LDP se raspada?

Lečićeva „Moja Srbija“ izlazi na izbore
Autor: Ž.J. | 26.09.2007 - 08:45

Uspešni glumac sa političkim angažmanom Branislav Lečić osnovao je pokret „Moja Srbija“ sa kojim će, kako kaže za „Blic“, nastojati da učestvuje na lokalnim izborima.

lecic_1.jpg

Branislav Lečić

Lečić je odlučio da organizuje ovaj pokret kao pandan „partijskoj klopci koja postoji u Srbiji“. Do sada „Moja Srbija“ ima preko 50 odbora u Vojvodini i centralnoj Srbiji.
- Sve partije su se međusobno interesno povezale i uskladile i to na svim nivoima. Nestala je oštrica na osnovu koje građani mogu da očekuju da se političke partije bore za bolji život i sigurniju egzistenciju. Pokret „Moja Srbija“ je pokret grupe građana sa lokala i koji nastoje da se bave sopstvenom egzistencijom. Cilj nam je bolji život preskočenih građana kojih se političari sete samo uoči izbora - kaže on. Donedavno član LDP, Lečić ističe da u pokretu nema članova već samo simpatizera. Kako dodaje, to su većinom ljudi koji nisu ranije bili politički angažovani, ima i poznatih ličnosti, pa i akademika, ali i članova LDP i DS „koji su razočarani jer ne osećaju da njihove partije rade baš u interesu građana“. Lečić ističe da će izlazak na lokalne izbore zavisiti od građana, a da „trenutno ne razmišlja o mogućim koalicijama, jer politička bliskost sa bilo kim nije tema ‘Moje Srbije’“.

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=14273
A ko je njemu dao novac za tu ''akciju''?
Meni to smrdi na pokušaj što većeg rasparčavanja vlasti na izborima. Ako je do juče bio u LDP-u, ili ti simpatizer iste, zašto ne bi bio i dalje simpatizer. Šta je to koalicija u kojoj je i LDP promenila u svom delovanju da bi se on sad razočarao? U suštini- ništa!
Znači, zaključak je jasan.
Lečić je ODLIČAN glumac. Šteta što ne koristi taj potencijal za snimanje filmova, a ne za zavaravanje naroda.

INTERVJU : BRANISLAV LEČIĆ
JA I ČEDOMIR
Branislav Lečić za Kurir govori o razočaranju u LDP i DS, o Zoranu Đinđiću, vladi DOS i sprezi s kriminalcima, pokretu "Moja Srbija"

BEOGRAD - Branislav Lečić ponovo je rešio da se okuša u politici. Od 9. marta 1991, preko svih demonstracija tokom 90-ih, učestvovanja u prvoj vladi DOS, do angažmana u LDP, ovaj proslavljeni glumac uvek je govorio šta misli. I uvek bi bio istisnut na marginu. Na početku intervjua za Kurir, Lečić objašnjava zašto je formirao pokret "Moja Srbija".

- Pokret aludira na vrednosti koje su promakle u partijskom organizovanju života. "Moja Srbija" je pokret radnika, seljaka i poštene inteligencije, kako to šaljivo volim da kažem. U partijskim podelama resora i upravnih odbora građanin je ispušten i zaboravljen. Ništa ne obećavamo već nudimo sebe kao servis građanima.

Thumb_e0501.jpg

Otkud kod dokazanog umetnika potreba da se bavi politikom?
- Ne idem ja u politiku da se potvrdim. Srbija, nažalost, još nije stala na zdrave noge. Ne pristajem na ovakvu Srbiju, ne pristajem na klopku u kojoj nemam ni nade, ni vere u bolje sutra.

Ko će još osim vas biti u pokretu?
- Rano je da govorimo o imenima. Ima tu poznatih lekara, advokata, pa čak i funkcionera nekih partija.

SVI SU SE PREPODOBILI

Kako gledate na spregu stranaka u vlasti danas?
- Svi su se prebodobili. Pronašli su svoj interes i okupali partijsku strukturu. Promene su tihe i spore, a naši životi odlaze, Srbija nestaje. Puna su nam usta Kosova, a stopa mortaliteta je viša od nataliteta. Hajde da pričamo iskreno šta ovakvo Kosovo znači za Srbiju za jedno 50 godina. Da li smo spremni da Albanaca bude više od nas, da daju premijera ili čak predsednika?

Onda, da dignemo ruke od Srba s Kosmeta?
- Nisam to rekao. Mora da se kaže ljudima šta rešavanje kosovskog pitanja znači. Novi rat? Ponovo sankcije? Sukob sa celim svetom? Ova vlast nam ne daje odgovore na ta pitanja.

Da li je "Moja Srbija" nastala iz razočaranja politikom u DS i LDP?
- Pre bih rekao, globalnog razočaranja. Podržavao sam sve demokratske lidere na ovim prostorima, od Vuka, preko Đinđića i Tadića, do Čede.

Kako sada gledate na period proveden u LDP?
- Liberalna ideja je važna ideja. Ali, nije stvar u tome da ideju branite kao neko ko formalno stoji iza nje, važna je realizacija ideje.

Šta je smetalo u realizaciji ideje LDP?
- Izneverena su očekivanja. Nije se radio posao koji je neophodan Srbiji. Mnogo je šokova ovaj narod pretrpeo, da bismo imali taj luksuz da za nekoga navijamo slepo. Ja nisam slep čovek.

Thumb_e0502.jpg

Kada ste prestali da verujete u Čedu?
- U momentu kad sam prepoznao da njegovo delo nije u skladu s onim što propoveda. Ne može - "Od nas zavisi", a samo od njega zavisi. Ne može - "Govorim istinu, volim Srbiju", a ne govori istinu. U LDP više nije bilo istine.

Na kraju je ispalo da ste otišli jer niste prošli kao potpredsednik stranke?
- To je bio test da bih proverio ono što već znam, da je LDP odustao od onih osnovnih principa. Tamo više nema ni liberalizma, ni demokratije.

Goran Petrović je kao razloge odlaska iz LDP naveo strahovladu i samovolju Jovanovića.
- Postojala je disharmonija u toj vertikali, a ja to nisam mogao da podnesem. Čovek je, jednostavno, centralizovao vlast, nije želeo demokratiju u stranci.

Kako je Jovanović u samo desetak godina od siromašnog studenta postao lider stranke okružen džipovima i brojnim obezbeđenjem?
- Neću više da se bavim Jovanovićem! Njemu i njegovoj partiji želim sve najbolje. To što više nemam poverenja u Čedu, to je moja stvar.

Kako je DOS, čiji ste deo bili, u samo tri godine uspeo da prokocka ogromno poverenje građana?
- Bilo je mnogo ljudi i partija koji su bili uvezani interesom. Da budemo iskreni, bilo je tu svega i svačega. Mnogi su, dok su rušili Miloševića, želeli njegovu moć. Da ne govorimo o vezi krupnog kapitala, kriminala i politike. Bilo je onih koji su različito maštali. Ljudi svoje pravo lice pokazuju tek kada su na vlasti.

Kakva je uloga Vladimira - Bebe Popovića u svemu tome?
- Sve je dobro funkcionisalo dok smo bili u Vladi. Sarađivali smo otvoreno i pre nego što smo osvojili vlast. Beba je uvek bio brz, kreativan, tačan.

Šta ćemo s pričama o odlascima u Šilerovu?
- Prvo, nisu "zemunci" nastali u vreme DOS, već ih je Miloševićev režim stvorio. Zoran je bukvalno ni iz čega morao da pravi državu. Kakve su bile njegove opcije u momentu kad ne kontrolišete ni vojsku, ni policiju?

I, onda se paktiralo sa "zemuncima"?
- Nisu to paktovi. Jednostavno, dođeš u svinjac, a hoćeš da preživiš i uradiš nešto za državu. Suočavaš se s ljudima koji su spremni da pobiju sve živo, samo da bi njihov interes opstao. A, tu su i tajkuni, koji se bogate na nesreći naroda i svoj kapital legalizuju uticajem na političare.

Koji tajkuni? Mišković, Beko...?
- Neka državne instance to istražuju. Sve što je nelegalno, treba da bude sankcionisano. Mi ni danas nemamo kontrolu institucija. Bivši i sakriveni delovi tajnih službi i dalje su deo našeg političkog ambijenta.

Kako objašnjavate činjenicu da su se ljudi iz vrha bivše vlasti sastajali s kriminalcima?
- Ja nemam nikakvih dokaza o tome. To je predmet za sud, ako su takve stvari rađene. Bilo kakvi kontakti iz DOS sa silom koja je mogla da izazove krvoproliće i pobije narod koji se okupio 5. oktobra za mene su blagosloveni, samo ako se sprečio sukob. Ali, ne zaboravite, prvi je dilove pravio Koštunica, tako što je štitio Radeta Markovića i Nebojšu Pavkovića. On je to uradio da bi poluge vlasti preuzeo za sebe. Već tu je nastao prvi dil, koji je porušio mogućnost da se napravi lustracija i da se ozbiljno saseku koreni stare priče i započne nova.

S. M. STAJIĆ

http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/septembar/29/V-07-29092007.shtml

Vidim ja to, zato i pitam. Nisam do sada čuo da neko učestvuje na izborima ako nije registrovana politička stranka. Kako reče kolega KoscheiBesmertnii, Karić je registrovao stranku koja u svom imenu ima ovaj pojam "Pokret Snaga Srbije".

Ako grešim, može li neko to malo da razjasni ?

Нема то везе..... Може да учествује, без обзира да ли је странка, покрет, група грађана или нешто четврто....... Свако може да учествује на изборима, ако пријави своју организацију, ма каква она била....... :wink:

To sto otvara dusu u jednom Kuriru samo potvrdjuje da je Lecica trebalo izbacite. Pa ebote, taj Kurir je samo legalizovani Nacional, koji je on licno zabranio jerbo ga je drzao Zemunski klan! Cime li ga vrbovase..?

Ovo je smesno,znaci postade pravilo da kad neko ode iz jedne stranke,ne namerava da se povuce nego pravi novu stranku,samo svoju,smesan mi je Lecic-veoma i kao glumac i kao politicar,nikad ga bas nisam gotivila

...I, onda se paktiralo sa "zemuncima"?
- Nisu to paktovi. Jednostavno, dođeš u svinjac, a hoćeš da preživiš i uradiš nešto za državu. Suočavaš se s ljudima koji su spremni da pobiju sve živo, samo da bi njihov interes opstao. A, tu su i tajkuni, koji se bogate na nesreći naroda i svoj kapital legalizuju uticajem na političare.
Dođeš u svinjac - i pošto ne umeš ništa pametno da uradiš - legneš s njima zajedno u blato ... BRAVO Lečiću :shock:

... Bilo kakvi kontakti iz DOS sa silom koja je mogla da izazove krvoproliće i pobije narod koji se okupio 5. oktobra za mene su blagosloveni, samo ako se sprečio sukob.
Da li gospodin glumac ume da proviri iz svog ćoška ? Zar ne misli da je i taj DOS takođe bio sila koja je došla s namerom da na silu preuzme vlast ? Pa je , siroče, zahvalan što nije bilo krvoprolića a paktirali sa čovekom koji ispade danas ubica i neprijatelj Srbije broj 1.
Jaoooooj vlasti slatka li si - oslepim od tebe ...

Ajde bre taj Lecic mi je bio odvratan cim se latio politike. Oportunista i ljigavac. I sad kad je ispusio na svim stranama nema ni malo obraza pa formira svoju stranku. Sve je to ok.. Mislim imas ti smrdljivih ljigavaca svuda. Al da neko za njega glasa !!! E i to da vidim i mogu da odapnem.. ccc

A ko je njemu dao novac za tu ''akciju''?
Meni to smrdi na pokušaj što većeg rasparčavanja vlasti na izborima. Ako je do juče bio u LDP-u, ili ti simpatizer iste, zašto ne bi bio i dalje simpatizer. Šta je to koalicija u kojoj je i LDP promenila u svom delovanju da bi se on sad razočarao? U suštini- ništa!
Znači, zaključak je jasan.
Lečić je ODLIČAN glumac. Šteta što ne koristi taj potencijal za snimanje filmova, a ne za zavaravanje naroda.

Al' od glume se teže živi...a kod njega je odavno preovladalo ono " ko da više"...:lol:

p.s. Šteta...bio je nekad dobar glumac...bar se meni dopadao...:roll:

Back