Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
drugarica me ubeđuje da postoji i kod nas... a ja nikad čula... mislim nisam čula da ima kod nas...

na zvezdari imaju kadu za porodjaj
ali sam se razocarala jer ne rade porodjaj u vodi, nego samo pripremu akd dodje do stani pani oni hop u krevet :/
msm, mozda moz i u toj kadi, dzakuziju sta li je, al verovatno da se ne zna i sa debljom kovertom...

Ni ja nisam otvorenog uma za porodjaj u vodi:think:
Sve mislim kad me stisne i prEtisne da cu pozeleti sto pre da prodje, a ne jos da se buckam u bazencicu.
Verovatno cu epidural, moram malo i sebe da pocastim posle one muke i razvlacenja koje sam prosla dok nisam stigla do bebe :per:

Gledala sam seriju "one born every minute" o porodilistu u Engleskoj i kako se zene tamo poradjaju. MIslim da je drzavna bolnica, bar sudeci po ljudima koji tamo dolaze (ne znam da li imaju uopste zdravstveno osiguranje) i po raklamama na zidovima da im je potrebna novcana pomoc da bi se uslovi poboljsali.

Ljudi moji, da ne poverujete kako je tamo. Svi su nekako usresredjeni da POMOGNU porodilji i da OLAKSAJU ceo preoces. Oni je bodre, pricaju joj sta ce raditi, koje su opcije sta je sledece na redu. Epidural, porodjaj u kadi i polozaj porodilje tokom porodjaja moze da se bira, sto je pomeni super opcija. Ko ima mogucnost neka skine negde sa neta pa pogleda. IMa bas raznih situacija li nijedna nije potresna vec i kada postoji problem usrede se na resenje bez panike pa sve deluje ok. Svesna sam da je to TV, i mozda nije bas sve tako krasno u realnom zivotu, ali ne mogu "odglumiti" bas sve. Plus sto porodilje imaju PRAVA zagarantovana zakonom koja one znaju mogu/smeju iskoristiti. Ima dosta i razmezenih zenica jkoje su skroz nepripremljene i deru se kao mazge i izvoljevaju da im hrana ili krevet ne odgovoraju, ali sve u svemu i njima uglavnom osoblje izlazi u susret koliko mogu.

I posle odgledana dva serijala skontam gde je Srbija u svemu tome i koliko vremena nam treba da se bar malo priblizimo tim uslovima i tom pristupu porodjaju :(

[B:
ija_ftn;[/B]19341511]p QUOTE]

Vidi ova Ija i dalje na ovoj temi, dokle mislis? Kad ces vec jednom da predjes na onu od 0-6 meseci?:cmok2::heart:

:hahaha::hahaha::hahaha:

Zavirujem ceznjivo sa ovim mojim ogrooooomnim stomakom i na bebe 0-6, samo ce moj pisonja izgleda sacekati termin po poslednjoj menstruaciji :besna: Idem u cetvrtak na CTG pa se nadam da cu saznati malo vise informacija.

Ljubim vas sve i zelim puno strpljenja (vise nego sto ga ja imam).

Drage moje, ja polako ali sigurno ulazim u 12 nedelju.. Sutra radim dabl test i frka mi je nevidjena. Jel može neko tačno da mi odgovori kada se radi ekspertski UZ, dali kada i dabl test ili posle toga? I u kom mesecu se vidi kog je pola bebac?
Ja sam radila prvo expertni pa izvadila krv, to možeš u istom danu.
Expertni se radi između 12-13 nedelje...
A dabl je obično vađenje krvi nemaš čega da se bojiš...

Na expertnom će ti reći kog je pola beba...;) (ako beba bude htela da pokaže);)
Zavisi od velicine dioptrije. Mislim da je granica 5 ili 7
Misliš preko 5 se mora na carski, jel?:think:

Drage moje, ja polako ali sigurno ulazim u 12 nedelju.. Sutra radim dabl test i frka mi je nevidjena. Jel može neko tačno da mi odgovori kada se radi ekspertski UZ, dali kada i dabl test ili posle toga? I u kom mesecu se vidi kog je pola bebac?
Imas dva expertna ultrazvuka - jedan je u 12.nedelji, drugi u 22.nedelji.
Kad budes radila prvi, tad se radi i double test. A negde oko 18.nedelje se radi amniocenteza, ako ima potrebe.
Meni su vec u 12.nedelji videli da je decak, na tom exp.uz.

Kad budes radila prvi, tad se radi i double test. A negde oko 18.nedelje se radi amniocenteza, ako ima potrebe.

I meni, niko mi nije verovao da mi je dr u 12 nedelji rekao pol, mada se on ogradio da ne može biti 100% siguran, ali bio je u pravu:)

Joj meni je to sve sada nekako konfuzno,juče sam radila drugi običan UZ u domu zdravlja i rekli su mi da sutra radim dabl test.Ništa mi drugo nisu rekli, a dabl radim u privatnoj laboratoriji gde se ne radi taj exp.uz. s tim što su mi rekli da ponesem nalaz sa UZ. :/

Joj meni je to sve sada nekako konfuzno,juče sam radila drugi običan UZ u domu zdravlja i rekli su mi da sutra radim dabl test.Ništa mi drugo nisu rekli, a dabl radim u privatnoj laboratoriji gde se ne radi taj exp.uz. s tim što su mi rekli da ponesem nalaz sa UZ. :/

Šta ti je konfuzno žabi?:lol:

Sutra ustaneš, baciš osmeh na lice jer ćeš opet videti svoju bebu... odeš na UZ(expertni UZ je isto što i obični, samo traje malo duže, pa samim tim duže uživaš u gledanju bebice;))... nakon što ti dr na expertnom kaže da je sve ok, da je beba dečko ili devojčica i da ti nalaz, sa tim papirom ideš u privatnu laboratoriju, tamo ti izvade krv i kažu kad da dođeš po nalaz...
Kad nalaz bude gotov(par dana) nosiš ga kod svog ginekologa i to je to...

Ja sam uvek jedva čekala UZ jer sam mogla videti bebu i čuti jel dobro!
Sad kad ga osetim, onda UZ ne isčekujem toliko...;)

Double test i prvi expertni se sastoji iz dva dela: laboratorijski test krvi na dva hormona (zato je double test) i UZ gde se gledaju neki parametri kao nuhalni nabor, nosna kost i sl . Test se radi oko 12 nedelje.
Triple test i drugi expertni se sastoji iz dva dela: laboratorijski test krvi na tri hormona (zato se zove triple test) i UZ gde se takodje gledaju neki parametri. Test se radi oko 21 nedelje.

U oba slucaja se podaci ubace u racunar i on izbaci verovatnocu tj odnos koji bi trebao biti veci od 1:500 (npr 1:1200 ili 1:500000) za svaku "anomaliju" (down sindrom itd). Ako je ovaj odnos manji od 1:500 tada se trudnici preporucuje amniocenteza, koju ona na svoju odgovornost moze ili prihvatiti ili odbiti. Amniocenteza se radi do 18 nedelj trudnoce, znaci pre triple testa.

Odnos koji se dobija double i triple testu govori samo verovatnocu da npr od 500 beba ova ima verovatnocu da ima tu anomaliju, zato je bolje da je odnos sto veci.

NAPOMINJEM da su oba testa cista statistika i ne treba se uspaniciti ako se dobije los rezultat i jako je vazno u kojoj nedelji se rade ovi testovi, jer moze doci do laznog dobrog ili loseg razultata.

Drzim fige da sve prodje kako treba i da razultati budu dobri.

Ija bre, postala si pravi stručnjak!! :cmok2::zag:

Sve sto je moglo, zadesilo me tokom trudnoce (osim serklaza i hemoroida) ;) tako da sam dosta obavestena. Mozda mi pomaze i to, da sam bila dugo na odrzavanju pa sam imala vremena da vrsljam po Netu. A imala sam i dobre "uciteljice" koje su sada vec na temi bebe 0-6meseci. Da nije bilo njih/vas ne znam kako bih prosla sve to :cmok:

Samo nikako da ubodem pravu kombinaciju da mi krene porodjaj :besna:. Kad to uspem, bicu pravi "strucnjak" :super:

e0HKp2.png

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back