LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da se zastitari pitaju lova ne bi ni bilo.Ko ce da uzme u obzir sta zastitari imaju da kazu o lovu kad je to svima jasno.Pojedinima odgovara da se sve sto moze ulovi jer to donosi novac,dobro je poznato koliko je ovde jak lovacki lobi.Ja sam gledala prenos skupstine kada su pricali o tom zakonu vecinu nisam razumela jer su se za rec javljali nepismeni poslanici koji se bave lovom.
Samo me zanima kako mislis da zastitari urade nesto kad nemaju ni 1000-ti deo vaseg mesecnog prihoda?A takodje nemamo ni nepismene poslanike u skupstini da zastupaju prava zivotinja?
Ti si naprimer tu jako zabrinut zbog zakona o lovstvu ali zato nisi zabrinut kada po zakonu pucas na te iste zivotinje,strasno...

Situacija je takva da je Marsupilami u pravu. Lovački lobi je izuzetno jak, imaju podršku i u skupštini i u nadležnim ministarstvima i tu nema diskusije, ali umesto da se vi, lovci koji "još i znate ponešto", da tako formulišem, na vreme angažujete sami na zaštiti prirode za koju tvrdite da je volite, zovete u pomoć zaštitare kasno, tek po donošenju i stupanju na snagu zakona i podzakonskih akata loših po životinje koje jedni štite a drugi love, ne znam iz kojih razloga, valjda da se ne bi zamerali kolegama po oružju kojima je bitno samo da to u šta pucaju mrda po šumi, nebitno da li je divlja svinja ili Zelenko, kljuse jadne babe koja je pošla da nakupi granja za potpalu. Nisu mi tu jasni motivi. Pomalo me podseća na situaciju kad su sokolari kontaktirali društvo za zaštitu životinja, da ga ne imenujem, da se žale na golubare pre 10-tak godina...

Ja sam takodje lovac i nisam ni cuo da treba da se donese novi pravilnik o lovostaju, samo sam video kada je vec donesen.
Clanove lovackih drustava niko nije pitao kavo imaju misljenje o tome a pretpostavljam ni clanove drugih udruzenja koja imaju nekakvu vezu sa vanurbanim podrucijima.

Ne znam da li je neko konsultovao strucnjake, na primer biologe. Takodje ne zam kakav je pravilnik za odredjivanje vrste divljaci za lov i propisivanje lovostaja, ne znam da li je relevantan.

Kolega na nikoga ne svaljuje krivicu vec je izneo kakva je situacija i da moze da bude gora nego sto je do sada bila. Ovde sigurno ima forumasa i forumasica koji mogu da daju neke ideje, bice valjda i neka izvodljiva u praksi.

Zakon mora da postoji inace bi svako kome se prohte radio sta hoce. Kada su neki spremni da prokrijumcare 50 tona mesa cak iz Argentine, bez dobrog zakona i pravilnika o lovostaju sta bi bilo sa jestivim divljim zivotinjama kod nas?

Treba uticati na svest ljudi za drugacije i bolje ophodjenje prema okolini, ali nikada nece moci svi da prihvate to, sto je kada se bolje razmisli sasvim prirodno.

Poslednja izmena:
Boki 79, verujem da nisi cuo. Da se radilo kako treba cuo bi, ali nije ni trebalo da cujes jer je neko uzeo pare da omogući strancima (najverovatnije se o njima radi, jer u svojim zemljama vise ne mogu da love kako hoce, pa prelaze tamo gde mogu), da se ponasaju bahato, jer je ovde opšta rasprodaja. Lovacka drustva imaju svoje predsednike, tj.predstavnike u savezu, savez može da sazove vanrednu skupstinu sa jednom tackom dnevnog reda - a to je pravilnik, da izglasa zahtev za njegovim ukidanje, da taj zahtev prosledi nadležnima, da podigne ne prašinu nego tajfun u medijima i da objasni javnosti šta taj pravilnik ustvari znaci.

Preduslov za ovo sto sam navela je da se clanovi lovackih drustava zainteresuju i pobune što se nešto radi njima iza ledja, a ne da ćute kad se donosi jedan tako važan pravilnik. Vi lovci imate savez - to je mesto koje daje mnoge mogucnosti, imate u svojim redovima političare, pa iskoristite to kad vec imate.

Danas je 4. decembar, Medjunarodni dan protiv lova.
Ni jedna moja misao, niti rečenica ne bi mogla da iskaže ono što
ja mislim o lovu, kao ova pesma Nedeljka Popadića:

TATA, NEMOJ DA BUDEŠ LOVAC

Tata, nemoj da budeš lovac:
pogledaj moje tužno lice...
Tata, prodaj nekome pušku.
Tata, šta su ti krive ptice ?

Tata, možeš da budeš lekar.
Možeš da kopaš rudnike crne.
Tata, možeš da budeš pekar.
Tata, šta su ti krive srne ?

Tata, ne kupuj više metke.
Tata, molim te dozovi sebe.
Tata, shvati, pucaš u nekog
- ko ne može u tebe !​

2lstpwo.jpg

Poslednja izmena:
Сетио сам се једне симпатичне питалице коју сам чуо доста давно, можда је и ви знате али не мари.

Питање:
Шта су то ловци?

Одговор:
Ловци су група пијаних, наоружаних људи који на путу између две кафане пролазе кроз шуму.

Ne mogu se nasmejem na ovo, al da je istina, istina je
Aj da stavimo lovce nek beze a mi njih da jurimo kroz sumu
Ne da ubijemo, moze paintball, nego cisto da vide osecaj
A, da, pa nek se i to uvrsti u dozvolu za lov
Da 1 budes lovljen, pa lovi, kad vidis kako je kad si sam i nezasticen

Poslednja izmena:
i nije u redu svoju oddgovornost prebacivati na drugoga. Osvrnite se vi, lovci, na vrste koje su tema Pravilnika o lovostaju i pozovite organizacije za zaštitu životinja da vam pomognu. Pozovite ih onako kako se to radi, pismenim putem sa obrazloženjem, ukoliko smatrate da neka od njih može da vam pomogne, npr. da vas podrže, radite zajedno ...

Ja vam predlažem organizaciju koja se bavi lovom - Sloboda za životinje, imaju svoj sajt i kontakt pa ... Ovako, pozivati ljude preko foruma je ustvari pokušaj izazivanja griže savesti i prebacivanje sopstvene odgovornosti na drugoga.

Ne, niste razumeli sta sam hteo reci.
Ne pokusavam uopste da odgovornost prebacim na bilo koga , smatrao sam da je biodiverzitet srbije vlasnistvo svih drzavljana republike srbije, sto je potvrdjeno i zakonom o divljaci i lovstvu.
Shodno tome, a racunajuci da se vecina stanovnista uopste ne bavi problematikom i da nema pojma ni o cemu iz te oblast , smatrao sam da barem organizacije zastitara bi mogle ponekad da ucestvuju i potrude se da budu obavesteni o nekom zakonu ili podzakonskom aktu koji se donosi a tice se te oblasti. (pravilnik o lovostaju nije jedini koji je donesen)

To bi bilo u vasu korist ako se osvrnete na rad slicnih organizacija u svetu, nigde se ne pojavljuju zajedno s lovcima, tako da mi je Vas predlog krajnje cudan.
Jeste li Vi clan te organizacije sloboda za zivotinje? i da li biste radili nesto zajedno s nekim loavckim udruzenjem, makar se i pismeno s obrzlozenjem obratili? :)))

Ne treba nama da pomazete, pomozite tim zivotinjama za koje se kao zalazete i to tako sto cete traziti najbolje za njih.

p.s. ali ne na forumu jer se ovde nista ne postize, nego tamo gde treba. u prethodnom postu sam napisao vise nego dovoljno.

Poslednja izmena:
Ne, niste razumeli sta sam hteo reci.
Ne pokusavam uopste da odgovornost prebacim na bilo koga , smatrao sam da je biodiverzitet srbije vlasnistvo svih drzavljana republike srbije, sto je potvrdjeno i zakonom o divljaci i lovstvu.
Slažem se.

Shodno tome, a racunajuci da se vecina stanovnista uopste ne bavi problematikom i da nema pojma ni o cemu iz te oblast , smatrao sam da barem organizacije zastitara bi mogle ponekad da ucestvuju i potrude se da budu obavesteni o nekom zakonu ili podzakonskom aktu koji se donosi a tice se te oblasti. (pravilnik o lovostaju nije jedini koji je donesen).
Meni, kao nekome ko se upravo bavi tom problematikom i često ima priliku da stupa u kontakt sa državnim organima uprave na svim nivoima, se veoma ne sviđa implikacije vaše tvrdnje.
Na primer, za Arhusku konvenciju se uopšte saznalo da je Srbija potpisnica preko Ekoforuma, a njen je tekst tamo prvo objavljen, dok se od državnih organa o istoj nije moglo ništa saznati nekoliko meseci.
Slično se desilo ili dešava i sa drugim zakonskim i podzakonskim aktima u svim oblastima, ne samo u oblasti životne sredine.
I da, vršimo neprekidan pritisak na državne organe da se po tom pitanju javnost prvo konsultuje, a onda i obavesti.
Kako državnim organima nije u interesu učešće javnosti u procesu donošenja pravnih akata, onda je njihov otpor značajan.

To bi bilo u vasu korist ako se osvrnete na rad slicnih organizacija u svetu, nigde se ne pojavljuju zajedno s lovcima, tako da mi je Vas predlog krajnje cudan.
Jeste li Vi clan te organizacije sloboda za zivotinje? i da li biste radili nesto zajedno s nekim loavckim udruzenjem, makar se i pismeno s obrzlozenjem obratili? :)))
Znate li za neko lovačko udruženje koje je bilo konsultovano u vezi Pravilnika o lovu ili za neko lovačko udruženje čiji su članovi uputili primedbe na sadržaj istog pre njegovog stupanja na snagu?
Moje iskustvo sa lovcima, do sada, je uvek bilo veoma negativno, po svakom pitanju. Njihova udruženja nisu spremna na saradnju, a oni sami su ... pa bave se lovom kao sportom, to je dovoljno svakom normalnom čoveku da shvati kakvi su. :bye:

Ne treba nama da pomazete, pomozite tim zivotinjama za koje se kao zalazete i to tako sto cete traziti najbolje za njih.
Polako dobijam utisak da nam prebacujete kako ništa ne radimo po pitanju zaštite životinja. :think:

p.s. ali ne na forumu jer se ovde nista ne postize, nego tamo gde treba. u prethodnom postu sam napisao vise nego dovoljno.
Ovo apsolutno nije tačno. Forum služi kao sredstvo komunikacije. U uslovima kada postoji medijska cenzura, Internet je često jedino sredstvo informisanja dostupno zaštitarima prirode.
Uostalom, primer sa Arhuskom konvencijom, koja je najvažniji zakon ikada donesen u oblasti životne sredine, jasno govori protiv vaše tvrdnje.

Capreolus, ok, sad sam razumela, vi ne tražite pomoć, nego nam savetujete da pomognemo "tim životinjama za koje se kao zalažete". Hvala na savetu. Za trenutak sam pomislila da je "lopta spuštena" pa sam predložila neka rešenja, ali iz ovog vašeg komentara vidim da je trebalo da poslušam sopstveni savet koji sam ovde nekoliko puta napisala, a to je da sa lovcima nema razgovora. Prekršila sam to smatrajući da je važnije da se pomogne nekoj životinji ako za to postoji potreba, pa makar i lovac bio taj koji traži pomoć. U takvom slučaju ću opet prekršiti sopstvenu zabranu, a ostalo .... u ovakvim "razgovorima" se vidi neka zadnja namera. Da, u pravu ste, nigde u svetu lovci i zaštitari ne saradjuju, pa ni ovde.

Slazem se sa vama u vezi biodiverziteta.

U ostalom slažem se sa Caliburnom. Ne bih da ponavljam već rečeno, ali moram da dodam primer Pravilnika o opasnim psima. Da je donet, saznali smo iz novina. Po članu 3 Zakona o dobrobiti državni organi treba da nas konsultuju kod donošenja raznih akata. Šta tu ima više da se kaže? Oni ne žele da nas uključe, svi znamo zašto, pa da ne širim priču.

Nisam član Udruženja Sloboda za životinje.

Činjenica je da su daleko, daleko više ljudi ubili lovci neko napušteni psi, s tim što ovi potonji nisu nikog ubili već decenijama. Lovci su ti na koje treba obratiti veću pažnju.

Данас сам читао старе поруке о овој теми, а ова Caliburn-ова се јако лепо надовезује на неке раније поруке о ловцима-зулумћарима. Све то ме је подсетило на причу мог брата о једном доживљају на пецању, пре више година, када су он и пријатељ једва извукли живе главе из баражне ватре којом су их засули врли ловци. Много година после тога је избегавао да излази на воду недељом.
Знам да ће дежурни бранилац лова и ловаца одмах да скочи на ову поруку. Пошто је већ тражио доказе за тврдњу да су ловци обично пијани и опасни, могу да му приложим ауторизоване приче двојице мојих колега, иначе страсних ловаца, о "историјским" пијанкама које се обично направе током сваког изласка у ловиште. Не знам, можда негде у Србији има и трезних ловаца, али у овим причама које сам слушао из прве руке, њих нема.

"Meni, kao nekome ko se upravo bavi tom problematikom i često ima priliku da stupa u kontakt sa državnim organima uprave na svim nivoima, se veoma ne sviđa implikacije vaše tvrdnje.
Na primer, za Arhusku konvenciju se uopšte saznalo da je Srbija potpisnica preko Ekoforuma, a njen je tekst tamo prvo objavljen, dok se od državnih organa o istoj nije moglo ništa saznati nekoliko meseci.
Slično se desilo ili dešava i sa drugim zakonskim i podzakonskim aktima u svim oblastima, ne samo u oblasti životne sredine.
I da, vršimo neprekidan pritisak na državne organe da se po tom pitanju javnost prvo konsultuje, a onda i obavesti.
Kako državnim organima nije u interesu učešće javnosti u procesu donošenja pravnih akata, onda je njihov otpor značajan."

Pre Zakona o primeni Arhuske konvencije koji je donet maja 2009.god (ispravite me ako gresim oko meseca) imali ste Zakon o slobodnom prisutpu informacijama od javnog znacaja , 5 godina duze u upotrebi od Arhuske konvencije gde takodje imate clanove o pitanjima zivotne sredine, da li ste koristili taj zakon ida li znate kakve mogucnosti vam pruza?

Nije tacno, kakav Ekoforum? pogledajte na sajtu Narodne skupstine RS , Doneti zakoni, naci cete i taj o Arhuskoj konvenciji, a i sve ostale, potrebno je da znate gde da trazite neku informaciju i konkretno sta taj novi zakon donosi, Arhuska konvencija nije donela nikakve epohalne iskorake, sve to smo vec imali samo razliveno po raznim zakonima.
Imali ste i Zakon o zastiti prirode, pa Zakon o divljaci i lovstvu (u oba ima clan o javnosti svih podataka za oblasti koje uredjuju) , pa Zakon o zastiti zivotne sredine, pa starije verizije tih istih zakona. (pa npr. zakon o drzavnoj upravi, zakon o ministarstvima, itd...itd.. da ne nabrajam).

Slazem se da je otpor drzavnih organa o javnosti njihovog rada znacajan, ali ako se osvrnemo na dalju proslost uredjenijih drzava u kojima se zakoni ne samo donose, nego primenjuju i postuju videcemo da i tamo nisu cvetale ruze , i tamo su pruzali otpor ali je pod pritiskom javnosti (ma ko oni bili) taj otpor slabio do konacnog sloma, gde se na razne nacine , cesto i preko medija obajvljuje nesto sto je brizljivo skrivano. Za takav "rad" treba da postoje i zainteresovani mediji i javnost sto kod nas takodje izostaje.

Javnost smo svi mi, i Vi i ja i bilo ko ...svako moze biti ukoliko sazri gradjanska svest na tu temu.

p.s. ne znam sta radite na zasiti ostalih zivotinja, ja pisem i pricam o zastiti divljih zivotinja a to je sve skockano u zakon o divljaci i lovstvu i podzakonska akta i zakon i zastiti prirode koji se bavi uglavnom strogo zasticenim vrstama i podzakonska akta koja uredjuje poblize taj zakon. A bacio sam pogled i na ta podzakonska akta i nisam zadovoljan kakva su , pocev od Pravilnika o proglasavanju strogo zasticenih i zasticenih divljih vrsta biljaka, zivotinja i gljiva.

Nista vam ne prebacujem jer ne znam ni sta radite, pisao sam o necemu gde treba da se ukljucite.

Ovo apsolutno nije tačno. Forum služi kao sredstvo komunikacije. U uslovima kada postoji medijska cenzura, Internet je često jedino sredstvo informisanja dostupno zaštitarima prirode.
Uostalom, primer sa Arhuskom konvencijom, koja je najvažniji zakon ikada donesen u oblasti životne sredine, jasno govori protiv vaše tvrdnje.

Tacno, samo kao sredstvo komunikacije a po podeli , uglavnom kao sredstvo komunikacije medju istomisljenicima, sto nije zdrava sredina, treba razmeniti misljenje i sa onima koji ne misle kao vi da bi ostali u toku i kontaktu sa stvarnoscu koja vas okruzuje. Ova komunikacija nece nista uticati na Pravilnik o lovostaju ukoliko ne stigne dopis u ministarstvo kojim ce se traziti izmena nekih delova koji su nepovoljni po zivotinje, na to sam mislio.

Tvrdnja da je "Arhuskom konvencijom, koja je najvažniji zakon ikada donesen u oblasti životne sredine" je u osnovi potpuno netacna ili ne poznajete i ostale zakone donete u nasoj zamlji iz te oblasti i podzakonska akta, i to jako dobre zakone koji su na zalost samo slova na papiru, bez primene u stvarnosti i jos jedna sitnica. Arhuska konvencija se uglavnom odnosi na obavezu javnosti rada drzavnih organa koji donose i sprovode nacionalne zakone iz oblasti zivotne sredine. Takve tvrdnje donose kumulativne lose efekte , ljudi koji ne poznaju zakone uglavnom tvrde da mi nemamo zakone po kojima se postupa i zato nam je tako sve nesredjeno i nikakvo itd...itd... sto unosi zabunu u i ovako nezainteresovan narod i ostavljaju veliki prostor za dalji nerad i nepostupanje nadleznih. Sto bi oni radili kad Vi koji se time bavite kazete da je Arhuska konvencija nesto najbolje sto nam se desilo....stvarno sam bez teksta i zbunjen.

p.s. na kvalifikacije lovaca i normalnost i nenormalnost bilo koga , se necu osvrnuti. Ne bih ni na ovo da nisam video koliko ne poznajete materiju kojom se kao bavite.
Predlozicu Vam da za pocetak procitate Zakon o zastiti zivotne sredine i podzakonska akta iz te oblasti. Zatim, zakon o sumama, zakon o vodama, zakon o zastiti prirode .....

Previše filozofije za tako prostu stvar kao što je lov. Šta tu ima nejasno pa da mora da se objašnjava.
Lov u praistoriji je bila potreba a danas je to dijagnoza.

Pre Zakona o primeni Arhuske konvencije koji je donet maja 2009.god (ispravite me ako gresim oko meseca) imali ste Zakon o slobodnom prisutpu informacijama od javnog znacaja , 5 godina duze u upotrebi od Arhuske konvencije gde takodje imate clanove o pitanjima zivotne sredine, da li ste koristili taj zakon ida li znate kakve mogucnosti vam pruza?
Taj zakon je samo mrtvo slovo na papiru, bio i ostao. Arhuksa konvencija je za razliku samo u komi.
Da odgovorim na vaše pitanje: nije mi poznato da je iko dobio tražene informacije, a ko je su potraživane na osnovu zakona koji su prethodili Arhuskoj konvenciji, niti da je dobijeno objašnjenje za nedobijanje traženih informacija.

Nije tacno, kakav Ekoforum? pogledajte na sajtu Narodne skupstine RS , Doneti zakoni, naci cete i taj o Arhuskoj konvenciji, a i sve ostale, potrebno je da znate gde da trazite neku informaciju i konkretno sta taj novi zakon donosi, Arhuska konvencija nije donela nikakve epohalne iskorake, sve to smo vec imali samo razliveno po raznim zakonima.
Imali ste i Zakon o zastiti prirode, pa Zakon o divljaci i lovstvu (u oba ima clan o javnosti svih podataka za oblasti koje uredjuju) , pa Zakon o zastiti zivotne sredine, pa starije verizije tih istih zakona. (pa npr. zakon o drzavnoj upravi, zakon o ministarstvima, itd...itd.. da ne nabrajam).
Ovaj Ekoforum.
Na njihovoj stranici je Arhuska konvencija prvo bila objavljena, nekoliko meseci pre nego što je postavljena na bilo koji državni sajt.
Zakoni koje pominjete nisu ni blizu prava koje omogućava Arhuska konvencija.
Trebalo bi da se obavestite o sadržaju iste.
Uzgred, ovo vam je poslednji put da ste implicirali da sam lažov. Uzmite se u pamet, dok još uvek diskutujem sa vama uz uvažavanje i poštovanje.
Obavestite se kod drugih forumaša šta tačno znači ovaj savet.

Slazem se da je otpor drzavnih organa o javnosti njihovog rada znacajan, ali ako se osvrnemo na dalju proslost uredjenijih drzava u kojima se zakoni ne samo donose, nego primenjuju i postuju videcemo da i tamo nisu cvetale ruze , i tamo su pruzali otpor ali je pod pritiskom javnosti (ma ko oni bili) taj otpor slabio do konacnog sloma, gde se na razne nacine , cesto i preko medija obajvljuje nesto sto je brizljivo skrivano. Za takav "rad" treba da postoje i zainteresovani mediji i javnost sto kod nas takodje izostaje.

Javnost smo svi mi, i Vi i ja i bilo ko ...svako moze biti ukoliko sazri gradjanska svest na tu temu.
Iskustvo NVO koje se bave zaštitom prirode jasno govori da je u trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji najdelotvornija poluga pritisak EU, a da je pritisak javnosti tek pusta želja.
Nije mi samo jasno zbog čega mislite da treba da nam iznova pišete elementarne stvari koje su svima na ovom podforumu ne samo jasne nego i poznate, većini iz prve ruke? :think:
Ukoliko je to vaš doživljaj foruma, onda me ne iznenađuje vaš prethodni stav o nesvrsihodnosti istog.

p.s. ne znam sta radite na zasiti ostalih zivotinja, ja pisem i pricam o zastiti divljih zivotinja a to je sve skockano u zakon o divljaci i lovstvu i podzakonska akta i zakon i zastiti prirode koji se bavi uglavnom strogo zasticenim vrstama i podzakonska akta koja uredjuje poblize taj zakon. A bacio sam pogled i na ta podzakonska akta i nisam zadovoljan kakva su , pocev od Pravilnika o proglasavanju strogo zasticenih i zasticenih divljih vrsta biljaka, zivotinja i gljiva.
Drugim rečima, počeli ste da prozivate i kritikujete zaštitnike prirode, a da pojma nemate šta oni rade. Identičan pristup smo imali prilike nedavno da vidimo u godišnjem izveštaju koje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja podnosi OEBS-u. :thumbdown:

Nista vam ne prebacujem jer ne znam ni sta radite, pisao sam o necemu gde treba da se ukljucite.
Vaše poruke se ne slažu sa vašom tvrdnjom.
A u šta vi to zamišljate da treba da se uključimo i na koji način mi zaista nije jasno.
Skrenuta vam je pažnja da su lovačka udruženja ta koja bi trebalo da budu "uključena", no ista ne zanima ni saradnja sa zaštitarima prirode, a ni očuvanje životinja i njihovih staništa, u krajnjoj liniji očuvanje lovnog fonda.
Ukoliko lovci to nisu u stanju da shvate, prebacivanje zaštitarima prirode da nisu dovoljno uključeni u zaštitu prirode jer je zakonodavac mimo svih propisa doneo zakon kršeći druge zakone, je u najmanju ruku neukusno.

Tacno, samo kao sredstvo komunikacije a po podeli , uglavnom kao sredstvo komunikacije medju istomisljenicima, sto nije zdrava sredina, treba razmeniti misljenje i sa onima koji ne misle kao vi da bi ostali u toku i kontaktu sa stvarnoscu koja vas okruzuje.
Odakle vama ideja da nismo upoznati "sa stvarnošću koja nas okružuje"?!
Takve uvredljive aluzije pišite po vašem podforumu. Zaštitari prirode se sa turobnom "stvarnošću koja nas okružuje" upoznaju svaki dan.

Ova komunikacija nece nista uticati na Pravilnik o lovostaju ukoliko ne stigne dopis u ministarstvo kojim ce se traziti izmena nekih delova koji su nepovoljni po zivotinje, na to sam mislio.
Mogu li videti dopis koji je vaše lovačko udruženje poslalo? :ceka:

Tvrdnja da je "Arhuskom konvencijom, koja je najvažniji zakon ikada donesen u oblasti životne sredine" je u osnovi potpuno netacna ili ne poznajete i ostale zakone donete u nasoj zamlji iz te oblasti i podzakonska akta, i to jako dobre zakone koji su na zalost samo slova na papiru, bez primene u stvarnosti i jos jedna sitnica. Arhuska konvencija se uglavnom odnosi na obavezu javnosti rada drzavnih organa koji donose i sprovode nacionalne zakone iz oblasti zivotne sredine. Takve tvrdnje donose kumulativne lose efekte , ljudi koji ne poznaju zakone uglavnom tvrde da mi nemamo zakone po kojima se postupa i zato nam je tako sve nesredjeno i nikakvo itd...itd... sto unosi zabunu u i ovako nezainteresovan narod i ostavljaju veliki prostor za dalji nerad i nepostupanje nadleznih. Sto bi oni radili kad Vi koji se time bavite kazete da je Arhuska konvencija nesto najbolje sto nam se desilo....stvarno sam bez teksta i zbunjen.
Primetio sam da ste zbunjeni, pa ste počeli da pišete fantastiku.
Jako dobri zakoni koje pominjete su sada deo nepražaljene prošlosti, te vam savetujem da se uopznate sa novim zakonima. Uzgred, zaista bih voleo da mi konkretno objasnite vaš stav, bez demagogije - zbog čega smatrate da je su dobri bili zakoni koji su formulisani tako da su državni organi mogli da ih se ne pridržavaju i da ih ne poštuju?
Osim toga, Arhuska konvencija omogućava zainteresovanoj javnosti da uzme učešće u sve tri faze projekata koji imaju uticaj na životnu sredinu, čime se omogućava kakav-takav pritisak na državne organe, što do sada nije bio slučaj.

p.s. na kvalifikacije lovaca i normalnost i nenormalnost bilo koga , se necu osvrnuti.
Nemate razloga da se ljutite na mene. Ja samo prenosim stavove kliničke psihijatrije da onaj ko ubija iz zadovoljstva pati od psihološkog poremećaja. Kada bi ste "Zastavu" zamenili "Nikkon"-om, niko vam ni reč ne bi prigovorio.

Ne bih ni na ovo da nisam video koliko ne poznajete materiju kojom se kao bavite.
Predlozicu Vam da za pocetak procitate Zakon o zastiti zivotne sredine i podzakonska akta iz te oblasti. Zatim, zakon o sumama, zakon o vodama, zakon o zastiti prirode .....
Ja bih vama ipak predložio da prvo pročitate Arhusku konvenciju, a onda uporedite šta se moglo činiti i šta je učinjeno na zaštiti prirode do njenog donošenja i posle njene ratifikacije.
Razlika je toliko očigledna, da vaše tvrdnje spadaju u domen bajki.
Imajući u vidu da sam veoma dobor upoznat sa svim zakonskim aktima koje pominjete, odgovorno tvrdim da je ovo što tvrdite netačno.

Predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Marko Tica posetio je Kraljevo. Tom prilikom je obišao Lovačke i lovno-tehničke objekte i upoznao se sa posledicama i štetama prouzrokovanim zemljotresom kako na imovini lovačke organizacije, štetama na divljači, tako i na stambenim objektima lovaca. Cilj posete je da Lovački savez Srbije u okviru svojih mogućnosti uputi neophodnu pomoć za saniranje posledica zemljotresa, da se vidi šta je to najpotrebnije i najefikasnije za saniranje šteta. Takodje se upućuje apel i poziv lovcima da se uključe u akciju pružanja pomoći koja je neophodna. Solidarnost lovaca je uvek bila na zavidnom nivou te se smatra da ni ovom prilikom neće izostati. Sa predsednikom Lovačkog udruženja Kraljevo Urošom Djokovićem i kordinatorom lovstva za region Centralne Srbije Vukićem Kostićem je obavljen razgovor na temu kako su se i koliko organizovali lovci na otklanjanju posledica. Medjusobna slolidarnost, angažovanje i pomoć kolegama lovcima je na zavidnom nivou. Lovci su formirali svoju brigadu i stavili na raspolaganje Kriznom štabu i ovom prilikom pokazali visok nivo solidarnosti.

Lorist press
http://www.lorist.co.rs/

Pa nek neka *** posle kaze da znamo samo da ubijamo zivotinje..

Poslednja izmena od moderatora:
Predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Marko Tica posetio je Kraljevo. Tom prilikom je obišao Lovačke i lovno-tehničke objekte i upoznao se sa posledicama i štetama prouzrokovanim zemljotresom kako na imovini lovačke organizacije, štetama na divljači, tako i na stambenim objektima lovaca. Cilj posete je da Lovački savez Srbije u okviru svojih mogućnosti uputi neophodnu pomoć za saniranje posledica zemljotresa, da se vidi šta je to najpotrebnije i najefikasnije za saniranje šteta. Takodje se upućuje apel i poziv lovcima da se uključe u akciju pružanja pomoći koja je neophodna. Solidarnost lovaca je uvek bila na zavidnom nivou te se smatra da ni ovom prilikom neće izostati. Sa predsednikom Lovačkog udruženja Kraljevo Urošom Djokovićem i kordinatorom lovstva za region Centralne Srbije Vukićem Kostićem je obavljen razgovor na temu kako su se i koliko organizovali lovci na otklanjanju posledica. Medjusobna slolidarnost, angažovanje i pomoć kolegama lovcima je na zavidnom nivou. Lovci su formirali svoju brigadu i stavili na raspolaganje Kriznom štabu i ovom prilikom pokazali visok nivo solidarnosti.

Lorist press
http://www.lorist.co.rs/

Pa nek neka budala posle kaze da znamo samo da ubijamo zivotinje..
Pih! Pokazao si da osim vitlanja oružjem u alkoholisanom stanju predstavnici lovaca umeju i da se slikaju za novine, reklamirajući tobožnji humanizam. To isto rade i naši političari. :thumbdown:

Back