Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Following the related Arch migration announcement, our repository structure has changed accordingly. The [gremlins] repository has split into [system-gremlins] and [world-gremlins]; likewise, the [goblins] repository has split into [system-goblins] and [world-goblins]. The [galaxy] repository is in the process of merging into [world].

How are end users affected?
Those who don't use testing ([-gremlins]) and staging ([-goblins]) repositories won't see any difference; those who do, will have to enable [system-gremlins] and [world-gremlins] manually. The updated /etc/pacman.conf will roll out of [system-gremlins] once our new layout and updated developer tools are sufficiently tested.

The unused repositories will remain active, but empty, until the transition is complete. In general, most users shouldn't notice much except for a short period of diminished updates, as packaging has frozen for the duration of the migration. Please report any issues at our forum."

Artix најавио спајање galaxy у world репозорију. ☺️

Plazmaje baš heavy, kao Windows 10 i 11.
A čuj, da li je zauzeće win 10,11 manje od 1GB? Ja imam samo nesreću da mi kwin ne voli stari hardver, sad BiH prešao na Plasmu 5.

Nego, dosadio mi malo Mate i Mint. Probao BiH nešto novo i prešao na Spiral sa Lxqt Ili možda Budgie desktopom.

Ima li neko neka praktična iskustva, koji je stabilniji?

Za po kuci mi treba pa ne bih da se smaram bagovima okruženja.

A čuj, da li je zauzeće win 10,11 manje od 1GB? Ja imam samo nesreću da mi kwin ne voli stari hardver, sad BiH prešao na Plasmu 5.

Nego, dosadio mi malo Mate i Mint. Probao BiH nešto novo i prešao na Spiral sa Lxqt Ili možda Budgie desktopom.

Ima li neko neka praktična iskustva, koji je stabilniji?

Za po kuci mi treba pa ne bih da se smaram bagovima okruženja.
Saraj pa vidi sta ti odgovara. Preporucio bih ti enlightenement. Malo je tesko navici se jer nije Windows like dekstop, ali
ono je bas uzitak sa njim :>P

Saraj pa vidi sta ti odgovara. Preporucio bih ti enlightenement. Malo je tesko navici se jer nije Windows like dekstop, ali
ono je bas uzitak sa njim :>P
Ok, nego Enlighment sam već koristio oko 2 godine, tako da mi preostali Budgie, Lxqt, Panteon i Deepin kao nepoznanice. Ova poslednja 2 ne bih sad džarao a između prva 2 ne mogu da se odlucim. Pseto glede stabilnosti, jer oba su relativno nova i ko zna zna kakva s te strane.

Ok, nego Enlighment sam već koristio oko 2 godine, tako da mi preostali Budgie, Lxqt, Panteon i Deepin kao nepoznanice. Ova poslednja 2 ne bih sad džarao a između prva 2 ne mogu da se odlucim. Pseto glede stabilnosti, jer oba su relativno nova i ko zna zna kakva s te strane.

LXQT није нови. То је LXDE који је прешао са GTK на QT програме.

Nije nov ni Budgie koji kad sam poslednji put ovlaš isprobavao ume, ume dobro da namuči CPU iz čista mira, pa me to odbilo. A Lxqt takođe nije nov ali ga razvija jedan čovek i pitam se kako li je prošao taj transfer na Qt biblioteke?

LXQT ти је лаган декстоп користи Openbox WM за LXQT панелом и намењен је за стари хардвер. Мада имаш људе које замене Openbox WM са KWin-ом

Ево ко хоће да га проба.
https://lubuntu.me/

LXQT ти је лаган декстоп користи Openbox WM за LXQT панелом и намењен је за стари хардвер. Мада имаш људе које замене Openbox WM са KWin-ом

Ево ко хоће да га проба.
https://lubuntu.me/
Откуд ти то за Openbox? Нешто није лаган за тако архаичан WM?

openbox je lagan. No mi imamo mnogo jake kompjutere sada, pa ne obracamo paznju :>p
Кад сам пре неколико година површно пробао баш Lubuntu (са Lxqt) глатко му је требало 400МB RAMa за рад "у леру". То и није тако мало ако узмемо да је lxle сa lxde захтевао до 200. Тек мало лакши од Minta са Mate окружењем.

Кад сам пре неколико година површно пробао баш Lubuntu (са Lxqt) глатко му је требало 400МB RAMa за рад "у леру". То и није тако мало ако узмемо да је lxle сa lxde захтевао до 200. Тек мало лакши од Minta са Mate окружењем.
\pa ako cemo po zauzecu memorije:
Screenshot 2023-05-26 at 15.37.47.png

Lubuntu - LXQT после лагане кастомизације. Инсталирао сам делфин и конзолу.
Pogledajte prilog 1348270
Heh, stvarno Openbox koristi kao WM. To objašnjava zašto mi na testu nije pucao kao Plasma. Ne marim za transparenta panel nego kod tebe 950MB zauzeće posle 45min upotrebe. 🤨 Rekoh da mi se čini da nije više "lagan" desktop. Mada mozda je i do Dophina i Konsole. Ko zna šta je to sve dodalo u sistem.

PS a uz to i Lubutu sa snap serverom... E zato i odoh k Debianu.

Heh, stvarno Openbox koristi kao WM. To objašnjava zašto mi na testu nije pucao kao Plasma. Ne marim za transparenta panel nego kod tebe 950MB zauzeće posle 45min upotrebe. 🤨 Rekoh da mi se čini da nije više "lagan" desktop. Mada mozda je i do Dophina i Konsole. Ko zna šta je to sve dodalo u sistem.

PS a uz to i Lubutu sa snap serverom... E zato i odoh k Debianu.

У LIVE режиму је. Нисам га инсталирао и зато заузима оволико пуно. Иначе јако је брз.

Snap није никаав проблем ако ти се не свиђа мада има и он своје предности. Њега можеш да деиснталираш а Firefox онда мораш да додаш из Мозилиног ppa.

У LIVE режиму је. Нисам га инсталирао и зато заузима оволико пуно. Иначе јако је брз.

Snap није никаав проблем ако ти се не свиђа мада има и он своје предности. Њега можеш да деиснталираш а Firefox онда мораш да додаш из Мозилиног ppa.
Možda. Uglavnom su mi se do sad poklapali apetiti live i instaliranih distroa. A ovo je bas pozamašno.

Ne znam, nisam siguran za snap. Ko zna šta se instalira preko njega a to me ne privlači. Zato bih nazad na Debian.

Možda. Uglavnom su mi se do sad poklapali apetiti live i instaliranih distroa. A ovo je bas pozamašno.

Ne znam, nisam siguran za snap. Ko zna šta se instalira preko njega a to me ne privlači. Zato bih nazad na Debian.

Команде су сличне као код флатпака. Можеш да провериш који су програми инсталирани са snap list a да би уклонио snapd урадиш ово..

sudo apt remove --purge snapd

И онда reboot.

Покренуо сам прединсталирани FF као snap и одмах је ушао што је за похвалу јер је раније био познат да прво покретање је нешто спорије било. ☺️

Back