Ljubomora

Meni mirise na patinu nekih prohujalih vremena, na jedne pune usne i djecacki osmijeh, koji podmladjuje lice...
I, mozda bi me jos uvijek to lice radovalo, da nisam postala ljubomorna...
Pa, ti sad vidi da li je ljubomora dobra, ili ne...

Gazdarica:
Meni mirise na patinu nekih prohujalih vremena, na jedne pune usne i djecacki osmijeh, koji podmladjuje lice...
I, mozda bi me jos uvijek to lice radovalo, da nisam postala ljubomorna...
Pa, ti sad vidi da li je ljubomora dobra, ili ne...
ne kazu dzabe - zlata sredina... treba imati meru u svemu :?

U svakom slucjau, kada bih bila izmedju nedostatka ljubmore i ekstremnog oblika njenog iskazivanja, izabrala bih ovo prvo...

Jbt, koji djavo me je tjerao da listam ovu temu i citam neke stare postove... Sad sam se skenjala totalno... :?

Gazdarica:
U svakom slucjau, kada bih bila izmedju nedostatka ljubmore i ekstremnog oblika njenog iskazivanja, izabrala bih ovo prvo...

Jbt, koji djavo me je tjerao da listam ovu temu i citam neke stare postove... Sad sam se skenjala totalno... :?
nije to bas tako simple, kad si u nedostatku osuduju te da ne umes da volis :?

ajde forumske muskarcine/junacine :arrow: nek neko razvedri gazdinku (ne ovde da ne ispadne chat - vec na PP) a nagrada je: ja :mrgreen:

Nisam ljubomorna, a ako neko jeste bas me briga, moja deviza je AKO ME VOLIS NE OKIVAJ ME SVOJOM LJUBAVLJU!
I tako ima da bude vise volim svoju slobodu nego tudje frustracije i fobije, a ljubomora je samo njihov plod.
Ako neko zeli nesto da ucini ili da ode ne mozes ga spreciti, KARMA!

Gazdarica:
Ovo sto cete dolje procitati, napisao je jedan moj poznanik s neta, a kopirah ga jer je on jako dobro opisao i ono sto ja mislim...
Ima li vas jos koji se pronalazite u tome, odnosno kakav je vas stav po pitanju ljubomore...?
P.S. Uhvatila me neka ozbiljnost danas...

"Ljubomoru kao osecanje smatram "privilegijom" ljudi nedovoljno sigurnih u sebe i u ono sto imaju u osobi koja im je partner u zivotu, ljubavi, seksu, jer je (ljubomora), na zalost, veoma retko utemeljena na necemu sto se moze nazvati "cvrstim" dokazima. U situaciji u kojoj sam, primera radi, ljubomoran na tipa za kojim se moja dama okrene na ulici, ja ili sumnjam da je ona spremna da "potrci" za nekim samo zbog izgleda, ili znam da joj sve ono sto joj ja pruzam mozda i nije dovoljno pa upotrebom najprimitivnijeg muskog mehanizma odbrane, pravim scenu. U oba slucaja sam prilican magarac, u prvom jer sam s nekim ciji mi latentni "promiskuitet"(posmatrano u sirem smislu, ne odnosi se samo na seks) ne odgovara, a u drugom sam svestan gde gresim i sta ne pruzam, ali se ne(dovoljno) trudim da to i promenim.
U situaciji u kojoj postoje cvrsti dokazi koji me prave ili mogu napraviti "rogonjom", jer samo u takvoj situaciji bih, po meni, smeo biti ljubomoran, postupak je stvar licnog izbora."

hm evo ja necu o tom pojmu "ljubomora" vec cu malo o njegovim davanjima i primanjima........ne nije to sto on pokusava da kaze ovde istina.........vidim da on sam ne daje sve od sebe da bi svoju curu zadovoljio......nije on ljubomorna vec uvidja svoju malu greskicu..ne davanja celog njega njoj..............:)0

samo sam rekla...:)))

blondi:
nije to bas tako simple, kad si u nedostatku osuduju te da ne umes da volis :?

ajde forumske muskarcine/junacine :arrow: nek neko razvedri gazdinku (ne ovde da ne ispadne chat - vec na PP) a nagrada je: ja :mrgreen:
Ja ćem da raznedrim Guzu Slatku, upravo joj ulazim na P Posed :-) ..sa' ćem da kanališem svu svoju pozitivnu energiju u njeno kanalče :D :razz:

Pssss...je l' se kaže; izem ti, il' ***** ti nagradu? :mrgreen:

kojote:
Ja ćem da raznedrim Guzu Slatku, upravo joj ulazim na P Posed :-) ..sa' ćem da kanališem svu svoju pozitivnu energiju u njeno kanalče :D :razz:

Pssss...je l' se kaže; izem ti, il' ***** ti nagradu? :mrgreen:
uuu kojo pa red je vec povelik - ima ovde vitezova ali oni rade potajno preko PP kanala 8)

bobba:
hm evo ja necu o tom pojmu "ljubomora" vec cu malo o njegovim davanjima i primanjima........ne nije to sto on pokusava da kaze ovde istina.........vidim da on sam ne daje sve od sebe da bi svoju curu zadovoljio......nije on ljubomorna vec uvidja svoju malu greskicu..ne davanja celog njega njoj..............:)0

samo sam rekla...:)))
Ok, neka si rekla... Mada, ne znam otkud si izvukla zakljucak da on ne daje sebe cijelog njoj...

LJubomora se cesto vezuje za patologiju i iracionalnost a po meni je normalna pojava. Ljubomorna osoba je skoro uvek u pravu u svojim procenama jer ljubomora je obicno isprovocirana odredjenim ponasanjem, retko kad nastaje sama od sebe. Problem je mnogo veci kada je ljubomorna osoba nesigurna u sebe a jos veci kada je jako impulsivna.

King 7:
LJubomora se cesto vezuje za patologiju i iracionalnost a po meni je normalna pojava. Ljubomorna osoba je skoro uvek u pravu u svojim procenama jer ljubomora je obicno isprovocirana odredjenim ponasanjem, retko kad nastaje sama od sebe. Problem je mnogo veci kada je ljubomorna osoba nesigurna u sebe a jos veci kada je jako impulsivna.

Ljubomora King je sve to i opravdana je dok je covek jako mlad. Tacno je da je to prirodna pojava i ne treba je se stideti, ako se svesno potiskuje odlazi u paranoju i sujetu, sto nema veze sa racionalnoscu. Medjutim sa godinama covek stvori odbrambrene mehanizme kojima je svesno potiskuje i ona postaje deo racionalnog kao i osobina zrelosti jedne licnosti.

Toliko cesto vidjam ispade izazvane bezrazloznom ljubomorom, da mi je prosto smijesno i citati, kako su ljubomorni ljudi obicno u pravu...
Ne, nisu... Kada porade na sopstvenom samopouzdanju, mozda to i sami uvide...

mada je tvoj prijatelj sklon filosofiranju ovde je ubo srž ,,, mada zaključka nema ,,,, probaj da prošetaš ulicom sa nekom cicom do koje ti nije stalo ,,, i tada ćeš videti rezultat tvoje ljubavi i razlog zašto voliš .... sebičan razlog ,,,korist , osećanje koje ti pruža davanje ljubavi ,,, nikada nije u pitanju TA druga osoba ,,, uvek SAMO sebe staviš u razmatranje ,,, promeniš tok svojih misli i ceo svet se izmeni ,,, svidja mi se ta ideja o relativnom smislu postojanja ,,,, pozdrav za (R)ogonju

Joooj..... ljubomora....
I blaga najava iste u bilo kakvom odnosu natera me na beg glavom bez obzira. Jedina vrsta ljubomore koju jos uvek podnosim (nemam izbora), jeste kad su moje dve cerke ljubomorne jedna na drugu i kad se svadjaju oko toga koju mama vise voli.

Ja nisam ljubomorna .... jednostavno nemam taj trip da se opterećujem stvarima ''da li on gleda neku, ili neka gleda njega ili da li bi me prevario ili ne ili ili ili ili''
Priznajem, da sam jednom davno osetila neki ''napad'' kada su dve cice dobacile mom dečku sa kojom sam tada šetala ulicom, a on se okrenuo i osmehnuo im se. Znači, ne povratilo mu se naredna dva sata života - zbog moje reakcije. Kada sam posle razmislila zašto sam tako odreagovala, shvatila sam da nisam sigurna ni u njegovu ljubav ni u njega - a moja ljubav prema njemu bezgranična. Trajala je ta naša veza narednih 6 meseci i prošla ....
Eto, to je bilo jednom i nikad više. Mislim da ljubomora više ide iz glave nego iz samog čoveka ... i radja se usled odredjenih nedostataka.

a kako se uopste moze opstati sa nekim u koga nemas "dovoljno" poverenja? Ili nekome verujem ili ne verujem. Kad potpuno i sustinski prihvatis da je zaljubljivanje lepa, normalna i pozeljna pojava u zivotu homosapiensa, onda se opustis, dozvolis to i sebi i drugome, pa i svom partneru, i razlog za ljubomoru nestaje. Partnerova paznja usmerena na neku drugu osobu i eventualna promena vasih odnosa izazvana njegovim interesovanjem za nekog drugog moze da boli vise ili manje ili da ne boli uopste, ali to nema veze sa ljubomorom, niti sa poverenjem. Odnos se promenio, pa tu promenu prihvatis ili ne, a to je stvar svesne odluke.

Forum vrvi od osoba koje ni malo nisu ljubomorne, a da budem iskrena ja takve ne poznajem u RL.
Smatram da je to prosto univerzlna ljudska osobina.
Ako je neko i nesiguran u sebe i zbog toga ljubomoran, i to je normalno, svi smo mi, ali apsolutno svi, negde nesigurni u sebe...

Ako je moja ljubomora iracionalna, suzbijem je kao sto se trudim da suzbijem svako destruktivno i iracionalno osecanje, takvih ludackih osecanja se i ja sam stidim i bar se trudim da ih ne pokazujem...ako smatram da je racionalna onda pokazem da mi ponasanje koje je ljubomoru prouzrokovalo smeta...ako se ponasanje ponavlja onda ostavim partnera...ako sam sigurna da moja ljubomora zaista ima realnu podlogu, onda ga ostavim.

S_K_V_O, ja nisam ljubomoran. Ne znam zasto meni ne bi poverovala...
To je beskorisna osobina i treba naci i nacin da je se covek otrese... Ne postoji racionalna ljubomora. Moze da postoji sumnja, a ljubomora je osecanje, koje je prouzrokovano sumnjom.
Sad, ne zelim da objasnjavam zasto je ljubomora bespotrebna, jer svako od nas zna koliko ona ogranicava covekovo racionalno funkcionisanje.

Mislim da ljubomora nije posledica nesigurnosti. Cesto su vezane jer ljubomora moze probuditi nesigurnost ali teze nesigurnost ljubomoru. I dalje smatram da ljubomora ne dolazi sama i da je inicirana ponasanjem partnera. Licno, kad god sam bio ljubomoran u nekoj vezi bio sam u pravu. kada nisam bio ljubomoran opet sam bio u pravu. Isto tako i sa zenske strane prema meni - uvek su bile u pravu, kasnije to vidim. Bitno je samo ispratiti taj signal na pravi nacin, sacekati, dobro sagledati situaciju ( jer se ipak moze pogresiti ) i reagovati dostojanstveno. LJubomorni ljudi su najvise klevetani kao iracionalni, manicni i ko zna kako jos bas od onih koji uzrokuju ljubomoru.

I ja se uopste ne slazem da su nesigurni ljudi ljubomorni. To jeste tacno ali kod "neopravdane" ljubomore. Kod "opravdane" to nema veze.
I meni je ponekad smesna ta ljubomora. Ono kao kaze ti devojka "nemoj da se muvas sa ovom onom"... :lol: Ponekad mi cak to bude i simpaticno...

Gazdarica:
Ovo sto cete dolje procitati, napisao je jedan moj poznanik s neta, a kopirah ga jer je on jako dobro opisao i ono sto ja mislim...
Ima li vas jos koji se pronalazite u tome, odnosno kakav je vas stav po pitanju ljubomore...?
P.S. Uhvatila me neka ozbiljnost danas...

"Ljubomoru kao osecanje smatram "privilegijom" ljudi nedovoljno sigurnih u sebe i u ono sto imaju u osobi koja im je partner u zivotu, ljubavi, seksu, jer je (ljubomora), na zalost, veoma retko utemeljena na necemu sto se moze nazvati "cvrstim" dokazima. U situaciji u kojoj sam, primera radi, ljubomoran na tipa za kojim se moja dama okrene na ulici, ja ili sumnjam da je ona spremna da "potrci" za nekim samo zbog izgleda, ili znam da joj sve ono sto joj ja pruzam mozda i nije dovoljno pa upotrebom najprimitivnijeg muskog mehanizma odbrane, pravim scenu. U oba slucaja sam prilican magarac, u prvom jer sam s nekim ciji mi latentni "promiskuitet"(posmatrano u sirem smislu, ne odnosi se samo na seks) ne odgovara, a u drugom sam svestan gde gresim i sta ne pruzam, ali se ne(dovoljno) trudim da to i promenim.
U situaciji u kojoj postoje cvrsti dokazi koji me prave ili mogu napraviti "rogonjom", jer samo u takvoj situaciji bih, po meni, smeo biti ljubomoran, postupak je stvar licnog izbora."

Taj poynanik je neki intelektualan tip:

Back