Kutak za trudnice

- - - - - - - - - -

Bebino putovanje na svet: Animacija otkriva lepotu rađanja (VIDEO)

- - - - - - - - - -

Pogledajte neverovatnu naučnu animaciju koja prikazuje složenost i lepotu rađanja...
Rođenje deteta za većinu ljudi predstavlja najlepši trenutak i najvažniji događaj u životu, a porođaj, ma koliko bio bolan, mnogim mamama je najneverovatnije i najlepše iskustvo.

- - - - - - - - - -

Bebino putovanje na svet: Animacija otkriva lepotu rađanja (VIDEO)

- - - - - - - - - -

Pogledajte neverovatnu naučnu animaciju koja prikazuje složenost i lepotu rađanja...
Rođenje deteta za većinu ljudi predstavlja najlepši trenutak i najvažniji događaj u životu, a porođaj, ma koliko bio bolan, mnogim mamama je najneverovatnije i najlepše iskustvo.

al si pametan, idi na porodjaj pa gledaj

- - - - - - - - - -

jbt koji sam baksuz, lekari na odmoru a ja infekciju fasujem ....

Drage moje trudnice, ja sam se malo raspitivala po apotekama i online, pa kupila Guam kremu za negu u trudnoći.
Nakon jedne nedelje korišćenja nemam neka značajna zapažanja, ali ono što za sada mogu reći da je izuzetno prijatna, koža je brzo apsorbuje (obučem se za maksimalno pet minuta) i baš lepo miriše.
U apotekama u sklopu Roda tržnih centara je trenutno promotivna cena (-20%), ne zbog roka trajanja, nego prosto na akciji.

Crema-rassodante-seno-corpo-big-97-815.jpeg

Ko ce da odgovara sto se trudnicama decenijama unazad nudi paracetamol kao potpuno bezazlen, u slucaju npr glavobolja, koje su ceste u trudnoci?! Zasto su tek SADA shvatili, ili priznali, da kod decaka u majcinoj utrobi izaziva smetnje reproduktivnog sistema i smanjuje proizvodnju testosterona za 45%?!

http://www.sciencealert.com/new-study-suggests-taking-paracetamol-while-pregnant-affects-male-babies
I sta sad?
Hoces da pljunes sve nas koje smo pile paracetamol, da crknemo ako nam sinovi budu imali reproduktivnih problema jel to poenta?!
Kao mi to ne znamo.
A pile smo ga jer smo debili retardirani a ne zato sto smo morale!

Sta sam ja sve pila, mogu odmah da se za prvo drvo obesim. :aha:
Paracetamol je jos najmanji problem

Ja sam budala... znam da je prerano i sve, ali nisam odolela da uradim test već danas :roll:
Ono što hoću ipak da pitam je: normalno je da na testu bude na beloj pozadini ako je negativno ništa a ako je pozitivno crvena/roze linija.
E pa kod mene je pozadina postala roza, a linija ostala bela :dash: jel imala neka draga mama/trudnica nešto slično ikad? :think:

ajoj Damo, pa što se mučiš ženo božja :)
koliko je prošlo od transfera?
nešto mi sumnjiv taj tvoj testić, koji si uzela, ne bi trebalo tako da se ponaša. da li možda od terapije nakon transfera primaš i pregnil inekcije? on može da utiče na rezultat...

jako navijam za tebe!!!!! napiši mi na pp kako se sve bilo, baš me zanima.
ja sam ovog meseca u žestokoj akciji, vadim hormone svakih 4dana, korigujem, prepisujem sebi terapiju, idem na uz i ne dam mužu mira hahahahahha
nadam se da će uroditi plodom.

ajoj Damo, pa što se mučiš ženo božja :)
koliko je prošlo od transfera?
nešto mi sumnjiv taj tvoj testić, koji si uzela, ne bi trebalo tako da se ponaša. da li možda od terapije nakon transfera primaš i pregnil inekcije? on može da utiče na rezultat...

jako navijam za tebe!!!!! napiši mi na pp kako se sve bilo, baš me zanima.
ja sam ovog meseca u žestokoj akciji, vadim hormone svakih 4dana, korigujem, prepisujem sebi terapiju, idem na uz i ne dam mužu mira hahahahahha
nadam se da će uroditi plodom.

E što se mučim draga moja zsuki bih i ja volela da znam :lol:
Transfer je bio u petak... znači nema ni 7 dana :rumenka: imam sledeći petak termin kod lekara... rekao je ako ne uspe u međuvremenu da ga nazovem i baš zagledam dal će biti neki iscedak ili pobačaj ili šta god, ali za sad samo belo pranje :aha:
I meni je test sumnjiv... a uradila sam ga 2 puta i oba puta ispalo tako... pozadina roze a ta linija bela :roll:
Ne primam nikakve inekcije niti pijem lekove, osim Ferlidona....

A ja sam zato što smo imali jajce na ledu izbegla hvala Bogu sve te hormone, inekcije i ta mučenja!
Kod mene je bilo samo da je suprug uradio spermiogram i dao spermu za transfer, to je onda urađeno u klinici pa sam ja došla onda kad su me pozvali, ubacili me u polu narkozu, digli noge i već je bilo gotovo - ja bila u polusnu :aha:
Pita suprug kako je bilo, ja mu reko: "Kao opušten seks bez seksa! Legla, digla noge i dala dr. da sve lepo uradi i završi!" :lol:

Ja se nadam da će tvoje upaliti :heart:
Kakvu si to terapiju sebi pripisala?

ahahahhahaha Damo, ni sedam dana...da li zanaš, koliko ćelija je imao embrion kad su ga vratili?
jedino u slučaju da su ti vratili blastocitu, embrion od 5 dana, onda bi mogla da dobiješ pozitivno betu 10, dan nakon transfera...ili ako su ubacili više i ako se više embriona implantiralo, pa blizanačka trudnoća može imati negde 10og dana nakon transfera veću vrednost...baš si poranila :)
znam da jedva čekaš, sve razumem. uzmi baby rapid test, pa ako želiš taj uradi, ali ipak najbolje betu da radiš, jer ovi testovi pokazuju samo vrednosti iznad 25 ako utrefiš kad imaš najveću koncentraciju u urinu, a iz krvi vidiš i najmanju promenu. nemoj se opterećivati još, ne valja se sad stresirati. sačekaj bar 10.dan i uradi betu, ako baš jako želiš. ali da znaš, jedan pozitivan rezultat ništa ne znači, moraš ga ponoviti za dva dana, da se vidi da li raste :)

ne znam šta je Ferlidon.

a ja....šta da ti kažem, sam svoj dr.
na svoju ruku proveravam hormonski status tokom celog ciklusa, Tsh mi bio visok pa sam pojačala dozu koju inače pijem, sad je ok, pa mi LH bio nizak, pa sam roknula pregnil inekciju da bi došlo do ovulacije, sutra idem kod ginekologa da vidim da li je folikul pukao, pa ponovo proveravam progesteron jer je bio nizak, pa ću verovatno uzimati progesteron....užas.
morala sam tako, niko neće da se bavi samnom. Ginekologu sam lagala da me je poslao endokrinolog, endokrinologu da me šalje ginekolg, lekaru opšet prakse da bi mi ispisao 26 uputa da me šalju i gin i endo...više ne znam kome šta lažem. i od tolikih dr, jamoram sve sama. pa mamicu vam vašu....

ne uzimaš utrogestan?

- - - - - - - - - -

Beta HCG, humani horionski gonadotropin, naziva se i hormon trudnoće. Njega luči tkivo posteljice bebe, a u dijagnostici može da posluži za potvrđivanje postojanja trudnoće i praćenje njenog toka.

Njegovo lučenje može da se registruje već kada je embrion u osmoćelijskom stadijumu, odnosno samo dan nakon implantacije. Na dan kada žena najčešće radi test za utvrđivanje trudnoće – prvog dana kada joj izostane menstruacija, što je u proseku 12 do 14 dana posle ovulacije – nivo Beta HCG-a u krvi je oko 100 IU/L, ali može biti i dosta viši ili niži. U slučaju višepolne trudnoće, nivo Beta HCG može biti značajno viši.

Nivo Beta HCG se u trudnoći koja se pravilno razvija otprilike duplira svaka dva dana. Zato lekari ponekad traže od trudnica da nekoliko puta na početku trudnoće prekontrolišu nivo ovog hormona i potvrde da je trudnoća uredna.

Beta HCH najviši nivo dostiže oko 9. nedelje trudnoće kada je njegova visina i do 120.000 IU/L. Vrednost nakon toga počinje da pada, a od oko 20. nedelje pa do kraja trudnoće iznosi otprilike 20.000 IU/L.

Nivo Beta HCG precizno se meri analizom krvi, ali ima ga i u urinu, gde se njegovo postojanje može potvrditi urinskim testovima za utvrđivanje trudnoće. Ovi testovi najčešće detektuju trudnoću kada Beta HCG dostigne oko 25 IU/L, ali ima i preciznijih i manje preciznih testova. Najčešće se preporučuje da se testovi rade oko dve nedelje posle ovulacije, odnosno na dan kada ženi izostane menstruacija.

Beta HCG je povećan i u vanmateričnoj i u molarnoj trudnoći, ali se nivo tada ne duplira pravilno svaka dva dana, već je obično mnogo niži nego u urednoj trudnoći. Zato je nivo ovog hormona pogodan za dijagnostiku u slučaju da lekar ne može ultrazvukom da potvrdi postojanje trudnoće.

Vrednost Beta HCG (mIU/L) po nedeljama trudnoće:

Treba napomenuti da su ove vrednosti samo okvirni pokazatelj, te da odstupanja ne znače automatski da postoji nekakav problem sa trudnoćom. Obavezno se konsultujte sa lekarom, ukoliko smatrate da postoji problem.

3. nedelja: 5-50

4. nedelja: 3 - 426

5. nedelja: 19 - 7.340

6. nedelja: 1.080 - 56.500

7. i 8. nedelja: 7.650 - 229.000

9. do 12. nedelje: 25.700 - 288.000

13. do 16. nedelje: 13.300 - 254.000

17. do 24. nedelje: 4.060 - 165.400

25. do 40. nedelje: 3.640 - 117.000

Vrednost Beta HCG (mIU/L) prema broju dana proteklih od ovulacije (prosečna vrednost i granične vrednosti):

14. dan: prosečno 48, granično 17-119

15. dan: prosečno 59, granično 17-147

16. dan: prosečno 95, granično 33-223

17. dan: prosečno 132, granično 17-429

18. dan: prosečno 292, granično 70-758

19. dan: prosečno 303, granično 111-514

20. dan: prosečno 522, granično 135-1690

21. dan: prosečno 1061, granično 324-4130

22. dan: prosečno 1287, granično 185-3279

23. dan: prosečno 2034, granično 506-4660

24. dan: prosečno 2637, granično 540-10.000

Zsuki, vladaš li ti dobro materijom kad sama sebi prepisuješ terapiju? Meni su fsh i lh bili niži znatno na sredini ciklusa nego na početku, recimo na početku oko 8 i 6, na sredini ciklusa oko 4 i 3 baš u ciklusu kad sam ostala trudna. Koliko se sećam kad je ovulacija treba estradiol i progesteron da skoče. Mojim analizama je dr bila prezadovoljna baš uz komentar da je zabeležena ovulacija u tim analizama, uzevši u obzir da mi je amh smešno mali, a dala sam tada 200e za hormone koje je trazila da uradim.
Samo jako je bitno da si kod dobrog specijaliste za sterilitet, jer obični ginekolozi mogu više da odmognu nego pomognu, a kamoli ako sama sebi prepisuješ terapiju. Mene su ginekolozi ubili u pojam dok nisam došla kod doktorke iz Fronta koja je ginekolog-endoktrinolog i tata za obične ginekologe što se steriliteta tiče. Gde se uopšte ti lečiš? Možeš li da se dokopaš nekog specijaliste?

Izv, ja to malo previše lično shvatam zbog ličnog iskustva, a i viđala sam da ginekolozi ne šalju žene kad ima potrebe kod specijaliste, već se sami igraju, pa ako upali super, ako ne božemoj.
Ne znam politiku foruma, sme li da se ostavi ime, prof dr Svetlana Dragojevoć Dikić. Stvarno je odlična i žene sa kojima sam pričala u čekaonici su njom prezadovoljne i u učinku i u odnosu prema pacijentima, bez finansijske nadoknade kao što je danas red. :mrgreen:

Poslednja izmena:

Back