samo pratim kako neki ljudi lupaju gluposti. kao odrices se porodice, nemas svoj zivot, na kraju kad hoces da izadjes oni te ubiju, ako pobegnes jure te celog zivota i jos mnogo gluposti.
dok sam boravio u parizu, radio sam sa nekim nasim ljudima u medicinskom fakultetu na reparaciji objekta.
tu je radio neki crnac hoze, neznam mu pravo ime.
dosao je iz senegala kod rodbine i prijavio se u legiju. tamo je bio 5 godina i kada je izasao dobio je stalni posao u fakultetu kao vodoinstalater. taj posao je naucio u legiji.
inace on je bio u juznoj americi, tj u francuskoj gvajani i obezbedjivali su neke sisteme odakle se lansiraju rakete. pokazivao je slike, video snimke, kako su hapsili neke naoruzane likove, cak se vidi kako jednog ubijaju.
inace licno sam bio ispred regimente u parizu sa mojim kumom i uz jos malo raspitivanja sam odustao jer nisam bio spreman fizicki.
sve uslove sam ispunjavao samo mi je trcanje problem, jer ko nemoze da trci bolje i da ne pokusava jer nece proci.
za nepunih 6 meseci razgovora sa hozeom sam saznao bukvalno sve i nije bas tako kako lupetaju ljudi. kada je 14 jul u francuskoj tada moze rodbina da dodje da te poseti, da ih vodis u razgledanje i tada prisustvuju velikoj paradi gde ucestvuju legionari.
ko ima poternicu, prime ga, provere i uvece samo se cuje rotacija, odvode mangupa.
sitne kriminalce, prestupnike, jajare ne diraju.
odlazak sam spremas, tako da ih neinteresuje kako si dosao, vec samo da nisi francuz.
francuzi se prijavljuju kao belgijanci i bolje napreduju od ostalih zbog jezika.
inace hoze se druzio sa nekim nasim i naucio je tecno srpski da kaze " ja dobro pusim *****" i " jebi me u dupe"
vidis kako su nasi kvarni. obuka je odlicna pogotovo sto ti pucaju na par desetina centimetra od glave, a to rade tako sto mitraljezac puca 2-3 metra od tebe, a snajperista na pedalj od glave, sve ti se cina da ti mitraljez sipa zemlju iza potiljka.
sve je uvezbano i to izvode oficiri. kazne za nedisciplinu su da kazemo bezveze ali imaju efekta, jer posle tog kaznjavanja nece ti pasti napamet da uradis opet isto. kada francuzi cuju da si legionar, imaju velikog postovanja prema tebi jer si sluzio njihovoj drzavi i ti si kao francuz, mada u legiji ne gledaju ko je sta, nego ko je zasta sposoban, i svi su braca po oruzju. jednom prilikom je reporter neke tv stanice pitao vojnika na kapiji koje je nacionalnosti, a on je odgovorio:
ja sam legionar, zamisli budalu...
ako slucajno pobegnes, nemas od para nista, i ne jure te jer si izdajica a takvi im netrebaju jer ako pobegnes sa obuke, kako bi bilo kad hvataju kolumbijske narko bosove..
sacekacu jos malo pa idem u rat sa severnom korejom, koji ce buknuti jos malo...