Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala vam :D :cmok:
Dok jos nismo zatrudneli smislili smo ime za devojcicu,a za decaka nikako nismo mogli,i onda smo se nadali da ce biti seka,medjutim eto nama naseg bate :heart: i bas se namucismo da mu smislimo neko lepo ime,a ono zensko stavljamo u ladlicu i nadamo se da cemo ga za par godina iskoristiti :D.

Poslednja izmena:
Hvala vam :D :cmok:
Dok jos nismo zatrudneli smislili smo ime za devojcicu,a za decaka nikako nismo mogli,i onda smo se nadali da ce biti seka,medjutim eto nama naseg bate :heart: i bas se namucismo da mu smislimo neko lepo ime,a ono zensko stavljamo u ladlicu i nadamo se da cemo ga za par godina iskoristiti :D.

Isti slucaj :lol: Oduvek imamo dva zenska imena, spremna za dve devojcice, i sad smo morali da improvizujemo :p Ali dobro... Ima vremena, iskoristicemo ;)

Uh stvarno ne znam da li je pametnije ne raditi nikakve "nepotrebne" testove i opustiti se koliko je to moguće ili raditi i kidati živce! Naime, radili su mi double test (nisu me ni pitali da li hoću ili ne, jednostavno moj doktor radi sve po knjigama) iako imam 27 god. i nikakve anomalije ni u mojoj ni u mm porodici. I danas odem po nalaz, bila sam potpuno opuštena i rasterećena jer je do sad sve bilo ok i UZ je bio odličan i kažu mi da moj dr. ne radi pa me pošalju kod drugog čisto da mi razjasni. E sad njegovo objašnjenje nalaza je : "Nalaz je GENERALNO dobar (razmera je 1:830), ali vam je jedan parametar mnogo povišen (BHCG mi je 4.07, a mislim da mi je rekao da ne sme biti iznad 2), tako da ja sad ne mogu ništa da vam kažem, čekajte da vam se dr. vrati sa godišnjeg pa se javite za 2 nedelje a on će vam preporučiti da li da radite triple ili amnio". Odlično a do tada da poludim! :dash: Pitam ga naravno i da li postoji mogućnost pobačaja od amnio pošto znam da je to invazivna metoda a on meni: "Pa znate nije vam medicina matematika, vi bi sve da vam se proračuna, niti je ovo neka astrološka nauka, ako je NEKOME dosadno može da se prošeta do astrologa pa tako da ga pita:dash:" Mislim šta reći, žao mi je što sam se zbunila i ućutala guska, takvima bih zabranila da rade sa ljudima, nego sad je on potpuno nebitan. Znam šta predstavlja double test, mislim jasno mi je da to ništa ne mora da znači i da to nije dijagnostički nalaz, ali da li je neka od vas imala sličan slučaj? Meni se uopšte ne radi taj triple test, ništa mi to ne znači, to je samo statistika koliko sam skontala, jer ako bude u redu ja ću opet biti u panici zašto double nije bio u redu? Da li je neka od vas imala loš double i šta ste dalje odlučile i preduzimale?

Uh stvarno ne znam da li je pametnije ne raditi nikakve "nepotrebne" testove i opustiti se koliko je to moguće ili raditi i kidati živce! Naime, radili su mi double test (nisu me ni pitali da li hoću ili ne, jednostavno moj doktor radi sve po knjigama) iako imam 27 god. i nikakve anomalije ni u mojoj ni u mm porodici. I danas odem po nalaz, bila sam potpuno opuštena i rasterećena jer je do sad sve bilo ok i UZ je bio odličan i kažu mi da moj dr. ne radi pa me pošalju kod drugog čisto da mi razjasni. E sad njegovo objašnjenje nalaza je : "Nalaz je GENERALNO dobar (razmera je 1:830), ali vam je jedan parametar mnogo povišen (BHCG mi je 4.07, a mislim da mi je rekao da ne sme biti iznad 2), tako da ja sad ne mogu ništa da vam kažem, čekajte da vam se dr. vrati sa godišnjeg pa se javite za 2 nedelje a on će vam preporučiti da li da radite triple ili amnio". Odlično a do tada da poludim! :dash: Pitam ga naravno i da li postoji mogućnost pobačaja od amnio pošto znam da je to invazivna metoda a on meni: "Pa znate nije vam medicina matematika, vi bi sve da vam se proračuna, niti je ovo neka astrološka nauka, ako je NEKOME dosadno može da se prošeta do astrologa pa tako da ga pita:dash:" Mislim šta reći, žao mi je što sam se zbunila i ućutala guska, takvima bih zabranila da rade sa ljudima, nego sad je on potpuno nebitan. Znam šta predstavlja double test, mislim jasno mi je da to ništa ne mora da znači i da to nije dijagnostički nalaz, ali da li je neka od vas imala sličan slučaj? Meni se uopšte ne radi taj triple test, ništa mi to ne znači, to je samo statistika koliko sam skontala, jer ako bude u redu ja ću opet biti u panici zašto double nije bio u redu? Da li je neka od vas imala loš double i šta ste dalje odlučile i preduzimale?

Dok se ne javi neko sa pametnijim informacijama...
Ja sam radila neki quadruple test, rade ga u Dialabu na Vozdovcu i kazu da je najpouzdaniji. Tu si u pravu, sve je to statistika, ali mozda bi ti pomoglo (da se umiris, jer dve nedelje mi deluje kao prilicno dug period za neizvesnost, ali dobro - mozda si malo jaca od mene :cvet: ) elem - pomoglo da uradis taj ili triple test...
A ono sto znam za double (pa i za taj triple) jeste da jako cesto (po recime moje doktorke - precesto) daje te tzv. "sumnjive" rezultate, gde onda ides na amniocentezu sasvim nepotrebno... Zato ga ona i ne preporucuje svojim... trudnicama, tj. pacijentkinjama, nego forsira taj quadruple.
Pazi, svi pregledi su do sad bili ok, beba je super, sve se ok formira (srce, ekstremiteti itd...) a ti testovi cesto ispadnu tako... "sumnjivi" ni tamo ni ovamo, sto je :dash:
Malo me sramota da ti kazem - nemoj mnogo da se sekiras, jer znam da je iz ove pozicije to najlakse reci a da je nemoguce uraditi, ali... :neutral: Vidi cinjenice, pa razmisli i sama :zag: I zakljuci da nema mnogo mesta brizi! :kiss: I (jace je od mene, izvini!) - nemoj mnogo da se sekiras!

Dok se ne javi neko sa pametnijim informacijama...
Ja sam radila neki quadruple test, rade ga u Dialabu na Vozdovcu i kazu da je najpouzdaniji. Tu si u pravu, sve je to statistika, ali mozda bi ti pomoglo (da se umiris, jer dve nedelje mi deluje kao prilicno dug period za neizvesnost, ali dobro - mozda si malo jaca od mene :cvet: ) elem - pomoglo da uradis taj ili triple test...
A ono sto znam za double (pa i za taj triple) jeste da jako cesto (po recime moje doktorke - precesto) daje te tzv. "sumnjive" rezultate, gde onda ides na amniocentezu sasvim nepotrebno... Zato ga ona i ne preporucuje svojim... trudnicama, tj. pacijentkinjama, nego forsira taj quadruple.
Pazi, svi pregledi su do sad bili ok, beba je super, sve se ok formira (srce, ekstremiteti itd...) a ti testovi cesto ispadnu tako... "sumnjivi" ni tamo ni ovamo, sto je :dash:
Malo me sramota da ti kazem - nemoj mnogo da se sekiras, jer znam da je iz ove pozicije to najlakse reci a da je nemoguce uraditi, ali... :neutral: Vidi cinjenice, pa razmisli i sama :zag: I zakljuci da nema mnogo mesta brizi! :kiss: I (jace je od mene, izvini!) - nemoj mnogo da se sekiras!

Hvala ti Mju, divna si :cmok2: Slatko si me nasmejala sa tvojim "jače je od mene, nemoj da se nerviraš" i da znaš da ću da te poslušam, neeeeeću da se nerviram, ma sad sam se malo smirila i ohladila glavu, rešićemo to već i sigurna sam da će sve biti u redu! Nego mi nikako nije jasno zašto se rade ti testovi kad u stvari nisu uopšte sigurni. Dotični doktor mi je rekao to isto, tj. da je imao slučaj 23-godišnje devojke sa svim urednim rezultatima, između ostalog i double i da je dobila dete sa Downom, i slučaj 37-godišnje trudnice sa izuzetno lošim double i triple nalazima a ispostavilo se da je dete potpuno zdravo. Mislim, čemu im onda služe ovi testovi, gde je tu logika, mnogo više se samo bespotrebno gnjavimo, cimamo, plaćamo i što je najgore nerviramo, i onda vam na kraju kažu da to ništa nije sigurno, tako da se sve svodi na to raditi ili ne amniocintezu:dontunderstand:. Ali dobro, ja sam takva da ću ići do kraja sa pretragama jer volim da sam koliko toliko sigurna i smirena, samo mislim da ovim testovima "možda jeste - možda nije"više uplaše i zbune trudnicu.

Hvala ti Mju, divna si :cmok2: Slatko si me nasmejala sa tvojim "jače je od mene, nemoj da se nerviraš" i da znaš da ću da te poslušam, neeeeeću da se nerviram, ma sad sam se malo smirila i ohladila glavu, rešićemo to već i sigurna sam da će sve biti u redu! Nego mi nikako nije jasno zašto se rade ti testovi kad u stvari nisu uopšte sigurni. Dotični doktor mi je rekao to isto, tj. da je imao slučaj 23-godišnje devojke sa svim urednim rezultatima, između ostalog i double i da je dobila dete sa Downom, i slučaj 37-godišnje trudnice sa izuzetno lošim double i triple nalazima a ispostavilo se da je dete potpuno zdravo. Mislim, čemu im onda služe ovi testovi, gde je tu logika, mnogo više se samo bespotrebno gnjavimo, cimamo, plaćamo i što je najgore nerviramo, i onda vam na kraju kažu da to ništa nije sigurno, tako da se sve svodi na to raditi ili ne amniocintezu:dontunderstand:. Ali dobro, ja sam takva da ću ići do kraja sa pretragama jer volim da sam koliko toliko sigurna i smirena, samo mislim da ovim testovima "možda jeste - možda nije"više uplaše i zbune trudnicu.

Pozdrav Bambi! Ja sam imala slično iskustvo - ne toliko visok betaHCG, oko 2, na "gornjoj granici" kako doktori vole da kažu, dok mi je drugi parametar PAPPA bio na donjoj granici. Prošla sam kroz ista stanja kao i ti, a koliko vidim, potpuno isto razmišljamo na ovu temu. Ja sam se na kraju ipak odlučila na amnio, mada osim pomenutog nisam imala ni jedan drugi razlog za to. Isto smo godište, nemam genetske predispozicije... Jednostavno sam poslušala genetičara koji je rekao da uradim amnio, iako sam posle saznala da to svima preporučuju :dontunderstand: Još nešto bitno - sa više strana sam čula da ukoliko je samo jedan parametar na double testu povišen ili snižen, razloga za amnio nema!!! Raspitaj se i ti na ovu temu... To ipak mora biti tvoja odluka, ali bitno je da pokušaš biti što smirenija i svesna da nemaš ni jedan jedini razlog za strah - relativno loš rezultat na nepouzdanom double testu nije razlog za strah!!! Ako se ipak odlučiš za amnio, ne treba ni to da te plaši, ja sam radila i ništa nije strašno, a šanse za pobačaj su izuzetno male (0,5 - 1% šanse, doktore koji mrziš statistiku - crkni od muke :hahaha:) i ne treba time da se zamaraš... na Betaniji je koliko znam rade samo načelnica i još jedan doktor u čiju stručnost verujem. Hrabro i bez nerviranja, jer je mnogo verovatnije da bi ti taj stres koji osećaš naškodio više od amniocenteze, slažeš se? Mju ti je dala dobre savete... Veliki pozdrav obema :bye:

U, to za stres se slazem 100% :aha: Od svih stvari koje ne preporucuju, a ja bila nedisciplinovana (:rumenko:) stres mi je najvise skodio... Tako da :zurka: samo tako u glavi i mirno pristupi problemu koji, po svemu sudeci, i ne postoji :zag:
A to zasto rade te testove... :think: Ne bih znala, veruj mi... Kao i za gomilu drugih stvari. Pricaju mi starije zene kako je njima bilo u trudnoci, divno, blazeno stanje, ne razmisljas nista samo se radujes dolasku bebe... Kakvo crno blazeno, malo malo pa nesto pronadju, pa bi slali na dodatne analize, ma i to vadjenje krvi mi je postalo stresno - sve cekam da li mi je u medjuvremenu skocio secer, ili masti, ili....... :besna:
Mada, izmedju tih perioda jeste lepo... :zaljubljena: Istina...
Ali ti "periodi" me ubise... :roll:

Pozdrav Bambi! Ja sam imala slično iskustvo - ne toliko visok betaHCG, oko 2, na "gornjoj granici" kako doktori vole da kažu, dok mi je drugi parametar PAPPA bio na donjoj granici. Prošla sam kroz ista stanja kao i ti, a koliko vidim, potpuno isto razmišljamo na ovu temu. Ja sam se na kraju ipak odlučila na amnio, mada osim pomenutog nisam imala ni jedan drugi razlog za to. Isto smo godište, nemam genetske predispozicije... Jednostavno sam poslušala genetičara koji je rekao da uradim amnio, iako sam posle saznala da to svima preporučuju :dontunderstand: Još nešto bitno - sa više strana sam čula da ukoliko je samo jedan parametar na double testu povišen ili snižen, razloga za amnio nema!!! Raspitaj se i ti na ovu temu... To ipak mora biti tvoja odluka, ali bitno je da pokušaš biti što smirenija i svesna da nemaš ni jedan jedini razlog za strah - relativno loš rezultat na nepouzdanom double testu nije razlog za strah!!! Ako se ipak odlučiš za amnio, ne treba ni to da te plaši, ja sam radila i ništa nije strašno, a šanse za pobačaj su izuzetno male (0,5 - 1% šanse, doktore koji mrziš statistiku - crkni od muke :hahaha:) i ne treba time da se zamaraš... na Betaniji je koliko znam rade samo načelnica i još jedan doktor u čiju stručnost verujem. Hrabro i bez nerviranja, jer je mnogo verovatnije da bi ti taj stres koji osećaš naškodio više od amniocenteze, slažeš se? Mju ti je dala dobre savete... Veliki pozdrav obema :bye:

Hvala ti draga Biljana:cmok2:! pošto vidim da si iz NS jel možeš nešto više da mi kažeš o amniocintezi, kod koga si radila, kada, koliko se to plaća, koliko ranije mora da se zakaže, ma ne znam ni ja više šta me sve interesuje, sve, sve:hvala:! Znam da je vrlo bitno da to uradi dooobar doktor, a ja više ne znam koji je dobar, koji dr to uopšte radi i ko je stručnjak za to? Mju dobro kaže kako su naše mame i bake uživale u trudnoći, a ja sam pola trudnoće po lekarima, a pola na netu čačkam šta znači šta, da li je bolje piti ove ili one vitamine, šta je double, triple i ostalo, da li raditi epidural, ma 1000 čuda, uz sve to na koji način ostvariti bilo kakve doprinose, kako sve poplaćati, eh živote:worth:! Ali vredno je svakog truda kada pomislim da sam već odgovorna za život jednog malog bića, mog bića!
Uz sve to, šta mi se danas desi, sad mi je smešno, ali nije bilo ni malo! Stojim u redu na birou i taman dolazim na red, stajem za šalter i tu počne da mi se manta, jedva govorim devojci šta mi treba, zbog čega sam došla i osetim kako mi se vrti. Držim se za šalter i govorim sama sebi, ma daj nije ti ništa, što je najsmešnije poslednja misao u glavi mi je, ni manje ni više, "da li ću se razbiti ako se sad srušim" i naravno sledeća scena ležim na podu, oko mene se sve žene sjatile i polivaju me a ja počinjem da se smejem (kao ne mogu da verujem da sam se srušila:roll:) i govorim im, ma nije mi ništa, ja sam samo trudna:think:. Odmah dotrčavaju, donose mi vodu, pa stolicu da sednem, a ja sve vreme nije mi ništa pa nije mi ništa, samo su me gledale:eek:. Još sam htela sama da se vratim kući, sva sreća pa mi one ženice nisu dale, htele da zovu hitnu, ali sam došla sebi pa nazvala muža da dođe po mene da se baš ne junačim kad mi nije vreme! I pita me jedna šalteruša "pa što ste vi dolazili, zar nemate nikog da vam to obavi", ma nije mi palo na pamet da ne mogu sve sama kao i pre! A onda se setim jedne scene dok nisam bila trudna kako sam satima čekala nešto u supu da rešim i kako je trudnica u već poodmakloj trudnoći došla i stala odmah na šalter da obavi što ima, kako su je svi izvređali, naravno prve su se javile babe sa dobro poznatim "i mi smo bile trudne, pa smo sve radile:roll:, nije ni nama lako da stojimo" i još gore mladi momci koji su bili užasno nervozni jer negde žure, šalteruša joj je samo slegnula ramenima u fazonu "ne mogu ti ja ništa pomoći" i ovi su je toliko napali da se samo okrenula i otišla plačući. U sred supa, sa svim onim silnim policajcima koji bi trebalo odmah da je sprovedu prvu, ma žena samo što se nije porodila! Mislim svaki komentar je suvišan, očigledno je da treba da počnemo da padamo u nesvest pa da nas pogledaju. A onu nalepnicu na svim šalterima "trudnice imaju prednost" možemo sebi na doope da zalepimo. Ja prosto nemam živce da se svađam sa celim redovima neljudi (ne kažem, ima i normalnih, ali oni tu uglavnom ne mogu ništa) tako da ću opet čekati, ali od sad pametnije, sa flašicom vode i nečim slatkim:whistling:. Eto malo skrenuh sa tebe, sorryali i to spada pod trudničke muke zar ne?Veliki pozdrav svim trudnicama, pazite na sebe i ne izlazite napolje od 10-17 osim ako baš ne morate:cmok2:

Draga Bambi, dok se Biljana ne javi, ja ću da ti odgovorim koliko se sećam.
Ja sam takođe iz NS i meni je dr Bjelopavlović radio amniocentezu u Betaniji. Nismo ništa platili.
To može da se uradi privatno u mnogim poliklinikama, ali nema potrebe da se plaća jer košta 300 eura, a u bolnici je džabe.
Meni su takođe parametri "malo odstupali", genetičar i moj doktor su mi preporučili da razmislim o amniocentezi, ja sam tražila mišljenje dr Segedija koji takođe radi u Betaniji i po njemu su mi parametri bili dobri i nije bilo potrebe za amniocentezom.
Znači, mišljenja doktora se uvek razlikuju kao i o svemu ostalom, a ni jedan doktor neće preporučiti amniocentezu nego to roditelji moraju sami da odluče jer u oba slučaja može da se pogreši, tj. i ako se uradi i ako se ne uradi.
Ja lično nisam bila za amniocentezu, ali je mm insistirao da bismo bili mirni mada nam je doktor na kraju rekao da je 100% sigurno samo kad se beba rodi.

A što se tiče padanja u nesvest ja sam imala sličnu situaciju.
Pošto sam ja hrabra trudnica kojoj ništa ne fali (jel'te) svuda sam išla potpuno opuštena.
Jedan dan sam čekala bus jer je čas u školi za trudnice počinjao u podne (idealno vreme da se trudnica šeta u julu mesecu :confused:) i odjednom mi se smrklo pred očima bez ikakvog upozorenja, a u istom momentu sam čula da bus staje na stanicu. Onda sam pojurila prema zvuku i raspizdila glavudžom u banderu, slomila cvikere za sunce i jauknula, ali sam bila u frci da mi ne pobegne bus pa sam se bečila i bečila i kada sam shvatila da i dalje ne vidim ništa, pitala sam naglas (pošto nisam videla ljude): "Koji je ovo bus?". Kad sam dobila odgovor koji sam čekala, počela sam po zvuku da tražim ulazna vrata i da napipavam stepenice. Svo to vreme niko živi nije ukapirao šta se samnom dešava. Kada sam konačno ušla u bus, uhvatila sam se za šipku i počela da dišem duboko, a znojila sam se kao kreten. Polako je vid počeo da mi se vraća, ali u bljescima, tj. bilo je kao stroboskop, palilo se i gasilo, ali sam mogla da pratim stanice. A sve vreme sam samo molila Boga da se ne onesvestim jer bih umrla od sramote bez obzira što mi je stomačina bila pozamašna i bilo je jasno da sam trudna.
Kad sam konačno izašla na vazduh, počelo je da mi se razbistrava. Ceo čas mi se vrtelo u glavi iako smo sve vreme sedele i definitivno mi taj dan nije bilo baš sjajno. Ali posle toga više nisam imala takvih "dogodovština". :D
Eto, ko je imao živaca da sve iščita, nadam se da se zabavio!
Ljubim vas sve! :heart:

hvala svima na cestitkama. strahinja je rodjen 9. i porodjaj je protekao fenomenalno. kontrakcije sam imala svega oko 7 sati, a bas jake nepunih dva sata. kuci sam cekala dok nisu pocele na 6 minuta i onda sam tek otisla u bolnicu. jedva da su imali vremena da me pripreme. na stolu sam bila svega 15-ak minuta, sa sve busenjem vodenjaka, a sam porodjaj je protekao izvanredno. nije me jako bolelo. strahinja je rodjen sa 3475 i dugacak 49. drage trudnice mislite pozitivno, budite koliko god mozete aktivne i radosno odite u porodiliste jer tamo dobijate najvece blago na ovom svetu. inace cerkica je presretna i samo mazi, ljubi i grli bati. ljubomoru jos nismo osetili.

A što se tiče padanja u nesvest ja sam imala sličnu situaciju.
Pošto sam ja hrabra trudnica kojoj ništa ne fali (jel'te) svuda sam išla potpuno opuštena.
Jedan dan sam čekala bus jer je čas u školi za trudnice počinjao u podne (idealno vreme da se trudnica šeta u julu mesecu :confused:) i odjednom mi se smrklo pred očima bez ikakvog upozorenja, a u istom momentu sam čula da bus staje na stanicu. Onda sam pojurila prema zvuku i raspizdila glavudžom u banderu, slomila cvikere za sunce i jauknula, ali sam bila u frci da mi ne pobegne bus pa sam se bečila i bečila i kada sam shvatila da i dalje ne vidim ništa, pitala sam naglas (pošto nisam videla ljude): "Koji je ovo bus?". Kad sam dobila odgovor koji sam čekala, počela sam po zvuku da tražim ulazna vrata i da napipavam stepenice. Svo to vreme niko živi nije ukapirao šta se samnom dešava. Kada sam konačno ušla u bus, uhvatila sam se za šipku i počela da dišem duboko, a znojila sam se kao kreten. Polako je vid počeo da mi se vraća, ali u bljescima, tj. bilo je kao stroboskop, palilo se i gasilo, ali sam mogla da pratim stanice. A sve vreme sam samo molila Boga da se ne onesvestim jer bih umrla od sramote bez obzira što mi je stomačina bila pozamašna i bilo je jasno da sam trudna.
Kad sam konačno izašla na vazduh, počelo je da mi se razbistrava. Ceo čas mi se vrtelo u glavi iako smo sve vreme sedele i definitivno mi taj dan nije bilo baš sjajno. Ali posle toga više nisam imala takvih "dogodovština". :D
Eto, ko je imao živaca da sve iščita, nadam se da se zabavio!
Ljubim vas sve! :heart:

Pošteno sam ti se ismejala, nije lepo tuđoj muci se smejati ali šta ću kad si to toliko slikovito opisala, tačno sam zamislila scenu, strašno:zcepanje:! Dobro je, ti si bar izdržala na nogama, moj mm je od juče isprepadan i ne da mi više nigde da idem sama u redove:D, bojim se razmaziću se:manikir:. Hvala ti puno EliNS na info za amnio, ja sve više razmišljam o njoj, ali videću još šta će dr da mi kaže, u svakom slučaju pre bih radila amnio nego išla na triple, mislim da ću biti mnogo sigurnija i opuštenija ostatak trudnoće. Poljubac svim stomačićima!:cmok2:

Pozdrav svim trudnicama i novim mamama...cestitam za bebice!!!
Ja sam prosle nedelje presla 2500 km kolima...a samo sto sam usla u 7 mesec....i hvala Bogu nista mi nije smetalo...samo me gorusica mucila do besvesti.....pa sam onda ovde dobila gelusil lak od doce i Jeeeeee nije mi muka vise....
nego...bila na 4d ultrazvuk...i nakon komentara 100 od 100 ljudi da je 100% decak..nama doca kaze da cekamo devojcicu...a ja presrecna...
ali ne znam koliko je u stvari sigurno...da li da verujem doci koji kaze da nema sumnje da je devojcica??

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back