Ljubav je na selu

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..ma kažem ti ja lepo,selo ti je samo kuluk...
..više košta hrana za nju nego što vredi mleko koje dobiješ od nje...

Pa ne znam bas da li je bas tako.

Znam coveka koji je prodao velik istan u BG kupio neko domacinstvo u Srbiji. Sada ima 15-20 krava, placa zenu koja ih hrani, cisti... i kaze da ostane pristojna para. Doduse ima i dosta zemlje pa ima i dosta svoje hrane. Uz to gaji i svinje, pilice, koke nosilje za svoje potrebe pa su mu i troskovi s te strane svedeni na minimum.

Ova krava daje 20-30 litara mlijeka

Kilo kajmaka je 15 maraka

Za dobrim kajmakom ljudi trče voljni da plate i 20 maraka ....

Za kilo kajmaka treba oko 20 litara mlijeka, nekad i više, ovisno o pasmini krave, godišnjem dobu, fazi laktacije, ishrani itd...itd...
Krava se muze dvaput dnevno, a s njom moraš biti 365 dana u godini...nema bolovanja, nema godišnjeg...
Na papiru izgleda idealno, kad staviš brojke...u praksi je to nešto sasvim drugo.

- - - - - - - - - -

Znam coveka koji je prodao velik istan u BG kupio neko domacinstvo u Srbiji. Sada ima 15-20 krava, placa zenu koja ih hrani, cisti... i kaze da ostane pristojna para. Doduse ima i dosta zemlje pa ima i dosta svoje hrane. Uz to gaji i svinje, pilice, koke nosilje za svoje potrebe pa su mu i troskovi s te strane svedeni na minimum.

Zanimljivo.
Ovdje kod nas su svi koji se bave mljekarstvom ili propali ili su na tom putu...kako je krenulo, uskoro će krava moći da se vidi samo u zoološkom vrtu.

Za kilo kajmaka treba oko 20 litara mlijeka, nekad i više, ovisno o pasmini krave, godišnjem dobu, fazi laktacije, ishrani itd...itd...
Krava se muze dvaput dnevno, a s njom moraš biti 365 dana u godini...nema bolovanja, nema godišnjeg...
Na papiru izgleda idealno, kad staviš brojke...u praksi je to nešto sasvim drugo.

- - - - - - - - - -

Zanimljivo.
Ovdje kod nas su svi koji se bave mljekarstvom ili propali ili su na tom putu...kako je krenulo, uskoro će krava moći da se vidi samo u zoološkom vrtu.

Narod ovamo ima po 5 krava

Pa ti računaj

Ujutro i uveče se muzu

Pa ti računaj

Zenama ovamo se isplati i kajmaciti i siriti svaka se sa tim bavi i izbija pare

Narod ovamo ima po 5 krava

Pa ti računaj

Ujutro i uveče se muzu

Pa ti računaj

Zenama ovamo se isplati i kajmaciti i siriti svaka se sa tim bavi i izbija pare

Kažem ti, na papiru sve izgleda idealno. Za kratko vrijeme si bogata žena :lol:
Pa što ne probaš? Pomuzeš ujutro i uveče, tokom dana ništa drugo ne radiš osim tog sirenja i zezanja sa mlijekom...pa koja bi žena poželjela bolji život?

Pa što ne probaš? Pomuzeš ujutro i uveče, tokom dana ništa drugo ne radiš osim tog sirenja i zezanja sa mlijekom...pa koja bi žena poželjela bolji život?

Pošto je država nesretna i neki lopovi koji vode zemlju i upravljaju narodom dozvoljavaju legalno da narod radi kod privatnika koji neosigurava svoje radnike i ne uplaćuje socialno i na taj način stvara sirotinju po stare dane ja ipak planiram da zaradim još malo i jos koju godinu uplaćujem u penzijski fond u DE

Pa zatim idem na selo

...za to što si naveo treba par desetina hiljada evra ako ne i više i uvek si u fabrici nad otvorenim nebom,stalno neki problemi sa stokom,sa prodajom mleka,pa daj pare za mehanizaciju,za objekte za stoku,gomilu problema za šta?...
...pa zar nije pametnije biti u svom stančiću i ići kuda hoćeš i kad hoćeš,parice u banci i slamarici,fino pijuckanje pićence u kafićima,gledanje lepih riba,šetanje po parku i kada ti dosadi,zaključaš stančić i odeš na odmor,opušteno..

Ova krava daje 20-30 litara mlijeka

Kilo kajmaka je 15 maraka

Za dobrim kajmakom ljudi trče voljni da plate i 20 maraka ....
...pitaj ih pošto je bala deteline,pa pošto je kukuruz i sve ostalo što ide uz to...
...nemam ja para ni za surutku a kamoli za kajmak a i da imam ne bih dao...

- - - - - - - - - -

...ma da priče za malu decu,da je tako dobro svi bi ostali na selu...

- - - - - - - - - -

Pošto je država nesretna i neki lopovi koji vode zemlju i upravljaju narodom dozvoljavaju legalno da narod radi kod privatnika koji neosigurava svoje radnike i ne uplaćuje socialno i na taj način stvara sirotinju po stare dane ja ipak planiram da zaradim još malo i jos koju godinu uplaćujem u penzijski fond u DE

Pa zatim idem na selo
...nema od toga ništa,svi fondovi će se raspasti za koju desetinu godina ako ne i pre..
...bolje troši pare sad i uživaj dok možeš,posle će biti kasno...

...pitaj ih pošto je bala deteline,pa pošto je kukuruz i sve ostalo što ide uz to...
...nemam ja para ni za surutku a kamoli za kajmak a i da imam ne bih dao...

- - - - - - - - - -

...ma da priče za malu decu,da je tako dobro svi bi ostali na selu...

Narod ima zemlju a zemlja odredi broj stoke ako imaš malo zemlje držiš jednu kravu ako imaš više zemlje držiš više i stoke tako to ide

Tako da ne kupuju ništa jer sve imaju

Narod ima zemlju a zemlja odredi broj stoke ako imaš malo zemlje držiš jednu kravu ako imaš više zemlje držiš više i stoke tako to ide

Tako da ne kupuju ništa jer sve imaju
..imaju da pojedu imaju da popiju ali PARA NEMAAAAAAA...
...kome da prodaju ako radnik i penzioner nemaju ni za hleb, a za nezaposlene da i ne pričam...
...treba i na selu imati pare za naftu,benzin,struju,poreze,odeću,obuću,tehniku a za snajke i da ne pričamo...

..imaju da pojedu imaju da popiju ali PARA NEMAAAAAAA...
...kome da prodaju ako radnik i penzioner nemaju ni za hleb, a za nezaposlene da i ne pričam...
...treba i na selu imati pare za naftu,benzin,struju,poreze,odeću,obuću,tehniku a za snajke i da ne pričamo...

U BL kajmak kupuju gradske budže doktori advokati itd. Sve razgrabe čak naručuju i za neke prijatelje

U Hercegovini škutori pokupovaše janjce i otimaju se za kajmak .

Mislim nemoj meni pričati

Da se ne isplati kolko tolko narod bi bežao sa sela a nebi se vraćao kao što se i vraćaju poneki mladi sa novim idejama i kad shvate da lepše mogu na selu živeti no životariti u gradu

U BL kajmak kupuju gradske budže doktori advokati itd. Sve razgrabe čak naručuju i za neke prijatelje

Da se ne isplati kolko tolko narod bi bežao sa sela a nebi se vraćao kao što se i vraćaju poneki mladi sa novim idejama i kad shvate da lepše mogu na selu živeti no životariti u gradu
...to što si navela su sve sporadični slučajevi,obiđi istočnu Srbiju,Banat,srednju Bačku,sela su napuštena,samo je hebeni Beograd i Novi Sad sve puniji i puniji...
...uzmi malo činjenice na uvid,nemoj samo kontrirati,ja bi ti prvi reko tako je u pravu si, da je to istina...

- - - - - - - - - -

..sad se setih koliko je stotina hiljada stanovnika Bosne i Hercegovine ošlo u Njemačku pa se nije vratilo,samo mi daj taj podatak...

...to što si navela su sve sporadični slučajevi,obiđi istočnu Srbiju,Banat,srednju Bačku,sela su napuštena,samo je hebeni Beograd i Novi Sad sve puniji i puniji...
...uzmi malo činjenice na uvid,nemoj samo kontrirati,ja bi ti prvi reko tako je u pravu si, da je to istina...

- - - - - - - - - -

..sad se setih koliko je stotina hiljada stanovnika Bosne i Hercegovine ošlo u Njemačku pa se nije vratilo,samo mi daj taj podatak...

To za srbiju znam

Ali ovamo u BiH je drugačija priča

I moj svekar je otišao u Njemačku i radio ko lud da bi napravio ogromnu kuću n selu sa svim objektima koji su potrebni

Odlazili su ljudi neki koji nisu razmišljali i odlazili ti sto su mislili i stvarali

Poslednja izmena:

E pa super ako je tako...ako je tako, sve će nas Bosna hraniti za koju godinu, jer i u Hrvatskoj sela ostaju pusta.
Jednostavno na selu, od čiste poljoprivrede, ne možeš više preživjeti.

ja ipak planiram da zaradim još malo i jos koju godinu uplaćujem u penzijski fond u DE

Pa zatim idem na selo
Kada imaš izvor prihoda, recimo dobru penziju, svejedno je da li živiš u gradu ili selu - ne zavisiš od poljoprivrede. Možda ćeš zaista otići u selo kao penzioner.
To nije pravi život u selu!
Pravi je život da odeš sada, bez posebnih prihoda i živiš od poljoprivrede. Onda možeš reći: živim u selu.
Sve drugo su bajke.
Čak i kao penzionerka sumnjam da ćeš živeti u selu. Najverovatnije, ili ćeš ostati tamo ili ćeš doći u neki grad ili gradić.
Znam desetine takvih.

Back