Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ija,a zamisli kako je bilo meni kad nisam mogla sa sigurnoscu da znam kad mi je termin.Setao je od 3 do 16 avgusta.A ja se porodila 1.Dan pred porodjaj ultrazvuk rekao da je termin 16.

Jedan ginekolog je rekao bebe se nikad ne rode pre ili posle vremena,vec bas kad treba.Ovde ne misli na nedonoscad.

Ija,a zamisli kako je bilo meni kad nisam mogla sa sigurnoscu da znam kad mi je termin.Setao je od 3 do 16 avgusta.A ja se porodila 1.Dan pred porodjaj ultrazvuk rekao da je termin 16.

Jedan ginekolog je rekao bebe se nikad ne rode pre ili posle vremena,vec bas kad treba.Ovde ne misli na nedonoscad.

Mogu misliti kako ti je bilo. Secam se bas kada si pisala o tome, tada sam ja bila II tromesecje i mislila sam kakva si srecnica jos malo pa kraj (tj novi pocetak :heart:). Mene nervira sto su mi od pocetka govorili da ce sigurno poraniti 3-4 nedelje, pa sam se tako i spremala, kad ono cvrc. Samo da je sve ok, pa docekacu valjda i ja taj dan :worth:

Gledala sam seriju "one born every minute" o porodilistu u Engleskoj i kako se zene tamo poradjaju. MIslim da je drzavna bolnica, bar sudeci po ljudima koji tamo dolaze (ne znam da li imaju uopste zdravstveno osiguranje) i po raklamama na zidovima da im je potrebna novcana pomoc da bi se uslovi poboljsali.

Ljudi moji, da ne poverujete kako je tamo. Svi su nekako usresredjeni da POMOGNU porodilji i da OLAKSAJU ceo preoces. Oni je bodre, pricaju joj sta ce raditi, koje su opcije sta je sledece na redu. Epidural, porodjaj u kadi i polozaj porodilje tokom porodjaja moze da se bira, sto je pomeni super opcija. Ko ima mogucnost neka skine negde sa neta pa pogleda. IMa bas raznih situacija li nijedna nije potresna vec i kada postoji problem usrede se na resenje bez panike pa sve deluje ok. Svesna sam da je to TV, i mozda nije bas sve tako krasno u realnom zivotu, ali ne mogu "odglumiti" bas sve. Plus sto porodilje imaju PRAVA zagarantovana zakonom koja one znaju mogu/smeju iskoristiti. Ima dosta i razmezenih zenica jkoje su skroz nepripremljene i deru se kao mazge i izvoljevaju da im hrana ili krevet ne odgovoraju, ali sve u svemu i njima uglavnom osoblje izlazi u susret koliko mogu.

I posle odgledana dva serijala skontam gde je Srbija u svemu tome i koliko vremena nam treba da se bar malo priblizimo tim uslovima i tom pristupu porodjaju :(

Ne znam za UK, ali u Francuskoj je uglavnom tako. Ja imam fenomenalno iskustvo sa porodjaja, kao i postporodjajni tretman. Ostala sam bez teksta. Ipak, moja drugarica se poradjala u predgradju u drzavnoj bolnici, gde je osoblje uglavnom Africkog porekla, i nije bas najzadovoljnija, zapravo, srecna je sto je sacuvala zivu glavu, a neljubaznost je bila na nivou. J*g, stranci lece komplekse nad strancima, pogotovu ovi kompleksasi sto su "juce" dosli iz Afrike.

Mogu misliti kako ti je bilo. Secam se bas kada si pisala o tome, tada sam ja bila II tromesecje i mislila sam kakva si srecnica jos malo pa kraj (tj novi pocetak :heart:). Mene nervira sto su mi od pocetka govorili da ce sigurno poraniti 3-4 nedelje, pa sam se tako i spremala, kad ono cvrc. Samo da je sve ok, pa docekacu valjda i ja taj dan :worth:

Ija, draga, uskoro ce to. Zelim ti sto lepsi i sto laksi porodjaj. Ocekujemo te na temi od 0-6 meseci. :heart:

Gde ste stomačići, eto i mene posle nekog vremena.
Vidim, ima prinova :D Sa zakašnjenjem, ali opravdanim, čestitam Birici rodjenje malog Armina, neka je živ i zdrav, junačina malena :heart::heart::heart:
Jeste li sve ostale dobro? Ija, uskoro će to, ne brini. Samo da sve prodje kako treba, a hoće, pa da vidiš kako se isplati ovo čekanje bebice :heart:
Eto, ja udjoh u 26. nedelju, ala leti vreme... imam neki osećaj da će stomak da mi pukne, da li sam ušla u fazu naglog rasta stomaka, ili šta li je, ali imam osećaj da mi je stomak pun, prepun, i da je pred pucanjem :confused: Ne boli, ali pritisak je ogroman. I osećam se kao tenk trenutno, iako sam se ugojila svega 8 kila za sada. Nadam se da će ovaj osećaj proći, nije baš ni malo prijatan.

Bila sam u bolnici, na nekim ispitivanjima i pregledima. Na kardiološkom odeljenju. Dobila sam dozvolu kardiologa da se prirodno porodim i da dojim bez problema. Napisala mi koje antibiotike da smem, tj. moram da primam ako mi budu radili epiziotomiju, i to sam konačno završila.
Bila i na ginekološkom UZ. Sa bebom je sve ok, ali neda se videti pa to je. Ne znaju pol, stidljivu bebu nosim :D:D:D

Bila sam u bolnici, na nekim ispitivanjima i pregledima. Na kardiološkom odeljenju. Dobila sam dozvolu kardiologa da se prirodno porodim i da dojim bez problema. Napisala mi koje antibiotike da smem, tj. moram da primam ako mi budu radili epiziotomiju, i to sam konačno završila.
Bila i na ginekološkom UZ. Sa bebom je sve ok, ali neda se videti pa to je. Ne znaju pol, stidljivu bebu nosim :D:D:D

Super, znaci da je sa srcem sve OK, cim imas dozvolu za prirodni porodjaj :klap: . Da li su rekli kolika je beba? Kada sam bila 26-27 nedelja, tada smo isli na more. Kada se setim to mi je najlepsi deo trudnoce. Do tada sam se plasila pobacaja, double testa, amniocenteze i sl, a od neke 22. do 33. nedelje mi je trudnoca bila kao pesma. Smirila sam se, bila puna energije, a nisam jos bila kao tenk :hahaha: . Kada bi cela trudnoca bila kao II trimestar i pocetak III rodila bih sestoro dece :rotf:

Ja sam bas mislila na to da kod sledece trudnoce ni ne pitam za pol, nego da saznam tek na porodjaju. Ne znam samo da li cu izdrzati.:think:

Poslednja izmena:

@ata, bas sam mislila ovih dana na tebe, negde procitah da si napisala da odlazis na neko vreme i cak ti je cini mi se i profil bio neaktivan. Malo sma se bial zabrinula, ali hvala Bogu da si dobro!

Sto se tice tibice, pa sta se cudis, sada pocinje brzinski da raste!
Kako izlazis na kraj sa trudnocom i malim detencetom pride? Mene to bas brine kako cu ja uspeti jer mi je za sada bebac malo zahtevan, ali dobro, moram priznati da sam ga na mnoge stvari i sama navikla. Nadam se da cu uspeti nesto i da ispravim da bi smo lakse funkcionisali kada smo sami.

Poslednja izmena:
Super, znaci da je sa srcem sve OK, cim imas dozvolu za prirodni porodjaj :klap: . Da li su rekli kolika je beba? Kada sam bila 26-27 nedelja, tada smo isli na more. Kada se setim to mi je najlepsi deo trudnoce. Do tada sam se plasila pobacaja, double testa, amniocenteze i sl, a od neke 22. do 33. nedelje mi je trudnoca bila kao pesma. Smirila sam se, bila puna energije, a nisam jos bila kao tenk :hahaha: . Kada bi cela trudnoca bila kao II trimestar i pocetak III rodila bih sestoro dece :rotf:

Ja sam bas mislila na to da kod sledece trudnoce ni ne pitam za pol, nego da saznam tek na porodjaju. Ne znam samo da li cu izdrzati.:think:

..mi smo chekali porodjaj sa prvom bebom.. :D
..mm je toliko zeleo devojchicu, a ja sam bila ubedjena da nosim dechaka,
pa nismo hteli da znamo.. :aha:
..sa drugom bebom smo hteli isto tako, ali nas je dr, negde na pochetku osmog meseca
pitao "jel znate pol, bash se lepo namestio, sve mu se vidi?"
:roll:
..za jakshu i alekseja su klinci insistirali da znaju, shto pre,
saznala sam josh na prvom ekspertskom..

..ata - :zag: ..odlichne vesti od kardiologa.. :klap:

@ Ija
reče mi dr, ali je to bilo pre nedelju dana, čak i koji dan više, da je beba 790 g. Znači, tolika je bila u 25. nedelji. Kaže da žuri 4 dana po UZ, ali da to ništa ne mora da znači. Prvo, i da žuri zaista, pa ne postoji kalup, svaka se beba razvija individualno i svojim tempom, tako da iako nama izgleda da žuri, njoj je tako zapravo dobro. A drugo, pitanje je i dana začeća. Kaže da vrlo mali broj žena ima ovulaciju sredinom ciklusa, 14 dana pre menstruacije. To su knjiški podaci, zreli za menjanje, tako dr reče. Nemoguće je utrvrditi dan začeća, da bismo znali da li beba žuri ili ne. I smirio me, moram da priznam.

@ Yula
Trudnoća i malo dete... meni super. :) Baš sam pisala ne nekoj temi na ženama o tome. Ova starija mačkica će u martu napuniti tri godine, velika je već i može joj se lepo objasniti. Ne traži da je nosim, tu i tamo hoće djiha-djiha i najteže joj pada što je mama ne djiha na nozi, ne može da shvati zašto mama to ne sme. Inače, nema problema. Pre podne je u vrtiću, odvedem je ujutru, s posla kad ide mm je pokupi. Posle je i on tu, pa ako treba nešto uskoči i on, npr. da je djiha, da je nosi kao avion kad leti, da usisaju zajedno... i tako. Ma ništa meni ne smeta što je ona mala, a ja trudna, jer sam je navikla da razgovaramo, dogovaramo se šta ćemo sledeće da uradimo, planiramo... tako da mi, i kada smo same, ne pravi probleme :)

Šta je sa mnom od jutros, toliko sam gafova napravila, i toliko glupih stvari, da me je sramota i da pričam. Zadnji biser, od malopre - ostavila Milica u dnevnoj sobi lutku sinoć. Onu veliku, ko se seća, iz našeg detinjstva, onu veliku mekanu ćelavu bebu, sigurno znate na šta mislim, sve su je devojčice tada imale :) Pored lutke svoju staru naprslu flašicu, koju sam joj dala da se igra i lutka pokrivena pamučnom pelenom. E, hoću ja tu lutku da odnesem u njenu sobu, da sredim dnevnu i da njoj tamo sredim igračke. I otkrivam je, nežno pomeram flašicu, podižem je lagano, držaći vratić i glavicu, leva ruka ispod kičme... ma sve po ps-u... :zcepanje::zcepanje::zcepanje: I onda shvatam šta upravo radim :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Mene baš spičili hormoni, ali baš, baš, baš :lol:

ata ahahhahahahahahahaha jako si me nasmejala :zcepanje::zcepanje::zcepanje: profesionalna deformacija, šta ćeš.

devojke moje ja ipak bila danas na amniocentezi...nije bilo strašno, jako sam se plašila, ne zbog samog postupka, uboda, već da ne krene nešto po zlu...:roll:
moram reći da je doktor u dečijoj bolnici stvarno super, smirio me je lepo.

sad čekamo rezultate....juče bila na redovnom uz u 17-18 nedelji, i beba nije htela da se pokaže, ali po svemu sudeći izgleda da će biti devojčurak :heart::heart:

inače i dalje je ne osetim, mada baš retko mirujem...jedva čekam da je osetim! mora da je super osećaj, mora da te smiri malo kad je osetiš, jer ja ovako svaki dan hoću na uz da je vidim :rumenko:

da, koliko dana pijem ginipral i bensedin? zaboravila šta su mi rekli :rumenko: a ne piše na izveštaju...rekli tri dana ležanja, a lekovi možda dva????

ljubim vas sve...

ja se inače udala u subotu, venčanje, crkva, svadbaaaa...sve je super prošlo baš mi je bilo lepooooo :heart::heart::heart: sad ućivamo u braku i sve se nešto jako voleeemo :zper:

ata ahahhahahahahahahaha jako si me nasmejala :zcepanje::zcepanje::zcepanje: profesionalna deformacija, šta ćeš.

devojke moje ja ipak bila danas na amniocentezi...nije bilo strašno, jako sam se plašila, ne zbog samog postupka, uboda, već da ne krene nešto po zlu...:roll:
moram reći da je doktor u dečijoj bolnici stvarno super, smirio me je lepo.

sad čekamo rezultate....juče bila na redovnom uz u 17-18 nedelji, i beba nije htela da se pokaže, ali po svemu sudeći izgleda da će biti devojčurak :heart::heart:

inače i dalje je ne osetim, mada baš retko mirujem...jedva čekam da je osetim! mora da je super osećaj, mora da te smiri malo kad je osetiš, jer ja ovako svaki dan hoću na uz da je vidim :rumenko:

da, koliko dana pijem ginipral i bensedin? zaboravila šta su mi rekli :rumenko: a ne piše na izveštaju...rekli tri dana ležanja, a lekovi možda dva????

ljubim vas sve...

ja se inače udala u subotu, venčanje, crkva, svadbaaaa...sve je super prošlo baš mi je bilo lepooooo :heart::heart::heart: sad ućivamo u braku i sve se nešto jako voleeemo :zper:
Čestitam!!! ;):D
Generacijo moja, sedi, lezi, odmaraj malo...
Ja moju bebu osetim već skoro 2 nedelje... i svaki dan mi deluje jače i više... samo legnem, umirim se, a on počne kao kengur da skakuće... pupak uvlači i izbacuje napolje... :heart: prvi put od kako sam trudna sam se raznežila, i to kad sam ga osetila... kad se gicne a ja se smejem ko mali majmun...:heart::D

Svaka čast za AC... :ok:

Znam da ti je teško ležati, ali moraš... i ja sam sad ko zmaj, samo letim, non stop nešto radim... malo pre u radnji, nakupovala voće i povrće, kad je trebalo dići korpu, mal nisam pala... :rumenko: zaboravim se ponekad pa zapnem, i vučem ko magare... ali to ne bi trebale raditi... biće vremena posle... ;) sad se moramo čuvati, tj. čuvati njih...:D
:super:
ata, jel to nešto obavezno, mislim svima pred porođaj, kardiolog ili ne?:think:
@ Ija
reče mi dr, ali je to bilo pre nedelju dana, čak i koji dan više, da je beba 790 g. Znači, tolika je bila u 25. nedelji. Kaže da žuri 4 dana po UZ, ali da to ništa ne mora da znači. Prvo, i da žuri zaista, pa ne postoji kalup, svaka se beba razvija individualno i svojim tempom, tako da iako nama izgleda da žuri, njoj je tako zapravo dobro. A drugo, pitanje je i dana začeća. Kaže da vrlo mali broj žena ima ovulaciju sredinom ciklusa, 14 dana pre menstruacije. To su knjiški podaci, zreli za menjanje, tako dr reče. Nemoguće je utrvrditi dan začeća, da bismo znali da li beba žuri ili ne. I smirio me, moram da priznam.
)
Ni meni nije jasno kako oni mogu znati da li žuri ili ne?

Meni, sa vantelesnom, je svaki lekar davao različit termin porođaja.:dontunderstand:
A ja baš mislila da sa vantelesnom mogu da znaju tačno u dan.

Meni su 1.Jula vratili embrion, znači on je tad bio 5.dan... i na UZ mi dr.kaže da računam da mi je poslednja menstruacija bila 15. Juna, a meni poslednja menstruacija bila oko 8.Juna(trebala je 2-og, ali su je lekovima pomerili), i bila je toliko jadna, da ni ja sama ne mogu da tvrdim kad je počela...:confused:

Jel neko zna kako se ustvari računa termin?

Zsuki, čestitam ti od srca :heart: :ok: I ne brini za AC, biće to ok sve :zag:

@ Čičak
Nije kardiloški pregled uobičajen pred porodjaj kod zdravih trudnica. Ali ja imam problema od ranije, imam insuficijenciju mitralnog zaliska, tj. prolaps ( srpski rečeno, imam pukotinu na zalisku koja dozvoljava da se krv vraća iz komore u pretkomoru ) i to se mora kontrolisati i pratiti. Kod stanja koja su napor za srce, kao što su trudnoća i porodjaj, svakako se mora biti posebno oprezan, da se ta pukotina ne proširi i ne izazove neko stanje koje zahteva hitnu intervenciju bilo kog tipa.
A čim je ona meni dala dozvolu za prirodan porodjaj, pa i dojenje posle toga, znači da to stoji kako je stajalo i ne pokazuje znake širenja. Obično se ide na CR, ali dr smatra, kao i za prvi porodjaj, da nema potrebe :ok:

Ија_фтн, реци кад ти је термим за порођај, ако не залазим превише у приватност. Данас се моја дру гарица породила и то осми дан након термина.

Za 7 dana mi je termin. Sitno brojim, ali se nadam da necu probiti termin. Kako ti je supruga? Gde ce se na kraju poradjati?

Uf... e pa ovo je prica koju ja znam.
Sestra mog decka se porodila 04. 10. znaci pre oko 2 nedelje. Dve nedelje pre njenog porodjaja se porodila neka njena drugarica, poznanica, sta li joj je vec... Devojka je htela epidural i bukvalno pred porodjaj su joj rekli da se epidural vise ne daje jer jako veliki broj zena iako je uplatio novac za epidural nije uspeo da ga iskoristi zbog brzine porodjaja ili cega vec, da su imali neku finansijsku kontrolu i da s uvideli da su te pare "bacene" a epidural nije upotrebljen. Tako da se ta devojka porodila bez epidurala, pa je savetovala ovoj mojoj da nadje nekog anesteziologa da joj da epidural (jer naravno u ovoj drzavi para vrti gde burgija nece).
Tako je ova dala anesteziologu 120e, dobila epidural... Ali ja sve to ne mogu da zamislim da tako funkcionise, pa zar ne treba da pomognu zenama na porodjaju a ne da im odmazu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back