Pozdrav svima!
Bili smo na Lefkadi od 02.07 do 12.07 (devojka i ja) i, s obzirom da sam dosta korisnih informacija dobio citajuci ovaj forum, red je da i ja napisem nesto sto bi drugima mozda bilo od pomoci.
Put
S obzirom da smo prethodni dan otisli do Krusevca, to nam je bila polazna tacka od koje nam je do Lefkade trebalo nekih 11 i po sati. U to vreme racunam i sat vremena cekanja na ulasku u Makedoniju, kao i pauzicu od pola sata u oblasti Luvros, na putu ka Prevezi. Inace, to zadrzavanje na mak. granici nam je bilo jedino zadrzavanje duze od 5 min. na granicama, racunajuci oba pravca. Naglasavam da nikad nismo prelazili 135km/h, te da smo kroz planinske deonice puta, koje nisu autoput, vozili oprezno i bez bespotrebnih preticanja. O putarinama je vec bilo reci, ali ajd jos jednom da napisem: Srbija (od Bg-a) 720+190 din, Makedonija 3 x 1e, Grcka 2e + 3e (tunel Preveza-Aktio). U rukama smo imali reviju Sat sa patrolom do Krfa, koji nas je savrseno vodio do Ioanine (Janjina), mada, jednostavno ne mozete nigde pogresiti ukoliko pratite putokaze. Na toj deonici puta gas smo sipali kod Grevene, na Shell pumpi. U Satu je tacno opisano kako se iskljuciti do nje, mada postoji putokaz za samu Shell pumpu, pa cete je lako pronaci. Kod Janjine imate iskljucenje za samu Janjinu i Artu i Prevezu. Pratite putokaz za Artu i Prevezu. Od tog iskljucenja je do Lefkade jos 125 km. Procicete pored Arte, nastavljajuci da pratite putokaz za Prevezu. SLEDECE JE VAZNO ZA ONE KOJI SE VOZE NA GAS: U mestu Luvros (tako se zapravo zove cela ta oblast) su nas uputili da nekih 6-7km iza tog mesta postoji putokza - skretanje desno za Igumenicu. To je zapravo pravac za neko mestasce Archangelos. Nakon sto ovde skrenete, nakon par kilometara je JetOil pumpa, koja jedina toci gas u ovom delu Grcke (cena je bila 0,65e, za razliku od Shella kod Grevene, gde je bila, cini mi se 0,72). Posto natocite gas, sasvim je svejedno da li cete se vratiti na pomenutu raskrsnicu gde ste se iskljucili za Igumenici, ili cete nastaviti pravo, pa posle nekoliko km levo ka Prevezi (ima putokaz. naravno). Dalje je sve lako, samo gledajte putokaze za Lefkadu.
Smestaj
Putem interneta sam rezervisao vilu Verde (
www.villaverde.com, e-mail:verde@hol.gr), koja se nalazi u Agios Ioannisu, 2km od grada Lefkada (ili Lefkas), po ceni od 40e za noc za dvokrevetni studio (dovoljno je uplatiti 50e depozita, a cak ne mora ni to). Pre nego sto smo se zaputili u Verde, pokusao sam da pokucam na vrata drugih vila, cisto da se uverim da li smo dobro prosli sa cenom i odgovor je bio potvrdan, jer se cene krecu u rasponu 40-60e za noc, nikako ispod toga. Sama vila Verde je super sredjena, dvoriste besprekorno, sa palmicama, zelenilom, natkrivenim parkingom za sve (mesta obelezena brojem studia\apartmana), studio jako lepo sredjen (tv, klima, velika terasa, frizider, mali sporetic - dve ringle, kupatilo). Gazda vile Spiros je izuzetno poslovan, i korektan i zaista uliva poverenje, kao i zaposlene zene. Novac sam bez problema ostavljao u sobi, kao i mobilne telefone. Zazalio sam sto nisam poneo laptop, jer je wireless besplatan, a definitivno bih bez ikakve bojazni i laptop ostavljao u vili.
Agios Ioannis za i protiv
Na prethodnim stranama je jasno docarana razlika izmedju istocne i zapadne strane ostrva, pa o tome necu trositi reci. Agios Ioannis je 2 km od Lefkade, sto je pozitivno zbog vecernih setnji i snadbevanja. Preporuka je Lidl, gde su cene otprilike kao kod nas. Sa druge strane, imate plazu Agios Ioannis, ali ako ste vec na Lefkadi, necete se tu previse zadrzavati - Kathisma je na 14km, Pefkulia na 9, Kalamitsi i plaza Kavalikefta na 20 i nesto, a biser Porto Katsiki na 40km. Razmislicu jos o tome kada sledeci put budemo isli, ali cini mi se da je blizina grada ono sto izbor Agios Ioannisa cini boljim od npr. Agios Nikitasa, uz naravno nize cene smestaja u Ioannisu.
Nidri
Nidri je na 17km od Lefkade, posetite ga jer je pravi turisticki gradic sa ponudom pratecih sadrzaja koja je bogatija od glavnog grada. Posetite vodopad koji se nalazi u blizini, te rezervisite krstarenja po Jonskim ostrvima, necete zazaliti. Takodje, u Nidriju, za razliku od Lefkasa, ima naznaka onog sto bi mi ovde nazvali nocnim zivotom.
Plaze
Porto Katsiki, Kathisma, Egremni, Kavalikefta, Pefkulia... Nemam sta da dodam u odnosu na ono sto je vec napisano, ali bio bi greh ne napisati jos jednom: fantazija, bija mora, cistoca, pristojna temperatura vode, divlja lepota prirode, savrseno... Racunajte da bih mogao satima da ij opisujem sa divljenjem. :-)
Ipak, napomenucu da mi se cini da smo jako imali srece sa terminom jer, npr. Kathisma od 02.07 i Kathisama od 11.07. nisu isto. 02. je to bila poluprazna plaza, sa vodom besprekorne cistoce, savrsene boje, mirom koji odmara, i stotinama slobodnih parking mesta, dok je deset dana kasnije vec bila popunjena, voda vise nije bila bas onako savrsena i cista. Zato, ako mozete da izbegnete period 10.07-20-08 (spic sezone po recima mestana) - ucinite to, da bi vas utisak o Lefkadi bio sto snazniji!