Kutak za trudnice

da moj Laza sada u maju puni 4 godine,a na kutku se bas ne secam sa kim sam bila znam da smo u kafanici bile lazycat,kockica,micimacko,wenerica,alisa...bilo je tu i drugih mamica al eto nekako smo se najvise druzile u periodu dok su bebci bili mali a mi na porodiljskom bolovanju :)bas bas bas je bilo lepo druzenje i jako su mi puno devojke pomogle svojim savetima to im nikada necu zaboraviti ..meni licno su jako puno znacile...
odoh da spavam danas sam imala punu kuci gostiju i bas sam se umorila pa se pisemo sutra cmok

Devojke, ja sam danas dobila temperaturu, mora da sam zakacila neki virus:( Za sada je blizu 38 stepeni, ali se bas lose osecam i mislim da ce da raste. Ulazim u 36. nedelju...Imate li neki savet, sta smem, sta ne smem...stavila sam obloge od rakije i ako ne padne uzecu paracetamol, mozda da se tusiram mlakom vodom...Koliko moze smetati bebi?

Devojke, ja sam danas dobila temperaturu, mora da sam zakacila neki virus:( Za sada je blizu 38 stepeni, ali se bas lose osecam i mislim da ce da raste. Ulazim u 36. nedelju...Imate li neki savet, sta smem, sta ne smem...stavila sam obloge od rakije i ako ne padne uzecu paracetamol, mozda da se tusiram mlakom vodom...Koliko moze smetati bebi?

Eeee,jbg...
Nas je taj virus smlatio pre tri nedelje.
Prvo cerkicu pa mene pa onda moju sestru,zeta i njihovo dvoje dece pa mamu ...ma ludilo!!!
Ja sam isto imala temp. ali sam i kasljala-prvo suv kasalj a posle zreo.
Pitala sam dr sta da radim sto se tice kaslja jel se naprezem non stop i boli me stomak koliko kasljem (imala sam osecaj da mi se cepaju misici koliko sam se naprezala kad kasljem) i rekla mi je da pijem Prospan sirup.
Sto se tice temperature rekla mi je da pokusam da ne ide preko 38 jel je bebi toplije nego meni i da pijem eferalgan sa vitaminom C ili paracetamol.
Puno tecnosti,vitamina,cajica,da dobro jedem i to je to...
Proslo me je posle skoro 7 dana ali sam nekako izdrzala...

Eto toliko od mene...nisam ti puno pomogla ....
Nadam se da ce te brzo proci taj viruscic....

:bye:

Keka, hvala ti puno! Uz obloge i paracetamol drzim je ispod 38 stepeni, nocas je cak pala na normalu, sad opet pomalo raste. I meni je poceo taj suvi nadrazajni kasalj. Nadam se da cu proci bez lekara da ne pokupim jos nesto tamo. Tebi je pomogao taj sirup? Mozda bi mogla da probam i sa njim...

i ja hocu da vias pitam dal neka od vas zna kakoide za beograd placanje ono sto grad treba da nadoknadi 35 % kada smo na trudnickom bolovanju da li to ide uz platu ili kasni i naknadno se uplacuje na racun?

i da li neka od vas zna kako funkcionise povrat pdv zqa stvari za bebe koji se vraca uz racune i cuda iz inata bih to uradila...pa me zanima..kad vec imam toliko vremena ad bar znam koje racune da skupljam :)

i ja hocu da vias pitam dal neka od vas zna kakoide za beograd placanje ono sto grad treba da nadoknadi 35 % kada smo na trudnickom bolovanju da li to ide uz platu ili kasni i naknadno se uplacuje na racun?

Zavisi od firme do firme
moje koleginice trudnice kazu da je znalo tih 35% da kasni i po nekoliko meseci
ja sam imala samo 9 dana trudnickog bolovanja, pa ne znam....

Keka, hvala ti puno! Uz obloge i paracetamol drzim je ispod 38 stepeni, nocas je cak pala na normalu, sad opet pomalo raste. I meni je poceo taj suvi nadrazajni kasalj. Nadam se da cu proci bez lekara da ne pokupim jos nesto tamo. Tebi je pomogao taj sirup? Mozda bi mogla da probam i sa njim...

Dobro je,samo se ti drzi...proci ce ...:super:
Pomogao mi je dosta jel mi je umirio nadrazaj kaslja, a i pocela sam da izbacujem sekret i manje se naprezem dok kasljem....
Probaj ga pa ces videti...

:bye:

drage trudnice, da li je neko od vas imao problem sa desnima u trudnoci i kako je to lecio. tacnije ja imam problem sa nepcem i desnima iza prva dva prednja zuba. znam za zalfiju i to koristim ali nema nikakvog poboljsanja, pregledala me dr opste prakse, kaze da mi je opao imunitet

da li neko zna da li je bolovanje za odrzavanje trudnoce 65% u ns?

jeste, ali ti grad doplati tih 35%. to zna da kasni i po mesec, dva.
e sad. ovo važi ako imaš održavanje više od mesec dana. prvih 30 dana ide na teret firme i onda nemaš tih 35%. posle ideš na komisiju, i ako ti odobre bolovanje, socijalno plaća 65 a grad 35. meni je nekad pre stizalo od grada nego od soc....

nest citam sad i vidim da polozaj posteljice ima veze sa komplikacijama. ja sam imala komplikacije u vidu krvarenja sa prvim detetom jer se posteljica zalepila, sa drugim je porodjaj protekao odlicno. e sad bas cu da prostudiram polozaj posteljice u obe trudnoce.

- - - - - - - - - -

inace u drugoj trudnoci dr uopste nije pridavala znacaj cinjenici da sam tako prosla na prvom porodjaju, a morala sam da primam transfuziju posle porodjaja.

nest citam sad i vidim da polozaj posteljice ima veze sa komplikacijama. ja sam imala komplikacije u vidu krvarenja sa prvim detetom jer se posteljica zalepila, sa drugim je porodjaj protekao odlicno. e sad bas cu da prostudiram polozaj posteljice u obe trudnoce.

- - - - - - - - - -

inace u drugoj trudnoci dr uopste nije pridavala znacaj cinjenici da sam tako prosla na prvom porodjaju, a morala sam da primam transfuziju posle porodjaja.

..kod mene je u dve trudnoce bila na prednjem, a u dve na zadnjem zidu, naizmenichno..
..razlika je u osecanju bebinih pokreta tokom trudnoce, i u verovatnoci da se rotira kako treba pred sam porodjaj,
na samom porodjaju ne verujem da ima neki uticaj..

evo konkretno da vam ispricam moj slucaj interesovala bi me misljenja.
prva trudnoca je bila uredna. u 8. mesecu sam imala manji udes gde sam ja bila vozac. na pregledu su ustanovili da je sve u redu sto se tice trudnoce. medjutim neke 3 nedelje pre termina sto ce reci ubrzo nakon tog dogadjaja pocela je da mi kako bih rekla...otice plodova voda. morala sam stavljati ulozak. na uz su ustanovili da je kolicina plodove vode normalna. onda porodjaj. beba je bila 3960. (druga beba je bila 4340 i porodjaj je prosao super). posteljica nije htela da izadje. uopste. pokusala je babice da je iscima napolje ali nije uspela. uspavali su me, uradili reviziju. pored toga materica mi je popucala skroz. izgubila sam dosta krvi, pritisak mi je varirao za to vreme dok su radili reviziju.
e sad mene bi interesovalo da li ta revizija i ruptura materice moze da ostavi neke posledice i da li ima veze sa polozajem posteljice? npr ukoliko je posteljica na mestu gde je ta ruptura nastala?
i sta islite da li je ta ruptura posledica cimanja te posteljice?
nisam imala nikakve bolove dok mi nisu dali indukciju.

..ne znam koliko su te ranije porodili, moguce je da je to teshko odvajanje posteljice bilo zbog toga shto je ona trebalo josh par nedelja da ostane prichvrshcena za matericu..
..za neku drugu trudnocu, posteljica bira zdravo i jako mesto za sebe, tachnije ako ga ne izabere obichno trudnoca ne uspe na samom pochetku..
..iznesu trudnocu ok i zene sa brojnim operacijama na materici, gde je ona puna oziljnog tkiva..

drage trudnice, da li je neko od vas imao problem sa desnima u trudnoci i kako je to lecio. tacnije ja imam problem sa nepcem i desnima iza prva dva prednja zuba. znam za zalfiju i to koristim ali nema nikakvog poboljsanja, pregledala me dr opste prakse, kaze da mi je opao imunitet

odes kod zubara, sada imas besplatnu zastitu sa potvrdom da si trudna.
parodontax pasta za zube i mekana cetkica je uvek dobra kod krvarenja desni :)

nego, ja kupila omega 3 kiseline i pise da je to riblje ulje.
sada sam zbunjena, ne pise da nema teske metale i da je za trudnice pa ne znam da li smem da pijem, posto valjda riblje ulje trudnice ne bi smele da piju?
koje ste vrste tih omega pile a da je bezbedno za trudnice???

69269_528395817211847_1425039094_n.jpg

videla danas na fejsu, mnogo mi dobra ova fotka .....
a nekako mi najprikladnija za ovu temu

e opet ja, izvinjavam se ali bi mi znacila iskustva. elem na podugackom spisku sa otpusne liste vidim da je u pitanju placenta accreta. citala sam nesto na netu i ispada da sam ja jos odlicno prosla. nije mi jasno zasto ovo nije bilo od znacaja mom ginekologu. rekla mi je da je svaka trudnoca zasebna i da nema veze. moje neko misljenje je da ukoliko su morali hirurski da odstrane taj deo gde je posteljica srasla, oziljak je morao ostati a to jeste potencijani rizik da posteljica opet sraste u narednim trudnocamana tom mestu. kao sto sam mislila u prvoj trudnoci posteljica je bila na prednjem zidu citavu trudnocu. u drugoj je migrirala - zadnji zid, prednji zid, zadnji zid, tako da mislim da je ipak ostala na zadnjem. e sad me ova cinjenica da mi je posteljica napred malo plasi. da li placenta accreta moze da se utvrdi pre porodjaja i kako?

- - - - - - - - - -

i da li bi u tom slucaju ipak carski rez bio sigurnija varijanta?

Back