Wiliam Wallace
Zainteresovan član
- Poruka
- 188
A koliko Bog ima dimenzija?
Bog nema dimenziju...nepojmljiv je za coveka...nadrazuman
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A koliko Bog ima dimenzija?
Pa to ti je zakon u prirodi,pasterov zakon biogeneze,da zivo nastaje samo od zivog...to mozes da vidis svuda u prirodi ili ti verujes da moze zivot da nastane od nezivog?
Mnogo je parametara koji se trebaju podesiti da bi se stekli uslovi za zivot.Da li ti mislis da takvi uslovi ako i postoje negde drugde u svemiru mogu biti posledica slucajnosti ili posledica inteligentnog delovanja tj uma?
Može se desiti da su svi parametri pogodni, što da ne? Ako pak misliš da su posledica inteligentnog stvaranja, ostaje da nam to i dokažeš, do tada može samo da se nagađa
Pa cekaj koja je sad to logika?Ti dodjes sad recimo i vidis izuzetno slozenu strukturu jos na nivou atoma..ej atoma ne neke slozenije materije poput organizma koja savrseno funkcionise sa svim subatomskim cesticama sa elektronima koji kruze oko jezgre u orbiti medjusobno se ne sudarajuci?
Po kojoj logici je tako neka pojava mogla da nastane slucajno?
Recimo ti parametri u atomu su tako precizni da kad bi se samo neka od tih sila recimo elekromagnetna ili jaka nulerna sila promenile atom ne bi ni postojao.
Sva ta kompleksnost jasno ukazuje jos na najmanjem nivou da iza ovo stoji neki um koji je toliko superiorniji od nas da mi ne mozemo da ga pojmimo vec samo da se divimo njegovoj kreaciji.
Ti gledaš vrlo ograničen period. Za tvog života nećeš moći ni evolucione promene da primetiš, a kamoli da vidiš kako je nastala nova zverka od jednoćelijskog organizma. A ni kako je nastala ta ćelija čije nastajanje ne znaš gde da vrebaš.
Ali, valjda i sam vidiš kako izgleda logika koju si postavio.
Normalno je da ako postoje stabilne zakonitosti među elementima dođe do uspostavljanja složenijih struktura. Kada složena struktura postaje živa, ne želim ja da postavljam tu crtu. Šta očekuješ, da čim ovo izreknem odmah bude jasno. Pa i ova kompjuterska pamet izgleda neverovatno, ali radi.
Postoji nešto što se zove logika i nema Boga protiv njenih zakonitosti.
Logično je da se složenije strukture stvaraju od jednostavnijih.
Kako je moguće da ne možeš da se složiš sa nastajanjem ljudskog uma u okviru dugoročnih procesa, a lako se slažeš sa stvaranjem nečeg složenijeg.
Ako bi to složenije nekim slučajem nestalo, to bi značilo da je za sva vremena nestao život bez ikakve mogućnosti ponovnog stvaranja, jer se ne mogu stvoriti strukture koje bi rezultovale životom. Odnosno od neživog nastati živo.
A šta je uopšte um, to jedino što imamo. On je složena indukcija proizašla iz materije i procesa koji su nam nedodirljivi u apsolutno objektivnom smislu. To što važi za naš um, važi za svaki um makar on bio i božji.
Međutim, Bog se ne može negirati.
Može se negirati u smislu kako ga ti objašnjavaš, ali u principu ne može. Zavisi kako se definiše. Ali ne bih sada da širim priču koja je složena da bi se na jednom postu iznela.
ja sam onom đavolu pre par strana isto rekao, to što primećuješ postojanje pravila i logične ustrojenosti ne povlači automatski činjenicu da je to moralo biti stvoreno od strane nadbića.
Pa to je logican zakljucak.Ako vidis zgradu znas da postoji neko ko ju sazidao.Ako vidis knjigu logicki zakljucujes da postoji pisac iako ga ti ne vidis kraj te knjige.![]()
i zgrada i knjiga su stvoreni ljudskom rukom u nekom vremenskom momentu, dok se za logiku, fizička pravila, prirodne zakone ne može reći da su nastali ni u jednom vremenskom momentu.
Loše ti je poređenje.
A ako vidiš pahuljicu, prelepu, simetričnu, nežnu... da li i tada isto znaš da ju je neko gore u oblaku napravio? Pa nije valjda mogla sama da se napravi tako savršena?Pa to je logican zakljucak.Ako vidis zgradu znas da postoji neko ko ju sazidao.Ako vidis knjigu logicki zakljucujes da postoji pisac iako ga ti ne vidis kraj te knjige.![]()
Crkva je ubijala naucnike, crkva je kontrolisala zivot ljudi vekovima pa cak pojedinih i sada...
Svemir se siri.

Kao prvo evolucija nije dokazana i ne postoje dokazi za nju kao sto su recimo fosili koji bi potvrdili te postepene promene iz generacije u generaciju.Jos na nivou bakterije je uocena takva kompleksnost,u motoru koji nemoguce da je nastao nekim postepenim promenama.Taj motor poseduju takozvanu nereducibilnu komleksnost tj motor poput misolovke mora da ima sve delove da bih uopste bio funkcionalan.
Bog se ne moze negirati niti dokazati on se moze prihvatiti il odbaciti samo verom.
Ja verujem da Bog postoji i iza ovakvih cuda vidim moc njegovog uma.
Pa cekaj koja je sad to logika?Ti dodjes sad recimo i vidis izuzetno slozenu strukturu jos na nivou atoma..ej atoma ne neke slozenije materije poput organizma koja savrseno funkcionise sa svim subatomskim cesticama sa elektronima koji kruze oko jezgre u orbiti medjusobno se ne sudarajuci?
Po kojoj logici je tako neka pojava mogla da nastane slucajno?
Recimo ti parametri u atomu su tako precizni da kad bi se samo neka od tih sila recimo elekromagnetna ili jaka nulerna sila promenile atom ne bi ni postojao.
Sva ta kompleksnost jasno ukazuje jos na najmanjem nivou da iza ovo stoji neki um koji je toliko superiorniji od nas da mi ne mozemo da ga pojmimo vec samo da se divimo njegovoj kreaciji.
Složena je struktura...pa šta? Nastala je pod uticajem zakona fizike, nije baš slučajno. Pitanje je kako znaš da je Bog to napravio? E onda ako veruješ u Boga i ako je on tako kompleksan onda reci ko je stvorio Boga?

Ovde se i ne očekuje da se daju naučni dokazi.
Možemo samo ugrubo ćaskati.
Ti ni za bakteriju ne veruješ da je sama nastala, ali zato veruješ da je nešto mnogo složenije samo nastalo.
"Bog se ne moze negirati niti dokazati on se moze prihvatiti il odbaciti samo verom."
Bog postoji na nesporan način. Postoji kao ideja. Postoji ideja o Bogu, bez obzira kolko je precizno u umu subjekta definisana. Ne može se reći da ideja Boga ne postoji. S toga, kao ideja on jeste duhovno biće. Uostalom, i sve drugo što tvrdimo da postoij je deo našeg uma. Čak i halucinacija kod onoga ko halucinira postoji. U drugom smislu ne možemo tvrditi postojanje. Ali ceo svet je proizvod tvoga uma, a mi odlučujemo po nekim kriterijumima koji su često i nesvesni, šta je realnost, a šta ne. Mi smo referenca svega. Zapravo, sve što naš um osvesti je naša realnost, ma kako mi nju razgraničavali.
Jedino u šta možeš da budeš siguran da objektivno postoji je tvoj sopstveni um, a on je indukovan u okviru procesa. Kakvi su procesi u pitanju mi to ne možemo da objektivno znamo. Jedino doživljavamo sliku sveta koju nam naš um prezentuje.
Kad kažeš da veruješ u postojanje Boga, moraš da definišeš pojmove postojanje i Bog. U suprotnom, tvoje verovanje nije određeno i definisano. Nije ni bitno da meni objasniš u šta veruješ, već sebi.
Ali na kraju suština vere i nije u tome. Ona nije bitna zbog samog postojanja, već zbog načela koja vera nameće vernicima. Nekada su to vrlo pozitivna načela, ali nekada su i destruktivna. Nadam se da ne moram da navodim rizike slepog verovanja.
Prvo pitanje koje čovek treba da postavi sebi je - kome verujem?
A drugo je - da li mu bezuslovno verujem?
Treće je - do koje mere je razumno da mu verujem?
Kriterijumi za odgovore su subjektivni, a ova pitanja nisu bitna samo kada je religija u pitanju. Može se primeniti i na verovanje nauci, medicini, lekaru, prijatelju...
A ako vidiš pahuljicu, prelepu, simetričnu, nežnu... da li i tada isto znaš da ju je neko gore u oblaku napravio? Pa nije valjda mogla sama da se napravi tako savršena?
A tek taj koji pravi pahuljice... koliko li je tek on savršen, i ko li je njega napravio kada može da proizvede kvadrilion pahuljica u sekundi...
http://2.***************/-JRVFfewZajA/Tw7WhETFEuI/AAAAAAAADy8/Kk6gqR4m-4M/s1600/snowflake.jpg
Verujem u Boga koji je stvorio ovaj svet i coveka kao cuvara stvorenog sveta.Njegovo postojanje nije samo kao ideja on se obraca svim ljudima kroz savest.Njegova rec je stvarna i u svima nama je.
Složena je struktura...pa šta? Nastala je pod uticajem zakona fizike, nije baš slučajno. Pitanje je kako znaš da je Bog to napravio? E onda ako veruješ u Boga i ako je on tako kompleksan onda reci ko je stvorio Boga?
Bog nije stvoren on je od vecnosti,oduvek,uzrok svemu.To je isto kao ona prica kada tata dovede sina u pekaru i sin ga pita tata kako je nastala kifla.Tata mu kaze sine pekar je ispekao kiflu.A sin ga pita a ko je ispekao pekara?
Sam pojam Bog podrazumeva vecnost,uzrok,osovinu oko koje se sve vrti,od koga sve dolazi i cemu se sve vraca.
Apsolut u svakom pogledu.
Premotaj video na 26:35A ako vidiš pahuljicu, prelepu, simetričnu, nežnu... da li i tada isto znaš da ju je neko gore u oblaku napravio? Pa nije valjda mogla sama da se napravi tako savršena?
A tek taj koji pravi pahuljice... koliko li je tek on savršen, i ko li je njega napravio kada može da proizvede kvadrilion pahuljica u sekundi...
http://2.***************/-JRVFfewZajA/Tw7WhETFEuI/AAAAAAAADy8/Kk6gqR4m-4M/s1600/snowflake.jpg

nisu mogle sve da stanu u brodNeverovatno koliko se Bog trudio da napravi uslove za mogucnost stvaranja tako savrsenih pahuljica, koje vec 6000 godina padaju u svom savrsenstvu, a kad je pravio coveka 'nalik njemu', toliko je omanuo, da mu je vec prvi primerak okrenuo ledja.
Slobodna volja?
Mozda da je dao slobodnu volju i pahuljicama, i one bi mu okrenule ledja i sve bi bile iste
A nesto razmisljam, i zivotinje nekako imaju slobodnu volju, pa je i njih potamanio u potopu kao ljude![]()
A nesto razmisljam, i zivotinje nekako imaju slobodnu volju, pa je i njih potamanio u potopu kao ljude![]()