lgbtiqa svet

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
LGBT
(molim moderatore da premeste temu ako je otvorena na pogresnom mestu)

je akronim koji se koristi da bi se jednom rečju imenovale različite grupe. Ovo je najrasprotranjeniji termin kojim se označavaju različite seksualne i polno/rodne osobe. Sve češće se i službeno korsiti LGBTI ili LGBTI+ termin (koji uključuje i interseksalne osobe, te + za druge van ovih kategorija). Među aktivistima i istraživačima se koriste i duži nazivi među kojima su LGBTIQ+ i LGBTIQA+ češći u našem govornom području.

Pogledajte prilog 1317525

zastava

L –lezbejka – odnosi se na osobe ženskog pola/roda i označava emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog pola/roda. Termin lezbejka predstavlja i čitav identitet izgrađen na istopolnoj orijentaciji osobe ženskog pola i/ili roda.
G – gej – uglavnom se odnosi na osobe muškog pola/roda i označava emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog pola/roda. Međutim, termin gej predstavlja i ceo identitet izgrađen na istopolnoj orijentaciji osobe muškog pola i/ili roda
.B –biseksualna osoba– osoba koja oseća emocionalnu i/ili fizičku privlačnost prema osobama istog i suprotnog pola/roda.
T – transrodna osoba- osoba čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drugačije u odnosu na društveno prihvaćene rodne ulogama. Najčešće se ovde misli na transvestite i cross-dressere
T – transeksualna osoba– osoba koja ima želju da promeni svoj pol, kao i osoba koja je delimično ili potpuno promenila (uključujući hormonalnu terapiju i hirurške intervencije) svoje telo, izražavanje svog roda i/ili polnog identiteta, i uopšte celokupnog koncepta doživljaja sebe.
Q – queer- prevazilaženje standarda i normi ustaljenih u nekom određenom društvu. Queer označava i LGBTTI (lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseks) jednako kao i heteroseksualne osobe koje žive van patrijarhalnih i opšte prihvaćenih društvenih normi.
I – interseksualna osoba-osoba sa ambivalentnim polnim karakteristikama

Pored ove kratke varijante LGBT, sve češće su u upotrebi složenije skraćenice koje uključuju i druge seksualne i polno/rodne grupe:

• još jedno T se dodaje da bi se razlikovale transrodne od transeksualnih osoba;
  • Q se dodaje za queer ili za osobe koje nisu sigurne u svoju seksualnu orijentaciju
  • A označava aseksualne osobe
  • I se koristi za imenovanje interseksualnih osoba.
Pored ovih ponekada se mogu naći i slova:
S – za straight
P za panseksualne osobe
O za omniseksualne osobe

Ima li kraja?Koji novi termin ce izmisliti sutra?Postajemo li mi manjina i da li ce svet postati LGBTIQA svet?Da li jos neko osim mene misli da se previse paznje posvecuje svemu ovome?Nekada su pripadnici ovih grupa to krili da ne bi prstom upirali u njih, a sutra ćemo mi -hetero-biti ti u koje se prst upire i mozda cemo biti u situaciji da krijemo sta smo i ko smo.

Kriju se. Znaš to već. Samo su u grupi jaki na tim paradama, ovako ja nikad nisam video gay ili lezbo par u Knezu, na Kalemegdanu, u nekom tržnom centru.

Šta si želeo da kažeš sa tim antičkim svetom i običajem odbacivanja neželjenih i slabih? Da li je to prirodno ponašanje ili nije? Kako bi trebalo da se ponašamo danas? Ne shvatam.
želeo sam da kažem da to što se računa za normalno se menja vremenom kako se menja svest i shvatanja.Nešto što je bilo ok nekada u prošlosti danas shvatamo koliko je okrutno...
Da li ti misliš da sve životinje imaju orgazam u toku parenja? Nikada nisi čuo (m)jaukanje mačke u februaru? Nju to boli, ne uživa u činu parenja. Da, u životinjskom svetu je nasilno parenje često. Kakve to veze ima sa silovanjem kod ljudi? Objasni mi, šta hoćeš da kažeš?
da li ti kapiraš kako uopšte funksioniše parenje kod životinja?
"ne funkcioniše tako"
Životinje imaju period parenja(neke više njih u toku godine) kad i ženke i muzjaci dobijaju teranja i ne dešava se ništa stvarno nasilo u samomo činu parenja...Nasilje muzjaci ispoljavaju jedan prema drugom da rasteraju konkurenciju i impresioniraju žensku koja itekako bira da li ce pristati na parenje ili sačekati još malo da vidi da li će se pojaviti još bolji kandidat.I da orgazam je kod nekih vrsta ustvari neophodan za uspešnu oplodnju...eto baš mačkama je orgazam potreban za oplodnju jer im se ovulacija dešava samo uz orgazam(jedan bivši mi je bio veteriunar).
Ja sam samo rekla da svrha parenja nije postizanje seksualnog užitka, kod životinja uglavnom nije. Cilj je razmnožavanje. Ljudska jedinka koja opšti sa npr. nekim silikonom, ili sa nečijom cipelom, teži samo užitku. Nema tu od razmnožavanja ni r.
saqmo da te pitam da li ti misliš da se ljudi pare ili vode ljubav? kako bi ti pre opisala seks između dve osobe naše vrste?
Ovo za labudove nisam čula. Informisaću se, pa ću onda imati mišljenje o tome.

Znam da kod mnogih životinja nemaju svi mužjaci pravo na razmnožavanje. Ne mogu da ga ostvare. Postoje alfe koji brane svoju teritoriju, i svoje ženke. Tako da ima dosta mužjaka koji se ne pare, a imaju nagon za njime. Kad alfa oslabi i neko ga nadjača, taj je sledeći alfa mužjak.
To je tačno da u prirodi nemaju svi mužjaci piliku za parenje ali je pojam alfe jako pogrešno protumačen...čak zapravo ne postoji alfa čopora ili krda već muzijaci kod drustvenih životinja koje žive u krdima i čoporima su ustvari samotnjaci van sezone parenja i jako malo provode vreme sa ženkama koje se kreću u krdima ili čoporima koji se obično sastoje od jedne ili nekoliko odraslih,plodnih ženki(u krvnom srodstvu) i mladunaca iz predhodnih okota koji jioš uvek nisu dostigli polnu zrelost ali su dovoljno samostalni da ne zavise od majke/majki...tek nekoliko meseci i onda idu dalje...jer im je teritorija široka i obuhvata više krda/čopora...
Ali kakve to veze ima sa bilo čim? Ili hoćeš da mi daš argument da je držanje harema prirodno? Što je garant nečija sekzualna fantazija(ne osuđujem) ali nema veze sa seksualnim orjentacijama uopšte XD

Bitno je da si otključala, takoreći pustila diskutante iz zatvora.
Hajd'mo sada Jovo na novo. :D

Vidi ovako, da se mene pita temu bi obrisala jer mislim da nepotrebno sluzi za ispucavanje negativne energije i sirenje tenzija.
Neka svatko zivi kako zeli dok god time ne ugrozava druge i kraj price.
Opcenito ne volim ljude koji gotovo fanaticno druge zamaraju svojim misljenjima i stavovima o bilo cemu

Poslednja izmena:
Pa ako neka vrsta ne želi više da postoji onda je i dobro. Poželjno.
ali u svakoj vrsti ima dovoljno hetrosekualnih jedinki da obezbede potomstvo i dovoljno jedinki ostalih sekualnih orjentacija sa istom roditeljskim instinktom da preuzmu odgajanje potomstvau slučaju da se nešto desi roditeljima...

Uhohovaj mnoge stvari za koje mislimo da su prirodne su zapraco drustveni konstrukt.
Homosekusalna pojava je zapravo prirodna, jer se zna da postoji i kod drugih vrsta. Drustveni konstrukt je stugmatizacija toga. Najvise kod hriscanskog i muslimanskig sveta.
Tranarodnost i transeksualnost su sad opet varijante seksualnog ponasanja. Postoje i rodjene varijante hermafrodita, dodse pojam je uzet kod odredjene crste zaba, ali kao, pojava je takodje ima i kod drugih vrsta.
E sad, operacije i intervencije postoje kao drustvena pojava.
Debata oko toga da se menja pol tinejdzeru je poprilicno teska, i ja se time ne buh bavio, ostavio bih to strucnjacima.
Ono sto je za nas kao gradjane bitno je da se drzimo zdravih moralnih principa i ne budemo licemeri.
Samo da podsetim. U Rusiji je krenula prolecna regrutacija. Uzimaju se muskarci od 18te do 28 godine. Muskarac od 18 godina je dete-balavac. Bez uvrede, ali to je tek zavrsena srednja skola. Takvom se stavlja oruzje u ruke i salje se negde da gine i to se smatra casnim i normalnim.
Poenta je da smo mi vec dovoljno poremeceni kao drustvo, tj vrsta, da bi bili zreli individualno da donosimo sud o prirodnon polnom stanju druge osobe.

Vidi ovako, da se mene pita temubi obrisala jer mislim da nepotrebno sluzi za ispucavanje negativne energije i sirenje tenzija.
Neka svatko zivi kako zeli dok god time ne ugrozava druge i kraj price.
Opcenito ne volim ljude koji gotovo fanaticno druge zamaraju svojim misljenjima i stavovima o bilo cemu
Opušteno, sve dok nema pretnji, mržnje, itd zašto bi bio problem nečije drugo mišljenje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back