Ljubodrag Stojadinović: Šta je vama Putin?

Vekovima se opiremo svima koji hoće da nam pokažu kako je bolje imati dobar i stabilan demokratski sistem nego jakog vođu. Ne pomaže ni činjenica da mnogi naši sunarodnici žive u zemljama koje su uspešne upravo zahvaljujući dobrom sistemu, a ne nekom vođi.
Osmanlijska carevina je baš bila liberalna demokratija, pa K und k, a tek Hitlerova nemačka. Sve sami čovekoljupci.
 
Nas narod se raselio jer je etnicki ociscen od strane NATO pakta i EU stvaranjem laznih drzava ndh,bih i kosova
Ono sto je preostalo od teritorija to je okupirano a ekonomija planski unistena
Oni su uspesni ne zato sto imaju sistem vec zato jer nas i druge narode drze pod okupacijom i pljackaju nase resurse
I imaju ubacene spijune i izdajnike.
 

Ljubodrag Stojadinović: Šta je vama Putin?


Čovek je stigao u Kremlj kao agent KGB-a, a ovde je slavljen i kao mitski panslavenski vođa nepobedive sile. Onaj koji se ne boji nikoga a njega se plaše svi. Ima mnogo godina kako ovdašnji vernici nisu imali takvog sveca, iako je on sada ostareli i posustali car, vojskovođa koji gubi rat. Ili bar ne može da ga dobije. To je najezda u kojoj on razara sve pred sobom a i iza sebe. Možda neće biti vremena da saznamo kako će svoj put da okonča moderni imperator osvajač.

Ovde je viđen kao spasilac usahle Srbije, možda samilosni prijatelj njenog izbezumljenog vožda. Mit ne traži objašnjenja, on postoji, u njega se naprosto ne sumnja. Tamo gde nema znanja ima vere u nadmoćna čuda. Car je izgleda sedeo na trulom prestolu, sila čiji je predvodnik prethodno je pojedena iznutra. On više ne vodi Rusiju, nego oligarhijski pohod koji još od samog početka nije imao smisla, i bio je protivprirodan.

Ljubodrag Stojadinović
Ljubodrag Stojadinović

Ovaj tekst se pre svega bavi emocijama. Šta sve mogu da vide Putinovi podanici iz Srbije, ako Srbiju bez Putina ne mogu da zamisle? Možda je to vera u nešto drugo, nepoznato i onostrano, u mračnu silu koja proždire pred sobom sve što nismo mi, a možda i nas, a „srpski genom“ pronalazi u dalekom istočnjačkom bolu. Putin je ovde doživeo uznesenje, bio je gost u čiju je čast pomeren praznik oslobođenja Beograda. Pred njim Vučić na specijalnoj paradi nije želeo, ili nije smeo da otvori kišobran. To niko nije smeo, pa su srpski velikaši pokisli kao dodole i nisu se više ni osušili. Nad visokim gostom beše raširen specijalni amrel.

Putin je postao idol slabašnih, nesigurnih i nedoučenih plemena, željnih nekakvog izbavljenja, totem za kletvu nedostižne moći, junak mnogih bajki i izmaštanih pobeda. Brat koji ne stiže da misli o maloj braći, niti da im pomaže, niti to bilo kad radi, ali ta okolnost nema značaja. Njegova pomoć bi svakako stigla u presudnom času, a ako ne stigne onda ništa, ljubav i patnja se nastavljaju.

Pokazivao se na paradama, u moćnom predsedničkom avionu, rvao se sa medvedima, ronio i isticao ekstremnu fizičku snagu, jahao po stepama, putovao sa hiljadama telohranitelja. Neosporni diktator Rusije koji je uspeo da sanira Jeljcinove ruševine i namiri oligarhijsku kastu, zaduženu da čuva njegovu vlast.

Vladimir Putin
Vladimir Putin


Mnogi su u njemu videli modernog Staljina, možda ne toliko surovog na sopstvenom dvoru, ali isto toliko odlučnog u čuvanju vlasti i lične moći. Imao je skoro idealni raspored neprijatelja: unutra disidenti i mediji, spolja Zapad, koji se približio granicama više nego što je to moglo da se podnese.
Odluka o imperijalnom ratu donesena je pred naizgled lakom metom, uz nelogičan cilj: demilitarizacija i denacifikacija, smena „nacističkog“ režima u Ukrajini. Rusi nigde nemaju „braću“ koja su im bila bliža od Ukrajinaca. To je važno da se zna pred pokušajima ovdašnjih fanatika da budu najbliži majčinskoj moskovskoj lozi. Takve loze nema, u tome nema rodbinskih osećanja jer nema nikakve rodbine.

Rat pokazuje da su svi razlozi za pokretanje „specijalne operacije“ bili nepostojeći, pa se sve pretvorilo u beskrajnu agoniju. Razorena je čitava jedna velika zemlja i u tome se ide do kraja, mrtvi će se tek zbrajati na obe strane. Sila koja razara suočena je sa moralnim i vrednosnim slomom.
Gomila ljudi je ovde burno proslavljala sve Putinove užasne poduhvate, zločine njegovih trupa i unutrašnju gvozdenu pesnicu kojom smiruje snažan antiratni pokret. Ruski despot je iz ličnog personalnog fundusa pribavio sebi vodećeg jastreba. Čoveka koji je i kao premijer i predsednik Rusije bio poznat kao beskrvni činovnik i dežurao u Kremlju kad Putina nije bilo.

Takav kakav je, dobio je rat protiv Gruzije 2008. dok je Putin bio na olimpijadi u Pekingu. Ali, Dmitrij Medvedev (o njemu je reč) došao je u sam centar stvari kad je pohod na Ukrajinu postao zaista živo blato za sudbinu ruske oružane sile i Rusije. Nuklearnim ratom je prvi zapretio Putin, ali je Medvedev učestao, sluteći vojničku kalvariju. Rekao je da Rusija sebi ne sme da dopusti poraz, i da će u tom slučaju upotrebiti nuklearno oružje, kako bi poraz bio sveopšti.

Šta bi to bilo, kako i protiv koga, to je nova opširna tema, ali Medvedev ne prestaje sa svojim slabo kontrolisanim istupima. Možda bi ekstremni obožavaoci naravi, izgleda i učinaka V.V. Putina mogli da doprinesu da ova javnost razume njihov rezolutni izbor: živite li u Rusiji, vozite li moskvič, imate li pametni telefon ruske proizvodnje, putujete li u Murmansk na odmor? Da li je Z za vas slovo ćirilice? Jeste li već u Vagneru, ili čekate da on dođe po vas?

Ovo je samo hipotetički okvir za negovanje emocija pred surovim i nepoznatim.

Naravno, to nisu nimalo pouzdani parametri za određivanje pozicije srpskog rodoljuba koji to postaje voleći Putina i njegove vojnike pod Kijevom i rakete koje ruše velike gradove.

Šta je on za vas osim daleke nalepnice? Svako može da se drži svojih nepouzdanih osećanja, ma kakva ih nastranost izazvala. Nikakvi Rusi neće pomoći oko Kosova, nikada nisu ni pomogli. Putinov omiljeni brat će u parlamentu Srbije probati da objasni šta mora a šta ne sme, menjajući svoje porozne principe za opstanak: mora sve, ne sme ništa. Kosovo može da ode, ali Vučić ne. https://direktno.rs/kolumne/452680/ljubodrag-stojadinovic-kolumna-pescanik.html

Vladimir Putin se u miru mnogo šepurio gradeći svoj image kagebeovskog nadčoveka. Gledali smo ga kako poput nekog negativca iz filmskog serijala o James Bondu u mini-podmornici zaranja na dno Baltičkog mora. Pucao iz pištolja i puške, polugo jahao konje po divljim predelima, vršio smotre mornara na strateškim nuklearnim podmornicama. A sada, nakon što je izvršio agresiju na Ukrajinu, on ne sme obići svoje trupe na ratištu. Za razliku od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji redovno obilazi ukrajinske branitelje na frontu, Putin se pokazao kao strašljivac koji nijednom vojnike nije obišao. Narod u Srbiji treba Putina jednostavno prezreti kao što je svojevremeno prezreo Slobodana Miloševića. Pokojni srpski diktator nijednom nije obišao ranjenike i, gle čuda, slično kao aktuelni ruski diktator, tvrdio je kako "Srbija nije u ratu".
ne vole srbi toliko putina, koliko mrze zapadnu agresiju nad slabima
inace bi smo bili mnogo srecniji da taj putin nije tako mekan
 
jbm li ga,sa jedne strane kgb ovac koji pušta ubice,siledžije,kriminalce,najgori ološ na slobodu da bi napadao ,ubijao,silovao pljačkao narod susedne države,na tuđoj teritoriji,dok sa druge strane je taj isti narod koji gine na svome,od tih istih manijaka,boreći se za svoju zemlju i slobodu...
ja ne razumem um vas rusoguuzoljubaca,koji podržavate ovo zlo i pričate i pišete o nekom moralu...
Kako vas nije sramota bre
Toga ima u svakoj zemlji,ne kapiram sta je to nenormalno?
Ili treba da prihvatimo mantru gde ceo svet polako Rusiju naziva nacistickom drzavom,a ulice dobijaju imena po Stepanu Banderi?
 
Da, samo su veliki i moćni uglavnom vratili kolonije, a Rusija uglavnom nije. I te što jeste sad pokušava silom da povrati. Nije dosta što imaju najveću teritoriju na svetu. Alavost bez granica.
A kako su to “vratili”? Bili poraženi u kolonijalnim ratovima pa morali. Pokupiš sa Tvitera gde nisu bitni fakti nego da ja budem u pravu, pa onda mora da je tačno:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Algerian_War

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Malayan_Emergency

https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Indochina_War

Objasni šta je Francuska tražila u Alžiru i Vinetnamu, UK u Indoneziji, Južna Afrika u Namibiji i Angoli. Dekolonizacija nije uspela zato što su UK i Francuska tako hteli, nego što su bili preslabi da zadrže kolonije.
 
Ne, nego činjenice. Evo ti Rusije iz 15. veka:Pogledajte prilog 1290154
Када су 13 колонија на истоћној обали потписале декларацију о независности, и прогласиле УС територија је била ко Србија данас. То не желиш да знаш, или заиста не знаш?
 
Када су 13 колонија на истоћној обали потписале декларацију о независности, и прогласиле УС територија је била ко Србија данас. То не желиш да знаш, или заиста не знаш?
@dlugomir
Hajde, razmisli pa reci zbog čega misliš da je Amerika drugačiji slučaj? Teksas i dan danas hoće da se otcepi.
 
Који речник? Примитивац на форуму, а ја очекујем да је прочитао биографију Путина.

На овом форуму је све више шљама, а форум полако тоне.
A ti si procitao biografiju i sada znas sta je on radio u KGB??!
Kakav bi to KGB bio kada bi ti znao da on eto nikoga nije ubio i sl?
 
A kako su to “vratili”? Bili poraženi u kolonijalnim ratovima pa morali. Pokupiš sa Tvitera gde nisu bitni fakti nego da ja budem u pravu, pa onda mora da je tačno:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Algerian_War

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Malayan_Emergency

https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Indochina_War

Objasni šta je Francuska tražila u Alžiru i Vinetnamu, UK u Indoneziji, Južna Afrika u Namibiji i Angoli. Dekolonizacija nije uspela zato što su UK i Francuska tako hteli, nego što su bili preslabi da zadrže kolonije.
Rusiju su satrali Litvanci i Mongoli,kad je Mongolsko carstvo oslabilo Rusi isterali sve dokle su mogli da ih oteraju.
Pa nije Sibir naseljen ko Holandija da kolonizujes.U to vreme ni Rusi ni niko drugi nije ni znao verovatno sta lezi ispod Sibira.
Jer u suprotnom ne bi Mongoli isli da pljackaju Evropu.
 
Ne, nego činjenice. Evo ti Rusije iz 15. veka:Pogledajte prilog 1290154
Много сам срећан када било ко од вас лажних људи и човекомрзаца докаже своју површност и мањак умних капацитета као ти сада.
Поломиште се нападима на Путина називајући га најпогрднијим именима и приписујући му свакаква непочинства, до тога да је он једини
кривац за тренутну ситуацију. Затим у једном моменту непажње ради скромних умних капацитета, у само једном кратком упису и једном
фотографијом изједете сва говна која сте изасрали, показавши своје право мрзитељско лице.
Овим доказујеш да мрзиш цео руски народ, његову историју, културу и достигнућа и да шупља прича око негативца Путина је само мимикрија
којом маскираш своју нацифашистичку природу.

П.С. Или тврдиш да је Путин и тада водио Русију?
 
Poslednja izmena:
Rusiju su satrali Litvanci i Mongoli,kad je Mongolsko carstvo oslabilo Rusi isterali sve dokle su mogli da ih oteraju.
Pa nije Sibir naseljen ko Holandija da kolonizujes.U to vreme ni Rusi ni niko drugi nije ni znao verovatno sta lezi ispod Sibira.
Jer u suprotnom ne bi Mongoli isli da pljackaju Evropu.
Koliko Litvanci (ceo Baltik) mrzi Ruse, to je neopisivo. A @dlugomir koji nije nacionalista ne može da pomisli da u bogatim zemljama ima isto tako neopisivog nacionalizma, šovinizma, a u većim - Amerika je živ primer i džingoizma - svaki Amerikanac sa kojim sam razgovarao (živim ovde) uopšte i ne sumnja u pravo U.S da se meša bilo gde u svetu i uopšte ne oseća potrebu da se za to pravda. Objašnjenje je američka izuzetnost i posebnost.

Isto tako se veruje u nekakvu “rimsku civilizaciju”, država sa više robova nego ljudi sa bilo kakvim političkim pravima se uzima kao pozitivna pojava.
 
Koliko Litvanci (ceo Baltik) mrzi Ruse, to je neopisivo. A @dlugomir koji nije nacionalista ne može da pomisli da u bogatim zemljama ima isto tako neopisivog nacionalizma, šovinizma, a u većim - Amerika i džingoizma - svaki Amerikanac sa kojim sam razgovarao (živim ovde) uopšte i ne sumnja u pravo U.S da se meša bilo gde u svetu i uopšte ne oseća potrebu da se za to pravda. Objašnjenje je američka izuzetnost i posebnost.

Isto tako se veruje u nekakvu “rimsku civilizaciju”, država sa više robova nego ljudi sa bilo kakvim političkim pravima se uzima kao pozitivna pojava.
Litvanija je u 15.veku bila veca od Rusije,SSSR im je samo vratio okupaciju za okupaciju.
Problem je sto 90% forumasa zna istoriju od 1945.na ovamo
 
Ljubodrag Stojadinovic, jos jedna JNA lopina na grbaci naroda bivse Jugoslavije...gomila ppoltrona, parazita i nesposobnjakovica...rezultat te JNA je raspad Jugoslavije, hiljade mrtvih, nesrece, jada i bede...eto, ko je taj Ljubodrag Stojadinovic i kojoj bandi je pripadao
@ziltoid @dlugomir
Zanimljivo je da se pozivate na Ljubodraga Stojadinovića, pukovnika tzv JNA i posle VJ (od 1970 do 1995).
 

Back
Top