Lefkada i okolina - vodic za avanturiste

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima!!!
Pomno sam pratila ovaj forum! Sjajni ste!
Krecem na Lefkadu 15. Jula o sopstvenoj reziji..... Kontaktirala sam nekoliko vila, raspitivala se o cenama i svi su odgovorili (50-60 eura za studio).
Ipak odluka je da trazimo smestaj na licu mesta. U sustini voleli bi da platimo manje a ostanemo duze od 10 dana :)
Da li iskusni poznavaoci Lefkade imaju dobronamerne predloge? Ukoliko prespavamo u Metsovu imacemo ceo sledeci dan negde da nadjemo smestaj :) Da li je high season od 20. jula ili 1. avgusta?
Kuda :) Kako :)
Mi idemo od 15.07 u Kastro Maistro. Cena za period 15.07-25.07 je 400e za dvokrevetni studio. http://www.maistro.gr/lefkada-apartments/pricelist.htm. Rezervisano preko interneta i placen depozit u pireus banci.

Bio sam na Lefkadi od 18. do 28. juna i vratio se zaljubljen u to ostrvo. Plaze na zapadnoj obali su prava rajska mesta. Bio sam smesten u Nidriju, vila Konstadin, koju iskreno preporucujem svima.

Na pocetku bih dodao da se slazem sa Putnicom i naslovom ove teme - Vodic za avanturiste. Lepota Lefkade je u njenoj prirodi i ko trazi nesto drugo, verovatno da ce pogresiti ako ode tamo. Mada, ako ste u dobrom drustvu onda ni nocni zivot nece biti tako los.

Moj licni utisak je da turizam na Lefkadi nije dovoljno razvijen, ali to mi se i svidja. Glavni grad nije nista posebno, sta vise necete pogresiti ako ga uopste i ne obidjete. Nidri kao najrazvijenije turisticko mesto nije nista vise nego jedno selo, kao sto rece jedna sankerica. Ali zato plaze na zapadnoj obali... :D

Moj kriterijum za dobru plazu je, divlja plaza na kojoj nema guzve, a to je upravo slucaj na Lefkadi. Istina, od Nidrija do zapadne obale je potrebno oko sat vremena voznje, ali se to isplati. Ako ste smesteni u Vasilikiju ili glavnom gradu bicete u boljoj pozciciji.

E sad malo o tim plazama. Treba ih videti sve, pocevsi od Porto Katsikija koja je najpozntija, ali ne previse velika zbog cega je vec u junu bilo prilicno ljudi. Egremni sa svojih 350 stepenika je prica za sebe i za mene je to najlepsa plaza. Mozda je razlog za to i sto je to bila prva plaza na zapadnoj obali koju sam posetio. Osim toga, dan je bio oblacan, pre toga je cak pljustala kisa, duvao je jak vetar i bili su zaista veliki talasi. Pojedini su dostizali visinu od 4-5m. Zbog svega toga atmosfera je bila specificna i bez obzira sto se nisam kupao tog dana osim u plicaku, to je mozda bio i najbolji dan. Do plaza Gialos, Kvalikefta, Katisma moze da se dodje kolima sto je za neke verovatno prednost. Gialos je cini mi se najduza plaza od nekih 3 km i svidja mi se zbog te velicine i slobode. Kavalikefta je zanimljiva jer ima ogromne stene koje kao da su razbacane naokolo. Katisma je uz Porto Katski verovatno najkomercijalnija plaza, ali i na njoj se moze naci dovoljno prostora. Takodje, na desnom kraju se nalaze stene na koje se mozete penjati cak i u papucama. Izdvojio bih jos plaze Pefkoulia, kada se ide od Lefkasa ka Agios Nikitasu, Agiofili kod Vasilikija i Desimi koje je najbliza plaza Nidriju. U samom Nidriju postoji plaza ali nisam imao nikakav motiv da se tamo kupam, jer vise lici na Adu nego na more. Nisam bio na plazi Milos, ali nadam se da ce biti prilike neki drugi put.

Ako ste smesteni u Nidriju, posetite kafic Cafe de Paris u kome radi jedan sjajan covek, Grk Panos. Njega jednostavno treba upoznati i popricati sa njim. Ako idete preko nasih agencija, mozda ce vam vodic u mestu biti Mladen, takodje sjajan covek, koji je od nase grupe napravio jednu vrlo homogenu celinu i ovim putem ga pozdravljam. U svakom slucaju ga mozete potraziti u kaficu La Minute, odmah pored Cafe de Paris i pitati ga za savet gde je najbolji giros, pekara, u kom restoranu da jedete ili nesto slicno.

Jos bih napomenuo da u Nidriju ima dosta Albanaca, ali neka vas to ne brine. Necete imati problema osim mozda ako sami trazite nepriliku. Iskreno se nadam da cu u sto skorijoj buducnosti ponovo posetiti Lefkadu, ako je moguce na duze od samo 10 dana. :)

a jagnjetinu u taverni i grkinju koja tamo radi si zaboravio, a Perrke??? pa mogao si da ostaneš i duže tamo, hahha, malo je falilo, da te udamo :))) samo ona je rekla WAIT...i posle toga joj se gubi svaki trag ....šalim se malo. Odličan opis si dao , stvarno, prosto ne znam sta više da dodam, ekipa nam je bila super, naravno zahvaljujući jednim delom i Mlađici kojeg i ja puno puno pozdravljam ..

perrke super opis a Mladen je zaista super vodic svakome ce pomoci u svim nedoumicama oko ostrva ja sam bila u maju i idem ponovo u speptembru i to bas u ovu vilu u kojoj ste vi bili i za sada samo reci hvale za nju

kakvo vam je vreme bilo?

Bilo je par dana sa losim vremenom, mislim tri, a kada smo isli na krstarenje duvao je jak vetar pa nismo isli na Porto Katsiki nego na neku plazu na ostrvu Itaka. Bez obzira na to, zadovoljan sam letovanjem.

A na Egremniju sam izbrojao 347-348 stepenika, ne secam se tacno. Juce sam negde procitao da ih je 347!

Pozdrav svima!!!
Pomno sam pratila ovaj forum! Sjajni ste!
Krecem na Lefkadu 15. Jula o sopstvenoj reziji..... Kontaktirala sam nekoliko vila, raspitivala se o cenama i svi su odgovorili (50-60 eura za studio).
Ipak odluka je da trazimo smestaj na licu mesta. U sustini voleli bi da platimo manje a ostanemo duze od 10 dana :)
Da li iskusni poznavaoci Lefkade imaju dobronamerne predloge? Ukoliko prespavamo u Metsovu imacemo ceo sledeci dan negde da nadjemo smestaj :) Da li je high season od 20. jula ili 1. avgusta?
Kuda :) Kako :)

Imam potpuno isti plan, samo pomeren za dan ranije. Znaci, 14.7. krecemo, spavamo u Metsovu i onda 15. pravac-Lefkada i to na bum! Vec sam se malo obeshrabrila kad sam skapirala da su svi nesto unapred rezervisali, ali vidim da jos ima mojih istomisljenika, pa mi lakse :D Imala sam super iskustva sa Kefalonijom na bum pre 3 godine, pretpostavljam da me isto ceka i na Lefkadi. Jedva cekam!!!!!!!!!!:super:

Zaštp sve stajete i prespavate u to Metsovu? Gde je to ? Mi smo planirali u jednom cugu da putujemo do Parge. Mislimo da nema više od 15 sati vožnje. Zar ne?:dontunderstand:

Zato sto nemamo rezervisan smestaj, a ako bismo vozili u cugu, onda bismo dosli na Lefkadu uvece sto bas nije najbolje doba dana za trazenje smestaja. Ovako odvezemo 850km do Metsova, pa ujutru krenemo i stignemo za 2h do Lefkade. Da smo rezervisali smestaj vozili bismo u cugu, mislim da nije problem to izvesti pogotovo sto nas dvoje vozimo.

Zdravo..
I ja treba da idem na Lefkadu krajem jula u sopstvenoj reziji i planiram da prenocim u Metsovu pa da ujutru vidno raspolozen krenem u trazenje smestaja po ostrvu.Molio bih `drnenicu` i `snjaviku` da mi odgovore kako su prosli sa nalazenjem smestaja u full sezoni..jer pretpostavljam da ce se vratiti dok ja ne krenem.. Ako neko drugi ima slicna iskusta, bicu neizmerno zahvalan na savetima:worth::super:!!!

Pozdrav svima!
Bili smo na Lefkadi od 02.07 do 12.07 (devojka i ja) i, s obzirom da sam dosta korisnih informacija dobio citajuci ovaj forum, red je da i ja napisem nesto sto bi drugima mozda bilo od pomoci.

Put
S obzirom da smo prethodni dan otisli do Krusevca, to nam je bila polazna tacka od koje nam je do Lefkade trebalo nekih 11 i po sati. U to vreme racunam i sat vremena cekanja na ulasku u Makedoniju, kao i pauzicu od pola sata u oblasti Luvros, na putu ka Prevezi. Inace, to zadrzavanje na mak. granici nam je bilo jedino zadrzavanje duze od 5 min. na granicama, racunajuci oba pravca. Naglasavam da nikad nismo prelazili 135km/h, te da smo kroz planinske deonice puta, koje nisu autoput, vozili oprezno i bez bespotrebnih preticanja. O putarinama je vec bilo reci, ali ajd jos jednom da napisem: Srbija (od Bg-a) 720+190 din, Makedonija 3 x 1e, Grcka 2e + 3e (tunel Preveza-Aktio). U rukama smo imali reviju Sat sa patrolom do Krfa, koji nas je savrseno vodio do Ioanine (Janjina), mada, jednostavno ne mozete nigde pogresiti ukoliko pratite putokaze. Na toj deonici puta gas smo sipali kod Grevene, na Shell pumpi. U Satu je tacno opisano kako se iskljuciti do nje, mada postoji putokaz za samu Shell pumpu, pa cete je lako pronaci. Kod Janjine imate iskljucenje za samu Janjinu i Artu i Prevezu. Pratite putokaz za Artu i Prevezu. Od tog iskljucenja je do Lefkade jos 125 km. Procicete pored Arte, nastavljajuci da pratite putokaz za Prevezu. SLEDECE JE VAZNO ZA ONE KOJI SE VOZE NA GAS: U mestu Luvros (tako se zapravo zove cela ta oblast) su nas uputili da nekih 6-7km iza tog mesta postoji putokza - skretanje desno za Igumenicu. To je zapravo pravac za neko mestasce Archangelos. Nakon sto ovde skrenete, nakon par kilometara je JetOil pumpa, koja jedina toci gas u ovom delu Grcke (cena je bila 0,65e, za razliku od Shella kod Grevene, gde je bila, cini mi se 0,72). Posto natocite gas, sasvim je svejedno da li cete se vratiti na pomenutu raskrsnicu gde ste se iskljucili za Igumenici, ili cete nastaviti pravo, pa posle nekoliko km levo ka Prevezi (ima putokaz. naravno). Dalje je sve lako, samo gledajte putokaze za Lefkadu.

Smestaj
Putem interneta sam rezervisao vilu Verde (www.villaverde.com, e-mail:verde@hol.gr), koja se nalazi u Agios Ioannisu, 2km od grada Lefkada (ili Lefkas), po ceni od 40e za noc za dvokrevetni studio (dovoljno je uplatiti 50e depozita, a cak ne mora ni to). Pre nego sto smo se zaputili u Verde, pokusao sam da pokucam na vrata drugih vila, cisto da se uverim da li smo dobro prosli sa cenom i odgovor je bio potvrdan, jer se cene krecu u rasponu 40-60e za noc, nikako ispod toga. Sama vila Verde je super sredjena, dvoriste besprekorno, sa palmicama, zelenilom, natkrivenim parkingom za sve (mesta obelezena brojem studia\apartmana), studio jako lepo sredjen (tv, klima, velika terasa, frizider, mali sporetic - dve ringle, kupatilo). Gazda vile Spiros je izuzetno poslovan, i korektan i zaista uliva poverenje, kao i zaposlene zene. Novac sam bez problema ostavljao u sobi, kao i mobilne telefone. Zazalio sam sto nisam poneo laptop, jer je wireless besplatan, a definitivno bih bez ikakve bojazni i laptop ostavljao u vili.

Agios Ioannis za i protiv
Na prethodnim stranama je jasno docarana razlika izmedju istocne i zapadne strane ostrva, pa o tome necu trositi reci. Agios Ioannis je 2 km od Lefkade, sto je pozitivno zbog vecernih setnji i snadbevanja. Preporuka je Lidl, gde su cene otprilike kao kod nas. Sa druge strane, imate plazu Agios Ioannis, ali ako ste vec na Lefkadi, necete se tu previse zadrzavati - Kathisma je na 14km, Pefkulia na 9, Kalamitsi i plaza Kavalikefta na 20 i nesto, a biser Porto Katsiki na 40km. Razmislicu jos o tome kada sledeci put budemo isli, ali cini mi se da je blizina grada ono sto izbor Agios Ioannisa cini boljim od npr. Agios Nikitasa, uz naravno nize cene smestaja u Ioannisu.

Nidri
Nidri je na 17km od Lefkade, posetite ga jer je pravi turisticki gradic sa ponudom pratecih sadrzaja koja je bogatija od glavnog grada. Posetite vodopad koji se nalazi u blizini, te rezervisite krstarenja po Jonskim ostrvima, necete zazaliti. Takodje, u Nidriju, za razliku od Lefkasa, ima naznaka onog sto bi mi ovde nazvali nocnim zivotom.

Plaze
Porto Katsiki, Kathisma, Egremni, Kavalikefta, Pefkulia... Nemam sta da dodam u odnosu na ono sto je vec napisano, ali bio bi greh ne napisati jos jednom: fantazija, bija mora, cistoca, pristojna temperatura vode, divlja lepota prirode, savrseno... Racunajte da bih mogao satima da ij opisujem sa divljenjem. :-)
Ipak, napomenucu da mi se cini da smo jako imali srece sa terminom jer, npr. Kathisma od 02.07 i Kathisama od 11.07. nisu isto. 02. je to bila poluprazna plaza, sa vodom besprekorne cistoce, savrsene boje, mirom koji odmara, i stotinama slobodnih parking mesta, dok je deset dana kasnije vec bila popunjena, voda vise nije bila bas onako savrsena i cista. Zato, ako mozete da izbegnete period 10.07-20-08 (spic sezone po recima mestana) - ucinite to, da bi vas utisak o Lefkadi bio sto snazniji!

Nidri - na pogreshnoj strani ostrva. Na Lefkadu moram da se vratim jos bar jednom, ali ovoga puta idem u seoce Athani ili gradic Agios Nikitas. Ukoliko zelite i nocni zivot sa zapadne obale vam je blizi Lefkas, veci je i ima zanimljivijih sadrzaja.

Najveci za*eb je bilo krstarenje do Kefalonije. Izgubljen jedan ceo dan zbog 4-5h voznje i 10-15min kupanja. Ma koliko vas turisticki vodic ubedjivao, ne zaboravite da on ima proviziju od svakog putnika koga ubedi da podje.

Poslednja izmena od moderatora:
Nidri - na pogreshnoj strani ostrva. Na Lefkadu moram da se vratim jos bar jednom, ali ovoga puta idem u seoce Athani ili gradic Agios Nikitas. Ukoliko zelite i nocni zivot sa zapadne obale vam je blizi Lefkas, veci je i ima zanimljivijih sadrzaja.

Najveci za*eb je bilo krstarenje do Kefalonije. Izgubljen jedan ceo dan zbog 4-5h voznje i 10-15min kupanja. Ma koliko vas turisticki vodic ubedjivao, ne zaboravite da on ima proviziju od svakog putnika koga ubedi da podje.

Meni se krstarenje u sustini dopalo...a stajali smo na tri mesta da se kupamo...Kefalonija...Porto Katsiki...Itaka...na Kefaloniji smo bili dva sata,na ostale dve plaze po sat vremena,tako da mislim da ipak nije izgubljen dan :cao:

Pozdrav svima!
Bili smo na Lefkadi od 02.07 do 12.07 (devojka i ja) i, s obzirom da sam dosta korisnih informacija dobio citajuci ovaj forum, red je da i ja napisem nesto sto bi drugima mozda bilo od pomoci.

Smestaj
Putem interneta sam rezervisao vilu Verde (www.villaverde.com, e-mail:verde@hol.gr), koja se nalazi u Agios Ioannisu, 2km od grada Lefkada (ili Lefkas), po ceni od 40e za noc za dvokrevetni studio (dovoljno je uplatiti 50e depozita, a cak ne mora ni to). Pre nego sto smo se zaputili u Verde, pokusao sam da pokucam na vrata drugih vila, cisto da se uverim da li smo dobro prosli sa cenom i odgovor je bio potvrdan, jer se cene krecu u rasponu 40-60e za noc, nikako ispod toga. Sama vila Verde je super sredjena, dvoriste besprekorno, sa palmicama, zelenilom, natkrivenim parkingom za sve (mesta obelezena brojem studia\apartmana), studio jako lepo sredjen (tv, klima, velika terasa, frizider, mali sporetic - dve ringle, kupatilo). Gazda vile Spiros je izuzetno poslovan, i korektan i zaista uliva poverenje, kao i zaposlene zene. Novac sam bez problema ostavljao u sobi, kao i mobilne telefone. Zazalio sam sto nisam poneo laptop, jer je wireless besplatan, a definitivno bih bez ikakve bojazni i laptop ostavljao u vili.

KONAČNO neko o Vili Verde osim Putnice pre 1.600.00 strana :D
Juče sam uplatila Spirosu 100 evra depozita za 12 dana (kraj avgusta, početak septembra). Vidim da ti kažeš da treba 50, ali tražio je 100, tako da je 100 i dobio :D Nisam htela da pravim tu problem, jer zaista želim da me sačeka smeštaj kada dođem...vidim da su se dešavale i druge situacije na Lefkadi.

Elem, moje pitanje je: na kom spratu ste bili smešteni? Ja sam prvobitno za mene i mog dečka rezervisala 1. sprat, ali sad se razmišlajmo da uzmemo studio na krovu. Da li je wi-fi gore ok i da li su sobe iste veličine kao i ostale? Koliko često čiste?

U čemu je fora sa Vila Verde i Vil Verde Fenia? Je l to ista vila?

Meni se krstarenje u sustini dopalo...a stajali smo na tri mesta da se kupamo...Kefalonija...Porto Katsiki...Itaka...na Kefaloniji smo bili dva sata,na ostale dve plaze po sat vremena,tako da mislim da ipak nije izgubljen dan :cao:

Pre polaska na Lefkadu sam uradio domaci zadatak ( na zalost, prerano sam uplatio Nidri ) i skontao da su Egremni i Porto Kaciki teze dostupne plaze. Moj glavni motiv da se uopste ukrcam na taj brod je bila da lakse pridjem tim plazama. Medjutim, vodic je zaboravio da nam kaze da cemo MOZDA svratiti na te dve plaze, ako ne bude vetra... statisticki 1od10.

Fiscardo na Kefaloniji je simpaticno malo mestasce, ali tu nije bilo kupanja, stali na nekoj manjoj plazi cca. 1h, kupanje oko 30ak min. I to je bilo to.

Ne znam da li je neko pisao o Nikijani, ako zanemarimo da nema lepu plavu boju, to je meni najbolja plaza za odbojku u vodi. Pesak, 30-40m voda tek do pojasa...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back