Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

odličnooo :ok:

Dzeksoneli koliko si dugo u linux svetu?

Па први пут сам видео Linux 2014. Чак и иснаталирао Ubuntu на мом школством лаптопу онако на слепо али због игра и због неких других програма који су ми требали за факс нисам могао а и Unity ми беше гадан. Тад сам свашта инсталирао, наравно у VM-у да сам ушао у свет Solaris-a. Највише сам користио Debian кад ми треба Линукс за факс. :hahaha:

Teк од 2019 године је пробуђена је моја љубав према Линуксу кад сам гледао разне Јутубере али највише кад сам открио Gentoo шта све може. И од тада читам...:hvala:

Poslednja izmena:
Па први пут сам видео Linux 2014. Чак и иснаталирао Ubuntu на мом школством лаптопу онако на слепо али због игра и због неких других програма који су ми требали за факс нисам могао а и Unity ми беше гадан. Тад сам свашта инсталирао, наравно у VM-у да сам ушао у свет Solaris-a. Највише сам користио Debian кад ми треба Линукс за факс. :hahaha:

Teк од 2019 године је пробуђена је моја љубав према Линуксу кад сам гледао разне Јутубере али највише кад сам открио Gentoo шта све може. И од тада читам...:hvala:

odlično !

ali linux je toliko opširan i interesantan sam po sebi i puno stvari se ima tu naučiti zanimljivih-znači kao jedna vrsta nauke one linux distribucije distroi kako se dele ono kao da učiš za test :klap: pa linux i jeste za faks za programiranje i za opširan rad

odlično !

ali linux je toliko opširan i interesantan sam po sebi i puno stvari se ima tu naučiti zanimljivih-znači kao jedna vrsta nauke one linux distribucije distroi kako se dele ono kao da učiš za test :klap: pa linux i jeste za faks za programiranje i za opširan rad

Линукс зна да на почетку буде сувише нападан, нарочито кад улазиш први пут па онда кренеш да истражујеш сваку дистрибуцију а онда на крају сазнаш да није битна толико дистрибуција колико графичко окружење које ти одговора. Јер сваки Линукс дистро може да изгледа исто.

Заправо је једноставан. :bye:

Проблем настаје у терминалу пошто већина људи на Windows-у никад нису видели Command Prompt. E сад рећи ће сад људи да терминал у Линуксу није битан то можда и јесте истина, јер данас 90% ствари може да се обави преко графичког окружења, међутим терминал је универзалан и важи за свако графичко окружење и програме које користиш и најважније проблем увек може да се реши. Зато када питаш или када затражиш решење за неки проблем увек ће неко да ти избаци решење из терминала.

Poslednja izmena:
Пробам сад Manjaro и оно није како функционише Arch. Прво pamac као пакет менаџер кадгод покренете инсталацију било ког пакета он ће да изврши увек update-овање читовог система па тек онда инсталацију. Да бисте то спречили морате да куцате pamac install --no-upgrade или да направите алијас. Оно што ми се свиђа код pamac-a што ти даје опционе дипендесије и опис поред сваке када инсталирате нешто. Такође ми свиђа код Manjaro што је ко Void што се кернела значи има све кернеле а не само последњи LTS и mainline.

Eво пример шта се дешава када куцате pamac install vivaldi. Када направите alias pamac install='pamac install --no-upgrade' у bashrc неће да вам се све надограђује. Ово је из терминала. Постоји и графички pamac.

1695055451423.png

Линукс зна да на почетку буде сувише нападан, нарочито кад улазиш први пут па онда кренеш да истражујеш сваку дистрибуцију а онда на крају сазнаш да није битна толико дистрибуција колико графичко окружење које ти одговора. Јер сваки Линукс дистро може да изгледа исто.

Заправо је једноставан. :bye:

Проблем настаје у терминалу пошто већина људи на Windows-у никад нису видели Command Prompt. E сад рећи ће сад људи да терминал у Линуксу није битан то можда и јесте истина, јер данас 90% ствари може да се обави преко графичког окружења, међутим терминал је универзалан и важи за свако графичко окружење и програме које користиш и најважније проблем увек може да се реши. Зато када питаш или када затражиш решење за неки проблем увек ће неко да ти избаци решење из терминала.
meni je za sada mint najbolji ali možda jel sam se na njemu najduže zadržao čak sada verovatno zbog apdejta ima još programa koji su dodati a grafičko okruženje je baš ono fino
sam linux kao sistem je fenomenalan a pored brzine i lakoće i nezahtevnosti sistema samo ću navesti neke primere: na win sedmici (mislim da je i na desetki) za wifi antenicu trebaju drajveri dok na linuxu sve to ide plug and play
onda apdejtovi za desetku su smorni jednom mesečno a nekad i dvaput izilaze i dok se ne smiluju da se instal. komp ne radi nikako koči secka baguje a kada se desi da neće iz prve da se instal e onda je tek horor :fdlan: i pazi pored svega toga instal.sam neki anti malver koji danas uvati po nekoliko trojanaca i ostalih malicioznih stvari dok sve to winov i avast antivirus propuste :eek: dok na linuxu radio apdejt ne radio sistem funkcioniše regulare

Пробам сад Manjaro и оно није како функционише Arch. Прво pamac као пакет менаџер кадгод покренете инсталацију било ког пакета он ће да изврши увек update-овање читовог система па тек онда инсталацију. Да бисте то спречили морате да куцате pamac install --no-upgrade или да направите алијас. Оно што ми се свиђа код pamac-a што ти даје опционе дипендесије и опис поред сваке када инсталирате нешто. Такође ми свиђа код Manjaro што је ко Void што се кернела значи има све кернеле а не само последњи LTS и mainline.

Eво пример шта се дешава када куцате pamac install vivaldi. Када направите alias pamac install='pamac install --no-upgrade' у bashrc неће да вам се све надограђује. Ово је из терминала. Постоји и графички pamac.

Pogledajte prilog 1412261

na manjaru sam se baš malo zadržao

skinuo sam instal za lubuntu ali ga nisam testirao

manjaro ima lep interfejs

na manjaru sam se baš malo zadržao

skinuo sam instal za lubuntu ali ga nisam testirao

manjaro ima lep interfejs

Интерфејс је небитан. Било који Линукс може тако да ти изгледа ово је Manjaro XFCE којег сам ја мало још додатно средио...

Иначе што се тиче графичког пакет менаџера за Arch најбољи је Octopi пошто он је фронтхенд pacman-а и сличан је Synaptics-у код Debian/Ubuntu дистроа.

Pogledajte prilog 1412261
pamac nikad nisam koristio nego sa pacman stavim yay, pa onda sa yay. :heart:

Интерфејс је небитан. Било који Линукс може тако да ти изгледа ово је Manjaro XFCE којег сам ја мало још додатно средио...

Иначе што се тиче графичког пакет менаџера за Arch најбољи је Octopi пошто он је фронтхенд pacman-а и сличан је Synaptics-у код Debian/Ubuntu дистроа.

a ok hteo sam da napišem grafičko okruženje ne interfejs

pamac je kao manjarov instaler, no kad sam stavio Manjaro, koristio sam pacman, i yaourt, koji je sada zamenjen sa yay...

Фора је у томе што кад се користи графички pamac он исто користи команде овде из терминала док Octopi користи команде из pacman-a директно. То доводи до тога да сваки пут када желиш нешто да инсталираш он update-ује читав систем. То је лоше...

Фора је у томе што кад се користи графички pamac он исто користи команде овде из терминала док Octopi користи команде из pacman-a директно. То доводи до тога да сваки пут када желиш нешто да инсталираш он update-ује читав систем. То је лоше...
Apdejt mora posto se vuku verzije iz najsvezijih libova, osim ako ne koristis flatpak ili snap, koji vuku sa sobom libove... :heart:

Apdejt mora posto se vuku verzije iz najsvezijih libova, osim ako ne koristis flatpak ili snap, koji vuku sa sobom libove... :heart:

Па не мораш да надоградиш читав систем да би инсталирао неки пакет? Ваљда само сихронизујеш и онда инсталираш тај пакет са другим пакетима који долазе...

Да појасним:

sudo pacman -S chromium -- ти очекујеш ово да ће да уради али не не....

pamac install chromium уради ово sudo pacman -Syu chromium и то сваки пут...:hahaha:

Мислим користим Artix и никад нисам инсталирао нове пакете са -Syu <<пакет>>

Poslednja izmena:
Метода 1
Рестарутујеш pulseaudio sa pulseaudio -k

Метода 2
Искључиш рачунар неких пар минута и поново га укључиш

Метода 3
Едитујеш alsa.conf фајл

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
И упишеш ово...
options snd-hda-intel power_save=0 power_save_controller=N

Метода 4

cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save

Ако избаци 1 то значи да је powe_save моду

Можеш лако да га дисиблујеш са
sudo echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save

jeeee :rotf: jedva ga uradih čak sam i gledao tutorijal na jutubu

i sad sve fino otkucam u terminalu i izbaci mi šta treba ali kad sam trebao ovo search da aktiviram ja nemam pojma šta je fakof control :pljus: dok nisam ukapirao da je to ctrl :rotf: nema kad ne radiš ovako nešto to tako bude :pljus:

nestalo je ebeno zujanje :super:

1695149652604.png

1695149495916.png

RebornOS Linux са XFCE-ом. Чистокривни Arch за додатном Reborn репозоритиријом за додатне пакете. Имате Stacer у њој што ме је пријатно изненадило. Оно што чини RebornOS посебним је то што има најнепрднији инсталер који сам видео негде. У току инсталације можете да бирате да ли ћете offline инсталацију то значи XFCE са програмима или ћете сами графички да бирате почев од десктопа то свих могућих и немогућих програма. Буквално кроз инсталер бирате сваки програм који желите да инсталирате и онда на крају инсталације оперативни систем је ту са свим вашим програмима и десктопом који сте изабрали. Ту је и RebornOS FIRE где можете да мењате десктопове ако вам се не свиди онај који сте инсталирали. Рецимо корисно ако offline а не свиђа вам се xfce. Ту је и pamac по дефолту али можете да обришите или да инсталирате octopi или само да користите из командне линије као и њихов Bauh, yay је такође ту али њега ако вам није можете да обришите пре него што крене инсталација као и бројне друге ствари.

Slackware + Аrch = RebornOS :pivce::klap:
VirtualBox_Reborn_19_09_2023_20_56_58.png

Poslednja izmena:
ljudovi meni se čini da ću ja možda za stalno da predjem na linux :super: :mrgreen: a ono kad mi se igraju igrice pristupačno mi časkom utaknem u win i eto :p-koliko puta ne upalim igricu mesecima- probao sam da napravim duel boot ali iako sam gledao postupak zaglavilo je negde i tako ostalo mislim ko ga hebe :mrgreen:

sam rad linuxa od uključivanja kompa znači na keca se sve pokrene podigne sistem začas odmah je sve na tacni sve brzo i tečno radi tako i pri isključivanju dok je kod desetke to sve užas usporeno-ok komp mi je već podosta star možda i to ima veze ali opet bez obzira na sve na linuxu radi fenomenalno-

samo da ne postanem linux fanboj pa kao ajfonovci da ne smaram ljude oko sebe :rotf:

Rhino Linux је нови Ubuntu rolling release distro (користи Ubuntu devel) са посебим пакет манаџером rhino-pkg који интегрише nala (модерни apt) и pacstall (aur за Debian/Ubuntu) као и флатпак и снап у једно. Нема прединсталиран ни snap ни flatpak па ће код људи који ће љубитељи традиционалних пакет менаџера да цене. Иначе долази са Unicorn десктопом који је модификована верзија xfce-a.

Ја сам га мало додатно средио јер ми се чинило да нису све ствари биле симетричне и уклопљене по мом укусу. :pivce:
VirtualBox_Rhino_21_09_2023_19_08_17.png

Back