Lilit

Ja sam prva i poslednja
Ja sam slavljena i ponižavana
Ja sam grešnica i svetica
Ja sam telo i duša

Mogu da uradim sve što poželim

Znam da me želiš
Pitaš da li je to ljubav
Pitaš šta ja uopšte znam o ljubavi
Jer ja zavedem, pa uništim,

Ja nemam srce

Zašto se bojiš
Cega se bojiš
Zar nisi Covek – Heroj
Zar nisi jaci od mene

Zašto mi se opireš

Nisi mi potreban
Ali te želim
Žedna sam strasti
I moram da te imam

Moraš da mi se predaš

Misliš da sam iluzija
Da sam san
Ne, ja nisam san
Ja sam iskušenje

Ja sam tvoje spasenje

Moraš da mi se daš
Uzecu te za ruku
I povesti izvan greha
Povešcu te u rajski vrt

Ja znam šta su nebesa

Ali nikad se necu spustiti
Nikad biti ispod tebe
Kao ponižena sluškinja
Ja nisam tvoje rebro

Poticem iz praha kao i ti

Ja sam dete i majka
Ja sam prijateljica i ljubavnica
Ja sam pakao i raj
Ja sam boginja na kolenima

I znam da me želiš

Ali znaj, upozoravam te
Može me osvojiti samo onaj
Ko se usudi da plati moju cenu
Kažeš da tražim previše

Ali zauzvrat ja dajem sve!!!

:worth:

ovo je neka prepravljena verzija himne izidi, III ili IV vek, pronadjenoj u nag hamadi ???

Bilo da čitate Bibliju, Zohar, Junga ili bilo šta... ona je tu.

Kao Izidin potomak, spada u Egiptologiju, kao prva Adamova žena, odnosno sam deo Adama; u Hrišćanstvu, kao Samaelova i Asmodejeva žena, spada u satanizam, a tu je i kao staramajka, odnosno kćerka majke zemlje.

Ona dolazi kad Mesec raste, nalazi se u svakoj ženi, u njenoj pobuni, besu, menstrualnoj krvi, porođaju...

Šta ima Lilit, kad ni bog ni boginja ne staju na put njenom zlu? Mislim da ima ljubav. Ona je spoznala ljubav koju nosi vetar, a kasnije ju je prenela Adamu.

Ona je prva i poslednja... kako kaže “Pesma nad pesmama”.

u pesmi nad nalazi procitala sam i nesto ovom slicno - crna sam ali sam lepa kceri jeruzalemske !

lilit,izida,istar,atargatis,artemida,selena,hekata pa sve do marije magdalene koja se postuje mnogo vise nego se priznaje ...

crna madona - lilit ,u crkvama sirom sveta ;

http://campus.udayton.edu/mary/resources/blackm/blackm03.html#ger

Ti ateista koji nisi ni otvorio Bibliju znas sta iz nje proizilazi? :rotf:
Mozda je i nisam otvorio, niti bi bilo sta izgubio da je stvarno nisam otvorio, ali ti bi mogao da ozbiljnije proucis nize citirane stihove, 1. i 2. glave Prve Mojsijeve knjige, pa ces verovatno nesto i naslutiti o Lilith kao prvoj Adamovoj zeni::rtfm:

I Мојсијева - Глава 1

26. Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи.
27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.
28. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи.
29. И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну.
30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.
31. Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома. И би вече и би јутро, дан шести.

1 Mojsijeva, glava 2
1. Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова.
2. И сврши Бог до седмог дана дела своја, која учини; и почину у седми дан од свих дела својих, која учини;
3. И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини
4. То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо,
5. И сваку биљку пољску, докле је још не беше на земљи, и сваку травку пољску, докле још не ницаше; јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу,
6. Али се подизаше пара са земље да натапа сву земљу.
7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.
8. И насади Господ Бог врт у Едему на истоку; и онде намести човека, ког створи.
9. И учини Господ Бог, те никоше из земље свакаква дрвећа лепа за гледање и добра за јело, и дрво од живота усред врта и дрво од знања добра и зла.
15. И узевши Господ Бог човека намести га у врту едемском, да га ради и да га чува.
16. И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту;
17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш.
18. И рече Господ Бог: Није добро да је човек сам; да му начиним друга према њему.
19. Јер Господ Бог створи од земље све звери пољске и све птице небеске, и доведе к Адаму да види како ће коју назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име;
20. И Адам надеде име сваком живинчету и свакој птици небеској и свакој звери пољској; али се не нађе Адаму друг према њему.
21. И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и место попуни месом;
22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.
23. А Адам рече: Сада ето кост од мојих кости, и тело од мог тела. Нека јој буде име човечица, јер је узета од човека.
24. Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, и прилепиће се к жени својој, и биће двоје једно тело.
25. А беху обоје голи. Адам и жена му, и не беше их срамота.

Lilith_(John_Collier_painting).jpg

Lilith, prva Adamova zena.
(Klikni na sliku radi uvecanja)

Poslednja izmena:
hogarius,jesi ti ozbiljan?
To sto si ti sada napisao nema ni d od dokaza.cak ni slutnje.
Napravi dodatni umni napor. Jednom bog stvara i Adama i zenu mu iz cuga, i nalaze im da se mnoze; drugi put ga uspavljuje (daje mu anestetik) da bi mu izvadio rebarce i napravi drugu zenu - covecicu.Ali, ako malo proguglals internetom, nacic ces tekst talmuda, koji je osnov za hriscanski Stari zavet, pa cec tamo naci i njeno ime i ime njene dece, kao i opis njene nepocudne naravi.

Tu se spominje Eva (covjecica),nikakva Lilit.
Bice prije da se "lilit" spominje u Isaiji 34,14...ali se to odnosi na neciste zivotinje,aveti i vjestice....
Ti bi, kao YHWH, tj. poznavalac Starog zaveta, morao da znas bolje od toga.

Ja vidim da bi samo ti morao da dodas malo umnog napora jer se jasno vidi da je prvo bilo pricano generalno a tek onda detaljno.

Generalno:
"27. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их.
28. И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи"

Detaljno:
"7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.
8. И насади Господ Бог врт у Едему на истоку; и онде намести човека, ког створи."
"21. И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и место попуни месом;
22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.
23. А Адам рече: Сада ето кост од мојих кости, и тело од мог тела. Нека јој буде име човечица, јер је узета од човека."

U generalnom delu se jasno kaze da je bog stvorio musko i zensko pa onda tek u drugoj glavi on ide u detalje kako ih je stvorio...
A inace ja sam cuo da je taj mit o Lilit i Adamu nastao negde u srednjem veku,moracu jos da proverim.

Napravi dodatni umni napor. Jednom bog stvara i Adama i zenu mu iz cuga, i nalaze im da se mnoze; drugi put ga uspavljuje (daje mu anestetik) da bi mu izvadio rebarce i napravi drugu zenu - covecicu.Ali, ako malo proguglals internetom, nacic ces tekst talmuda, koji je osnov za hriscanski Stari zavet, pa cec tamo naci i njeno ime i ime njene dece, kao i opis njene nepocudne naravi.

Ti bi, kao YHWH, tj. poznavalac Starog zaveta, morao da znas bolje od toga.
U drugoj glavi se samo razradjuje teza iz prve glave: " И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их". Dakle,samo se detaljnije objasnjavanja stvaranje Adama i zene mu Eve.

U drugoj glavi se samo razradjuje teza iz prve glave: " И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их". Dakle,samo se detaljnije objasnjavanja stvaranje Adama i zene mu Eve.
Nece biti da si u pravu. Cak i vremenski se ne poduaraju te dve radnje. To je tvoje slobodno tumacenje. Moras imati na umu da je Stari zavet preradjen tekst Telmuda, pa zato ima mnogo nelogicnosti i kontradiktornosti. Posto ovde postavljas teksotve ne engleskom, proguglaj malo pa ces naci mnogo engleskih tekstova o Lilith.

P.S. Kako ti se svidja slika Lilith? Moras da priznas da je prelepa.

Kad bi Llith postala vidljiva nama s zemlje u cjeloj svojoj slavi onda bi to značilo da nesvjesno ne bi više postojalo u čovjeka.
Nisi u pravu. Legenda kazuje da je Lilith, buduci da je stvorena na isti nacin kao i Covek, bila zestoka zena i nije priznavala nikakav prioritet svom muskarcu. Covek se bunio kod Jahveha, pa je ovaj "ukinuo Lilith" i stvorio covecicu, koja je morala da Adamu bude podredjene, jer je stovrena od njegovog materijala, tj. od njegovog karea. Kapiras?
:histericna::metla::amen:

Nisi u pravu. Legenda kazuje da je Lilith, buduci da je stvorena na isti nacin kao i Covek, bila zestoka zena i nije priznavala nikakav prioritet svom muskarcu. Covek se bunio kod Jahveha, pa je ovaj "ukinuo Lilith" i stvorio covecicu, koja je morala da Adamu bude podredjene, jer je stovrena od njegovog materijala, tj. od njegovog karea. Kapiras?

A gdje je nestala misteriozno ta Lilith? :)

Sto da dajes reputaciju samom sebi?Odnosno,tvojoj drugoj polovini. :mrgreen:

svaki put kad se izgubis spasenje nalazis u izgovoru da sam neciji klon...jesam ili nisam,tebi se isto pise....lilit je ucinila svoje ...crna kraljica je u tebi i vladace tobom dok se god ja i hungan ne smilujemo ....

Što se tu ima kapirati to je za malu djecu priča ako shvataš bukvalno.
ZNači naučiš je napamet i pričaš dalje do druge budale kao kakav papagaj.
I još pitaš je li netko kapira kao da se tu ima nešto kapirati.

Kapiraš li ti da su to priče s skrivenim značenjem??

Možda najbolja oda posvećena Lilit.

Her Black Wings

Blackest of the black
Darker than night
Come to me my bleeding light
See she comes
She comes now
Enter oblivion

Yea, here she is
Harder than life
In my arms
See she there
Entwined with love
Unclean she is

And she comes down to me
And she offers me sleep
Under her black

Whoa oh, under her black wings
Whoa oh, under her black

See she comes
On the eve of dusk
In another form
With a scent of rain upon her neck
She brings the lust
Supernatural
Ceasing never
On and
On and
On

Her stride is such
Mortals freeze
When she walks past
And she comes down to me
And she offers me sleep
Under her black wings

See she comes
Blacker than pitch
Have to make this fallen bitch
All I want
All I crave
Demoness calls
The bitch is come
For those who wait
Cross the breach in hell
See she is
Bedeviled with breasts
Enchantment on legs

And she comes down to me, yea
And she offers me sleep
Under her black

She's got me under wings
She's got me under wings
She's got me under her black wings
She's got me under, whoa oh
Whoa oh, under her black

Bilo da čitate Bibliju, Zohar, Junga ili bilo šta... ona je tu.

Kao Izidin potomak, spada u Egiptologiju, kao prva Adamova žena, odnosno sam deo Adama; u Hrišćanstvu, kao Samaelova i Asmodejeva žena, spada u satanizam, a tu je i kao staramajka, odnosno kćerka majke zemlje.

Ona dolazi kad Mesec raste, nalazi se u svakoj ženi, u njenoj pobuni, besu, menstrualnoj krvi, porođaju...

Šta ima Lilit, kad ni bog ni boginja ne staju na put njenom zlu? Mislim da ima ljubav. Ona je spoznala ljubav koju nosi vetar, a kasnije ju je prenela Adamu.

Ona je prva i poslednja... kako kaže “Pesma nad pesmama”.

Postoji li analogija između Lilit i Marije Magdalene' :think:

Back