali zovu i sa nekih fakulteta. Naime, sekte nekada organizuju predavanja po visokoškolskim ustanovama!
- Poslednjih nekoliko godina, svakog leta kod nas dolazi jedna pseudohrišćanska sekta iz Amerike. Preko dana su u Pionirskom parku, tamo pevaju, igraju i prolaznicima tumače Sveto pismo. Uveče imaju predavanja na Filozofskom i Fakultetu dramskih umetnosti - tvrdi Mijaljević.
Mijaljević kaže da se odlazeće Ministarstvo vera pokazalo apsolutno nestručnim i nezainteresovanim za problem sekti, te da nijednom nije reagovalo na pisma koja im upućuju žrtve sekti.
- Od svakog ko dođe u Savetovalište tražim da napiše pismo. U proteklih pola godine desetak porodica koje imaju problem sa sektom su uputile pisma na adresu Ministarstva. Odgovor do sada nisu dobili - otkriva Mijaljević.
A za to vreme svašta se dešava. Tako je zbog pomenutog Labata vladika sremski Vasilije izdao službeni dokument kojim potvrđuje da SPC nema veze sa guruom i njegovim učenjem. Labat, inače vajar po struci, crta i prodaje ikone.
- Nacrta ih kompjuterski, u fotošopu, pa ih odštampa. Prodaje ih za 350 do 500 evra. Kada takvu ikonu njegov sledbenik donese kući, najpre pozove telefonom Labata pošto on "vidi" kako izgleda stan, da bi mu dao uputstva na koji zid da je okači.
Pošto je okači, opet zove njega da je on "aktivira" nekom njegovom molitvom, kako bi imala dejstvo. Tu ikonu zove fruškogorska Bogorodica, mada lik na slici nema veze sa Bogorodicom. A lik Hrista nije njegov lik. Labat čak ima matematičke proračune koliko ikona zrači - objašnjava Mijaljević.

ANA SAVIĆ

preuzeto sa http://www.dejanlucic.net

U savremenom dobu osnovni kriterijum za vrednovanje svega što je pozitivno je novac i ono što se pomoću novca može dobiti. A može se dobiti sve. Osim uobičajenih materijalnih stvari može se dobiti mir, vera, zdravlje, radost, inteligencija, prijateljstvo - tako bar obećavaju sekte. I po tome se razlikuju od opštepoznatog o ovim zajednicama. Do sada smo sekte smatrali za verske zajednice sa iskrivljenim tumačenjem i zloupotrebom zvanične religije, što su one u osnovi zadržale, ali su u skladu sa zahtevima novog vremena evoluirale i komercijalizovale se, postale profitabilne organizacije

Matej 4
18 Kad je išao pokraj mora Galilejskoga, vidje, kako dva brata, Simon, koji se zove Petar, i njegov brat Andrija, baciše mrežu svoju u more. Oni su bili ribari.
19 On im reče: "Hajdete za mnom! Učinit ću vas lovcima ljudi."

luka 5
10 Isto tako i Jakova i Ivana, sinove Zebedejeve, koji su bili drugovi Simonovi. Tada reče Isus Simonu: "Ne boj se! Od sad ćeš ljude loviti."

U savremenom dobu osnovni kriterijum za vrednovanje svega što je pozitivno je novac i ono što se pomoću novca može dobiti. A može se dobiti sve. Osim uobičajenih materijalnih stvari može se dobiti mir, vera, zdravlje, radost, inteligencija, prijateljstvo - tako bar obećavaju sekte. I po tome se razlikuju od opštepoznatog o ovim zajednicama. Do sada smo sekte smatrali za verske zajednice sa iskrivljenim tumačenjem i zloupotrebom zvanične religije, što su one u osnovi zadržale, ali su u skladu sa zahtevima novog vremena evoluirale i komercijalizovale se, postale profitabilne organizacije

Nazalost, najvece sekte postale su banke!

Lukoviću bi bolje bilo da detaljno objašnjava na koje načine sekte manipulišu svojim članovima, nego što stvara paniku koja nikome ne koristi... ili je već zaboravio sve one kurseve koje je pohađao. :roll:
A tek sajt na kome je to postavljeno daje kredibilitet...
Sve rade potpuno pogrešno i samo idu na ruku sektama, umesto da nauče narod i obrazuju ga...
:(

Najgore od svega je što je izneti tekst toliko pun netačnih podataka, da bi ga svako ko je makar površno upoznat sa pojavama koje obrađuje mogao demontirati za nekoliko minuta.
Ako su ovo ljudi koji se vode računa o delovanju raznih denominacija, onda sam ja veoma zabrinut za ovaj narod, imajući u vidu da samo kukumavču i žale se na zakon i vlast... nekako, tekst ima više politički, nego stručni ton; više je izražen senzacionalizam i paničarenje, nego stručnost i porfesionalnost.

Poslednja izmena:
Nikad ljudi nece nauciti ono osnovno sto uci Pravoslavna vera.
Sto bre da se prepiremo i svadjamo sa drugim religijama? Ko hoce da veruje u nesto nek veruje,ko ga sisa. Sta me briga,sto je ovaj onaj, a onaj propoveda ovo. Ja sam siguran u svoju veru,ko nije siguran u svoju veru neka bude ateista. Gotova stvar.

Kako si ovo lepo rekao :cmok2:

Back