Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

Предпостављам да не инсталираш Gentoo због Steam-a ? Не знам, решио сам се multilib-a.

Ево шта каже човек.
1694913637650.png

https://wiki.gentoo.org/wiki/Multilib/Concepts

Да би користио и 32 битне пакете сви пакети морају да буде компајловани глобално или локално са есктедент use flag-ом abi_x86_32 у супротном програм се компајлује искључиво у 64 битној верзији.

1694915460486.png

Овде можеш да видиш листу свих пакета које могу да се компајлирају у 32 битној верзији кад се флаг укључи
https://packages.gentoo.org/useflags/abi_x86_32

Poslednja izmena:
ljudovi treba pomoć elem ubacim linux mint na kompu na kome stalno radim i sad sve super ali zvuk iz zvučnika zuji celo vreme sem kada se nešto pusti npr na jutjubu i sl tada se ne čuje zujanje ali čim se ne sluša ništa onda zuji :confused: dok na desetki ne čuje se zujanje zvučnika nikada

da li treba neki kodek,program ili nešto sl da se instalira da bi se uklonilo zujanje zvučnika?

Ево шта каже човек.
Pogledajte prilog 1411108

https://wiki.gentoo.org/wiki/Multilib/Concepts

Да би користио и 32 битне пакете сви пакети морају да буде компајловани глобално или локално са есктедент use flag-ом abi_x86_32 у супротном програм се компајлује искључиво у 64 битној верзији.

Pogledajte prilog 1411119

Овде можеш да видиш листу свих пакета које могу да се компајлирају у 32 битној верзији кад се флаг укључи
https://packages.gentoo.org/useflags/abi_x86_32
x86 32 ti ne treba uopste. i386 iil taj fazon ti treba. Prosto ne mogu da poverujem da ljudi to ne znaju. Mislim ono, krajnje
konfogurabilan distr0, sve moze :heart:

x86 32 ti ne treba uopste. i386 iil taj fazon ti treba. Prosto ne mogu da poverujem da ljudi to ne znaju. Mislim ono, krajnje
konfogurabilan distr0, sve moze :heart:

ABI_x86 32 је флаг код Gentoo-a ако желиш да ти компајлира и "i386". Без тог флага само ће да ти чита нативну архитектуру.

ljudovi treba pomoć elem ubacim linux mint na kompu na kome stalno radim i sad sve super ali zvuk iz zvučnika zuji celo vreme sem kada se nešto pusti npr na jutjubu i sl tada se ne čuje zujanje ali čim se ne sluša ništa onda zuji :confused: dok na desetki ne čuje se zujanje zvučnika nikada

da li treba neki kodek,program ili nešto sl da se instalira da bi se uklonilo zujanje zvučnika?

Који browser?

Да ли си у току инсталације кликнуо на "multemedia codecs" ?

Inace x64-32 je 64bitna arhitektura koja ima 32 bitne pointere ukoliko programi ne traze vise od 4GB rama. Svrha je usteda u memoriji,
ali distro maintejneri su lenji da naprave libove i programe, pa su linijom manjeg otpora totalno izbacili ovu opciju, ko vele, RAM je jeftin :p
Gentoo tu upada, jer se sve kompajira, pa tako i sa tom opcijom, pa moze da se dosta ustedi RAM :heart:
Inace M$ i Apple ne pada im na pamet da naprave ovako nesto, RAM je jeftin...

Inace x64-32 je 64bitna arhitektura koja ima 32 bitne pointere ukoliko programi ne traze vise od 4GB rama. Svrha je usteda u memoriji,
ali distro maintejneri su lenji da naprave libove i programe, pa su linijom manjeg otpora totalno izbacili ovu opciju, ko vele, RAM je jeftin :p
Gentoo tu upada, jer se sve kompajira, pa tako i sa tom opcijom, pa moze da se dosta ustedi RAM :heart:
Inace M$ i Apple ne pada im na pamet da naprave ovako nesto, RAM je jeftin...

Ево шта каже...

1694953477508.png

Инсталирај неки други browser из центра (brave) и види да ли ти се јавља исти проблем

nisi me razumeo znaš u čemu je problem? celo vreme dok je komp u stand by modu ili radim nešto drugo na njemu čuje se zujanje zvučnika a kada na jutubu pustim neki video to zujanje prestaje i nastavlja se kada se video završi ili ako pauziram video

eee to je ono pravo hvala ti puno :super:

ove komande se učitavaju u terminalu?

Метода 1
Рестарутујеш pulseaudio sa pulseaudio -k

Метода 2
Искључиш рачунар неких пар минута и поново га укључиш

Метода 3
Едитујеш alsa.conf фајл

sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
И упишеш ово...
options snd-hda-intel power_save=0 power_save_controller=N

Метода 4

cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save

Ако избаци 1 то значи да је powe_save моду

Можеш лако да га дисиблујеш са
sudo echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save

Poslednja izmena:
malo sam testirao i zorin os i manjaro zorin os je fin uradio sam mu bio i nadogradnju ali neki programi se ne mogu pokrenuti a na manjaru se ne snalazim sa instalacijom programa koliko sam video instaliraju se preko terminala - ipak sam ja sam početnik u vezi samog linuxa :mrgreen:

na mintu sam instalirao c.s. source preko wine-a instalacija protekla fino ali igru nisam mogao pokrenuti zbog nemogućstva da se poveže na server-opet kažem sve je to za mene novo :lol: nisam proučio ono što si napisao za igranje igrica na linuxu a trebao sam

malo sam testirao i zorin os i manjaro zorin os je fin uradio sam mu bio i nadogradnju ali neki programi se ne mogu pokrenuti a na manjaru se ne snalazim sa instalacijom programa koliko sam video instaliraju se preko terminala - ipak sam ja sam početnik u vezi samog linuxa :mrgreen:

na mintu sam instalirao c.s. source preko wine-a instalacija protekla fino ali igru nisam mogao pokrenuti zbog nemogućstva da se poveže na server-opet kažem sve je to za mene novo :lol: nisam proučio ono što si napisao za igranje igrica na linuxu a trebao sam

CS Source можеш да играш нативно на Линуксу преко Steam-a

https://www.protondb.com/app/240

Back