LOV

Да ли влада треба да унесе закон о потпуној забрани лова на вукове

• Да обавезно

• Не волим да убијам вукове

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Marko Tica posetio je Kraljevo. Tom prilikom je obišao Lovačke i lovno-tehničke objekte i upoznao se sa posledicama i štetama prouzrokovanim zemljotresom kako na imovini lovačke organizacije, štetama na divljači, tako i na stambenim objektima lovaca.
Sa predsednikom Lovačkog udruženja Kraljevo Urošom Djokovićem i kordinatorom lovstva za region Centralne Srbije Vukićem Kostićem je obavljen razgovor na temu kako su se i koliko organizovali lovci na otklanjanju posledica. [/B]

Kad se pobrišu rečenice o humanosti ostaje da postoje funkcioneri koji su se angažovali oko pomoći. Svaka čast, to je lep gest! Ali, to nam govori i ono što već znamo, ali hajde ponovo da istaknemo. Savez je to koji ima finansijska sredstva i funkcije. Kako li prodjoše onda svi ti pravilnici o kojima je trebalo da brinu zaštitari koji se kao bave zaštitom i kao brinu o životinjama?

Predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Marko Tica posetio je Kraljevo. Tom prilikom je obišao Lovačke i lovno-tehničke objekte i upoznao se sa posledicama i štetama prouzrokovanim zemljotresom kako na imovini lovačke organizacije, štetama na divljači, tako i na stambenim objektima lovaca. Cilj posete je da Lovački savez Srbije u okviru svojih mogućnosti uputi neophodnu pomoć za saniranje posledica zemljotresa, da se vidi šta je to najpotrebnije i najefikasnije za saniranje šteta. Takodje se upućuje apel i poziv lovcima da se uključe u akciju pružanja pomoći koja je neophodna. Solidarnost lovaca je uvek bila na zavidnom nivou te se smatra da ni ovom prilikom neće izostati. Sa predsednikom Lovačkog udruženja Kraljevo Urošom Djokovićem i kordinatorom lovstva za region Centralne Srbije Vukićem Kostićem je obavljen razgovor na temu kako su se i koliko organizovali lovci na otklanjanju posledica. Medjusobna slolidarnost, angažovanje i pomoć kolegama lovcima je na zavidnom nivou. Lovci su formirali svoju brigadu i stavili na raspolaganje Kriznom štabu i ovom prilikom pokazali visok nivo solidarnosti.

Lorist press
http://www.lorist.co.rs/

Pa nek neka budala posle kaze da znamo samo da ubijamo zivotinje..

Prave ubice pokušavaju da prikriju svoje pravo lice......poznato je da se i hitler prestavljao kao humanisata i često držao decu u rukama dok su ga slikali.....
A.....taj lorist forum me je izbacio čim sam spomenuo da sam protiv lova.....
Inače na njemu može da se vidi kako lovci svoju decu vode u lov......"imam 10 godina, tata će me u nedelju voditi u lov....." to je prvo što sa pročitao

New folder-ode pravo mecki na rupu...bas si nasao kome da pricas da ne treba da love zivotinje....

Caliburn - lovci prekidose sezonu lova nekoliko nedelja da bi unesrecenima pomogli oko izgradnje kuca-takvih kao ti nigde ni da izvire!!!!!!!Pa dobro ,sta da se radi kad ste malobrojni,sacica vas pustinjaka....

... Pa dobro ,sta da se radi kad ste malobrojni,sacica vas pustinjaka....

У праву си, ми противници непотребног убијања званог лов смо шачица пустињака. Зашто онда ви ловци, тако сигурни у себе, не порадите преко свог савеза да се распише референдум са питањем: "Да ли треба забранити лов?" После бисмо ми, шачица пустињака, морали да се покријемо ушима, уместо што овако нелегитимни дижемо глас.

Večeras na jednoj slavi uzak krug, između ostalih nas dvoje (mimi's dad i ja) i D.M., Byrger Ty.... ili kako se već sad zove na forumu sigurno zna ko je, čovek je u našem gradu alfa i omega u kučkarskim krugovima ali je i lovac. I interesantno, ima goldena, ne ni ptičara, ni goniča, ni terijera, niti nekog ozbiljnijeg aportera. A kinološke diskusije sam nekako uspešno skretala na svoj budući izbor, rasu iz prve FCI, čak smo i okorelog dobermandžiju M.K. (opet, Byr.... će se možda setiti ko je u pitanju) uspeli za njih da zainteresujemo pričom o rukavu, agilitiju, čuvanju, zdravlju... Ali kad smo pričali o strastima i hobijima, a krenulo se od alata, tako mi je stajala knedla u grlu a žaba u stomaku kad je čovek, taj D.M. pričao o svojim dugogodišnjim zalihama rogova i kljova od kojih bi da pravi suvenire ali nema vremena zbog drugih obaveza.

Poslednja izmena:
Priča druga...

Pre par meseci izbacio neko matoru kerušu, valjda balkanku, tu negde u naselju. Ko zna odakle, ima tih lovaca po okolnim planinskim selima, šta znam, valjda je nije hranio pa se ostrvila na piliće. Bila je neko vreme oko lokalne prodavnice, da bi u vreme koćenja odabrala udaljenije mesto, nasred livade sa detelinom naših prvih komšija tamo, kod radnje. Kad se pokvarilo vreme, pošto se prethodno uverila da joj od komšija ne preti opasnost, premestila ne svih šestoro u njihov senjak, veliki, okrovljen, sa armiranim stubovima, tove ljudi junad pa im treba... Ne zna se koje je od kojeg bilo slađe, tri njenih boja, onako crni sa rđastim paležom, jedan sa gvozdeno-sivim paležom, jedan riđe-beo, nalik na posavca a jedna devojčica žuta, sa tamnom linijom niz leđa, ma ridžbek! I uzeo jedan komšija dvojicu, jednog crnog i tog gvozdenka. I svakodnevno nas izveštavao o njihovom napretku, kako su naučili gde im je ćošak za wc, šta jedu, očistio ih je i od glista, vrlo revnosno je to komšinica uradila zbog njihove ćerkice od dve godine... Dolazi on jedne nedelje prepodne i kaže "Ne znam šta da radim, malopre prolazili neki lovci sa kerovima, pustili mi ih po dvorištu (nemaju ogradu inače) a ja taman pustio ovu dvojicu malo da protrče, i jedan onaj lovački mi ujede crnog za glavu, preko celog uveta, eno ga, otresa glavu na tu stranu." Pokušali su da ga leče ali bez ozbiljne rekonstruktivne hirurgije nije moglo ništa da se uradi a nije se imalo ni vremena ni anestetika ni novca u to vreme. I malac je uginuo zato što lokalnim lovcima treba da se nacrta da je tuđe dvorište, makar i neograđeno, privatan posed i da je tuda zabranjen i prolazak, a kamoli puštanje pasa s povodnika.

... I malac je uginuo zato što lokalnim lovcima treba da se nacrta da je tuđe dvorište, makar i neograđeno, privatan posed i da je tuda zabranjen i prolazak, a kamoli puštanje pasa s povodnika.

Бојим се да је бахато понашање какво си описала у поруци логична последица менталитета српског човека, нарочито ако су у питању особе нижег културног ступња. Њихове пушке и још више, њихове "колеге" из редова истакнутих политичара дају им, у њиховој скученој свести, право да се тако понашају. Ту помоћи нема.

"Ne znam šta da radim, malopre prolazili neki lovci sa kerovima, pustili mi ih po dvorištu (nemaju ogradu inače) a ja taman pustio ovu dvojicu malo da protrče, i jedan onaj lovački mi ujede crnog za glavu, preko celog uveta, eno ga, otresa glavu na tu stranu." Pokušali su da ga leče ali bez ozbiljne rekonstruktivne hirurgije nije moglo ništa da se uradi a nije se imalo ni vremena ni anestetika ni novca u to vreme. I malac je uginuo zato što lokalnim lovcima treba da se nacrta da je tuđe dvorište, makar i neograđeno, privatan posed i da je tuda zabranjen i prolazak, a kamoli puštanje pasa s povodnika.

OVO JE SRBIJA NOT USA....

OVO JE SRBIJA NOT USA....

Stvarno tako misliš? Javi mi onda adresu na pp, svakako ću nabaviti malinou, pa kad malo poodraste, da ti je dovedem na gajbu, da ti prevaspita kerove. z:mrgreen: Mislim, ako smatraš da je u redu tek tako okupirati tuđe dvorište i tamo se bahatiti. Stavi se u njegovu poziciju, ćerkica i žena su mu se odrale plačući a i njemu se oči napune suzama kad ga neko pita kako su mu kučići. Skoro kao kad mene neko pita kako mi je pas kog sam uspavala posle više od 14 godina kod mene.

Koje su rase bili lovacki kerovi?

Ne znam, nisam bila tamo a komšiju ne zanima izložbena kinologija. Ali viđala sam po kraju da prolaze sa NLT, baracima i eventualno balkancima. Uostalom, ne vidim zašto je to bitno, malca to neće vratiti a mi nismo osvetnički tip, da recimo odemo da otrujemo NLT koji nam je zaklao mače pre 3 godine, dovoljna mu je kazna što ima stoku za gazdu, samo je bacio jadnicu u šiblje iza radnje, da sakrije da je njegovo pseto to uradilo.

nekako mi ta prica delije emotivno nabijena posto dosta dobro poznajem navike lovackih pasa....nego,udri samo po lovcima......

Čekaj, ti tvrdiš da dobro poznaješ navike pasa iz ukupno 5 (i slovima pet) FCI grupa?! (Da te podsetim, III, IV, VI, VII i VIII, neću da računam hrtove jer se kod nas ne koriste u te svrhe nego uglavnom kao statusni simbol.) Čist apsurd, ako mene pitaš. Ja navodim konkretne primere, da je pas nepoznate rase (mada verovatno NLT) zaklao mešanca balkanca starog oko 3-4 meseca, da je majka tog šteneta počinjala da se trese kad vidi mačku, da sam morala da legnem na nju da bih je zadržala a inače je bila izuzetno pokoran pas koji je na jedno Š spuštao glavu i rep, da je NLT zaklao mače od 2 meseca, da je NKD iskidao komšijskog avlijanera, hteo je i mog mešanca ali je bio u boksu, poenter podleteo pod auto jureći mačku, a prethodno rasterao sve veće mužjake iz lokalnog čopora napuštenih pasa, inače, svi do jednog prema ljudima poslušni, pokorni i čak umiljati psi. Znaš onu izreku "kakav gazda, takav pas"? Recimo moj pas je bio miran i blag sve dok neki drugi pas ne pokuša da ga maksimalno pokori, onda se preobražavao u zver. Šta je taj vlasnik NLT uradio kad je njegov pas zaklao mače? Bacio ga u šiblje. Većina tih navedenih pasa je prema onima koje smatraju nadređenima manja od makovog zrna ali se zato prema manjim i slabijim životinjama odnose krajnje tiranski i despotski. Indikativno? Definitivno!

Evo malo veselijih priča o lovcima. Jedan prijatelj poslao mi je ove pošalice.

Gama, utorak 16. 03. 2007, 13:45

New York na Mlavi - U subotu 31. februara 2007. godine desio se nesvakidašnji događaj u lovištu Lovačkog društva "Josip Broz Nedodirljivi" iz New York-a na Mlavi. Naime, grupa od 6 lovaca sekcije "Dik Čejni" tog dana je vršila redukciju brojnosti dlakavih predatora. Ovi hrabri momci sa sobom su vodili i 5 lovačkih pasa kada su ugledali vrlo neobičnu životinju koja je mijaukala sa topole pokraj Mlave. Prvi od njih, petnaestogodišnji Ž. L., odmah je zapucao i nakon 5 metaka čudna zverka našla se na zemlji. Ostali lovci životinju su dotukli sa po još 2 metka i nabili na glogov kolac strahujući da se ne povampiri i krene da ubija decu po okolnim selima. Međutim, niko od lovaca nije bio siguran šta su tačno odstrelili.

Neobičan ulov donet je u centar sela i okačen ispred lokalne kafane gde se okupila velika masa. Najpoznatiji lovac iz ovog kraja, čuveni Dragojlo Grkljanović–Krklja, obratio se svima okupljenima jedva uspevajući da ih uveri da nema opasnosti od ubijene životinje. Ova zverka od oko 8 kg imala je krupnu glavu, dug, kitnjast rep sa 3 crne pruge i crn vrh, te izražene brkove. Nastala je prava polemika koja je trajala do ranih jutarnjih časova uz orkestar i čak 3 pevaljke. Lovci, koji su pojeli 64 pečena praseta, 12 jagnjadi i 2 bika, popili 134 gajbi piva i 37 litara rakije na kraju su zaključili da je reč o vrlo čudnoj sorti šakala, koji se inače prenamnožio u njihovom kraju. Samo u toku ove zime, šakali na najzverskiji način zaklali 45 krava, 7 konja, 4 mule, 1 magarca, 3 nilska konja, 8 dvogrbih i 1 jednogrbu kamilu u okolnim selima. Ove lukave životinje noću se penju i po tavanima u potrazi za nadaleko čuvenom Kamenovačkom pršutom. Seljani su više puta apelovali na lokalne lovce da organizuju hajke i pobiju sve šakale. Kako kaže Žan Klod Živorad, predsednik Mesne zajednice, izdvojena su i sredstva iz lokalne samouprave za organizovanje hajki, koje pretenduju da postanu adekvatan turistički brend njihove Opštine. Naredne godine biće organizovana jubilarna prva "Hajka na Petrovačkog dijamantskog šakala" na koju je dolazak najavilo oko 13 lovaca iz Etiopije. Pored inostranih gostiju, očekuje se i dolazak oko 54.000 domaćih lovaca koji će šakale loviti na oko 9.000 ha sa koliko gazduje LD "Josip Broz Nedodirljivi".

Predsednik ovog vrlo uspešnog Društva pohvalio je svoje članove i dodao da su samo u toku prošle godine lovci iz ovog kraja u lovište izneli 18 kamiona soli za puteve, 2.000 litara mineralne vode, oko 800 kg kreatina i 25 tona balirane trske najboljeg kvaliteta. Na ovaj način oni su omogućili preživljavanje divljači u toku opake zime. Prema lovnoj osnovi, u toku predstojeće sezone lovci će imati pravo da odstrele ukupno oko 8 zečeva, 17 fazana i 1,16 jarebica. Zahvaljujući intenzivnom i stručnom gazdovanju divljači, na ovim prostorima se po prvi put za poslednjih 10 godina pojavila i jedna divlja svinja, koju je od krivolova čuvalo 40-ak savesnih članova. Na žalost, ova svinja u decembru je uletela u kazan sa čvarcima bežeći od fotoreportera.

W. Q.

Jutarnji trač magazin, petak 26. 02. 2008.

Šumadijski Monoštor – Malo je lovačkih udruženja u Srbiji koja se mogu pohvaliti upesima kao što je to u slučaju L. D. "Stepska krtica" iz Šumadijskog Monoštora. Ovo organizovano i perspektivno udruženje gazduje sa oko 25.000 ha obradivih površina, oko 0,2 ara šuma i 15 ari parloga. Svojim radom i zalaganjem lovci ovog kraja su uspeli da očuvaju preko potrebnu ekološku ravnotežu. U toku prethodnih 5 godina oni su u lovište pustili oko 150.000 fazana, od čega je odstreljeno neverovatnih 98 %. Tajna uspeha, kako kažu ovi ponosni branioci prirode, leži u nepostojanju prirodnih predatora fazana i činjenici da ih oni love čim ih ispuste iz kutija. Na ovaj način je lov daleko efikasniji, ulaganja su manja, a i odstrel je zagarantovan. Iskusni lovac, Dragi Puškov, u šali napominje da je preostalih 2 % fazana preživelo zato što su na njih pucala deca mladja od 10 godina ili jako pijani veterani.

N. F.

Ne znam samo sta je tebi tu smesno?
Podsetila bih samo da se na testovima za procenu licnosti,psihopatske strukture i drugih poremecaja nalazi i pitanje:"Da li uzivate u lovu?"
Dalje je svaka prica suvisna...

Ali Peregrinus nije lovac, i ja sam mislila da jeste, pa smo imali prepisku na pp, nick je uzeo jer mu je sivi soko, falco peregrinus omiljena ptica, kao što je meni falco tinunculus, vetruška pa sam i pored toga u zavadi sa 90 i nešto % lovaca koje znam u RL.

Back