Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

Rhino Linux је нови Ubuntu rolling release distro (користи Ubuntu devel) са посебим пакет манаџером rhino-pkg који интегрише nala (модерни apt) и pacstall (aur за Debian/Ubuntu) као и флатпак и снап у једно. Нема прединсталиран ни snap ни flatpak па ће код људи који ће љубитељи традиционалних пакет менаџера да цене. Иначе долази са Unicorn десктопом који је модификована верзија xfce-a.

Ја сам га мало додатно средио јер ми се чинило да нису све ствари биле симетричне и уклопљене по мом укусу. :pivce:Pogledajte prilog 1414285

baš je fensi ali svedeno :flert:

baš je fensi ali svedeno :flert:

Ево нешто у мом стилу а да при чему нисам нарушио Rhino Linux филозофију десктопа. :pivce:
VirtualBox_Rhino_22_09_2023_18_38_41.png

Aha, sad sam se informisao. Pe*erski izbor branding boja, ili ko za devojčice.

Ма имају неки њихову тему за xdashborad који имитира Gnome као и апликације да ти прикаже као на GNOME-у преко целог екрана. Хтели људи од XFCE-a да направе GNOME и зато Unicorn. :D

Dzeksoni jesi li probo nekad puppy linux? nabacio sam ga na flešku i malo testirao ali meni je onde sve čudno :eek: em laje :mrgreen:
Експериментални дистро.
Неки је у бета, неки алфа, а неки пре-алфа фази. Апдејта нема већ скидаш од почетка. Има и стабилних али није то као Дебијан стабилно.

Експериментални дистро.
Неки је у бета, неки алфа, а неки пре-алфа фази. Апдејта нема већ скидаш од почетка. Има и стабилних али није то као Дебијан стабилно.

Puppy Linux је фамилија више Линукс дистрибуција која постоји доста година. Најстабилнији је тренутно FossaPup. Фора код њега је та што све покреће из RAM-a tj. намењен је да се тако користи и то што је тежак мање од 300MB.

Ево шта кажу на сајту.
  1. Ready to use → all tools for common daily computing usage already included.
  2. Ease of use → grandpa-friendly certified ™
  3. Relatively small size → 300 MB or less.
  4. Fast and versatile.
  5. Customisable within minutes → remasters.
  6. Different flavours → optimised to support older computers, newer computers.
  7. Variety → hundreds of derivatives (“puplets”), one of which will surely meet your needs.

Poslednja izmena:
Puppy Linux је фамилија више Линукс дистрибуција која постоји доста година.
Знам, радио сам 2007 са Puppy линуксом. Имају гомилу врста и подврста.
Најстабилнији је FossaPup. Фора код њега је та што све покреће из RAM-a tj. намењен је да се тако користи и то што је тежак мање од 300MB.

1. Ready to use → all tools for common daily computing usage already included.
  2. Ease of use → grandpa-friendly certified ™
  3. Relatively small size → 300 MB or less.
  4. Fast and versatile.
  5. Customisable within minutes → remasters.
  6. Different flavours → optimised to support older computers, newer computers.
  7. Variety → hundreds of derivatives (“puplets”), one of which will surely meet your needs.
Најбоље је frugal инсталација и што се може нешто проверити на брзину.
У сваком случају ја је лично не бих имао као дистрибуцију за сваки дан.
Навикао сам на XFCE, нема сваки Puppy могућност XFCE-a.

1. Relatively small size → 300 MB or less.
Више није овако мала величина фајла, има сад неретко оних који више заузимају.

Back