Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nemamo najvecu smrtnost novorodjencadi!
taj izvestaj koji je procurio pre neki dan je jedan od zilion izvestaja koje finansiraju farmaceutske kuce
i pri tome su nanonimni
bilo juce u jutarnjem programu
ovo za smrnost novorodjencadi je bas glupost, i apsolutno netacna
koga zanima moze iskopati i te podatke....

drago mi je sto si kriticki procitala post

nadam se da ces se tako postaviti i za svoje dobro ;)

www.danas.rs/upload/documents/.../2010/.../Melita Vujnovic.ppt
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Visoka-stopa-smrtnosti-novorodjencadi.sr.html

Istu pricu sa infekcijom materice, uzasnim bolovima i temperaturom preko 40 imala moja drugarica u novembru posle porodjaja u Visegradskoj.
Pisala sam, ne znam da li se secate.
Dva dana posle otpusta je krenula temperatura, a bolove je imala i u porodilistu.
Pa nisu hteli da je prime ponovo u bolnicu, pa su jedva pristali uz pretnje da je pregledaju...i tako...jedva zivu glavu izvukla, isto za malo sepsa.

nemoj da brines za moje dobro, o sebi umem voditi racuna, vise bih se zabrinula cemu taj maliciozan ton u komentaru ;)
sto se tice teksta za koji si ostavila link
i samo je pitanje odakle je izvor podataka njima za tu anketu
a vidim da nisu ni obuhvacene sve zemlje nego samo neke od....
i u svakom slucaju da se zadrzim samo na tvom prvom postu
velika je razlika izmedju "velike smrtnosti" i "najvece smrtnosti
greske se desavaju, to verujem, ali necu zbog jednog slucaja, pomisliti da tako prodje svaka zena
toga ima svuda, u svaklom porodilistu, u svakoj zemlji
ne umiru ljudi samo u srbiji

nemoj da brines za moje dobro, o sebi umem voditi racuna, vise bih se zabrinula cemu taj maliciozan ton u komentaru ;)

Zena je verovatno zabrinuta zbog toga sto se desilo nekom njoj bliskom.
I u zelji da se vise nikom ne ponovi pise ovde o tome.
Da bi zene znale i reagovale na vreme.
Tako si i meni rekla kako bas umem da te utesim sto sam pisala o hemoroidima.
Valjda je bolje da buduce mame budu informisane?
Svi ovde pisu u najboljoj nameri, nista vise.

Zena je verovatno zabrinuta zbog toga sto se desilo nekom njoj bliskom.
I u zelji da se vise nikom ne ponovi pise ovde o tome.
Da bi zene znale i reagovale na vreme.
Tako si i meni rekla kako bas umem da te utesim sto sam pisala o hemoroidima.
Valjda je bolje da buduce mame budu informisane?
Svi ovde pisu u najboljoj nameri, nista vise.
tvoj komentar o hemoroidima
i njen kako se nada da cu se tako postaviti i za sebe kada mi zatreba
nije ni priblizno isti

uostalom ja nisam ni govorila o toj zeni koja je jedva zivu glavu izvukla
nego sam reagovala na recenicu da nam je smrnost novorodjendzadi najveca
i to je to
nikakve paralele tu nema s hemoroidima :)

Nije bas prigodno na temi o trudnoci pricati o komplikacijama i plasiti buduce mame, ali i komplikacije posle porodjaja budu sa dobrim ishodima.Primer sam ja, pregledana,otpustena kuci, posle tri dana nekontrolisano krvarenje. Hitno nazad u bolnicu, sve je islo kao na filmu, prijemna, sala.....I bebica je vracena nazad dok se ne opororavim.Da ne mracim, nije bilo lako,11 dana u bolnici, ali kad je veci problem sami se doktori sjate da vide sta i kako dalje.I da napomenem,ovakvi slucajevi su retki,uglavnom se izlazi sa osmehom na licu i bebicom u rukama:hvala:

..poradjala sam se i u frontu i u mishovicu i nikad nisam chula da je neko otpushten bez pregleda.. :think:
..a T mere dva puta dnevno, svaki dan, ako je ok, a ako je povishena na 4h danju i nocu.. :think:

U Betaniji su me pregledali kada sam imala temperaturu, cim se sredila nisu. Na otpustu nisu.

Temperaturu su nam merili ujutru u 5h, ali ako zaborave upisu onu od juce. Pritisak su mi merili samo prvi dan, iako sam rekla da sam imala bas povisen za vreme trudnoce, rekli su da se verovatno sredilo zbog porodjaja i kako je prvi dan bio normalan, nema potrebe da mere svaki dan. Ali su zato svaki dan upisali onaj rezultat od prvog dana.

Kada sam dobila temperaturu, suprug je doneo nas kucni toplomer jer nisu imali ni jedan sloboan da mi daju. Na 12 kreveta imali su dva ispravna i jedan falsh toplomer. A isla sam "preko veze" tj poradjao me je dr koji je vodio trudnocu. Mogu misliti kakvo je tek rasulo na Baby friendly odeljenju.

Necu nikoga da plasim, ali tako je bilo u Betaniji u oktobru 2011.

Ne radi se o uslovima nego o tome sto vlada bolikurcija!
do toga nije doslo preko noci
vlada bolikurcija, zna se zasto
i opet su pare u pitanju, i uslovi rada takvi kakavi jesu
i bedna nam drzava gde je bitnije dal imas rodbinske veze u klinici ili nekoga da podmaze za tebe nego dal znas i zelis da radis posao
veoma sam upoznata sa tim, gledam debile koji su sa mnom u skolu isli, spric ne znaju da drze ali ih je neko uglavio lepo da rade....
posto sam poslednjih godinu dana provela kojekude na razgovorima za posao jako mi je poznato i jasno zasto nam je tako lepo....

U Betaniji su me pregledali kada sam imala temperaturu, cim se sredila nisu. Na otpustu nisu.

Temperaturu su nam merili ujutru u 5h, ali ako zaborave upisu onu od juce. Pritisak su mi merili samo prvi dan, iako sam rekla da sam imala bas povisen za vreme trudnoce, rekli su da se verovatno sredilo zbog porodjaja i kako je prvi dan bio normalan, nema potrebe da mere svaki dan. Ali su zato svaki dan upisali onaj rezultat od prvog dana.

Kada sam dobila temperaturu, suprug je doneo nas kucni toplomer jer nisu imali ni jedan sloboan da mi daju. Na 12 kreveta imali su dva ispravna i jedan falsh toplomer. A isla sam "preko veze" tj poradjao me je dr koji je vodio trudnocu. Mogu misliti kakvo je tek rasulo na Baby friendly odeljenju.

Necu nikoga da plasim, ali tako je bilo u Betaniji u oktobru 2011.

:sad2:
:neutral:
:dash:

Snajka moja (jedna od mnogih mojih snajki) se porodila prosle godine u Zemunskom porodilistu
pregledana je i pustena kuci, pa se posle par dana vratila u bolnicu zbog temperature i ispostavilo se da nisu lepo uradili reviziju, neki mali deo ostao
provela je jos nedelju dana u bolnici i sve se zavrsilo ok
tako da, imao vezu-nemao
bio pregledan-ne bio...ako hoce da se desi s.ranje ono ce se desi...

Znam ja Bokice odlicno kakvi su uslovi i kolike su plate.
Problem je sto je ulog prevelik.
Nema opravdanja da npr. otpustis porodjenu zenu sa "zaboravljenim" delom posteljice kuci da dobije sepsu kao sto su uradili drugarici isto u Visegradskoj.
Znas na koliko nivoa je to propust-nisu pregledali na porodjaju da li je posteljica cela izvadjena, a to je procedura, zatim je nisu adekvatno pregledali dok je lezala, niti na otpustu.
Zasto je ona nedelju dana posle porodjaja morala na reviziju?
Zadto je postojao rizik od sepse?
Zbog necije male plate?
Da li je to ikakvo opravdanje?

Tacno Kistina, to je profesija u kojoj se greske nedopustive i nema opravdanja. Ja sam imala hiljadu veza, ali dzabe. Krivila sam dr, u sebi naravno, koji me je poradjao jer nije video da je deo posteljice ostao, onda dr koji me je otpustio kao da je sve ok, a ono posle tri dana katastrofa, glava u pitanju. Kazu, desava se, narocito hoce na "bele mantile":dash: Iako prodje vreme gorcina ostaje.

da budem iskrena ja sam pre porodjaja imala svog doktora kog smo u napred "castili" i koji mi je odradio porodjaj, moram reci da se nisam napatila da je sve odradjeno savrseno sto znaci da sam 3-4 sata posle porodjaj ustala i isla da se tusiram sama ( ne iz bjesa nego sam mogla nije me nista bolilo) e sad mozda i da nisam platila mozda bi bilo ovako ali mi smo ostavili pare i za ovaj prodjaj i nek se neko drugi preko svoje djece i zena igra " stop korupciji" meni je moje djete najbitnije a i moje zdravlje, kod nas se moze i carski rez platiti i dogovoriti ako ne zelis da se mucis sa prirodnim porodjajem, mislim da samo epidural nema jer nemamo dobrog anesteziologa koji se time bavi.... znaci za pare sve dobijes a netreba mnogo crno razmisljati nego bice sve ok i samo napred kad smo ostale u drugom stanju znale smo da beba mora izaci :)

kod nas sto se temperature tice mjere je dva puta dnevno ujutru i uvece ( ako je povisena onda i cesce) pritisak se mjeri ujutu pre vizite i to je za sve, ginekoloski pregled imas odma posle porodjaja i pre otpusta ( i to je redovno za sve) stim ako ostajes duze u porodilistu ( zbog bebe ) onda ako je sa tobom sve ok treci dan ti prestaju da mjere temp i sve ostalo i ti si za njih "otpustena" sad vjerovatno ako bi se koja zalila da je nesto boli da bi je pregledali cisto sumnjam da bi je ostavili da tu lezi sa temperaturom i bolovima.

Uh bre... zaebana prica za ovu temu.
Slazem se i sa jednima i drugima.
Sve u svemu, mislite na sebe i radite onako kako mislite da je najbolje za vas i bebu. Ebe vam se za to sta ce reci kurta, murta i opstenarodno dobro...

A lekari, e to je prava ljiga u nasoj drzavi. Cast izuzetcima.

malo je izuzetaka u principu svi rade kako im tog dana "padne grah" :) tj ako je dobro raspolozen moze i sta nemoze a ako je nervozan onda bolje dodji drugi dan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back