Ljudi nisu mesožderi, zar ne?

Možda meso prija čulima ukusa i mirisa ali ne prija organima u telu. Ali može malo. Kao što an-laser upali glavni motor. Hehe ili remorker i slično...
Nije kobasica sa pasuljem nego je naglasak na pasulj kao glavno jelo sa kobasicom. Znači to je čovek, pasulj sa malo male kobasice. Ili grašak. Ali nikako pečenje ili mešano meso, pljeskavice... Hehe
Znači meso ne sme da bude glavno jelo.
Može kao predjelo ili kao dodatak glavnom, ako baš mora. :)
Opet neke nebuloze.

Pasulj SA kobasicom.
Boranija SA teletinom.
Burek SA mesom.

Jer čovek je svaštojed.

Ne, to nije isto. Bolno je kada paste-uješ čaršave teksta koji ne izgledaju kao da ih je pisao pametan čovek već izgledaju kao AI generisani besmisleni nizovi reči.

Oči bole kada se to čita, pa se uglavnom i ne čita nego preskače. Bolje je da napišeš jednu svoju pravu misao nego da paste-uješ kilometar splačina.

Čovek je svaštojed i nema tu šta ChatGPT ni da doda ni da oduzme, koliko god da ga forsiraš.

Covek je najpre brao bobice i vockice. Nije znao da zapali vatru i nije imao neko oruzje da zakolje zivuljku. Dakle, jeste bio biljojed.
Iz tog razloga mi kao vrsta kidisemo na slatkise jer smo napravljeni da obrstimo drvo vocke kao da sutra ne postoji jer u to vreme sutra zaista nije postojalo buduci da bi majmuni ili neki drugi primati pojeli nasu smokvu tokom noci ako bismo se mi femkali.
I zato smo jeli dok ne puknemo. I zato volimo cokoladu danas.

E, kada smo shvatili kako da ispecemo zivuljku nesto magicno se desilo. Porasla nam je glava!
Ozbiljno, mozak se razvijao ubrzano.

I nakon toga, puno nakog toga, se rodio uzgoj zitarica, odnosno desila se poljoprivredna revolucija koja je dovela do formiranja naseobina i primorala ljude na saradnju...sto nas je kao vrstu razvilo ponajvise.
Doduse, stvorilo je i epidemije i svasta nesto tome slicno.

Izvor, od reci do reci ne znam, ali citala sam to u Hararijevoj knjizici za decicu:).

Opet neke nebuloze.

Pasulj SA kobasicom.
Boranija SA teletinom.
Burek SA mesom.

Jer čovek je svaštojed.
Čovek je SVAŠTOJED. To naređuje Sveti Sizif. :D Ali BILJOJED 75% + mesožder 25%, znači čovek je biljojed tri četvrtine.
Ogromna većina organizma kod čoveka je biljojedna, vegetarijanska. A samo jedna četvrtina je mesožderska, zanemarljivo. U slučaju nužde kad je zima, da se snađe. Rezerva, plan b. Meso je sporedno jelo. Za ne daj Bože. Zato je pasulj sa kobasicom u razmeri 75% u korist pasulja, a samo 25% u korist kobasice. Znači glavno jelo je pasulj, a pomoćno jelo je meso. Mada i pasulj ima proteine pa je meso suvišno.
Znači jela kao što su pečenja i razna mešana mesa kao glavna nisu zdrava i prirodna. Nego bolesna. Izopačena, izokrenuta, zloupotrebljena.

Naslov moje teme kroz pitanje glasi:
"Ljudi nisu mesožderi, zar ne"? Što automatski ne znači i ne isključuje da nisu svaštojedi... Ali mesožderi nisu. Haha :mrgreen: Mogu da jedu meso, ali ih to ne čini mesožderima. Nego ako ćemo bukvalno za tih 25% umesto mesožderi možemo ih nazvati rezervni - proteino - žderi. Hehe Ali proteina ima i u biljkama. Ili da kažemo: nisu ni primarni, ni sekundarni, pa čak ni tercijarni mesožderi, nego tek kvartarni. :)
Znači glavni igrači na terenu su biljojedi a mesožderi su na klupi za rezervne igrače. I ulaze po potrebi.

Poslednja izmena:
Šta jedu ili ne ali šta su grickalice? Nisu meso sigurno 🤗
Ima i toga.

1759120267359.jpeg

Znači šta nije: :mrgreen:

Nije kobasica sa pasuljem.
Nije teletina sa boranijom.
Nije meso sa burekom.

Važno je napomenuti. Velika je razlika. :D
Ako imaš ogromnu kobasicu i nju otvoriš i napuniš pasuljem, onda je kobasica sa pasuljem. Međutim to jelo se pravi tako što se u pun lonac pasulja ubaci kobaja, pa je pasulj sa kobajom. Takav je recept.

Back