Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Joj wenerice kad sam ja bila na praksi cesto sam viserotke pitala sta im je bolje prirodne kontrakcije ili stimulacija i veruj mi svaka je rekla da su bolje prirodne ,ma koliko trajele i svaka mi je prirodne kontrakcije opisala,ta rec mi se urezala u glavu,jer je bas svaka tako opisala, kao "tople".Kazu prirodne kontrakcije su u odnocu na stimulaciju "tople" ...mislim da nisu bikvalno mislile na toplinu,nego na neku vrstu prijatnosti...

Joj wenerice kad sam ja bila na praksi cesto sam viserotke pitala sta im je bolje prirodne kontrakcije ili stimulacija i veruj mi svaka je rekla da su bolje prirodne ,ma koliko trajele i svaka mi je prirodne kontrakcije opisala,ta rec mi se urezala u glavu,jer je bas svaka tako opisala, kao "tople".Kazu prirodne kontrakcije su u odnocu na stimulaciju "tople" ...mislim da nisu bikvalno mislile na toplinu,nego na neku vrstu prijatnosti...

pa da,meni možda drugi put neće ništa ni trebat,mislim ja se nadam,
i baš nekima drip prvi put nije ni pomagao pa mislim da je to najgore,
imaš bolove a ništa,ja se samo molim da mi bude bar kao i prvi put samo da
nebude gore:heart:

e, na to sam mislila da neću žuriti u bolnicu...
Ovako to ja zamišljam :lol:
pošto sam rekla neću da se porodim dok ne proslavimo Stefanov rođendan, otprilike kontam da dobijem (baksuz) kontrakcije noć pre rođusa... i onda ćutim, neću nikom da kažem (jer bi me muž odvezao u bolnicu - na konto ovoga, nešto ću vam ispričati :lol:)
i izguram rođendan, otpevamo divan dan, poljubim svoje dete i odem da se porodim, još do ponoći; da bude isti dan :heart:... a ostavim drugi da peru sudove :rotf:

sad ovu priču - priča moja jetrva (radi u deč. bolnici) kako im doneli na pregled bebicu, rođena kod kuće. Prva beba toj ženi, ona ceo dan imala neke, kako je sama opisala 'blage grčeve'; a mislila da joj se, da 'prostite, kaki :aha:
i tako, pred veče, sedne na wc šolju i oseti, jel', nešto čudno, kao raširila se naglo, ono krenula glavica :eek:
ona brzo na krevet, telefon, beba izletela, hitna pomoć stigla, podvezali pupak i odvezli ih samo na pregled. sve u najboljem redu, kaže jetrva nikad nije videla svežiju i odmorniju trudnicu :D
ja reko' diiivnoooo, blago njoooj :D:super:
a moj muž pobledeo :sad2:.. jesi normalna :eek: nema šanse kod kuće da mi se porađaš
:rotf:
e mislim stvarno, radije bi da me boli, nego da on treba tu da učestvuje nešto, kod kuće... garant bi se onesvestio :zcepanje:

:lol: ..vic - a moguce i da je anegdota:
..zena jurila na porodjaj, sigli pred porodilishte, primili je,
na kolica pa u salu - medutim - ona se porodi u liftu.. :)
..posle porodjaja, ona plache, sramota je, a doktor je teshi:
- shto vas je sramota, ne sekirajte se, pre dve godine jedna nam se porodilja
porodila na parkingu ispred zgrade..
..a ona kaze:
- znam doktore, i to sam bila ja.. :rumenko:
:lol:

..pa da znash da jeste.. :lol:
..iskreno - oko celog porodjaja meni je bilo najmuchnije i najstresnije
vreme posle njega, u bolnici.. :sad2:
..da bacim pola u vodu na hormone i preosetljivost - ipak vecinu osoblja tamo
treba dobrano pretresti u znanju i umecu primene etike,
o bontonu i ljubaznoti i da ne pricham.. :(
..ali ajde da ne mrachim prvorotkama.. :)
..neko reche ovde na forumu - treba pokazati zube i biti arogantan..
..a neko drugi mu lepo odgovori - teshko je biti arogantan i bez gaca u isto vreme.. :( :lol:

ja sam se isto izmlazala, pa mi bilo žao da bacam mleko, ali stvarno nije bilo potrebe da ga čuvam toliko :lol:
i onda sam hranila našeg kucu mojim mlekom :zcepanje: Al je uživao ...
ali jeste, kad se setim, ili je beba na sisi, ili mi je ista u rukama :roll: :dash:

Macko mozes da doniras visak svog mleka Institutu za neonatologiju, to sam ja radila i bas je lep osecaj, jer sam i videla te majusne bekice kojima ide tvoje mleko :).
Uh, mozda i ne mozes, sad tek videh da si u NS, mada verovatno je i da tamo ima takv institut zar ne?

:lol:
..a ako prodjesh kao ja?
..prvi porodjaj shkolski, 4-5 sati od prvih kontrakcija do pravilnih na 4-5 minuta,
na prijemu 4 prsta otvorena, priprema, sto, posle sat od prijema otvorena 7 prstiju,
sat i po na stolu i evo bebe iz dva napona..
..drugi porodjaj - kontrakcije bez bolova, pravilne, za dva sata sishle na 4 minuta,
prvi bolovi u 2:10, na prijemu u 3:05 otvorena 6 prstiju,
brzinska priprema,sto, bushenje vodenjaka - porodila se u 3:35 iz prvog napona.. :lol:

..eh kad bih umela da ponovim ovaj drugi opet, namerno.. :aha:

Pazi samo da treci ne bude i najbrzi :)

..pa da znash da jeste.. :lol:
..iskreno - oko celog porodjaja meni je bilo najmuchnije i najstresnije
vreme posle njega, u bolnici.. :sad2:
..da bacim pola u vodu na hormone i preosetljivost - ipak vecinu osoblja tamo
treba dobrano pretresti u znanju i umecu primene etike,
o bontonu i ljubaznoti i da ne pricham.. :(
..ali ajde da ne mrachim prvorotkama.. :)
..neko reche ovde na forumu - treba pokazati zube i biti arogantan..
..a neko drugi mu lepo odgovori - teshko je biti arogantan i bez gaca u isto vreme.. :( :lol:

:rotf: :rotf: :rotf: :rotf:
I da znas da si u pravu... Osoblje je :roll:
Hvala Bogu da je meni stric ginekolog a glavna sestra dobra prijateljica, tako mi je puno lakse...

baš sam se iznervirala... ne mogu da zakažem ekspertni za oktobar u septembru... kaže da nazovem 1. Ja reko' ok, ali hoće biti tada termina, mislim, da ne prođem kao u prošloj trudnoći - sve zauzeto...
kaže ona - pa, VALJDA će nešto ostati :roll:
mislim, šta mi obični smrtnici da radimo, kad 30. septembra ne može da se zakaže, a 1. oktobra bude kasno :dash:

Gde se zakazuje ekspertni? Da li za to treba uput ginekologa ili mogu samo zakazati? U kojoj nedelji se radi?

Ja sam takodje u Novom Sadu, ali mi je ginekolog na godisnjem do 07.oktobra. Sada sam u 7.nedelji, a dok se ona vrati i odem na zakazani pregled kod nje bicu u 10. nedelji, pa bi mi dzaba davala uput za ekspertni kada nema termina ?!

Odavno nisam svracala na ovu temu, a do pre par meseci sam visila ovde...:)Eh, kako vreme leti..
Drage trudnice, zelim vam svima lak porodjaj kao moj...Meni je beba bila karlicno i porodila sam se prirodno uz epidural za 3.5h! Nisam mogla da verujem...Maaalkice mi se dlanovi preznojili...ma nista...Samo bol kao kad imam menstruaciju. Toliko sam bila srecna sto cu videti bog bebana, da mi je sve to bilo nista i posle porodjaja sam bila kao da se nista nije dogodilo...A toliko sam se plashila zbog tog polozaja bebe i sve je super ispalo. Ako nekom ostane beba u karlicnom polozaju, ne brinite:)
Ja sam sve neka losa iskustva cula i svi me nagovarali na carski, ali hvala mom doktoru koji je bio protiv.
Uzivajte u trudnoci i ne brinite, bice sve u redu:heart:

Mačkice, evo ja sa zakašnjenjem odgovaram kao i obično jer na poslu su nam ukinuli sve forume pa stižem tek kasno noću da se javim od kuće.
Elem, ja sam prošli put nabavila mobilne telefona od OBA (bukvalno dva) anesteziologa koji rade u Betaniji jer sam htela epidural. Jako dobra prijateljica mi je pričala njeno iskustvo i rekla je da bi se uvek tako porađala, što je i uradila i drugi put.
Navodono, nju ništa nije bolelo, osećala je kontrakcije, ali ne kao bol nego neki čudan osećaj, a napone kad je imala svakako joj je babica govorila kada da napinje.
Pre mesec dana mi se i drugarica iz Kanade porodila uz epidural i stavila slike sa porođaja na Facebook. Ne bukvalno porođaja nego ta priprema i stavila je sliku gde ima kontrakcije i smeje se, a ispod slike piše: "Živeo epidural!".
Ali, džaba sam ja nabavila telefone i dogovorila se sa jednim od njih dvojice sve, kad je taj dan kad sam se ja porodila rođeno 36 beba u Betaniji, a prosek je 15-20. Došao čovek do mene dok sam ležala u pripremi, samo da mi se javi i izvini jer je non-stop imao carske rezove i nije bilo šanse da meni radi epidural.
Tako da možeš računati da je lutrija da li ćeš uopšte moći da uživaš u blagodetima epidurala.

Što se tiče indukcije, ja imam samo takvo iskustvo. Nemam pojma kakve su prirodne kontrakcije.
Meni je napukao vodenjak oko 1h noću i pošto nije skroz pukao, samo je curkao. U školi za trudnice su nam rekli da ako pukne vodenjak ide se odmah u porodilište, a ako samo curka, čeka se 4-5 sati pa se tek onda ide jer nećemo da ležimo u bolnici više nego što je potrebno :)
Elem, nisam imala nikakve bolove, a pošto sam ukapirala da se nisam upiškila u krevet nego je krenulo, ja lepo ode do kupatila, obrijala se, istuširala, obukla, proverila da li je sve spremno za bolnicu. Malo se vratila u krevet pa sam skontala da ću sve pokvasiti, onda opet ustala, šetala, čitala i negde oko 6h probudim muža i kažem mu da je vreme.
U 6:30h me prime, i dalje nemam nikakve bolove i otvorena jedva 1-2 cm. Htela dežurna doktorica da me vrati kući, ali sva sreća babica sa kojom sam imala dogovor je sve vreme bila tamo i napomene doktorici da mi vodenjak curi već 6 sati i da se moram poroditi u roku od 12 sati od pucanja vodenjaka jer beba ne može da preživi bez plodove vode. Moje dete spasila babica, doktorku zabole dupe! :evil:
I onda me u 7h stave na indukciju i u 12h me pošalju u salu. Posle 20 minuta sam se porodila.
5 satu na indukciji, prva 2-3 sata nije ništa bolelo, a onda su pojačali i zadnjih sat vremena su mi oči iskakale.
Bila sam već toliko umorna (pošto nisam spavala celu noć) da sam u pauzma između kontrakcija dremala. A pauze su trajale oko minut. Kad su mi rekli da idemo da me porode, ja sam rekla:"Ja ne mogu, nemam snage". Babica se nasmejala i rekla: "Ništa ne brini, začas ćemo mi to".
I stvarno, imam fotku sa prozora, 4 sata posle porođaja, držim Luku, a kez od uva do uva. Kao da se uopšte nisam porađala. Više nisam bila umorna i ništa me nije bolelo. Bila sam najsrećnija na svetu! :heart:

Ja samo mogu d akazem da kako god vam bilo, a svaki porodjaj je prica za sebe, iako bude tesko nekako se zaboravi ili prosto ne bude vise vazno kad beba stigne u vase narucje :).
Ja recimo imam potpuno maglovito secanje na svoj porodjaj koji je trajao 6 sati na stolu sa indukcijom pojacanom na max i znam da sam samo gledala u sat i te kazljke i mislila ima li ovome kraja...a sad se skoro vise niceg ne secam kako je bilo tih 6 sati, a bilo je uffffff.
Zao mi je samo sto sam zavrsila na carskom oko ponoci i svoju bebu videla tek ujutru na intenzivnoj nezi gde maltene jos nisam bila pri cistoj od anestezije. Zao mi je sto ne znam kako izgledaju naponi i kako izgleda kada ti odmah stave tvojeg bebca na grudi...

Ja sam se oba puta porodila bez epidurala, sa indukcijom. Bolelo je isto, oba puta (toliko o tome da je drugi porodjaj laksi). Ali, zato na kraju dodje ovaj trenutak
20krac1.jpg
....i sve zaboravite:heart: (slikao mm)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back