Lefkada i okolina - vodic za avanturiste

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
u koje si ti to doba godine bila na krstarenju...pocetkom jula je temperatura vazduha bila 35-38 stepeni i nije bilo ni daska vetra...:think:

ma to zavisi od dana do dana... nekada je u maju predivno a u avgustu vetrovito i sa talasima. za krstarenje treba da se gleda prognoza vremena. ali desava se da u deset dana ne bude savrsenog dana, pa ako neko hoce da vidi turu, mora malo i da istrpi... :-)

eeee, daj reci nam još nešto što bi nam pomoglo, kad si se upravo vratila.....npr. cene renta car-a, da li je NEOPHODNA MEDJUNARODNA DOZVOLA pošto se mi dvoumimo da li da je uzmemo., kakvi su putevi, jel istina da ima dosta nepreglednih ulica i sa lakat krivinama iza kojih ne znas sta te ceka.....pošto mi planiramo da iznajmimo kola i na koliko je dana dovoljno a da se ne smoris i da pritom sve bizno obidjes... koje plaže preporucujes...
_Kakve su cene pića uveče i koje mesto za izlazak u Nidriju preporucujes s obzirom da si se upravo vratila... hvala unapred!!!! iscekujem makar odgovore na ova pitanja sto pre posto krecemo u cetvrtvak ..
pozz

eeee, daj reci nam još nešto što bi nam pomoglo, kad si se upravo vratila.....npr. cene renta car-a, da li je NEOPHODNA MEDJUNARODNA DOZVOLA pošto se mi dvoumimo da li da je uzmemo., kakvi su putevi, jel istina da ima dosta nepreglednih ulica i sa lakat krivinama iza kojih ne znas sta te ceka.....pošto mi planiramo da iznajmimo kola i na koliko je dana dovoljno a da se ne smoris i da pritom sve bizno obidjes... koje plaže preporucujes...
_Kakve su cene pića uveče i koje mesto za izlazak u Nidriju preporucujes s obzirom da si se upravo vratila... hvala unapred!!!! iscekujem makar odgovore na ova pitanja sto pre posto krecemo u cetvrtvak ..
pozz

za lefkadu nije potrebna medjunarodna dozvola, ali ne treba se dvoumiti da li je uzimati ili ne. kosta 2000 dinara, traje tri godine, a nikada ne znas kada ce ti i gde biti potrebna, tako da je bolje imati je. ;-)

sto se tice puteva: lefkada je ostrvo. nemoj da ocekujes auto-puteve i ravne magistrale (mada njih i ima!). svi putevi (skoro) su dobri, asfaltirani ali su uglavnom krivudavi. veruj mi, nista strasno. uz laganu voznju stize se svuda, deset minuta razlike koja se napravi ako vozis sporo ili brzo nikome nije znacila. ;-)

cene pica: u kaficima je kafa 2-2,50evra, pivo isto, kokteli su 5-7evra. u mestima za nocni izlazak je sve ovo par evra skuplje. otprilike...

to je to, manje-vise... :-)

srecan put u cetvrtak!!! :-)

pozz

Hvala puno na pozdravu!!!
Ne znam koje su cene rent a car, jer smo imali svoj auto!!! Cula sam za agenciju A1 da je najpovoljnija i da dobijas full osiguranje. Cena zavisi od broja dana, na koji iznajmljujes auto! u AVIS-u su cene bile uaaaaau, t.j 35 EUR/danu za najjeftiniji auto.
Sto se puteva tice, ja nemam nikakve primedbe, niti zamerke! Bez zurbe i nema nikakvih problema. Mi smo se cak peli i na vrh Sv. Ilije i isli do napustene NATO baze, uspon, krivine, a pogled nesvakidasnji. OPUSTITE SE I UZIVAJTE!!!
Hmmm, na koliko dana iznajmiti auto????? Ne znam sta vam kazem! Mi smo 10 dana uzivali vozeci se po Lefkadi!!! Svaki novi dan je sa sobom nosio nesto novo! Ima toliko toga za videti, da se necete smoriti, verujte mi, ni da iznajmite auto na 10 dana, ukoliko ste u mogucnosti naravno. Cene benzina se krecu od 1,45-1,60EUR/l.
PLAZE: Moj favorit EGREMNI :-))) Verujte mi da vam 350 stepenika nece biti nikakav problem, ukoliko ste bar upola avanturista kao ja. Mene je osvojila na prvi pogled! Ogromna je, nema guzve, PREDIVNA JE, a voda nestvarno plava!!! Moj drugi favorit je MILOS!!! Takodje velika plaza, prelepa, na kojoj nema guzve! PORTO KATSIKI me nije odusevila u toj meri kao EGREMNI i MILOS! Velika je guzva na njoj, a to mi nikako ne prija. KATIZMA je takodje jako lepa plaza. Ma sve plaza na zapadnoj obali su BOZANSTVENE!
Na jugu AGIOFILI - moj treci favorit!!! PRELEPA JE!!! Pomenucu jos jednu plazu na jugu, a to je AMOUSO, sljunkovita, ali jako lepa, mirna, cista, nije bilo guzve, a suncobrani i lezaljke su besplatni!!!

SRDACAN POZDRAV, LEP PROVOD I SRECAN PUT!!! UZIVAJTE!!!:bye::bye::bye:

Poslednja izmena:
Dragi ljubitelji Lefkade,
Na ovom divnom ostrvu sam bila prošle godine, naravno zaslugom Putnice i njenog putopisa. Toplo preporučujem svima koji žele da upoznaju malo drugačiju Grčku, od one na koju smo navikli. Pre Lefkade sam mislila da je boja mora na fotografijama poznatih letovališta čist Photo Shop, a onda sam se uverila da je baš takva - tirkizna i još lepša uživo!
Mi smo napravili mali obilazak u odlasku, posetili Meteore, a spavali u Metsovu, kako je Putnica i predložila - i, nemam reči koliko je lepo.
Ove godine na žalost idem u Pefkohori, jer imam lufta samo 7-8 dana i potreban mi je instant odmor, ali sledeće godine - Lefkada, vidimo se!

... epa ja moram da kažem da smo mi rezervisali Lefkadu, Nidri, vilu Konstadina, od 27 Avgusta, sopstvenim prevozom, preko agencije Robinson.
Sve ce da nas košta malo više od 150 evra, po osobi naravno. Inače hvala na savetima oko on line rezervacija, ali ja sam ipak odlučila da idem na sigurniju varijantu, preko agencije.
Inace za ovu agenciju sam imala preporuku, preko nje je išao jedan drug prošle godine na Lefkadu, a i pretprošle u Pargu kaže da su bez greške.

Ko se odluči od vas za isto, neka kaže, barem da se zna da ćemo biti u istoj vili...

Pozzzz
:super:

forum na smenu ide u vilu Konstadina ja idem od 06.09 isto preko Robinsona posto sam se vratila pre par dana sa Lefkade al sam bila u vili Vagelis preko Eta tursa mogu samo da vam kazem da svi vi koji idete preko Robinsona imate sjajnog vodica Mladena na ostrvu tako da nemate brige za nista o svemu cete detaljno biti obavesteni i najiskrenije vam preporucujem da idete na izlete sa njim jer cete mnogo toga zanimljivog videti i cuti

forum na smenu ide u vilu Konstadina ja idem od 06.09 isto preko Robinsona posto sam se vratila pre par dana sa Lefkade al sam bila u vili Vagelis preko Eta tursa mogu samo da vam kazem da svi vi koji idete preko Robinsona imate sjajnog vodica Mladena na ostrvu tako da nemate brige za nista o svemu cete detaljno biti obavesteni i najiskrenije vam preporucujem da idete na izlete sa njim jer cete mnogo toga zanimljivog videti i cuti

A imaš li šta da kažeš za vilu Vagelis, obzirom da ću tamo biti sa porodicom od 05. jula?:cool:

SanjaG vila je na samom ulazu u Nidri i od svih vila koje nase agencije nude cini mi se da je ova najbliza plazi al malo dalje od centra al ovo malo dalje znaci desetak minuta lagane setnje. Mi smo bili smesteni na drugom spratu i kako mi se cini tamo su sobe najbolje mi smo bili bas zadovoljni smestajem u prizemlju su sobe malo starije pa samim tim i losije. Gazde su skroz ok bazen isto mozete da koristite kad hocete pored ima mali bar. Cistacica dolazi svaki drugi dan a petog dana menja posteljinu.

http://img692.imageshack.us/img692/922/img0174ak.jpg
http://img708.imageshack.us/img708/9660/img0173f.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/1650/img0177xx.jpg
http://img705.imageshack.us/img705/8341/img0180xu.jpg

Poslednja izmena:
Осим LIDL-а, у Лефкади је отворен и мегамаркет DIA% где су цене изузетно повољне. Отворена је и велика радња техничке робе - Коцоволос.
Од 1.јула, ПДВ у Грчкој иде са 21 на 23%.
Иначе, на Лефкади тренутно нема гужве, што због кризе, што због светског првенства у фудбалу.

Prvo sto moram da naglasim, ko ne voli da vozi i ko ne voli serpentine neka i ne pomislja na Lefkadu. Ostrvo ima dva kraka istocni i zapadni, vidi se da su putevi novi ali ima i jako losih, kao onaj deo do Porto Kacikija koji je pun rupa, iskrzan po ivicama, uzan. Noviji putevi imaju macje oci i dobro se vide po mraku, ali problem je veliki broj serpentina na izuzetno uskim putevima tako da se svaki prolazak kroz krivinu odvija sa molbom Bogu da niko ne naidje u susret! Grci su jako losi vozaci, voze brzo, nikada, ali nikada nece stati da vas propuste na uskom putu, nikada se nece vratiti u rikverc iako odmah iza njih ima prosirenje puta, oni nastavljaju voznju punom parom, a na vama je da se snadjete kako umete i znate da biste se mimoisli. Nikad ne pale svetla danju, skoro svi po pravilu voze crna-siva –srebrna kola koja se tako po suncu stope sa asfaltom da ga primetite tek kad vam dodje do sofersajbne! Zbog velikog broja krivina ima puno ogledala na putu, ali se zbog pomenute boje kola i neupaljenih svetala kola jednostavno ne vide u ogledalu, pa kad krenete bliski susreti su neminovni. Zato je zaista potreban veliki oprez i lagana voznja.

Претерујеш!
Има пар путева до лепих плажа који су добри и асфалтирани, додуше ужи, али саобраћај није жив, па се евентуално мимолази са једним до два аута у врх главе.
Грци уопште нису лоши возачи, возе брзо тамо где пут дозвољава и није тачно да неће да пропусте. Нарочито су културни ноћу, када, за разлику од наших, обавезно искључе дуга светла када виде да им долазите у сусрет.
Зашто би палили светла по дану, сунчаном и лепом? Виде се тек када дођу "до шофершајбне"?:hahaha:
Онај ко добро не види, не може ни да добије возачку дозволу.:)
Не знам из ког разлога си била ирационално преплашена?:)

Mesta za obilazenje na Lefkadi

Vodopad u Nidriju

Iz grada Nidrija postoji putokaz za vodopad, ide se nekoliko kilometara kolima a onda se put nastavlja peske. U pocetku je to prijatna stazica, da bi se na kraju pretvorilo u pravo planinarenje i free climbing. Zato ponesite adekvatnu obucu. Stazicom se moze do izvesnog mesta, a zatim se preko nekih klizavih stena vukuci se za kanap ugradjen u stenu dolazi do vodopada. Kazu da se urusio i da nije kao sto je bio, ali je i ovaj prizor vrlo lep. Izlet je lep jer se ide kroz sumu, voda sumi na sve strane, sasvim opustajuce.

Не плашите се, већ годинама стаза је уређена, постоје степеници и дрвена ограда (гелендери) и до самог водопада можете стићи у папучама за плажу. Чак је веома лако и приступачно за децу.:)

Грци уопште нису лоши возачи, возе брзо тамо где пут дозвољава и није тачно да неће да пропусте. Нарочито су културни ноћу, када, за разлику од наших, обавезно искључе дуга светла када виде да им долазите у сусрет.
Зашто би палили светла по дану, сунчаном и лепом? Виде се тек када дођу "до шофершајбне"?:hahaha:
Онај ко добро не види, не може ни да добије возачку дозволу.:)
Не знам из ког разлога си била ирационално преплашена?:)

nema pravila (vezano za grke i vožnju) - prošle godine kad sam vozila kola od nidrija prema LIDL-u, pa neposredno pre skretanja za LIDL u jednom trenutku vidim automobil koji kao kamikaza juri mojom trakom pravo na mene. krenuo čovek da pretiče vozilo, baš ga briga što ja nailazim i mrtav 'ladan, ne pada mu na pamet da uspori i da se skloni. da ja nisam naglo skrenula na desno da ga propustim, bio bi čeoni sudar. nenormalni grk. sa druge strane, u trenucima kad se zaglavim na putu u mimoilaženju, grci su se vraćali u rikverc jer je proširenje bilo na njihovoj strani. ima ih normalnih ali i totalno sumanutih. a prizor da dva momka idu na motorima paralelno jedan uz drugog i da opušteno razgovaraju, bez obzira što iza njih idu automobili koje koče i usporavaju, to je k'o dobar dan.

što se tiče paljenja svetla u toku dana, naravno da je od pomoći za uočavanje u krivinama i koliko sam videla većina je to i poštovala.

što se tiče paljenja svetla u toku dana, naravno da je od pomoći za uočavanje u krivinama i koliko sam videla većina je to i poštovala.

У "опасним" кривинама се дању користе звучни сигнали одвајкада и то је најефикаснији начин да се евентуални возач упозори. Када вам неко дању излети из непрегледне кривине, видећете га итекако добро, имао упаљена светла или не.
А што се тиче упаљених светала у сред бела дана и то лети па чак у граду, мислим да смо по томе најидиотскија држава на свету.:D

Pozdrav svima!!!
Pomno sam pratila ovaj forum! Sjajni ste!
Krecem na Lefkadu 15. Jula o sopstvenoj reziji..... Kontaktirala sam nekoliko vila, raspitivala se o cenama i svi su odgovorili (50-60 eura za studio).
Ipak odluka je da trazimo smestaj na licu mesta. U sustini voleli bi da platimo manje a ostanemo duze od 10 dana :)
Da li iskusni poznavaoci Lefkade imaju dobronamerne predloge? Ukoliko prespavamo u Metsovu imacemo ceo sledeci dan negde da nadjemo smestaj :) Da li je high season od 20. jula ili 1. avgusta?
Kuda :) Kako :)

Pozdrav svima!!!
Pomno sam pratila ovaj forum! Sjajni ste!
Krecem na Lefkadu 15. Jula o sopstvenoj reziji..... Kontaktirala sam nekoliko vila, raspitivala se o cenama i svi su odgovorili (50-60 eura za studio).
Ipak odluka je da trazimo smestaj na licu mesta. U sustini voleli bi da platimo manje a ostanemo duze od 10 dana :)
Da li iskusni poznavaoci Lefkade imaju dobronamerne predloge? Ukoliko prespavamo u Metsovu imacemo ceo sledeci dan negde da nadjemo smestaj :) Da li je high season od 20. jula ili 1. avgusta?
Kuda :) Kako :)

Ако је студио за две особе, цена је превисока, може да се нађе леп апартман (студио) и за 40 у том периоду, на лицу места и уз обавезно цењкање (што је период дужи од 10 дана, цена иде на доле).
Иначе, на основу Одлуке Савеза рентеријера апартмана (ΣΕΕΔΔΕ), на Лефкади постоји само средња ( од 01.06.-30.06. и 01.09.-30.09.) и висока сезона (01.07.-31.08.).

sasha_bgd Hvala ti puno!!!!
35-40 zvuci sjajno... Tako sam nekako i mislila jer nemaju svi reklame na internetu. U sustini i soba bi nam odgovarala ukoliko ima privatni toalet.
Nego cini mi se da bi najbolje bilo da pocnemo traziti smestaj u gradu i na periferiji Lefkasa? Ili odmah da idemo u unutrasnjost odnosno zapadnu stranu Lefkade?
Radujem se ovom putu vec dugoooo!!!!
Hvala, samo jos jedno pitanje, da li su ponude za smestaj pred kucom, pa kucaj ili zvoni? ili da pitamo po kafanama :) ?
Pozz

sasha_bgd Hvala ti puno!!!!
35-40 zvuci sjajno... Tako sam nekako i mislila jer nemaju svi reklame na internetu. U sustini i soba bi nam odgovarala ukoliko ima privatni toalet.
Nego cini mi se da bi najbolje bilo da pocnemo traziti smestaj u gradu i na periferiji Lefkasa? Ili odmah da idemo u unutrasnjost odnosno zapadnu stranu Lefkade?
Radujem se ovom putu vec dugoooo!!!!
Hvala, samo jos jedno pitanje, da li su ponude za smestaj pred kucom, pa kucaj ili zvoni? ili da pitamo po kafanama :) ?
Pozz

Мени лично је боље ићи према западној страни, него бити у Лефкади (Лефкасу). Имате Свети Јован ( Аг. Иоанис) 3км од Лефкаде, затим лепо рибарско месташце Свети Никита (Аг. Никитас) 12 км од Лефкаде и онда су Вам све најлепше плаже у низу : Милос, Катизма, Каламици, Егремни и Порто Кацики. С друге стране, и Лефкада Вам је релативно близу због снабдевања и шетње.:)
Немојте да питате по кафанама! Сви који издају собе имају натпис " ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΕ ΔΩΜΑΤΙΑ", односно "ROOMS TO LET". Тражите газду и почните преговоре...:)
Срећно!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back