Lektire (teen)

Do sada mi se svidelo dosta knjiga iz lektire...Iz osnovne su mi omiljenje: 20 000 milja pod morem, Hajduk Stanko, Tom Sojer, Hajduci, Decaci Pavlove ulice, a najvise me nervirala Ana Frank, Robinson Kruso i Mali princ...Smorio me je i Gorski vijenac... U srednjoj u 1. smo imali samo Romea i Juliju koja je bas bezveze jer sam unapred znala kraj i svidela mi se Kad su cvetale tikve...vise nista nismo ni citali...nadam se da ce ove biti bolja situacija...

Volim da čitam, i trudila sam se da pročitam što više knjiga iz lektire (nisam sve, naravno, jer bih za neke posle pročitanih nekoliko stranica videla da nema vajde :D ).

U osnovnoj su mi se svidele skoro sve knjige koje su nam bile po lektiri - u nižim razredima posebno mi se svidela "Bela griva", ali me je "Robinzon Kruso" smorio samo tako (ja sam tu knjigu dobila za odličan uspeh na kraju trećeg ili četvrtog razreda, i lično mislim da je to bilo prerano, nije mi se svidela, nekoliko godina kasnije sam je opet pročitala i tad mi je bila u redu).
Zatim, redom: Hajduci, Tom Sojer, Orlovi rano lete, Družina Sinji galeb, Plavi čuperak, Pop Ćira i pop Spira, Sumnjivo lice, Doživljaji Nikoletine Bursaća :) Kao i sve narodne i epske pesme :) Mali princ mi se nije nešto svideo...

U srednjoj su mi se svidele: Kad su cvetale tikve (jedna od omiljenih), Čiča Gorio, Starac i more, Nečista krv, Proces, Stranac, Prokleta avlija.
Antigona mi i nije bila baš nešto, ali je bila daleeeko bolja i dinamičnija od Romea i Julije, za koje ne shvatam zašto su toliko posebni, i šta kritičari u toj knjizi smatraju za "revolucionarno" i šta sve ne :confused: Ana Karenjina mi se svidela, ali pročitala sam samo prvu knjigu do onog dela kad je Ljevin na selu sa svojim bratom, i oni onda nešto pričaju o srezu, potpuno nebitno za radnju romana, strašno me je mrzelo da čitam, i tu sam stala :rumenko: i stalno teram sebe da uzmem da pročitam oba dela, al ne ide...

Ana Karenjina mi se svidela, ali pročitala sam samo prvu knjigu do onog dela kad je Ljevin na selu sa svojim bratom, i oni onda nešto pričaju o srezu, potpuno nebitno za radnju romana, strašno me je mrzelo da čitam, i tu sam stala :rumenko: i stalno teram sebe da uzmem da pročitam oba dela, al ne ide...

Radnja u ruskim klasicima (preuzeto sa sajta Vukajlija.com)

od 1. do 200. strane : opis prohladnog letnjeg prepodneva
od 201. do 400. strane : opis livade koju treba pokositi
od 401. do 600. strane : opis brkova glavne licnosti romana - kosaca
od 601. do 800. strane : opis suknje koju nosi devojka koja sluzi kosace lebom i rujnim vinom
od 801. do 999. strane : opis kosidbe
1000. strana: zaplet, kulminacija, ubistvo, kajanje, zatvor, oslobadjanje, svadba, svaleracija, tumor na mozgu, smrt.

:hahaha:

Poslednja izmena:
Radnja u ruskim klasicima

od 1. do 200. strane : opis prohladnog letnjeg prepodneva
od 201. do 400. strane : opis livade koju treba pokositi
od 401. do 600. strane : opis brkova glavne licnosti romana - kosaca
od 601. do 800. strane : opis suknje koju nosi devojka koja sluzi kosace lebom i rujnim vinom
od 801. do 999. strane : opis kosidbe
1000. strana: zaplet, kulminacija, ubistvo, kajanje, zatvor, oslobadjanje, svadba, svaleracija, tumor na mozgu, smrt.

:hahaha:

Znaci od 1000 strane da krenem? :D

ja se skoro naložila na osnovnoškolsku lektiru,domaćicu, kad su cvetale tikve sam vrh!
hamlet n romeo i djulijeta mi je bio trać života, to i danas kažem.
starac i more nisam pročitala a mojoj dunji je omiljena knjiga, a i michael jackson juje uživao u kućnoj biblioteci, pa je to nažalost u neku ruku uvreda.
narafski, po klišu, dostojevski n ja smo se najbolje razumeli. preporučujem zli dusi od njega.
čitajte lektiru!

blago tebi, ja sam se obespismenila u roku od dve godine, a sastavi mi izlazili u školskim novinama.
danas me drugarice neretko zatiču, kad pričam o dečku recimo, pa kad mi zapne da se dosetim neke reči ja odma naučne termine s faksa.
a to je tužno, a ne moš da si elokventan a da ne forsiraš beletristiku, ne moš !

Zato sto su to deca...
Njima treba dati akciju,krv, karranje,zaplete i zanimljive likove, a ne matore guzice koje u celoj knjizi samo razmisljaju o tome kako su potracili ceo zivot, da bi se na kraju vratili na sam pocetak.

Ma ima tu i akcije i krvi (R&J), ima i sugestivnih prica (Faust), ima i zanimljivih likova (svako od navedenih dela), a ima fala miloj Bogi i zapleta koliko ti dusa iste. :lol:

Mislim, i ja bih vise volela da su me terali da citam Orkanske visove i Dzejn Ejr i Gordost i predrasudu i Gospodar prstenova i Carobnjaka i Koralinu i Americke bogove i Crnog gusara (jao, Crni gusar :heart:) i Izgubljeni svet i Knjigu o dzungli i narodne bajke i Puskinove bajke i Vajldove bajke, i Andersenove bajke i bajke brace Grim i bajke kakve bilo, al necu zato reci da je Ujka Vanja glupost, svasta. :/

Da su dali Pesmu Leda i Vatre kao serijal lektira u jednom razredu, mislim da bi naglo poraslo interesovanje za citanjem.. Jer te knjige nude sve- pricu,obimnost sveta,zaplet,uverljive i skoro realne likove i pogled na svet kroz njihove oci,sivu nijansu izmedju dobra i zla,seks,nepredvidive zaplete, opsirne opise,akciju i masovnu eliminaciju likova :D

Back