Izgleda da je određeni uži krug ljudi u Darmi znao za postojanje i funkciju ovakve naprave koja definitivno prethodi Darmi.
The Orchid je izgleda svesno izgrađena u neposrednoj blizini koristeći paravan botaničke stanice.
Chang je očigledno već upoznat sa "pravilima" koja se odnose na putovanje kroz vreme.
Mislim da nije stvar u tome da se NE MOZE promeniti proslost, vec da se NE SME, jer bi onda doslo verovatno do paradoksa... a paradoks u vremensko-prostornom kontinuumu mozda moze da izazove smak sveta?!
Recimo, nismo videli sta bi se desilo da je Itan ubio Loka u proslosti?!

To je na pr. nesto sto bi po svoj prilici stvarno zeznulo tok dogadjaja...
Mislim da je u pitanju kombinacija NE MOŽE i NE SME.
MsHawking i Desmond u FBYE:
DESMOND: Oh, my God. You knew that was going to happen, didn't you? [she nods] Then why didn't you stop it? Why didn't you do anything?
MS. HAWKING: Because it wouldn't matter. Had I warned him about the scaffolding tomorrow he'd be hit by a taxi. If I warned him about the taxi, he'd fall in the shower and break his neck. The universe, unfortunately, has a way of course correcting . That man was supposed to die. That was his path just as it's your path to go to the island. You don't do it because you choose to, Desmond. You do it because you're supposed to.
O sličnom pravilu govori i Faradej u BYL:
DAN: You can not change anything. You can't. Even if you tried to, it wouldn't work.
SAWYER: Why not?
DAN: Time is like a street. Alright, we can move forward on that street, we can move in reverse, but we can not ever create a new street. If we try to do anything different, we will fail every time. Whatever happened, happened.
Meni ovo zvuči kao da npr. Time Travelling Sawyer

ne može da
značajno utiče na prošlost niti na budućnost ne zato što on to neće pokušavati sledeći neku zabranjujuću normu, već zato što će ga "course correcting mehanizam" (da tako to nazovem)u tome onemogućiti.
Jedina osoba za koju ne važe ova pravila je Dezmond (verovatno zbog uloge u imploziji Swana i kao posledica toga - putovanje svesti kroz vreme). Danijel zna za Dezmondovu posebnost i "moć" da utiče na događaje u vremenu jer je i ranije koristio Dezmonda - u "The Constant" , on je uredio da se njih dvojica sretnu kako bi mu Dezmond ranije dostavio vrednosti koje su mu bile neophodne da završi svoje eksperimente :
DAN: This, if the numbers you gave me are correct, what this will do is unstick Eloise in time. Just like you.
---
DAN: You, what? I don't understand, am I supposed to help you? Didn't I send you back here to help me?
a usput ga je i posavetovao kako da spasi sebi život,a Dezmond je pokrenuo niz događaja sa Vidmorom i Peni kako bi sebi obezbedio konstantu.
Mislim da se na isti način može objasniti kako Dezmond može da najednom dobije uvid u sećanje iz prošlosti i razgovor sa Danijelom . Jednostavno, pravila se na njega ne odnose.
Naravno, još uvek je rano suditi kakva su to pravila, da li postoji još neko na koga se pravila ne odnose itd. jer imamo premalo informacija.
A i pitanje je da li je Danijel uopšte u pravu i da li govori istinu. I dalje ima stvari koje se ne uklapaju. Npr. Lok i Itan. Da li je možda "course correcting mehanizam" činjenica da se fleš dogodio upravo u trenutku kada je Lok bio u smrtnoj opasnosti?
Samo, pala mi je na pamet i situacija sa Čarlijem: sve se odigralo upravo po modelu o kome i Ms Hawking govorila ("Had I warned him about the scaffolding tomorrow he'd be hit by a taxi. If I warned him about the taxi, he'd fall in the shower and break his neck.")
Mislim da je i ona "posebna" na isti način kao i Dezmond.
Dezmond je spašavao Čarlijev život dovoljno dugo da Čarli siđe u The Looking Glass , što je kroz niz drugih događaja i omogućilo da O6 odu sa Ostrva.
To je verovatno greška koja nije trebalo da se dogodi.
Što se tiče toga da li se samo oni pomeraju ili Ostrvo:
The answer is probably a little bit of both.
They’re both sort of moving. And that makes a certain amount of sense b/c it’s not an easy island to find.
http://lostpedia.wikia.com/wiki/Official_Lost_Podcast_transcript/January_20%2C_2009
Na kraju, Danijel će i sam pokušati da utiče na prošlost/budućnost.
Mislim da se o tome radi u Comic Con Chang videu.
Takođe, i cilj Dharme se na neki način povezuje sa manipulacijom vremenom tačnije njihov navodni pokušaj da se promene ključne vrednosti Valenzetti jednačine koja predviđa budući smak sveta.