Kutak za trudnice

Ovde sam nova, inače sam iz Subotice.

Interesuje me sledeće...šta uopšte raditi a šta ne tokom trudnoće? :dontunderstand: Ok, klasika (dabl test, uz) za to svi znamo... Ali da li je potreban NIFTY test, neko genetsko savetovanje?

U Subotici radi dr Durković, ako sam dobro razumela, radi genetsko savetovanje. Da li ovde ima nekoga ko je bio kod nje, kakva su iskustva?
Da li neko može da mi pojasni šta zapravo radi Nifty? Da li postoji još neki sličan test?
Sa jedne strane želela bih da uradim što više, da budem što sigurnija da je sve ok,a sa druge strane, šta ako počnem da dobijam suprotne rezultate, čemu ili kome da verujem najviše?

Za svaku informaciju unapred zahvaljujem. :cmok2:

Interesuje me sledeće...šta uopšte raditi a šta ne tokom trudnoće? :dontunderstand: Ok, klasika (dabl test, uz) za to svi znamo... Ali da li je potreban NIFTY test, neko genetsko savetovanje?

U Subotici radi dr Durković, ako sam dobro razumela, radi genetsko savetovanje. Da li ovde ima nekoga ko je bio kod nje, kakva su iskustva?
Da li neko može da mi pojasni šta zapravo radi Nifty? Da li postoji još neki sličan test?
Sa jedne strane želela bih da uradim što više, da budem što sigurnija da je sve ok,a sa druge strane, šta ako počnem da dobijam suprotne rezultate, čemu ili kome da verujem najviše?

Nifty je neinvazivni prenatalni test kojim se vrlo jednostavno iz krvi majke utvrđuje ima li beba jedan od pet najčešćih sindroma. Ima svega par genetskih centara u svetu koji rade tu analizu i zavisno od toga gde se avionski šalje uzorak (SAD, Kina,...) može se naći pod različitim imenima. Cena prava sitnica, oko 80.000rsd.
Na genetsko savetovalište praksa je da se upućuju žene kojima je loš rezultat nekih od prethodnih testova dabl, tripl, kvadripl, žene koje su starije od 35 godina, ili kad u porodici ima nekijh naslednih bolesti i sindroma. Znači tamo gde je povećan rizik, te je tu povučena crta gde će država da finansira dalje analize (amniocenteza, kordocenteza su besplatne ako se zakažu na vreme naravno, negde čim saznaš da si trudna, ali nose mali rizik od pobačaja).
Najbolje da se sa tvojim lekarom posavetuješ trebaju li ti dodatni testovi, jer osim što je Nifty skup, nije ni bogomdan, ima ograničenja, čekanje rezultata je ogroman stres (radila sam amniocentezu, dabl mi je bio loš, godine na granici, ne znam da li mi je teže palo uzimanje uzorka ili čekanje rezultata). Pogledaj na netu imaš da nađeš tačnost svih testova, pa oceni ulazi li ti se u tu priču. Ako će ti doneti umirenje, stvarno nakon rezultata ostatak trudnoće provedeš relativno spokojan. Eto, potrudi se da se što bolje informišeš, pa oceni šta je najbolje za tebe.

Hvala, Tsy, vec sam bila pocela da panicim, sutra imam I pregled zakazan pa cu pitati I dr-a, danas upola manje boli, nocas sam mislila da cu da crknem, nisam mogla ni da se okrenem u krevetu a da mi ne podju suze od bola.

Mene vec 2 dana boli donji deo stomaka, kao kad radis trbusnjake I dobijes upalu misica, da pocnem da panicim ili ne? 7 sam mesec sad.

Hvala, Tsy, vec sam bila pocela da panicim, sutra imam I pregled zakazan pa cu pitati I dr-a, danas upola manje boli, nocas sam mislila da cu da crknem, nisam mogla ni da se okrenem u krevetu a da mi ne podju suze od bola.

Ja se ne bih brinula, taj bol je kažu normalan sve do 9tog meseca :lol:
E sad, ako baaaaš boli onda treba otići kod lekara jer npr. može biti upala bešike ili tako nešto. Meni se to desilo kada sam sa Martom bila trudna, htedoh da crknem :aha:
Nadam se da je pregled dobro prošao :heart:

Po mom doktoru, sve je normalno. Ali sve. Ako pozelenim, reci ce interesantan ten imate. Eno negde na rupi mog komentara tog dana, da ne poverujes koji su to debili. Prestalo je srecom. Zamisli kad su mi izgubili rezultate krvi, izmedju ostalog.

Po mom doktoru, sve je normalno. Ali sve. Ako pozelenim, reci ce interesantan ten imate. Eno negde na rupi mog komentara tog dana, da ne poverujes koji su to debili. Prestalo je srecom. Zamisli kad su mi izgubili rezultate krvi, izmedju ostalog.

Sad sam našla i pročitala... koji bilde :dash: :roll:
Ja vala da imam takvog lupala bih ga, sad već povećim, sisama dok ne padne u nesvest :lol:

Drago mi je da je prestalo :heart:
Meni i dalje traje taj bol, ali nije samo dole već bukvalno ceo stomak :sad2:

Ee :lol:
ja sam bila kod nje.
Meni se činilo ko da je neažurna. Ja jednom bila poslednja po redu i ona me ladno vrati jer zaboga imala je goste iz Londona..:roll:
Morala sam da dođem drugi put.
Mada, dosta njih je hvali da je dobar stručnjak, mada je možda malo i paničar.
Poplašila me je, a moj dr mi reko za taj isti nalaz da je odličan...ajd sad.
Koliko sam čulackod nje šalju rutinski, "za svaki slučaj"..svaku trudicu koja ima najmanji rizik u trudnoći.

Držimo fige da sve prođe ok i da trudnoču što lakše izguraš.:ok:

Mene ovih dana hvata nesto frka, I sve razmisljam, da se tako izrazim, o svojoj listi zelja za porodjaj. Dakle
1.spinal
2. epidural
3.carski rez
Ima li jos nesto? I u cemu je tacno razlika izmedju 1. I 2. I kojim redom ove zelje postavljati?
Izvinjavam se ako je pitanje glupo, al po povodu ovoga I ja nisam pametnija, a ne mogu vise da slusam odgovore tipa najbolje ti je sve prirodnim putem. Meni nije, bola se plasim I ne podnosim ga uopste.

Mene ovih dana hvata nesto frka, I sve razmisljam, da se tako izrazim, o svojoj listi zelja za porodjaj. Dakle
1.spinal
2. epidural
3.carski rez
Ima li jos nesto? I u cemu je tacno razlika izmedju 1. I 2. I kojim redom ove zelje postavljati?
Izvinjavam se ako je pitanje glupo, al po povodu ovoga I ja nisam pametnija, a ne mogu vise da slusam odgovore tipa najbolje ti je sve prirodnim putem. Meni nije, bola se plasim I ne podnosim ga uopste.

ja sam se porodila priodno, pa nisam adekvatan sagovornik, ali znam iz prve ruke sestrino isustvo sa carskim rezom uz spinalnu anesteziju koje je vise nego povoljno. onakaze da bi mogla tako 100 puta da se poradja.

vecina zena se na neki nacin plasi porodjaja, neke manje, neke vise, neke su prestravljene, itd... i sve zene se na kraju porode, tako da nemoj mnogo da razmisljas o carskom ukoliko nemas indikacije za isti, jer on nije zelja nego nuznost

ja sam se porodila sa epiduralom, spadam u one koje su em plase em imaju bas nizak prag tolerancije na bol : )) i opet planiram tako, za mene je epidural spas

udahni duboko i samo pomisli kad se ko zna koliko zena svaki dan u svakoj sekundi najnormalnije poradja - zbog cega ne bi mogla i ti : )

Ne znam zašto insistirate da se porodi prirodno, eto žena hoće bez bolova i ne boji se carskog reza... Ja lično isto nikad ne bih izabrala carski rez, kada već mogu da se porađam prirodno. Napravljena sam za to.
Sećam se kao kroz maglu kada sam se porađala sa Martom, bolelo je, naravno da jeste, ali nije bolelo kao nešto što ne mogu zaboraviti... čim je Marta ugledala svetlost bolničkog svetla, ceo bol je nestao. Bila sam šokirana i još sam pitala mog Dr. dal je to normalno, više me odjednom ništa nije bolelo! :eek: Dr. se nasmejao i kaže tako je to zamišljeno :lol:

- - - - - - - - - -

1.spinal
2. epidural
3.carski rez

Spinal i epidural su skoro isti, jedan ide direktno u spinalnu tečnost a drugi u kičmeni stub. Oba u suštini umrtve deo tela, samo što kod epidurala imaš kanilu i onda kroz nju mogu još da dodaju i oduzimaju, a spinalno je kraće.
E sad oba imaju rizike i naravno od njih ti posle može biti muka, imaš vrtoglavicu, napada trešenja celog tela, može se desiti da anesteziolog ne potrefi šta treba pa da ili moraju da ti daju ponovo a neki to ne rade, pa onda se snađi sa tim što imaš - a to su bolovi.
Plus što imaš ranu koja onda mora još da zarasta, a ti opet bebu treba i da dižeš i da nosiš, da dojiš... nekako nije to lako sa rezom i kažu da onda više boli posle porođaja i duže.
Onda ima i faktor gde su u kojoj državi, neke neće da ti rade carski rez ako nema medicinske potrebe za istim, ma kolko god se žena plašila. Ako baš odlučiš onda naravno platiš, tako mnoge glumice, manekenke itd.
Ali naravno svako je priča za sebe, neki imaju super iskustva sa carskim rezom, a neke ga više nikad ne bi uradile. Takođe isto je i sa prirodnim porođajem.

Tebi sve najbolje šta god da odlučiš. :heart:

Poslednja izmena:
Ne znam zašto insistirate da se porodi prirodno, eto žena hoće bez bolova i ne boji se carskog reza... Ja lično isto nikad ne bih izabrala carski rez, kada već mogu da se porađam prirodno. Napravljena sam za to.
Sećam se kao kroz maglu kada sam se porađala sa Martom, bolelo je, naravno da jeste, ali nije bolelo kao nešto što ne mogu zaboraviti... čim je Marta ugledala svetlost bolničkog svetla, ceo bol je nestao. Bila sam šokirana i još sam pitala mog Dr. dal je to normalno, više me odjednom ništa nije bolelo! :eek: Dr. se nasmejao i kaže tako je to zamišljeno :lol:

- - - - - - - - - -

Spinal i epidural su skoro isti, jedan ide direktno u spinalnu tečnost a drugi u kičmeni stub. Oba u suštini umrtve deo tela, samo što kod epidurala imaš kanilu i onda kroz nju mogu još da dodaju i oduzimaju, a spinalno je kraće.
E sad oba imaju rizike i naravno od njih ti posle može biti muka, imaš vrtoglavicu, napada trešenja celog tela, može se desiti da anesteziolog ne potrefi šta treba pa da ili moraju da ti daju ponovo a neki to ne rade, pa onda se snađi sa tim što imaš - a to su bolovi.
Plus što imaš ranu koja onda mora još da zarasta, a ti opet bebu treba i da dižeš i da nosiš, da dojiš... nekako nije to lako sa rezom i kažu da onda više boli posle porođaja i duže.
Onda ima i faktor gde su u kojoj državi, neke neće da ti rade carski rez ako nema medicinske potrebe za istim, ma kolko god se žena plašila. Ako baš odlučiš onda naravno platiš, tako mnoge glumice, manekenke itd.
Ali naravno svako je priča za sebe, neki imaju super iskustva sa carskim rezom, a neke ga više nikad ne bi uradile. Takođe isto je i sa prirodnim porođajem.

Tebi sve najbolje šta god da odlučiš. :heart:

ma niko ne insistira ni na cemu, bez bolova moze i epiduralom, to sam i napisala

a to sto se ne boji carksog reza ne znaci da je on super kul bezbedan i preporucljiv
nosi rizike, bez obzira sto se neko njega ne boji, oporavak je tezi, duzi...

meni je namera bila samo da prihvati porodjaj kao nesto sto je stvarno normalno i nije nesto sto ne moze da se podnese, uprkos svim strahovima vecine zena,kao sto rekoh, ukljucujuci i mene i verujem da ogromna vecina zena pre porodjaja pomislja na carski rez, upravo iz straha, opet ukljucujuci i mene a sada sam zahvalna sto sam se dobro informisala kako ovde tako i u rl i sto je porodjaj bio prirodan sa epiduralom

svakako ce latisa sa dr doneti odluku koja je najbolja za nju i drzim fige sta god da odluci

Baš to sam i ja napisala tara ;) :ok:

Ja se nakako nikad nisam bojala porođaja :think: uvek sam na to gledala kao na nešto neizbežno i što treba samo izgurati i tako je i bilo.
Dan danas kada pokušam da se setim bola tokom porođaja, ne mogu - mutno je... ali se sećam kada su mi je stavili na grudi, kada su je očistili pa dali mi je ponovo, kada su mi je prvi put posle porođaja doneli :heart:

Ja sam sad već u 18toj nedelji i svim silama se trudim da nagovorim lekare da izdržimo do kraja, da ne bih morala na carski rez, ali oni insistiraju na suprotnom :roll:
Verovatno će bebiron biti izvađen već odmah pri ulasku u 9ti mesec, ako meni ne bude dobro i ako bude bebac pravio preveliki pritisak na kičmu. :aha:

Back