Logicki dokazi Boga !!!

• Začetnik teme Začetnik teme Utah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ZAŠTO VAM JE TEŠKO DA SHVATITE?

Možda zato što volite greh i nećete da se pokajate za zla dela...

a šta drugo može biti?

Imate dovoljno logičkih dokaza u prirodi da možete da vidite INTELIGENCIJU I MOĆ STVORITELJA...

od Vas zavisi kako ćete se postaviti prema Vašem STVORITELJU i da li ćete poštovati Njegove zakone...

čuli ste (nadam se) za 10 Božjih zapovesti? Imate li neku zamerku na ZAKON STVORITELJA?

Imate li neki bolji način kojim bi se regulisali odnosi stvorenja?

?

pa...nije poenta u tih 10 zapovesti (inače stvarno nije potrebna vera u boga da bi znao da nije u redu ubijati druge ljude, čuj "ne ubij", ajde? :rotf: ) poenta je u samom konceptu religije, drugim rečima ko je tu šta, šta ko i zašto radi, kako šta funkcioniše itd.

...i dalje ostaje misterija po kojim kriterijumima hrišćani vrše selekciju šta je u bibliji metafora, a šta nije. imaš hrišćane koji su svoj život posvetili pronalaženju materijalnih dokaza za opravdanje određenih događaja iz biblije (iz starog zaveta), a opet imaš hrišćane koji za te iste događaje govore da je metafora. neki hrišćani su se opet "odrekli" starog zaveta u smislu nije to kao bitno, bitan je novi zavet i jevanđelja. ako se iz biblije kao jedino merodavno tumačenje izvuče samo ono, za šta realno nije potrebno postojanje boga kao što su te zapovesti npr., postavlja se pitanje čemu biblija uopšte?

(uzgred, meni je sasvim jasna evolucija religije kroz istoriju civilizacije, pričam o nama u ovom vremenu u 21. veku)

(i neću ni zašta da se kajem, možda mogu samo da se kajem za nešto što nisam uradio, za sve što sam uradio me boli ***** da se kajem...učim na greškama i to je to)

Koji postoji - večan je u jednom trenutku = VREME stvorio....., dakle vreme je postojalo i taj trenutak je mogao da bude pre BESKONAČNO vremena a samim tim je shebana teorija o kreaciji pre 7000 godina. Doviđenja.

U Bibliji nigde ne pise da je svet star 7000 god to samo protestanti tako tumace...

Sunce je stvoreno 4 dana tako da se ne radi o bukvalnim danima od 24 h...u pitanju su 6 Bozjih delovanja..njihovo trajanje moze nama da deluje kao hiljade godina a u bozjim ocima moze da bude sam tren...

(i neću ni zašta da se kajem, možda mogu samo da se kajem za nešto što nisam uradio, za sve što sam uradio me boli ***** da se kajem...učim na greškama i to je to)

Zato ubice koje se ne kaju ostaju doživotno u zatvoru (u društvima koje se brinu za svoje stanovništvo).

A zašto ne biste rekli nekome oprosti mi brate, pogrešio sam...

opsovao sam
slagao sam
ukrao sam
učinio sam blud ili kurvaluk
ubio sam
...

HULIO SAM NA TEBE STVORITELJU

Oprosti mi moje grehe Bože dobri i milostivi...

Psa 51:1 Smiluj se na me, Bože, po milosti svojoj, i po velikoj dobroti svojoj očisti bezakonje moje.
Psa 51:2 Operi me dobro od bezakonja mog, i od greha mog očisti me.
Psa 51:3 Jer ja znam prestupe svoje, i greh je moj jednako preda mnom.
Psa 51:4 Samome Tebi zgreših, i na Tvoje oči zlo učinih, a Ti si pravedan u rečima svojim i čist u sudu svom.

Zašto je ovo grešniku toliko teško da kaže ako je zgrešio protiv Boga i ljudi?

???

Ajde da se malo sporimo.
Da bi došao do spoznaje da je nešto istina potrebna je logika. Logika je umna delatnost.

Spoznaja je umna delatnost, umni proces, logika je aparat umnog procesa, i kao takav je promenjive strukture, tj. različite logike mogu dovesti do jednog istog cilja.Npr. Paji logika kaže da smuva Maju, a Baji logika kaže da smuva Anu, jer Baji logika ne dozvoljava da bude blizak sa Majom, a Ani logika ne dozvoljava da bude bliska sa Pajom. Uprkos različitim logikama, oboje, odnosno oba para, dolaze do istog cilja, tj. do potomstva, što je suština, a ostalo su nijanse, tj. formalnosti.

Bez umne delatnosti nema ni zaključivanja o bilo čemu nema imenovanja istine i neistine.

Med ne mora da bude imenovan da bi postojao, pa tako i kada je istina u pitanju, imenovanje nije uslov njenog postojanja, jer istina, kao i med, postoje nezavisno od imenovanja i bilo kakve spoznaje. To što Ti med osećaš, spoznaješ, na jedan način, a pčela na neki drugi način, ne znači da spoznajete dve različite stvari, već znači da postoje dve spoznaje jedne iste stvari, jedne iste suštine. To je zato što se te dve spoznaje zasnivaju svaka na svojoj logici. I obe logike su ispravne, jer to su dva puta, koja vode do jednog istog cilja, tj. meda.

A nije dovoljno samo imenovati da je nešto istina da bi zaista bilo istina. U tu svrhu se koristi logika.

Ne da nije dovoljno, već uopšte nije ni neophodno nešto imenovati, da bi to bilo istina, jer, kao što rekoh, istina opstaje nezavisno od spoznaje i logike, tj. puta, koji do nje vodi. Istina je objekat, logika je put, kojim se dolazi do spoznaje objekta.

I kao što prethodno rekoh, nema logike bez istine, jer nema spoznaje bez onoga što se spoznaje, tj. kao što "bez para nema muzike".

Ne postoji istina ili neistina sama po sebi, ako nema svesti o tome. Istina je neki iskaz (proistekao iz ideje), kao i neistina.

Ne postoji spoznaja istine ili neistine, ako nema svesti o tome, ali to ne znači nepostojanje istine ili neistine.
Jer, kao što nemanje svesti o tome da Te žena vara, ne znači da ta istina ne postoji, tako i nemanje svesti o istini ne znači da istina ne postoji.

Možemo da pretpostavimo da mrav i žaba nemaju umne sposobnosti kojima mogu da uspostave logičke relacije, a samim tim i ideju o istini i neistini.

Grešiš, veoma, jer svako živo biće itekako ima ogovarajuću logiku, kojom se rukovodi u toku svog života.
To što žaba ili mrav nisu u stanju da analiziraju logiku kojom se rukovode, ne znači da tu logiku ne slede, tj. primenjuju.

Logika je nauka o formalnim uslovima, principima i pravilima ispravnog, korektnog mišljenja.

Dakle, čovečija logika je aparat, koji čovek koristi prilikom spoznaje određenih stvari, tj. sveta oko sebe.
Besmisleno je očekivati od žabe da pravi Mercedes, tj. treba imati u vidu da logika žabe je primerena njenim sposobnostima.
Ali to ne znači da ta logika ne postoji, niti da ne postoji logika, kojom se rukovode mravi, kada sebi prave kuću, jer i čovek isto ima logiku, kojom se rukovodi kada sebi pravi kuću.
S' tim da čovek nije mrav, pa tako i logika čoveka nije ista kao logika mrava, ali je zato istina jednaka u oba slučaja, a to je, suštinski kuća, a sve ostalo su formalnosti, kvadratura, raspored prostorija itd.

Poslednja izmena:
U Bibliji nigde ne pise da je svet star 7000 god to samo protestanti tako tumace...

Sunce je stvoreno 4 dana tako da se ne radi o bukvalnim danima od 24 h...u pitanju su 6 Bozjih delovanja..njihovo trajanje moze nama da deluje kao hiljade godina a u bozjim ocima moze da bude sam tren...

Na osnovu biblijske hronologije, dolazimo do zaključka da je od stvaranja ove planete sve do sada proteklo oko ~6000 godina.

Sunce JESTE stvoreno 4 dana...

i svetlost koja je stvorena prvog dana ne zavisi od Sunca (zvezda)!

(da li Vi kao stvorenje imate mogućnost da napravite veštačku svetlost? Ako Vi možete da napravite svetlost od kinetičke energije, zašto ne bi STVORITELJ stvorio i definisao zakone koji upravljaju ovom složenom pojavom

svetlost je inače veoma složena pojava...

a opet stvaranje je počelo u mraku i zemlja je bila formirana u mraku...

Gen 1:1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Gen 1:2 A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.
Gen 1:3 I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.
Gen 1:4 I vide Bog svetlost da je dobra; i rastavi Bog svetlost od tame.
Gen 1:5 I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. I bi veče i bi jutro, dan prvi.

Ali, pošto ovo nije po scenariju postepenog razvoja...

nećete prihvatiti biblijski izveštaj...

(bez obzira što ste imali prilike da vidite naučne dokaze koji ukazuju na trenutno stvaranje planeta i zvezda)

... jer nećete da se pokajete za grehe...

a što ne reći da je to pravi razlog ove konstante hule na STVORITELJA svemira i života?

?

Poslednja izmena:
Logika stoji na strani...

PROJEKTANTA!
Koja to logika? Logika ne može da stoji ni na čijoj strani. Samo ljudi mogu svojom pameću da stanu na jednu, drugu, treću, ili ne znam koju stranu.
Logika je neumitna.

Čini mi se da sam video da govorite o Bogu..

ako se ne varam, Vi govorite o biblijskom Bogu?
I ne samo o biblijskom Bogu.

Evo kako je On stvarao svemir, zemlju, ljude...

Psa 33:9 Jer On reče, i postade; On zapovedi, i pokaza se.

Da li Vi verujete u biblijskog Boga koji stvara svojom rečju

("On reče, i postade; On zapovedi, i pokaza se")

ili verujete u nekog drugog boga?

(koji uz pomoć smrti usavršava vrste)

?
Aha... Bi reč. Samo da mi neko kaže na kom je jeziku bila ta reč. Koliko da znam kojim jezikom Bog govori.

O čemu je i kako mogao neko iz tog vremena da govori? Ceo svet im je izgledao nepoznato neobjašnjivo i kao san. Na takav način je i razmišljao i pisao. Metafora je osnovni oblik izražavanja da bi se ono mistično i neobjašnjivo prevelo i privelo razumu onako kako on može da doživi. U svetu osećanja i doživljaja nije bila bitna sama slika i predstava koja se opisuje, već impresija koja je izazvana.

Ali mi je interesantno koliko je u današnjem vremenu gluposti potrebno da bi se tako nekritički bukvalno i banalno verovalo u te biblijske priče.

Bog ništa pametnije nije mogao ovome čovečanstvu da ostavi, nego kojekakva, navodno istorijska, palamuđenja na preko hiljadu strana (stari i novi zavet).

Čitajte bre bibliju pa dok čitate detalje razmišljajte ko piše i gde se nalazi taj pisac koji se našao uvek u svakoj prilici na pravom mestu i beležio.
Eeej, tako se romani pišu a ne ono što prestavlja istorijske činjenice. I to sve na jednom mestu.

Al šta ima. Teraj tako dalje. Nemoj da vam Bog nešto zameri.

Ej, nemojte mene da slušate. Nisu bitne ni činjenice. Život nisu suvoparne činjenice, već vaš doživljaj.
Idite za svojim srcem, ako hoćete da sledite Boga. Ne povređujte drugoga, a ni sebe ako ne želite da povredite Boga. Ako nikoga niste povredili, a vi se dobro osećate, onda ste na Božjem putu.
Ne bibliju, ne druge ljude, ne popove, već svoje srce. Jer ne znate gde prerušeni Đavo vreba i vaše misli zavodi.

Aaa? Jel dobro ovako?
Ne bez zezanja, svako ima svoj put i svako nekakvu svrhu. Ili imate poverenja u Boga, ili nemate?

Sve planete, zvezde, galaksije se nalaze u rotirajućem stanju...

nije bilo NIKAKVE EKSPLOZIJE!

Onaj koji ih je stvorio postavio ih je po svojim SLOŽENIM ZAKONIMA...

TRENUTNO!

pa dobro, jel ovo tebi deluje TRENUTNO

11. Опет рече Бог: Нека пусти земља из себе траву, биље, што носи семе, и дрво родно, које рађа род по својим врстама, у коме ће бити семе његово на земљи. И би тако.

12. И пусти земља из себе траву, биље, што носи семе по својим врстама, и дрво, које рађа род, у коме је семе његово по његовим врстама. И виде Бог да је добро.

Trenutno u smislu...

kreacije u kratkom vremenskom periodu, onako kako je napisano...

I REČE BOG NEKA BUDE... I BI TAKO!

To što sam rekao ne znači da je svo stvaranje bilo INSTANT...

već da Bog nije nekim sporim procesima (koja se mere milionima i milijardama godina) stvarao ovu planetu i život.

Molim Vas g. goost nemojte opet ponavljati...

da sam ja zapravo tvrdio TRENUTNO i da to zapravo znači da ja nisam mislio da je STVORITELJ stvorio svet za 6 dana...

Uzmite moju sledeću izjavu...

NISAM TO NIKADA MISLIO KADA SAM IZJAVIO DA JE STVORITELJ STVARAO TRENUTNO

(nadam se da u buduće neće biti ponovnih prozivki po ovom pitanju)

Trenutno u smislu...

već da Bog nije nekim sporim procesima (koja se mere milionima i milijardama godina) stvarao ovu planetu i život.

sporo i brzo su relativne odredbe.
Jel božje stvaranje planete i života to jest brzina tog stvaranja zavisi od njegove sposobnosti ili od njegove želje da to stvaranje otegne na određeni vremenski period?

Trenutno u smislu...

i ajd sad mi reci kojim misaonim procesima si došao do zaključka da "i bi tako" nije ni instant, a nisu ni neki spori procesi :lol:

sporo i brzo su relativne odredbe.
Jel božje stvaranje planete i života to jest brzina tog stvaranja zavisi od njegove sposobnosti ili od njegove želje da to stvaranje otegne na određeni vremenski period?

Biblijski Bog je Bog reda...

i Njegova kreacija jeste nama stvorenjima uzor i inspiracija.

: )

Mi ljudi 6 dana radimo i 7. dan se odmaramo!

Zato još da se pozdravim sa vama i da svima poželim mir i dobro raspoloženje u nastupajućem danu odmora.

God Pie

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back