Ljubomora

Мислим дакле постојим, тако беше ваљда.
(Tačan ti je prevod , uglavnom)
E, vidiš, mene učili drugačije : Sumnjam, dakle postojim,. to je malo dublji smisao,.. nevernik sam po obrazovanju,..
Sumnja je i osnov nauke ( ni u šta se slepo ne veruje - a vera je osnov religije)..
Kod mene sumnja uvek postoji i svaka medalja ima dve strane,..

Ljubomora ne polazi od jednog čoveka i ne prestaje s njim. Ona počinje u vazduhu koji udiše ljubljeno biće, ne prestaje nikad . - Remark u "Nebo nema miljenika"
Ili, recimo, šta piše Dostojevski u "Kockar-u"
A, čitao si šta kaže Dučić.. O ljubavi - Blago cara Radovana
 
Poslednja izmena:
1686417404768.png
 
I dalje:Ne pišem i ne mislim isključivo o ljubomori jednog ili oba partnera, mislim na ljubomoru uopšteno, jer kako znamo,moguća je u više oblika i u više smerova.,
Nisi slušala ovaj tekst,..
Lepo je objasnio Dučić...
Seksusualci i Sentimentalci --
Čini mi se da više znaš ove prve :rotf: -provociram ,.. malo :D
 
Одлична, али веома комплексна тема.
Несумњиво су љубомора и завист мане, али су дубоко уграђене у све нас, не превише зависно од васпитања. Лицемерно је тврдити да их не поседујемо, у мањој или већој мери.
Уколико су претерано изражене, могу да буду фаталне, па чак да доведу и до злочина, а у најмањој мери да нанесу огромну штету нама и свима око нас.
Моје животно искуство са љубомором је двојако. Уколико сам био присутан када се неко "набацивао" мојој партнерки, реаговао сам веома агресивно. Није то само љубав и заштита, има ту и прилично сујете. Обрнуто, никада се нисам превише бринуо када нисам са партнерком. Из других примера, неки су и моји лични (не поносим се тиме, цитат Чварков :) ), схватио сам да партнерка може да те превари у сваком тренутку и на веома неочекиваним местима уколико добије инспирацију. Зато сам то препуштао њима, нисам о томе размишљао, из простог разлога што је то немогуће спречити. Чак им нисам ни скретао пажњу да је то за мене неприхватљиво и да доводи до тренутног раскида (уколико сазнам са стране), мислио сам да се то подразумева.
Одвратно и глупаво ми је било када су неки моји другови пратили и прислушкивали своје партнерке. Нема ту селамета.
Ни партнеркама нисам дозвољавао испољавање љубоморе, опет сам веома бурно реаговао, зато што за то никада није било основа, осим неког безазленог флерта. Имао сам више веза, али буквално никада у исто време.
Последично, колико сам накнадно могао да сазнам, мислим да су ме партнерке веома ретко варале. Уз могуће друге околности, вероватно им и није било "интересантно" када већ нисам љубоморан. Прављење мушкарца љубоморним је древна и ефикасна женска техника, али није била примењива на мене.
Наглашавам, свако је случај за себе, али ово је моја прича.
О зависти према другима, можда у наставку или на некој другој теми која је посвећена само зависти.
 
Често наилазим на одрасле, зреле људе који већ имају своје породице а не могу да се опораве од тог односа родитеља према њима. То кога је ко више волео, штитио...
Одрасти, брате! Ниси више мали, имаш сопствену децу а ниси превазишао дете у себи.
 

Back
Top