Lektire (teen)

U školi se radi i Rable, a opet onaj ko nije čitao ne sluti kakve se sve perverzije nalaze u tom delu. :D
A kod njega je bilo svega - igre, jezika, stila, nasilja, seksa, humora, filozofije, mitologije, satire, angažmana...16. v., ko bi rekao...
Ja nisam citala, al sad cu da citam. :lol: Zapravo, sasvim sam sigurna da mi FR (zivot mi se smuci kad moram da ubacujem francuska imena u padeze) niko nije pominjao tokom skolovanja, mislim ako o njemu pricas. I ne bih ni znala da covek postoji da ga nisam slucajno zapazila u biblioteci, ne znam ni kako sam ga zapamtila. Doduse, ime knjige vec nisam zapamtila, posto su bila imena, i jos dugacka, i jos cudna. A ja slabo baratam cudnim dugackim imenima, i imenima uopste. :/

@Direkt
Treba im ga izbiti iz glave, a ne jos podsticati balavurdiju da se kikoce na casovima, sramota. :P Ja sam se licno skoro prosula po podu kad sam citala Fausta, onaj deo sa vesticama i jabukama, ju ju ju. :lol:

Ja nisam citala, al sad cu da citam. :lol: Zapravo, sasvim sam sigurna da mi FR (zivot mi se smuci kad moram da ubacujem francuska imena u padeze) niko nije pominjao tokom skolovanja, mislim ako o njemu pricas. I ne bih ni znala da covek postoji da ga nisam slucajno zapazila u biblioteci, ne znam ni kako sam ga zapamtila. Doduse, ime knjige vec nisam zapamtila, posto su bila imena, i jos dugacka, i jos cudna.

gargantua i pantagruel. ne radi se kao lektira, ali je zato u nastavnom programu, verovatno uz odlomak iz čitanke (previše dobro delo da bi se zanemarilo, previše lascivno da bi bilo u lektiri). kod nas postoji sjajan prevod stanislava vinavera, koji je i sam imao izuzetan dar za pisanje, tkd je postigao efekat najbliži onome kakav bi bio da se rable služio drugim instrumentom (tj. drugim jezikom, u ovom slučaju srpskim). taj vinaverov dar za imitaciju stila (najočitiji u njegovoj 'pantologiji', a u svrhu parodije), savršeno se uklapa sa rableom, koji isto tako ima tendenciju da npr. pompeznim govorim jednog epskog pripovedača opiše sasvim banalnu situaciju, kao što je traženje najboljeg materijala za brisanje dupeta. mnogo godina kasnije će gorepomenuti vinaver imitirati stil crnjanskog, andrića, krleže i drugih, koristeći njihove prosedee za potpuno apsurdne situacije.

ako te to interesuje, postoji antologija francuske erotske poezije u prevodu danila kiša, gde je možda najbolje prikazano to "živo vrelo galskog duha", i ne kroz poeziju apokrifnih ličnosti, već najpoznatijih francuskih pesnika i pisaca kao što su volter, rasin, lafonten, i "noviji" - verlen, bodler, apoliner.

A ja slabo baratam cudnim dugackim imenima, i imenima uopste. :/

u tom slučaju, bolje da se ne predstavljam.

gargantua i pantagruel.
Ma znala sam ja da je tako nesto. :mrgreen:

ako te to interesuje, postoji antologija francuske erotske poezije u prevodu danila kiša, gde je možda najbolje prikazano to "živo vrelo galskog duha", i ne kroz poeziju apokrifnih ličnosti, već najpoznatijih francuskih pesnika i pisaca kao što su volter, rasin, lafonten, i "noviji" - verlen, bodler, apoliner.
Ne, nenenene, ne interesuje me. Tako mi i treba kad se uvaljujem bzvz. :lol:

u tom slučaju, bolje da se ne predstavljam.
Ne, ako imas vise od deset slova, bolje nemoj. :P

EDIT: E da, trazila sam Rablea u knjizari danas. Nisam ga nasla. Mislim, pred zatvaranjem je, pa daju popust, pa rekoh daj da skoknem. Al kad nema, i sta cu.

@Krepto
Je l ne rece jednom da si radio nesto kao... Kao... Filozofiju neku? Ni toga ne mogu da se setim, kao da sam sekvoja majku mu.

Poslednja izmena:
to je bio rad a ovo ispit :lol:
Ko jos pise temu iz gradiva pobogu? :lol: Ja sam pisala na temu... Uf... Nesto o ljubavi uglavnom, i napisala bajku sa sve princem... Princom... Nesto, i zamkom i tragicnim zavrsetkom, kao Vasa Ladacki, znas vec, princ se vencao iz politickih pobuda i posle ga ubili izdajnici, a devojka... Hm, cini mi se da se devojka bila zaljubila u nekog viteza koji je poginuo u dvoboju, pa se ona bacila sa neke kule ili necega. I dobila sam 5, i jos se profesori odusevili, strasno. :lol:

Onjegin je sjajan.
Antigona mi je bila ubedljivo najdosadnija. Mislio sam da je zato što skoro svi umiru, ali sam prosle nedelje čitao Hamleta, i on je , uprkos umiranju, sjajan .
Da se nadovežem, ima erotskog kod Bokača, u Dekameronu, koliko se sećam. I ima nešto malo u Nečistoj krvi :)

Back