Da li je dim cigarete isto što i izduvni gas iz auta ili dim iz dimnjaka?

Skafander

Iskusan
Poruka
6.116

Ljudi, jedno ozbiljno pitanje:
ako svi znamo da pri nepotpunom sagorevanju nastaje ugljen-monoksid (CO) – gas bez boje i mirisa koji se veže za krv umesto kiseonika – da li to znači da je dim cigarete isto što i izduvni gas automobila ili dim iz kućnog dimnjaka?

Čitao sam da:

• dim cigarete ima 3–6% ugljen-monoksida,
  • izduvni gas auta 1–7%,
  • a dim iz dimnjaka 0.1–3%,
    dok čist vazduh ima skoro 0%.

Znači, pušač udiše sličnu količinu CO kao neko ko bi disao iza auspuha starog auta.

Pa me zanima — u čemu je stvarna razlika?
Da li je po sastavu sve to skoro isto otrov, samo iz drugog izvora?

I zašto ljudi lakše prihvataju cigaretu nego auspuh ili dimnjak?

Ugljen-monoksid (CO)

Nastaje pri nepotpunom sagorevanju (kad nema dovoljno kiseonika — kao kod cigarete, dimnjaka, motora).

Ima jedan atom ugljenika + jedan atom kiseonika.

VEOMA JE OTROVAN – vezuje se za hemoglobin 200 puta jače nego kiseonik, pa blokira snabdevanje kiseonikom u telu.

Zato i mala količina CO može da ubije čoveka ako se udiše duže.

Ljudi, jedno ozbiljno pitanje:
ako svi znamo da pri nepotpunom sagorevanju nastaje ugljen-monoksid (CO) – gas bez boje i mirisa koji se veže za krv umesto kiseonika – da li to znači da je dim cigarete isto što i izduvni gas automobila ili dim iz kućnog dimnjaka?

Čitao sam da:

• dim cigarete ima 3–6% ugljen-monoksida,
  • izduvni gas auta 1–7%,
  • a dim iz dimnjaka 0.1–3%,
    dok čist vazduh ima skoro 0%.

Znači, pušač udiše sličnu količinu CO kao neko ko bi disao iza auspuha starog auta.

Pa me zanima — u čemu je stvarna razlika?
Da li je po sastavu sve to skoro isto otrov, samo iz drugog izvora?

Ugljen-monoksid (CO)

Nastaje pri nepotpunom sagorevanju (kad nema dovoljno kiseonika — kao kod cigarete, dimnjaka, motora).

Ima jedan atom ugljenika + jedan atom kiseonika.

VEOMA JE OTROVAN – vezuje se za hemoglobin 200 puta jače nego kiseonik, pa blokira snabdevanje kiseonikom u telu.

Zato i mala količina CO može da ubije čoveka ako se udiše duže.
Ni ne moram da pušim cigarete jer već "pušim" vaš auspuh. Užas. Boleština.
Ili obrnuto, ako pušiš cigarete, šta te briga za čist vazduh, onda možeš i kolima da zagađuješ. I jedno i drugo, i treće, kad se greješ na drva i ugalj. Divota, milina. Zdravlje na prvom mestu ali otpozadi. Sramota.

Ni ne moram da pušim cigarete jer već "pušim" vaš auspuh. Užas. Boleština.
Ili obrnuto, ako pušiš cigarete, šta te briga za čist vazduh, onda možeš i kolima da zagađuješ. I jedno i drugo, i treće, kad se greješ na drva i ugalj. Divota, milina. Zdravlje na prvom mestu ali otpozadi. Sramota.
Kao da nemate svoju decu ili ako imate, kao da im ne želite da budu dobro i da budu zdravi.

duvan zasad ima lepse arome (ne znam za ove elektronske), ti izduvni gasovi iz auta su rezervisani za samoubice, a dimnjak nikad nisam probao, nije mi nekako zgodan i pristupacan kad mi se pusi.

Valjda je bilo koji dim CO?
To su ti priče da bi nametnuli da us i rusija zaustavile rast privrede .
Pa u osnovnoj skoli se uči co2 teži od o2 , i sad "efekat staklene baste da se desava na visini zbog co2 " .

Onda bi šume bile najgušće na vrh najviših planina , ali nije tako , gore samo rastinje i kamen. .
Co2 i co su opasni za naselja , i životinjski svet a ne toliko za klimu .
Što ne prekinu letove avionima , neće , a to je gore za klimu od automobila i zaustave izbacivanje kanalizacije u mora , sto je još 100 x gore od co2 i direktno utiče na nedostatak kiša .

To su ti priče da bi us i rusija zaustavile rast privrede .
Pa u osnovnoj skoli se uči co2 teži od o2 , i sad "efekat staklene baste da se desava na visini zbog co2 " .

Onda bi šume bile najgušće na vrh najviših planina , ali nije tako , gore samo rastinje i kamen. .
Co2 i co su opasni za naselja , i životinjski svet a ne toliko za klimu .
Što ne prekinu letove avionima , neće , a to je gore za klimu , i prekinu izbacivanje kanalizacije u.mora , sto je još 100 x gore od co2 .
Znaš li ti kolika je planeta naspram svih živih ljudi, mislim da mi nemamo nikakav uticaj na nju, 0.0000001%.

Pa da li je CO, odnosno ugljen monoksid, neizostavan deo dima?
co ili ugljen monoksid je gas (bez boje i mirisa ako se dobro secam) nemoguce ga je detektovati nasim culima (vidom, mirisom) zato je lako trovanje time.
- dim nije gas, u gasu (vazduhu koji je mesavna gaova) lebdi dim vrv najcesce karbonskog sastava ali ima drugih hemija tu prisutnih.

co ili ugljen monoksid je gas (bez boje i mirisa ako se dobro secam) nemoguce ga je detektovati nasim culima (vidom, mirisom) zato je lako trovanje time.
- dim nije gas, u gasu (vazduhu koji je mesavna gaova) lebdi dim vrv najcesce karbonskog sastava ali ima drugih hemija tu prisutnih.
Znači mešam babe i žabe. Hehe Mislio sam ako dimu fali kiseonik, pa da se zato pretvara u ugljen monoksid. Haha

Znaš li ti kolika je planeta naspram svih živih ljudi, mislim da mi nemamo nikakav uticaj na nju, 0.0000001%.
Nakveći uticaj na klimu i zdravlje ljudi su kanalizacije velikih gradova i velikih reka .To skoro 90 % utiče na klimu celokupne planete .
Prvenstveno hemikalije , plastika , i deterdženti koji sprečavaju isparavanje vode .

Nakveći uticaj na klimu i zdravlje ljudi su kanalizacije velikih gradova i velikih reka .To skoro 90 % utiče na klimu celokupne planete .
Prvenstveno hemikalije , plastika , i deterdženti koji sprečavaju isparavanje vode .
ma meni je uvek na pameti ono - mi tu nesto zagadjujemo... a onda pukne vulkan na Islandu, ili etni ili hvajima ili negde drugde i zagadi onoliku atmosferu za tili cas. Ne kazem da nece biti bolje kad ne bude izduvnih gasova (bilo ono za vreme korone - cisto nebo bez aviona i ulice bez automobila) bice bolje kad to bude, ali pre toga treba da pravimo struju nekako bez gorenja necega, treba da vidimo kako ce te baterije da truju zemlju i svasta nesto jos ukljuciv otrove protiv biljaka i insekata, deterdzente, medikamente (zbog cega nemamo vise antibiotika koji su jos uvek efikasni za lecenje - i sve je gore) mirko i nano plastika koja je sad svuda pa i u sumama gde ljudska noga nije krocila.

Back