Skafander
Iskusan
- Poruka
- 6.116
Da li je dim cigarete isto što i izduvni gas iz auta ili dim iz dimnjaka?
Ljudi, jedno ozbiljno pitanje:
ako svi znamo da pri nepotpunom sagorevanju nastaje ugljen-monoksid (CO) – gas bez boje i mirisa koji se veže za krv umesto kiseonika – da li to znači da je dim cigarete isto što i izduvni gas automobila ili dim iz kućnog dimnjaka?
Čitao sam da:
Znači, pušač udiše sličnu količinu CO kao neko ko bi disao iza auspuha starog auta.
Pa me zanima — u čemu je stvarna razlika?
Da li je po sastavu sve to skoro isto otrov, samo iz drugog izvora?
I zašto ljudi lakše prihvataju cigaretu nego auspuh ili dimnjak?
Ugljen-monoksid (CO)
Nastaje pri nepotpunom sagorevanju (kad nema dovoljno kiseonika — kao kod cigarete, dimnjaka, motora).
Ima jedan atom ugljenika + jedan atom kiseonika.
VEOMA JE OTROVAN – vezuje se za hemoglobin 200 puta jače nego kiseonik, pa blokira snabdevanje kiseonikom u telu.
Zato i mala količina CO može da ubije čoveka ako se udiše duže.
Ljudi, jedno ozbiljno pitanje:
ako svi znamo da pri nepotpunom sagorevanju nastaje ugljen-monoksid (CO) – gas bez boje i mirisa koji se veže za krv umesto kiseonika – da li to znači da je dim cigarete isto što i izduvni gas automobila ili dim iz kućnog dimnjaka?
Čitao sam da:
- dim cigarete ima 3–6% ugljen-monoksida,
- izduvni gas auta 1–7%,
- a dim iz dimnjaka 0.1–3%,
dok čist vazduh ima skoro 0%.
Znači, pušač udiše sličnu količinu CO kao neko ko bi disao iza auspuha starog auta.
Pa me zanima — u čemu je stvarna razlika?
Da li je po sastavu sve to skoro isto otrov, samo iz drugog izvora?
I zašto ljudi lakše prihvataju cigaretu nego auspuh ili dimnjak?
Ugljen-monoksid (CO)
Nastaje pri nepotpunom sagorevanju (kad nema dovoljno kiseonika — kao kod cigarete, dimnjaka, motora).
Ima jedan atom ugljenika + jedan atom kiseonika.
VEOMA JE OTROVAN – vezuje se za hemoglobin 200 puta jače nego kiseonik, pa blokira snabdevanje kiseonikom u telu.
Zato i mala količina CO može da ubije čoveka ako se udiše duže.