Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, da vas pitam nesto, trudnice...
Farbate li vi kosu redovno u trudnoci, ne pitam zbog stetnih sastojaka, nego, mozete li to fizicki,mislim, s podignutim rukama iznad glave ? Ja otprilike nafarbam ono sto se najvise vidi, razdeljak, izrasline koje se vide kada se stavi rajf a ostalo utrljam rukama pa sve izgeda pomalo sareno sto i nije cudno za letnje vreme i plavu kosu. Bas danas sam to uradila i sada cekam da operem kosu. Problem mi je u stvari sto ne mogu da se sagnem iznad kade nego se tusiram sa sve farbom na glavi i zbog toga izbegavam da nanesem mnogo farbe.
A frizere bas ne volim, ne prija mi da mi neko drugi petlja po kosi, osim kada mora, a to je da posecka krajeve i to je to. S obzirom da mi kosa raste nenormalno brzo, morala bi ici tamo dva puta mesecno smo zbog farbanja.

E zene bas vam hvala , sto na dobrodoslici, sto na savetima. Marge, ziva je istina to sto rece, al na ovom forumu skroz nova :). I hvala ti za tvoje iskustvo vezano za amniocintezu, bolje da znam najgoru varijantu, pa da se radujem ako prodjem bolje, nego da svisnem od bola. Vec vam je do sad postalo jasno da bas ne mogu da ga podnesem :), jos sad idem i do zubara, al ne progovaram nista dok mi prvo neda anesteziju! Jutros bila na komisiji za produzenje bolovanja, i to se srecom zavrsi makar za jos mesec dana.

E zene bas vam hvala , sto na dobrodoslici, sto na savetima. Marge, ziva je istina to sto rece, al na ovom forumu skroz nova :). I hvala ti za tvoje iskustvo vezano za amniocintezu, bolje da znam najgoru varijantu, pa da se radujem ako prodjem bolje, nego da svisnem od bola. Vec vam je do sad postalo jasno da bas ne mogu da ga podnesem :), jos sad idem i do zubara, al ne progovaram nista dok mi prvo neda anesteziju! Jutros bila na komisiji za produzenje bolovanja, i to se srecom zavrsi makar za jos mesec dana.
Jedino za cega uopste ne treba da se brines je to da ce bockanje u stomak povrediti bebu. Sve se prati na vrlo kvalitetnom uz, a beba tako pobegne kada oseti da se priblizava igla da je to prosto smesno, otpliva skroz na drugu stranu i skupi se, sta je instinkt za prezivljavanje. Posle provere otkucaje srca bebe i to je to. Ali lezi, i ako treba , pij partusisten bez obzira koliko ce da te istrese, on nece dati da se bilo sta lose desi tvojoj bebi.

Farbate li vi kosu redovno u trudnoci, ne pitam zbog stetnih sastojaka, nego, mozete li to fizicki,mislim, s podignutim rukama iznad glave ? Ja otprilike nafarbam ono sto se najvise vidi, razdeljak, izrasline koje se vide kada se stavi rajf a ostalo utrljam rukama pa sve izgeda pomalo sareno sto i nije cudno za letnje vreme i plavu kosu. Bas danas sam to uradila i sada cekam da operem kosu. Problem mi je u stvari sto ne mogu da se sagnem iznad kade nego se tusiram sa sve farbom na glavi i zbog toga izbegavam da nanesem mnogo farbe.
A frizere bas ne volim, ne prija mi da mi neko drugi petlja po kosi, osim kada mora, a to je da posecka krajeve i to je to. S obzirom da mi kosa raste nenormalno brzo, morala bi ici tamo dva puta mesecno smo zbog farbanja.

Iz tog razloga sam 2 nedelje pre termina otišla do frizera da me ofarba, jer više nisam mogla sama da se farbam (mislio je da ću se tamo poroditi:zcepanje:). Pa, ako ne voliš frizere, zamoli nekog da te ofarba, prijateljicu, sestru, rođaku... a, može i muž :zper:.

Ako ti ne prepisu, nemoj ga uzimati, to je isto kao i ginipral, a sluzi za odrzavanje trudnoce, smiruje kontrakcije i grceve. Tresu ti se ruke, puls ode i preko 130, a prosecno je meni oko 110 dok ga pijem sto telo vrlo lose podnosi, osecas slabost i lupanje srca. Kazu, navici ces se , ali ja nikako nisam uspela nego ga i dalje trpim. Ima zena koje ga i ne osete, ja nisam od njih, neke piju bensendin uz njega da bi lakse podnele, pije se i verapamil za srce uz njega. Al, opet kazem, ukoliko ti ne kazu, nemoj ga uzimati. Ja sam ga primala i preko infuzije sto je mnogo gora varijanta, ne mozes potrefiti dugmence na mobilnom, ko narkoman u krizi. U nekim zemljama je i zabranjen ako zena ne potpise da hoce da ga uzima na svoju odgovornost. Cinjenica je da sprecava spontane. I cinjenica je da bez njega ja ne bi bila i dalje trudna...odavno ...jer su mi krenule kontrakcije sa 17 nedelja i pocela sam da se otvaram jos tada...a sada, za koji dan ulazim u deveti mesec !
Ti bar znas na sta si sve spremna da sacuvas cedo u tebi, a podrsku ces uvek imati od svih nas.
Izvini ako sam te malo poplasila, ja sam to sve tako dozivela, mozda sam ja suvise razmazena.

mogla bih,ali me mrzi :lol:
a i u petom mesecu sam se ofarbala u svoju boju,pa i nemam potrebe da se farbam....samo cu da osvezim boju na krajevima kada se porodim
ne mogu sada da udisem to,bas mi smeta

Marge, srce si! Nisi me preplasila, ja se uk....m samo od nedostatka informacija. Videcemo sto kazes, sta ce mi reci, ali znam na sta mogu da racunam. A ako je neko razmazotina to sam onda ja. Vec jako dugo mi je svasta, pa onda od necega sto je za druge zene najnormalnija manja neprijatnost koju ce prevazici na putu do dobijanja bebe, meni se kosa dize na glavi. Sva sam vec napunjena lekovima za razno i sto tur, sto prsti, sto ruke, izbodena ko djevdjir. Samo me filujte svim sto vam padne na pamet/

Hajde jedno pitanjce za sve vas ukoliko ste volje da mi odgovorite. Interesuje me da li ste sve radile dabl test, ili koje ste jos testove radili..Ja sa Nikolom nisam radila nijedan test, moj ginekolog je pregledima ultrazvucnim uvek insistirao da ne treba, i sa Nikolom je sve ok..Iznenadila sam se juce kad sam pricala sa jednom trudnicom i podelila sa njom iskustva ona je odgovorila - srecom te je sa detetom sve u redu, ali si stvarno bila neodgovorna..Sokirala sam se.Prosto nisam znala sta a kazem..Zato molim vas da mi odgovorite..Hvala..

Prvo- ultrazvuk sa 6 nedelja, pa vadjenje krvi kks, suk, urin na otprilike mesec ipo, dva, onda dabl test sa 12 nedelja , a tada i expertski uz, pa poseta geneticaru, u 16-toj nedelji amniocenteza, u 17-toj serklaz, u 19-toj expertski uz po hitnom postupku jer se pojavila choloid plexus cista na 2/3 glave bebe (sto je i normalno ali moj dr to nije znao), OGTT za secer, onda povremeno UZ zbog pracenja mioma koji je malko narastao (5 puta u odnosu na startnu velicinu), u 32-goj nedelji opet UZ bebe, test na zuticu iz krvi i sad se nadam, sledece , u 36-toj, nedelji pozlednji UZ, skidanje srklaza , prekidanje terapije i ...
Ali, sve zavisi od lekara, prvi kod kog sam bila me pitao koliko imam godina i na odgovor 38 je rekao , a sto ste trudni...isti taj je rekao da ce me poslati kod geneticara al da je ne slusam jer ona ima za cilj samo da iznervira i rasplace trudnice, a kad sam dosla po uput za amniocentezu koju je preporucili geneticarka, rekao je da to nema smisla jer mi je prvo dete normalno i sta da se maltretiram...Onda sam promenila lekara...
Drugarica iz Kikinde je isla samo na jedan UZ i to u NS jer Kikindjani to smatraju nepotrebnim, sta reci...

Jao Marge kod tebe je bas bilo svega..ja sam samo dva puta na 3d gde su mu proverali cini mi se protok krvi kroz pupcanu vrpcu, na cini mi se jos 3-4 obicna u DZ, onda tri puta analize krvi i mokrace, briseva, zutice, side i cini mi se jos neke bolesti..ali nisam radila dabl i ostalo..

Hajde jedno pitanjce za sve vas ukoliko ste volje da mi odgovorite. Interesuje me da li ste sve radile dabl test, ili koje ste jos testove radili..Ja sa Nikolom nisam radila nijedan test, moj ginekolog je pregledima ultrazvucnim uvek insistirao da ne treba, i sa Nikolom je sve ok..Iznenadila sam se juce kad sam pricala sa jednom trudnicom i podelila sa njom iskustva ona je odgovorila - srecom te je sa detetom sve u redu, ali si stvarno bila neodgovorna..Sokirala sam se.Prosto nisam znala sta a kazem..Zato molim vas da mi odgovorite..Hvala..

ja sam sigurna da si ti odradila i double i triple test majo...ni meni doktorka ovako ovim nazivima nije rekla da sad radimo baš to,ali na kraju se ispostavilo da sam i ja sve odradila,mada sam bila sigurna da ništa od toga nije urađeno...znači double test radi se u 12-13 nedelji trudnoće. Nalaz iz krvi. Proverava se nivo beta Hcg... i ne znam šta još...

triple test je
Ovaj jednostavan krvni test mjeri razinu tri kemikalije u majčinoj krvi: alfa-fetoprotein (AFP), te hormone estriol i humani korionični gonadotropin (hCG). On ne identificira postojanje niti jedne specifične anomalije, već samo prisutnost kemikalija koje mogu indicirati rizik.
Triple test je jednostavna krvna pretraga. Mjeri vrijednosti triju hormona koje proizvodi plod i koji prelaze u majčin krvotok: alfa-fetoprotein (AFP), korionski gonadotropin (hCG) i estriol. Izmjerene vrijednosti stavljaju se u korelaciju s majčinim godinama, starošću ploda i brojem plodova u trudnoći. Povišene vrijednosti hormona mogu biti naznaka određenih anomalija ploda kao što je spina bifida. Nenormalna količina tih hormona može biti naznaka povećanog rizika od Downowog sindroma ili drugih genetskih poremećaja.
Između 15. i 18. tjedna
Triple test, kao niti mjerenje nuhalnoga nabora, ne daje pozitivan ili negativan rezultat, tj. ne može dijagnosticirati genetski poremećaj, nego samo označava pojačani rizik, stoga vas povišene vrijednosti ne trebaju odmah zabrinjavati. One samo naznačuju da je potrebno dodatno testiranje. Sami postotak dobivenih rezultata testova koji označavaju povećani rizik je prilično visok. Kod vrlo malog broja testiranih trudnica utvrdit će se da dijete zaista ima genetski poremećaj, dok će kod preostalih razlozi povišenih vrijednosti biti višeplodna trudnoća, da je plod stariji ili mlađi nekoliko tjedana nego što se prvotno mislilo, starost trudnice, dijabetes, pa čak i težina i etnička pripadnost mogu igrati veliku ulogu, ili jednostavno, da su rezultati testa krivi.
Testiranje se izvodi između 15. i 18. tjedna trudnoće i to na običnom krvnom uzorku, te stoga ne predstavlja nikakav rizik za majku i dijete.

Nisi, Majo, bila neodgovorna. Vishe je ljudi koji rade tako kao ti, chak i bez 3D - lekari sve lepo vide i 2D. To je kod nas malo nafurano zbog zarade lekara u privatnoj praksi, a svuda se radi samo u rizichnim trudnocama. Double i triple testovi inache nisu pouzdani, to je samo statistika, pa ako su loshi ide se na amniocintezu. I ako ne odesh na amnio, i dalje ne vidim shta je tu neodgovorno - da na vreme ubijesh dete ako rezultat pokazze da je moguc genetski poremecaj???? To je jedino shto ti nude kao opciju. Sve druge varijante (kad npr. treba serklazz ili neka intervencija se vide i na uz).

I ja mislim da nisi bila neodgovorna, pa radila si te ultrazvuke i da je bilo ikakvih indicija da nesto nije u redu , slali bi te dalje. I sto se sad brines o tome kada je sve proslo. Ja bi jako volela da nisam cula za sve te preglede i da mi nije ponudjena mogucnost da ih radim. Ovako, kada ti kazu, trebalo bi...ajd budi mirna ako to ne uradis. Tako mi je dobra bila prva trudnoca...par vadjenja krvi, ultrazvuk u sedmom mesecu , privatno, samo zato da bi videli pol bebe i nista specijalno...pila gvozdje , vozala bicikl i nista mi nije falilo jer nisam ni znala da moze nesto da mi fali. Jedan vaginalni pregled u sedmom mesecu i kraj.

Samo double i uz. Poshto je double bio dobar dr rekao da ne treba triple. Ali ja sam poseban sluchaj - ja ne bi uradila abortus da su mi rekli da rezultat nije ok, a u sluchaju kad sumnjaju na daunov sindrom ili neki takav poremecaj (a to double, triple i amnio proveravaju) nema nikakvog lechenja - ili abortirash ili chekash da se rodi beba pa da vidish koliko je dobra ili losha situacija.

U 12. se koliko se secam meri neki nabor na bebinom vratu, a taj uz koji ti uradi tada mozze da se koristi za double. Pitaj ga, pa ako odluchish da idesh, spremish par hiljada din, odesh u privatnu lab, sa tim uz nalazom izvadish krv, oni to neshto uporede i eto ti uradjen double.

Marge sad se brinem jer vec ulazim u 11 nedelju i ne znam sta mi je ciniti. Doktor zakazao pregled u 12nedelji pa cemo videti sta ce reci..Znaci imate novog clana...

Ne , nemamo novog clana :eek:, nego se trudim da ignorisem pitanja kako sam posto onda razmisljam sta mi sve fali , a ovako potisnem lepo to u sebe pa kao da i ne postoji. Muz mi je na poslovnom putu danas i sutra, dobio je odobrenje za prisustvo porodjaju i ja sad moram da budem na "nije mi nista " dok on ne dodje jer to necu da radim bez njega.Glava je cudo, kada se namestis da nesto treba da izdrzis jos jedan dan, uglavnom to i uspe...a tako to ide vec neko vreme.
Nemoj da brines, uradice ti ultrazvuk gde se kao najvazniji parametri mere nuhalni nabor (vratni), gleda se da li je razvijena nosna kost, da li ima mozdane i srcane aktivnosti i to je otprilike to. Dabl test jeste statistika, mada vade krv, ali je i to pokazatelj nekih mogucih anomalija. Ako se bilo sta od navedenog pokaze sumnjivim, salju te dalje. Ako ne, cuti i uzivaj, jer ako ti nesto predloze, tesko da ces da odbijes.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back