lovci na ljudske duše

Lukoviću bi bolje bilo da detaljno objašnjava na koje načine sekte manipulišu svojim članovima, nego što stvara paniku koja nikome ne koristi... ili je već zaboravio sve one kurseve koje je pohađao. :roll:
A tek sajt na kome je to postavljeno daje kredibilitet...
Sve rade potpuno pogrešno i samo idu na ruku sektama, umesto da nauče narod i obrazuju ga...
:(

Najgore od svega je što je izneti tekst toliko pun netačnih podataka, da bi ga svako ko je makar površno upoznat sa pojavama koje obrađuje mogao demontirati za nekoliko minuta.
Ako su ovo ljudi koji se vode računa o delovanju raznih denominacija, onda sam ja veoma zabrinut za ovaj narod, imajući u vidu da samo kukumavču i žale se na zakon i vlast... nekako, tekst ima više politički, nego stručni ton; više je izražen senzacionalizam i paničarenje, nego stručnost i porfesionalnost.

upravo tako... gomila netacnih informacija...

a ko je uopste Lukovic :think: i za koga on radi :think:

Sve rade potpuno pogrešno i samo idu na ruku sektama, umesto da nauče narod i obrazuju ga...
:(

Najgore od svega je što je izneti tekst toliko pun netačnih podataka, da bi ga svako ko je makar površno upoznat sa pojavama koje obrađuje mogao demontirati za nekoliko minuta.

upravo tako... gomila netacnih informacija...
Inace u MUPu uoopste nije zaduzen za sekte kako se obicno predstavlja. Pravna kancelarija JS je o tome pre 2 godine dobila i zvanicni dopis iz MUPa :D

... i tako dalje, i tako dalje... :roll:

toldyouso.jpg

Nego, jelena=t, shvatam ja da ti želiš da pomogneš, i sve je to divno i krasno i za svaku pohvalu, ali lepo te molim, nemoj više Lukovića da citiraš, praviš više štete nego koristi, baš kao što i on čini. :(

U savremenom dobu osnovni kriterijum za vrednovanje svega što je pozitivno je novac i ono što se pomoću novca može dobiti. A može se dobiti sve. Osim uobičajenih materijalnih stvari može se dobiti mir, vera, zdravlje, radost, inteligencija, prijateljstvo - tako bar obećavaju sekte. I po tome se razlikuju od opštepoznatog o ovim zajednicama. Do sada smo sekte smatrali za verske zajednice sa iskrivljenim tumačenjem i zloupotrebom zvanične religije, što su one u osnovi zadržale, ali su u skladu sa zahtevima novog vremena evoluirale i komercijalizovale se, postale profitabilne organizacije

Видим, доле набрајаш и између осталог спомињеш баптисте и пентекосталце... Претпостављам да знаш нешто о њима, тј. да су те цркве секта?? Или само као и већина која везе нема с истином, копираш текстове и онда их овде постављаш из неког разлога, јел сам у праву?

A po cemu su baptisti sekta? A ima na internetu negde i link na YouTube-u gde je pravoslavni svestenik u Valjevu izjavio za tamosnju televiziju da nisu sekta i staje u njihovu zastitu.
Uostalom da su sekta, kako bi onda tadasnji predsdnik Baptistickog saveza SFRJ docekao Dzimi Kartera na Surcinu i pozeleo mu dobrodoslicu u Jugoslaviju pre Marsala Tita (ako se dobro secam to je bilo 1977)?

Наравно да нису секта. Међутим, мене интересује мало неко објашњење по том питању од "очигледно" врсног познаваоца тематике, тј. аутора теме...

Не разумем зашто овде неки људи нападају Зорана Луковића јер он је поред
тога што је инспектор МУП-а и члан Европске федерација за борбу против
сектног деловања.

Осим тога његове текстове сам пронашао и на сајтовима СПЦ што казује да
наша црква има позитиван став према његовом раду.

цитат:

Luković u knjizi „Verske sekte” kaže da su francuski pravnici 1995. godine, nakon desetogodišnjeg većanja, priznali da ne mogu da daju definiciju savremene sekte. Umesto toga, oni su odredili kriterijume na osnovu kojih neku grupu možemo nazvati sektom.

A ti kriterijumi su:

- mentalna destabilizacija,
- prekomerni finansijski zahtevi,
- izolovanje članstva od društva,
- ugrožavanje fizičkog i psihičkog zdravlja,
- uvlačenje dece u svoje redove,
- izražavanje manje ili više antisocijalnog stava,
- sukobljavanje sa redom i zakonom,
- značajniji pravni sporovi,
- izbegavanje zakonskih obaveza,
- pokušaji infiltriranja u državne organe.

Osnovni kriterijum za ispunjenje njihovih ciljeva su :

- mentalna destabilizacija
- versko preobraćenje svojih članova,
- prekomerni finansijski zahtevi i,
- ulazak u politički vrh.

Ovako pažljivo razrađeni kriterijumi delovanja sekti postali su ključ njihovog brzog širenja i velikog uspeha u sticanju moći i ogromnih bogatstava.

Sekte su usavršile i različite tehnike pomoću kojih pridobijaju svoje buduće verne članove, a to su:

- sugestija,
- hipnoza, edukacija,
- meditacija,
- joga,
- odvraćanje od medicinske pomoći, i
- primena tzv. četiri K tehnike, koja podrazumeva
1. kredibilitet (poverenje),
2. koherentnost (duhovna povezanost),
3. konzistentnost (postojanost) i
4. kongruentnost (saglasnost).

Видим, доле набрајаш и између осталог спомињеш баптисте и пентекосталце... Претпостављам да знаш нешто о њима, тј. да су те цркве секта?? Или само као и већина која везе нема с истином, копираш текстове и онда их овде постављаш из неког разлога, јел сам у праву?

A po cemu su baptisti sekta?
...
Uostalom da su sekta, kako bi onda tadasnji predsdnik Baptistickog saveza SFRJ docekao Dzimi Kartera na Surcinu i pozeleo mu dobrodoslicu u Jugoslaviju pre Marsala Tita (ako se dobro secam to je bilo 1977)?

toldyouso.jpg

Не разумем зашто овде неки људи нападају Зорана Луковића јер он је поред тога што је инспектор МУП-а и члан Европске федерација за борбу против сектног деловања.

Ja ga napadam zato što je nesposoban, neobjektivan, neprofesionalan i pravi više štete nego koristi, što se iz komentara koji su dati na priloženi intervju jasno vidi.
Odnosno, njegovi tekstovi samo idu na ruku onima protiv kojih tvrdi da se bori.
Ono što mene začuđuje je to što znam da je pohađao kurseve što pri organizaciji kojoj pripada, što pri MUP-u, koji jasno govore kako o tehnikama koje primenjuju verske organizacije pri manipulaciji, tako i o kontra-merama, a da pri tome te kontra-mere ne objašnjava niti koristi, ili ih koristi u rudimentarnom i neefikasnom obliku.
Ono što Luković pokazuje u svojim nastupima je način na koji se DB bavio problem sekti dok je Tito još bio živ, odnosno koristi metode koje su stare preko 30 godina i nisu efikasne, čak u slučajevima pojedinih verskih organizacija su kontraproduktivne.

Осим тога његове текстове сам пронашао и на сајтовима СПЦ што казује да наша црква има позитиван став према његовом раду.

eremita, utvrdili smo, upravo zahvaljujući tebi, da se na sajtovima SPC mogu naći i tekstovi upravo onih koje Luković ili L. Milin svrstavaju u sekte (Jehovini svedoci, Unifikaciona crkva, kreacionisti, itd.), te je jasno da vaša crkva ima pozitivan stav prema njima, tako da ovo teško može da bude validan argument.

Luković u knjizi „Verske sekte” kaže da su francuski pravnici 1995. godine, nakon desetogodišnjeg većanja, priznali da ne mogu da daju definiciju savremene sekte. Umesto toga, oni su odredili kriterijume na osnovu kojih neku grupu možemo nazvati sektom.

A ti kriterijumi su:

- mentalna destabilizacija,
- prekomerni finansijski zahtevi,
- izolovanje članstva od društva,
- ugrožavanje fizičkog i psihičkog zdravlja,
- uvlačenje dece u svoje redove,
- izražavanje manje ili više antisocijalnog stava,
- sukobljavanje sa redom i zakonom,
- značajniji pravni sporovi,
- izbegavanje zakonskih obaveza,
- pokušaji infiltriranja u državne organe.

Osnovni kriterijum za ispunjenje njihovih ciljeva su :

- mentalna destabilizacija
- versko preobraćenje svojih članova,
- prekomerni finansijski zahtevi i,
- ulazak u politički vrh.

Ovako pažljivo razrađeni kriterijumi delovanja sekti postali su ključ njihovog brzog širenja i velikog uspeha u sticanju moći i ogromnih bogatstava.

Sekte su usavršile i različite tehnike pomoću kojih pridobijaju svoje buduće verne članove, a to su:

- sugestija,
- hipnoza, edukacija,
- meditacija,
- joga,
- odvraćanje od medicinske pomoći, i
- primena tzv. četiri K tehnike, koja podrazumeva
1. kredibilitet (poverenje),
2. koherentnost (duhovna povezanost),
3. konzistentnost (postojanost) i
4. kongruentnost (saglasnost).

eremita, da li si svestan da se od navedenih kriterijuma i tehnika sve, osim četiri, stavke mogu primeniti i na SPC ili bilo koju drugu versku zajednicu ili denominaciju avramskih religija? :roll:

eremita, da li si svestan da se od navedenih kriterijuma i tehnika sve, osim četiri, stavke mogu primeniti i na SPC ili bilo koju drugu versku zajednicu ili denominaciju avramskih religija? :roll:

Лупаш, човече, те критеријуме су после 10 година рада УСПОСТАВИЛИ ФРАНЦУСКИ ПРАВНИЦИ - и шта сада? Теби ништа не ваља, само ти
изгледа "ваљаш"... смарач......:roll:

п.с. Да се ниси можда пронашао у неким ставкама...хехехе...

Sto se tice kredibiliteta Evropske federacije za borbu protiv sektnog delovanja nije lose da se malo potraze misljenja o njima. Koliko sam upucen od strane ljudi iz Brisela koji su zaduzeni za ovu oblast, oni imaju rejting naseg Obraza i 1389. Toliko o strucnosti i kredibilitetu :D

To je OK, ali kada sam video Sajentolosku crkvu u Parizu pao sam na boolju... Covece to nije verski objekat vec kasarna koja zauzima lep blok u centru grada... Da je po tome bila bi i "istorisjka crkva" :D
Oni me posebno oduševljavaju. Sve religije se trude da šišanje ovaca uviju u kakav-takav celofan, da se spolja barem ne vidi primarni cilj delovanja - manipulacija ljudima radi zgrtanja para. Onda se pojavljuju Sajentolozi, koji otprilike kažu "evo vam svima tuki, mi smo ovde da oderemo glupe bogate pavijane, i niko nam ne može pljunuti pod prozor jer radimo ono što druge religije rade hiljadama godina."

Brilijantno. Ron Habard je bio drski prevarant, ali je u neku ruku bio i genije.

Лупаш, човече, те критеријуме су после 10 година рада УСПОСТАВИЛИ ФРАНЦУСКИ ПРАВНИЦИ - и шта сада?

Ovaj, eremita, da li ti zaista smatraš da su pravnici kvalifikovani za formulisanje kriterijuma jednog sociološkog, teološkog, psihološkog i psihijatrijskog fenomena? :dontunderstand:

Теби ништа не ваља, само ти изгледа "ваљаш"... смарач......:roll:

Bez lažen skromnosti, eremita, ali imaj u vidu da sam ja prošao samo neznatni deo kurseva koje je Luković prošao, a ne pravim brljotine koje on pravi.
Ukoliko te zanima koje su kontra-mere koji preporučuju i primenjuju ozbiljni profesionalci koji se bave problematikom kojom se bavi i ova tema, imaš moje poruke na temama o Jehovinim svedocima, a imaš i ovaj video-klip (sa teme "Kako napraviti svoj kult", korisnika Slack Bladder):
Ovaj snimak je neuporedivo korisniji od svega što Luković izjavio u medijima u poslednjih deset godina. :bye:

п.с. Да се ниси можда пронашао у неким ставкама...хехехе...

Ne, pronašao sam SPC u većini stavki, upravo sam zato i skrenuo pažnju da kriterijum ne valja. :bye:

I uzgred, eremita, ja ne bih insistirao na tome da je članstvo u FECRIS-u dokaz kredibiliteta. ;)

Наравно да нису секта. Међутим, мене интересује мало неко објашњење по том питању од "очигледно" врсног познаваоца тематике, тј. аутора теме...

Pre neki dan sam videla kod drugarice neku versku knjigu, pod pokroviteljstvom SPC, i tu takodje pise da su baptisti sekta, ali ne mogu da se setim ko je autor. Bas smo raspravljale oko toga i ona mi je rekla da ako tako pise onda je to tako. Navodno da su se izdvojili od protestanata. Nije vredelo da joj objasnjavam da nisu sekta. U okviru knjige pisano je i o tarot kartam, JS, adventistima.........

Back