LEPA ILI PAMETNA

Lepa ili pametna?

• Ukupno glasova
    57
  • Anketa je zatvorena .
A glupost??!:roll: Trajna.
Glasam za lepoticu! Od pameti se nijedna nije ovajdila na duge staze.Tu i tamo se po nekoj nazove neki pronalazak i tol'ko. Lepotice se pamte.Pa bile glupe za neverovanje!

Мајке ми, кад сам била трудна само сам бринула да ли ће ми ћерке бити лепе. То ми је било много важније него да буду нешто паметне...
(Можда зато што се ја никад нисам котирала као нешто лепа...па зато...:roll:)

@i jos mi niko nije odgovorio zasto previse lepote stvara monstrume? i previse pameti ludake? posto ja mislim da to nema veze sa zivotom...
Niko ko je užasno inteligentan (pametan, u bilo kom smislu) ne može da gleda svet ravnodušno niti da mu se potpuno prepusti, niti da istinski uživa, bude srećan, takva se osoba čak i raduje sa rezervom. A ponašanje je (stereotipno, zar ne?) po pravilu ekscentrično, takav se čovek ne zadovoljava onim što ovde ima na izvol'te. Dovoljno razloga da njegovo ponašanje bude okarakterisano kao poremećaj..... bilo kakav.
A druga stvar mi je daleko interesantnija. Našla sam taj izraz i baš je prikladan, a primer neke od vas ispod je upravo ono na šta mislim. Najgore je ako je dete tretirano kao princeza samo zato što je lepo, pri tom ne mislim na kuću, već na mesta gde se okupljaju slični njemu (u daljem - njoj). Dete, ni krivo ni dužno, postaje monstrum. Nesposobno da razlikuje u potpunosti dobro od lošeg, shvati da ima mnogo koristi od toga što ima sladak osmeh, manipulacija (sad nije šala :) ) postaje možda glavni način na koji takve osobe funkcionišu, a ako starenjem (odrastanjem) izgube na svojoj lepoti, postaju duboko iskompleksirane. Ovo možda nije 100% pravilo, ali je skoro nemoguće izbeći, ako ste se baš vi našli u takvoj situaciji.

Suzbiti kompleks više vrednosti je mnogo teže nego suzbiti kompleks niže vrednosti.
Tako da verujem da osoba, koja važi za izrazito lepu, može (u najboljem slučaju) da prikriva svoje ogromno samoljublje i narcisizam.
Cenim da mogu da očekujem svakakve komentare na ovo.

(Ako se sada javi 10 devojaka sa replikom "ma šta mi napriča, zar su svi lepi takvi, ja mislim da mnogo generalizuješ....." shvatate u kojoj meri to samo potvrđuje moju priču ovde?)

Pa, valjda je to normalno za jednu majku da želi da joj ćerka bude lepotica. Od davnina. Pa, žensku decu nisu ni slali u "velike škole", nema šta tamo da traže, to je za muške. Žensko da bude lepo i da ima neki miraz...
P.S. Pa, koja je još pomislila u trudnoći: Joj, samo da mi dete bude pametno??! ja nisam, priznajem...To se valjda nekako podrazumeva.Mislim, samo da je "normalno", je l da...A to znači da nije, ne daj Bože, neki retard...

Cenim da mogu da očekujem svakakve komentare na ovo.
evo možeš moj.
mislim da se narcizam pre razvije ako recimo kod mame postoji izražena potreba da joj ćerka bude lepotica/najbolji đak, a ova to nije, a malo joj fali. valjda se tako razvija taj mehanizam, kad neko od malih nogu ne može da se u potpunosti realizuje.

a svest o sopstvenoj lepoti kao moćnom oružju.. pa ok.to je poštena razmena.
inače se slažem

(dobar ti je onaj trik, ali se odmah provali kad citiraš, jebga)

Suzbiti kompleks više vrednosti je mnogo teže nego suzbiti kompleks niže vrednosti.
nisam sigurna da se kompleksi uopste mogu suzbiti, ali dobro.
da li tvog teksta sledi je da je inteligentan/veoma lep covek nuzno iskompleksiran?
do koje godine zivota se uopste razvijaju kompleksi?
da li ruzno dete, kome mama i tata ispunjavaju zelju na svaki njegov mig ima preduslove da postane monstrum i manipulator isto kao i lepo?
da li prelepo dete sa strogim roditeljima, koji nisu "padali" na sarm deteta nego ga pravilno vaspitavali ima sansu da ne postane monstrum?

licnost je iznad lepote i iznad pameti.
devijacije nastaju usled poremecenog odnosa prema lepoti i prema inteligenciji koji se kod deteta razvije (koji mu razviju drugi, najcesce roditelji), pa posle neguje... :(

evo možeš moj.
mislim da se narcizam pre razvije ako recimo kod mame postoji izražena potreba da joj ćerka bude lepotica/najbolji đak, a ova to nije, a malo joj fali. valjda se tako razvija taj mehanizam, kad neko od malih nogu ne može da se u potpunosti realizuje.
Nisam ja nikada rekla da je zanemarljiv uticaj roditelja... napisala sam van kuće jer se izrazita lepota ipak van svakodnevnog okruženja lakše primeti, ali podrazumeva se da sve odatle i kreće... zato sam uvek iziritirana kad vidim izbor za "petogodišnju misicu/mistera" :roll: i najradije bih zabranila takve ugođaje jer je to vrlo tipičan način kreiranja monstruma. Kad malo razmislim, do određenih godina ne bi trebalo podsticati bilo kakav vid takmičenja, osim ako sa sigurnošću znamo da ih vodi toliko savršen pedagog koji će jasno da im stavi do znanja da ako su danas bolji u nečemu ne znači da su na univerzalnoj skali "vrednija bića"... možda deluje sumanuto, ali u očima deteta?!

nisam sigurna da se kompleksi uopste mogu suzbiti, ali dobro.
da li tvog teksta sledi je da je inteligentan/veoma lep covek nuzno iskompleksiran?
do koje godine zivota se uopste razvijaju kompleksi?
da li ruzno dete, kome mama i tata ispunjavaju zelju na svaki njegov mig ima preduslove da postane monstrum i manipulator isto kao i lepo?
da li prelepo dete sa strogim roditeljima, koji nisu "padali" na sarm deteta nego ga pravilno vaspitavali ima sansu da ne postane monstrum?

licnost je iznad lepote i iznad pameti.
devijacije nastaju usled poremecenog odnosa prema lepoti i prema inteligenciji koji se kod deteta razvije (koji mu razviju drugi, najcesce roditelji), pa posle neguje... :(
Da probam da odgovorim na neka od pitanja, iz mog ugla.
Napisala sam "suzbiti" s razlogom, upravo zato što i sama ne verujem da je komplekse nemoguće potpuno eliminisati :)
Recimo da mislim da je svaki izraziti talenat (nazovimo i lepotu tako) nužno iskompleksiran. U krajnjoj liniji, svi smo mi manje ili više iskompleksirani..... samo ono više nekako ide u korist ovih... izrazito talentovanih...
Naravno da ružno dete može postati manipulator... ali u tom slučaju je to posledica skoro isključivo načina na koji je vaspitano. Za takvo dete, bilo lepo ili ružno, ima drugi naziv - razmaženo.
Ne bih baš rekla da roditelji "padaju na šarm deteta"... više ispunjavaju sopstvene neiživljene fantazije (moj prethodni post), tako ga samo podstiču... Dete uspešno šarmira baš sve, osim njih. I sam razlog zašto ima slabe šanse da se razvije kao neka dobra ličnost (u tom jednom polju koje se tiče shvatanja i doživljavanja sebe naspram drugih) se krije u tome što društvo, pre svih, pa i pre samih roditelja, uvek forsira lepotu, nadprosečnost (verujem da je svako bar u nečemu nadprosečan, makar to bila i glupost :) ) i tako formira u startu stavove dece koja su se našla u tim manjim grupama (razred, tim, društvo...)
Na žalost, mislim da je moj odgovor ne. Uz rezervu da postoje manji i veći monstrumi, i ako se u svom životu okrene nečemu drugom od koristi koju ima od svoje lepote, onda u ranijem periodu života počne sebe da doživljava kao..... građanina :)

ok, hvala za neka pojasnjenja i odgovor. oko uticaja roditleja se slazemo, ali su nam zakljucivanja skroz razlicita.

p.s. meni je monika beluci sve samo ne monstrum. bar na osnovu intervjua koje je davala deluje mi kao uravnotezena i zadovoljna, dobro vaspitana zena. a prelepa je.

Tema je bas bezveze...Pogledajte samo Isidoru Bjelicu...Uzgred,a sta da vam se rodi mongoloidno dete, jel vam onda bitna lepota?Mislim da je samo povrsnim ljudima bitan spoljasnji izgled i da on nema veze sa srecom u zivotu.

Back