Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a sto se sekirate za mleko,pa ono krece kad se porodite...ko vam je to rekao da treba da krene u trudnoci?
stisnite bradavicu malo jace i verovatno ce malecka kapljica zuta ili providna da se pojavi...al cak i da se ne pojavi,ne znaci da necete imati mleko kada se porodite

:klap:
Tako je mico, a te kapljice koje se i pojave u trudnoci su kolostrum , on je masniji od mleka koje kasnije nadolazi i curka samo prvih par dana.. I ako odmah ne krene kako treba nemojte da odustajete, i dojenje se uci , tj. i mama i beba ga uce.. Moj vrtiguz nije hteo prvo nikako da doji, ovi ga napucaju Humane na kasicicu i donesu mi ga sitog, ja ludela , posle kada je sve vreme provodio kod mene poceo je i da siki.. Ali smo se i dalje mucili do mozda pole 20 i kojeg dana kada smo se oboje naucili pravilnom dojenju.. Jako je bitno da se beba pravilno drzi , sto je malo nezgodnije mamama koje su isle na carski, ali i to se posle nekog vremena sve dovede u red.
I nemojte da se opterecujete horor pricama iz porodilista, zapamtite da ne idete u hajat i da smo mi ipak siromasna zemlja..idete tamo da se porodite budete par dana i vracate se kuci..
:zpozdrav:

pa da...u porodilistu Irina nije htela da sisa jer su je donosili situ isto nakljukanu humanom i imala sam samo malo kolostruma i vec sam se rasplakala posle 3 dana misleci da nemam mleko...i kad je krenulo odjednom,zapusile mi se grudi,jeeedva sam ih sredila
posl;e sam imala mleka za dve tri bebe :lol:
kad smo dosle kuci sve se sredilo lepo...onda sam panicila da nema dovoljno mleka,misleci da treba grudi da budu tvrde i napete...pa mi patronazna rece da kada se srede ponuda i potraznja grudi treba da budu mekane
tako da nemojte paniciti
i ako beba kija kada dodjete iz porodilista,ne znaci da je bolesna nego se cisti od plodove vode,ne morate ko mi odma da zovete halo bebu i d z i da panicite :hahaha:
jao kad se setim...malo frkne i trzne se u snu a mi mislimo ko zna sta... :lol:
i temperatura treba da joj bude preko 37 :lol:
jao u kom smo mi haosu bili

te prve kake su uvek tako crno zelene, mogu biti i lepljive, kao katran
to je u stvari ona bebeca kaka, mekonijum :)
znate ono kad vam kazu ako primetite da je plodova voda zelena, da to ne valja , e pa to je zato sto se neke bebe unerede jos u stomaku zbog neke straume pa ta njihova kaka oboji plodovu vodu :/

a kad je prvi put kakila kod kuce,kaka je bila tamno zelena i nekako gusta i napunila je pelenu bas ohoho
mi samo sto nismo pali u nesvest :lol:

Mi smo se cudili kolika su mu stopala ( i testisi :rumenko:). U porodilistu su ga uvek donosili obucenog i oni su ga prepovijali, tako da sam ga tek kuci videla "celog", a do tada samo rukice i lice. I mi smo se bas iznenadili, ali je patronazna rekla da je sve to ok. Mogu misliti sta je pomislila jadna zena :zroll:

ahahahahaha pa nije, sto? Ko zna kakva je pitanja cula :mrgreen:
Jandrilino da al smo se prepali posto smo iz bolnice dosle sesti dan i mislili smo da je kakila do tada
al mislim da je to bilo od humane i mog mleka...valjda kad se mesa onda kaka bude tako nekako cudna...il sam ja to pomesala nesto,ko zna
u svakom slucaju nista nije bilo lose al smo mi imali vec horor scenario u glavama..tacnije mm vise od mene al kako on krene tako i ja pratim :lol: prvo kazem ma jok pa se zamislim pa i ja odlepim :lol:

Drage mamice,evo ja sada stizem iz Visegradske sa pregleda.Ovo mi je prvi put da sam bila tamo i mogu vam reci da nije toliko strasno kako sam zamisljala.Bebac napreduje dobro,okrenuo se kako treba(mada sam ja volila da ostane u karlicnom polozaju radi CR,ali eto ne slusa majku svoju :)) Rekli su mi da je tezak 3 kg i da odlicno napreduje( do termina ce biti dzin-jos jedna od indikcija za CR ;)hhehe),a ono sto me je bas iznenadilo je to da mi je doktor kojeg sam izabrala za porodjaj rekao da on nije pobornik CTG-a,(mislio je na ove redovne kontrole koje bi trebale ici na 7-10 dana) i da se to samo radi samo kod nas.Tako da nam je zakazao kontrolu za 1.mart,(termin je 15.mart),pa cemo da vidimo tada sta sve i kako. Znam da je vrsan strucnjak pa mu zato i verujem.

Devojke, jel moguće smršati u trudnoći? U 8-om mesecu?

Na kontroli 23.Januara sam imala 63 kg, a sad 10.Februara 62 kg, jel to moguće?

Beba je za to vreme napredovala 220 grama(znači 19 dana 220g), malo mi je to?z:(

Ja se hranim kako treba, zdravo i sve jedem.
Mislim da je dr.pogrešio, jer taj dr.koji me je ovaj put pregledao UZ, malo slabije se snalazi sa tim UZ, jer on tu dolazi samo jednom nedeljno. Kontam da me je pregledala moja doktorica, priča bi bila drugačija.
S jedne strane, prošli put mi je moja dr.rekla da pripazim na ishranu jer sam se ugojila 3 kg za mesec dana, i ajd ok za mene, ali bojim se da beba ima više nego što je on izmerio(primetila sam, čini mi se, da on meri nekako drugačije težinu).

Jel se to nekome dešavalo?

..moguce je chichak..ja sam u sedmom, osmom i devetom nekad nedeljama stajala na istoj tezini, nekada i gubila malo..
..iz porodilishta sam izashla sa 4kg manje nego pre trudnoce, tek sad, sedam meseci od porodjaja sam konachno doshla na svoju tezinu,
koju imam od gimnazije..
..a za bebine mere ne brini, tachnost uz-a je +/- 500g shto je na njihovu tezinu uzasno mnogo,
narochito ako te gleda drugi dr ili isti ali na drugom aparatu..

..3kg za mesec dana jeste puno, ali i to je pitanje da li je tako - koliko vode si popila prethodnih dana,
da li ti je stomak bio pun ili prazan, da li si oticala ili ne..

..koliko si kg ukupno dobila do sad?
..jel bebine mere odgovaraju nedeljama trudnoce?

zene,meni kasni 4 dana
dobijam na 26 dana,ponekad(retko) na 27 dana
imala 14og prosli mesec,sad trebala desetog il 11og al nista eto...prosli put kad mi je ovako kasnilo,rezultat toga,evo napunio godinu ipo pre per dana :lol:
u agoniji sam pravo da vam kazem
radila sam test,doduse uzela sam trakicu onu i radila je danas oko 12 i kaze jok
al imam simptome,sinoc sam bas citala sta sam pisala u prvoj trudnoci i vidim da se sve poklapa jedino sto sada imam i bolove i kukovima i karlici
i krenuo mi kolostrum zuti opet...doduse imala sam malecke kapljice iako ne dojim vec mesecima al sad je opet krenulo bas da curi kad stisnem i ima i jako zutog iscedka,kao posle porodjaja :dontunderstand:

izgleda da il jesam a test laze il imam hormonalni poremecaj neki :(
mnogo sam se smorila
nije mi jos da radjam ,rano mi jos a opet,plasim se da nije nesto ovako
al ajde do 15og ne mogu nista sa sigurnoscu ni da znam,mozda samo nesto tripuje telo,odkud znam

al bas sam zabrinuta(nemam pametnija posla pa ono...tako lupam glavu i vas ovde isto davim...tako mi lakse)

..moguce je chichak..ja sam u sedmom, osmom i devetom nekad nedeljama stajala na istoj tezini, nekada i gubila malo..
..iz porodilishta sam izashla sa 4kg manje nego pre trudnoce, tek sad, sedam meseci od porodjaja sam konachno doshla na svoju tezinu,
koju imam od gimnazije..

..a za bebine mere ne brini, tachnost uz-a je +/- 500g shto je na njihovu tezinu uzasno mnogo,

..3kg za mesec dana jeste puno, ali i to je pitanje da li je tako - koliko vode si popila prethodnih dana,

Svaka cast :klap:

Ja sam za vreme trudnoce skinula oko 8kg. Tj nakon porodjaja sam bila 8kg laksa nego kada sam ostala trudna, a kao ugojila sam se oko 8-9 kg. Kazem jos 5 trudnoca i bicu idealne tazine :rumenko:

@Cicak: Sto se tice UZ, meni je dr promasio tezinu za 500gr pred trudnocu. Nista se ne brini. Na svakom UZ-u (isti aparat isti dr) beba je kasnila nedelju dana, zurila nedelju dana ili bila tacno u terminu. Najsmesnije mi je bilo pred kraj kada je dr rekao da ima 3.174kg odakle nasao oni 0.004kg? Mislim da on samo izmeri duzinu bebe, butne kosti, obim glavice itd pa racunar na osnovu ovih podataka izbaci tezinu. Koja si nedelja? TI si negde pri kraju vec? Sredina marta ako se dobro secam?

zene,meni kasni 4 dana
dobijam na 26 dana,ponekad(retko) na 27 dana
imala 14og prosli mesec,sad trebala desetog il 11og al nista eto...prosli put kad mi je ovako kasnilo,rezultat toga,evo napunio godinu ipo pre per dana :lol:
u agoniji sam pravo da vam kazem
radila sam test,doduse uzela sam trakicu onu i radila je danas oko 12 i kaze jok
al imam simptome,sinoc sam bas citala sta sam pisala u prvoj trudnoci i vidim da se sve poklapa jedino sto sada imam i bolove i kukovima i karlici
i krenuo mi kolostrum zuti opet...doduse imala sam malecke kapljice iako ne dojim vec mesecima al sad je opet krenulo bas da curi kad stisnem i ima i jako zutog iscedka,kao posle porodjaja :dontunderstand:

izgleda da il jesam a test laze il imam hormonalni poremecaj neki :(
mnogo sam se smorila
nije mi jos da radjam ,rano mi jos a opet,plasim se da nije nesto ovako
al ajde do 15og ne mogu nista sa sigurnoscu ni da znam,mozda samo nesto tripuje telo,odkud znam

al bas sam zabrinuta(nemam pametnija posla pa ono...tako lupam glavu i vas ovde isto davim...tako mi lakse)

Kako god bilo, sigurna sam da ce biti sve ok. Kakvo nam je vreme nije ni cudo da se sve poremetilo. Kasni ti dan-dva nije strasno.

koju imam od gimnazije..

I ja mislim da tih 3kg nije bilo baš 3, ustvari nije ni bilo 3 cela, već 2,8kg, ali sam ručala i pila vode pre toga. Što se tiče oticanja toga nemam. Inače pije po 2 litre vode dnevno.

Moja kilaža pre trudnoće je bila 52-53kg, a sad imam 62(na njihovoj vagi) a 63kg(kod mojih na vagi-a svi tvrde da ta vaga meri 2-3 kg više :confused: )... ali okvirno oko 10 kg sam se ugojila.
Kod mene je problem i što sam jja u početku mršavila zbog hipera, a nakupljala se voda, pa sam bila ko odran zec sa ogromnim stomakom... a nisam mogla da se izmerim jer je u meni uvek bilo oko 3-4-5 litara vode.z:(

Što se tiče termina, imam 3 za sada, 18.Mart, 21.Mart i 24.Mart... a beba bi onda trebalo da ima između 2300-2700g(za 35.nedelju od 2,3-2,6 a za 36.nedelju oko 2,7)

Mene samo brine što piše da beba treba da napreduje od 200-250g nedeljno a moja guda tek 220 g za 18-19 dana?z:(
Zato mislim da je doktor pogrešio, jer me prvi put pregleda, i sad mi žao što nisam tražila da me i moja dr.pregleda

..10 kg je pristojno, za kraj osmog meseca..ne brini se i jedi pametno kao i do sad.. :)
..a ja verujem da je beban loshe izmeren ili sad ili proshli put..
..neke bebe (kao moje npr, sve osim jakshe) su dugonoge a tanke (obim stomaka, ac mera u nalazu), pa uz omashi prilichno..
..sad, pred kraj trudnoce, nije vishe vreme ni za kakve zabrinjavajuce zastoje u razvoju, samo opushteno.. :)

..10 kg je pristojno, za kraj osmog meseca..ne brini se i jedi pametno kao i do sad.. :)
..neke bebe (kao moje npr, sve osim jakshe) su dugonoge a tanke (obim stomaka, ac mera u nalazu), pa uz omashi prilichno..
..sad, pred kraj trudnoce, nije vishe vreme ni za kakve zabrinjavajuce zastoje u razvoju, samo opushteno.. :)
z:)
..40. punih nedelja.. ali rachuna se da je ok i do 42 pune..
Tako sam i mislila...z:)
Svaka cast :klap:

Ja sam za vreme trudnoce skinula oko 8kg. Tj nakon porodjaja sam bila 8kg laksa nego kada sam ostala trudna, a kao ugojila sam se oko 8-9 kg. Kazem jos 5 trudnoca i bicu idealne tazine :rumenko:

@Cicak: Sto se tice UZ, meni je dr promasio tezinu za 500gr pred trudnocu. Nista se ne brini. Na svakom UZ-u (isti aparat isti dr) beba je kasnila nedelju dana, zurila nedelju dana ili bila tacno u terminu. Najsmesnije mi je bilo pred kraj kada je dr rekao da ima 3.174kg odakle nasao oni 0.004kg? Mislim da on samo izmeri duzinu bebe, butne kosti, obim glavice itd pa racunar na osnovu ovih podataka izbaci tezinu. Koja si nedelja? TI si negde pri kraju vec? Sredina marta ako se dobro secam?

Da, sredina ili kraj Marta videćemo... z:)

Tacno tako. Moj je kratkonog pa su mislili da ce biti laksi, a on kao neki boxer: nabijen sav i celav. Sva sreca ba je decak, bio bi cudna devojcica, a sa druge strane ondaK mozda ne bi ni bio ovakav.

@november: Juce sam nesto trazila na temi, pa sam nasla post kada si saznala da si trudna po 3.put :heart:. Ubrzo sam se i ja dopisala na listu trudnica, na zalost i odpisala se posle. Tada su bile tu EliNS, Mackica Kistina i Sanja d. Kao da je bilo u nekom drugom zivotu.

Tacno tako. Moj je kratkonog pa su mislili da ce biti laksi, a on kao neki boxer: nabijen sav i celav. Sva sreca ba je decak, bio bi cudna devojcica, a sa druge strane ondaK mozda ne bi ni bio ovakav.

@november: Juce sam nesto trazila na temi, pa sam nasla post kada si saznala da si trudna po 3.put :heart:. Ubrzo sam se i ja dopisala na listu trudnica, na zalost i odpisala se posle. Tada su bile tu EliNS, Mackica Kistina i Sanja d. Kao da je bilo u nekom drugom zivotu.

:rotf::rotf::rotf:

Sad cemo opet sve u paketu!
Ja cekam jesen, kao da ispostujem 2 godine od carskog do sledece trudnoce, pa ne bih da povracam i znojim se na plus 40, taman tamo negde kraj avgusta, septembar.
Sve smo lepo isplanirali, samo da ubodemo! :lol:
Tsuy, ako ne bude sad, zajedno cemo opet! :)

Sad cemo opet sve u paketu!
Ja cekam jesen, kao da ispostujem 2 godine od carskog do sledece trudnoce, pa ne bih da povracam i znojim se na plus 40, taman tamo negde kraj avgusta, septembar.
Sve smo lepo isplanirali, samo da ubodemo! :lol:
Tsuy, ako ne bude sad, zajedno cemo opet! :)

znaci dve godine :think:
jel se to odnosi na period od CR do pocetka trudnoce ili od seckanja do seckanja?
a ja planirala da krenem sa intezivnim radovima kad grane sunce
sto ce onda biti nekih godinu i po izmedju dva CR ...
..ili mozda ipak sacekam jesen, pa da opet bude letnja beba...taman dve godine al od sec do sec

znaci dve godine :think:
jel se to odnosi na period od CR do pocetka trudnoce ili od seckanja do seckanja?
a ja planirala da krenem sa intezivnim radovima kad grane sunce
sto ce onda biti nekih godinu i po izmedju dva CR ...
..ili mozda ipak sacekam jesen, pa da opet bude letnja beba...taman dve godine al od sec do sec

Jexy, nisam se do sada oglasavala i prijavljivala, ali sam vas sve redovno pratila kao trudnica, porodila sam se pre cetiri meseca.
Elem, posto sam i ja imala carski, koji je bio manje vise izvestan od pocetka moje trudnoce zbog godina (39), prvorotka, pritisak, secer, nama je dr rekla da o drugoj bebi ni ne razmisljamo do njegovog prvog rodjendana (i ja imam sinaz:) )Tako, ako ti ovo sluzi kao neki orijentir i ako sam ti pomogla, drago mi je.
Mada, mislim da je sve to idividualno i kako se ti osecas. Meni su najveci problem kg koje sam nagomilala u trudnoci, pocela sa 57 dosla do 92, jer sam jela kao nenormalnoa (otuda i secer, a verovatno i pritisak), sada sam na 72, mislim se, kada se spustim na 60 moze kad hoce. Ne lezi mi se vise na profilima secera i sli.To make long story short, mislim da ne moraju nuzno da prodju dve godine. Ja hocu jos jedno dete, a ne nameravam da cekam do 50...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back