Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pošto imam sveže informacije u vezi sa bolnicom i imala sam priliku da uđem u sobu gde su smeštene porodilje mogu da vam kažem da sobe nisu kao u Hyattu ali nije tako strašno. I nije svo medicinsko osoblje tako loše.
Ni meni se ne ide u bolnicu ali kad vidim svoju drugaricu koja je sve pregurala bez problema i najnormalnije kao da je otišla na izlet a ne da se porađa onda mi je nekako lakše i imam više hrabrosti. Jedino se gnušam postupka klistiranja (pošto mi je sve opisala a nisam očekivala da je tako) i guranja svačijih ruku među moje noge dok sam ja kao na izložbi. Ona je sve to prošla sama dok joj je muž u Italiji i stvarno joj se divim, pa ću valjda moći i ja.
Svakoga dana mi svi govore kako super podnosim trudnoću i da bi trebala 5-oro dece da rodim, pa se bojim da mi ne izbaksuziraju pred kraj pa da na porođaju prođem užasno.
Devojke jeste krenule u školicu za trudnice?

Јао, и мени то са клистирањем делује одвратно и понижавајуће, али замисли тек ситуацију да се напнеш и да уместо бебе изађе....фуј... ТО би тек било понижавајуће.

Јао, и мени то са клистирањем делује одвратно и понижавајуће, али замисли тек ситуацију да се напнеш и да уместо бебе изађе....фуј... ТО би тек било понижавајуће.

Ups, stvarno... :mrgreen:

Ne znam, ne muce me toliko konkretne stvari, sve ono sto znam da mora da se desi kad krene porodjaj. Ok, prezivecu, normalno je to. Plasim se... da neko ne bude grub prema meni. Jbg.

Pošto imam sveže informacije u vezi sa bolnicom i imala sam priliku da uđem u sobu gde su smeštene porodilje mogu da vam kažem da sobe nisu kao u Hyattu ali nije tako strašno. I nije svo medicinsko osoblje tako loše.
Ni meni se ne ide u bolnicu ali kad vidim svoju drugaricu koja je sve pregurala bez problema i najnormalnije kao da je otišla na izlet a ne da se porađa onda mi je nekako lakše i imam više hrabrosti. Jedino se gnušam postupka klistiranja (pošto mi je sve opisala a nisam očekivala da je tako) i guranja svačijih ruku među moje noge dok sam ja kao na izložbi. Ona je sve to prošla sama dok joj je muž u Italiji i stvarno joj se divim, pa ću valjda moći i ja.
Svakoga dana mi svi govore kako super podnosim trudnoću i da bi trebala 5-oro dece da rodim, pa se bojim da mi ne izbaksuziraju pred kraj pa da na porođaju prođem užasno.
Devojke jeste krenule u školicu za trudnice?

Ups, stvarno... :mrgreen:

Ne znam, ne muce me toliko konkretne stvari, sve ono sto znam da mora da se desi kad krene porodjaj. Ok, prezivecu, normalno je to. Plasim se... da neko ne bude grub prema meni. Jbg.

Samo da vam kazem nesto...ta prica o klistiranju nije uopste strasna, cak je mnogo bolja od prica gde se to ne radi...naime ovde se to ne radi...i meni je doca ladno na pitanje o klistiranju rekao da porodjaj je najlepsi dogadjaj na svetu, ali nije obavezno "cist" a ja :shock::shock:...tako da sam se pomirila sa idejom na sta ce to da lici tek kada sam se prodila i shvatila da nisam imala vremena da mislim na to...daklem uglavno se desava i da izadje tako da pustite prirodu da odradi svoj posao...i shhhhh

Ја на то гледам овако:

Идем у болницу да се породим и да се вратим кући са својом бебицом! :razz::razz::razz:
Све оно између ме не интересује! Толике жене су се породиле па ћемо и ми.
А ако неко буде дрзак и безобразан, па имам језик и ја. Нећу ваљда да лежим тамо и да пустим да се неко иживљава на мени.
Да будем искрена, ни од једне труднице коју познајем нисам чула да су били груби и безобразни према њима.

zdravo! sam da vam kazem da ste me jako ohrabrile! hvala! marija, objasni kakav strah imas, sigurna sam da cemo ti pomoci da ga prevazidjes :)
vi koje ste vec od 7og meseca nadalje, kakav cete porodjaj? prirodno, inekcijica...?
molly, garant ima da prevazidjem tvoju mamu, cim pola sata ne jedem odmah mi bude muka, samo zvacem nesto... a i dalje bez povracanja.. a trazi mi se hrana strahovito, hehe!

nikako da pitam, da li neka od vas ima problem sa stitnom zlezdom? ne znam nikoga ko je istrajao trudnocu sa problematicnom stitnom, citala sam da se dosta promeni funkcija pa me zanima necije licno iskustvo, na sta da obratim paznju.. zbog toga i imam strah svoje trudnoce i ne mogu da docekam 4-tti mesec... najradje bih prespavala do tada...

Bojalina, ja ne znam nikoga ko ima problema sa stitnom zlezdom, ali sigurno ce biti sve kako treba, s tim sto verovatno treba cesce od ostalih da ides na razne kontrole. Ako ti dr kaze da je sve u redu i da ne treba da brines, onda je sve u redu ;)
Mozes i da postavis temu na pdf zdravlje, mozda ce ti tamo neko reci nesto korisnije.

hvala molly, evo bas sada citam silne stranice da vidim da li je neko vec postavo pitanje pa ako nije pitacu tamo. ipak mi je necije iskustvo najznacajnije, moj doktor se samo smeska i govori bice sve u redu i zakaze me za mesec dana a hormoni znaju da posiz mnogo brze :) ali, ko sto kazes, bice sve u redu :) mora da bude :)
kada je tebi termin, februar?

Imam potrebu da podelim s vama neka od svojih iskustava.

Sto se poseta u porodilistu tice, zavisi od bolnice do bolnice. Kod nas su posete zabranjene sto je uzasno glupo. Naravno osim ako ste u apartmanu koji se placa nekih 1200 din dnevno. Prvi put sam bila u apartmanu i svi su me posecivali, drugi put nisam, ali s obzirom da je trajalo krace nije mi tako tesko palo. Sto se klistiranja i epiziotomije tice, nemorate da dozvolite da vam bilo sta rade jer to je vase telo. Ja nisam dozvolila prvi put klistiranje da mi rade, a drugi put sam u porodiliste stigla 20 minuta pre porodjaja pa nije bilo vremena i nista se naravno nije desilo. Da ne zaboravim; pre porodjaja najveci broj zena ima proliv i to priroda odradi sama, tako je bilo i kod mene. Sto se epiziotomije tice smatram da je lekari sada rutinski rade prvorotkama i bespotrebno, ali nisam imala hrabrosti i to da im zabranim, jer sam se plasila za svoju bebu. Smatram da zena ako se pocepa,cepa se samo povrsinski, a to nikako nemoze da bude gore nego secenje, ali to je sada i malo filozofsko pitanje. isla sam u skolicu za trudnice gde vam ispiru mozak time da je to bolje po zenu pa nezelim da raspravljam o tome, a sto se bebe tice, slomili su mu kljucnu kost iako su mene isekli, pa neka me sada neko ubedi da je to bolje po bebu, a kamoli po majku:evil:

Dalje, zenama uglavnom daju bensedin ili druge lekove za smirivanje i indukciju, a da je i ne pitaju. Ja nista od toga nisam dozvolila da mi daju. Kako da imam snage za porodjaj, ako mi daju bensedin da se smirim, pa da mi sve bude ravno:?::?::?: (uostalom nikada u zivotu nisam pila bensedine, pa sto bih to dozvolila tada)Indukciju daju da ubrzaju porodjaj. Ja sam cula da tako vise boli (opet filozofsko pitanje) i nisam dozvolila da mi daju pa sam se ipak porodila za 10 minuta(za koliko bih se porodila da su mi dali indukciju:shock:?)
I porodjaj moze da potraje, oni zenu pripreme(klistiraju) i posle toga ne dozvoljavaju da bilo sta jede. Koliko cete snage imati za porodjaj posle recimo 12 sati izgladnjivanja:?:? Zato obavezno nosite sa sobom neke cokoladice, bonzitice i sl. i jedite.

Moj muz je prisustvovao drugom porodjaju. Za prvi nije stigao na vreme. Ja sam ga pozvala kada sam krenula u salu za porodjaje i porodila sam se za 10 minuta, tako da je on stigao taman da mu kazu da je dobio sina. Inace kod nas se to jos uvek ne placa, samo treba obezbediti bris grla...

Ne dozvolite da s vama postupaju kako oni hoce...borite se, jer to je vase telo!
Uh al' sam se ja raspisala

@zlatna koko da ti pile nesto kaze...hhh...ne sme da se jede u toku porodjaja, vec posle, ne sme ni voda da se pije, zbog evenutalnih komplikacija...posle porodjaja mozes i da pijes i da grickas...inace ne sme, a za sve ostalo se slazem...ustvari za epiziotomiju sam i ja tako mislila dok se nisam porodila...i kamo srece da su imali vremena da je urade...znaci bolje i rutinski nego pucanje, koje nije tako bezazleno i uglavnom povrsinsko....i ustvari za indukciju nisi u pravu jer niko ne moze da zna da li ce tebe strefi za 10 minuta ili 12 sati...tako da sam i za ubrzavanje procesa naravno...u stvari ispade da se slazem sa tobom samo po pitanju onoga da se bore za sebe....nisu ni oni nedodirljivi, a vi ste i te kako gospodje pacijenti....daklem

Razmisljam o tome da se porodim u Visegradskoj. Da li znate kako zaista tamo stoje stvari po pitanju..hmm..rutine, poseta, prisustvovanja muza na porodjaju, cene apartmana, drugih cena... ?

Btw. do kakvih to komplikacija moze da dodje ako pijes vodu?? Ne razumem.

meni su na prvom porođaju zabranili vodu oko recimo 19h a porodila se u 1h i 20min. a bio avgust, 40 u hladu - razlog je što sam se sporo otvarala i nisu znali tih nekoliko sati da li će me porositi prirodnim putem ili će raditi carski, a pošto se carski radi u opštoj anesteziji, pred nju ne treba ništa ni jesti ni piti bar nekoliko sati, a znam jer mi je ćeri rađena operacija u opštoj anesteziji

Razmisljam o tome da se porodim u Visegradskoj. Da li znate kako zaista tamo stoje stvari po pitanju..hmm..rutine, poseta, prisustvovanja muza na porodjaju, cene apartmana, drugih cena... ?

Btw. do kakvih to komplikacija moze da dodje ako pijes vodu?? Ne razumem.

pa objasni ti ljupce...ne dolazi do komplikacija ako pijes vodu...nego ako dodje do komplikacija tj carskog ili nekog zahvata gde im treba totalna anestezija ne smes da jedes pre toga i da pijes...uostalom lep oto rece ljupce

Komplikacije se nekada iznenada dese, pa mora da se radi carski rez, a da zena tek sto je stigla u bolnicu, pa je ne pitaju da li je jela nesto poslednjih par sati. To je takva glupost. Mojoj drugarici su zamalo radili carski rez samo zato sto su je nakljukali bensedinima i nije nista jela poslednjih dvanaest sati, pa nije imala snage da gura. Nakraju joj je doktorka izgurala bebu rukama, sto takodje ne preporucuju. Poradjala sam se tamo odakle sam (citaj mesto), znaci u Srbiji naravno. Ja sam jela i pila i nisam dozvolila da me kljukaju lekovima i porodila sam se lako i brzo koristeci svoju snagu i svoje telo. Obavezno idite u skolice za trudnice gde vas uce pravilnom disanju i onome sto treba da ocekujete i ne sekirajte se , jer mi smo stvorene da to MOZEMO!:):):)

Komplikacije se nekada iznenada dese, pa mora da se radi carski rez, a da zena tek sto je stigla u bolnicu, pa je ne pitaju da li je jela nesto poslednjih par sati. To je takva glupost. Mojoj drugarici su zamalo radili carski rez samo zato sto su je nakljukali bensedinima i nije nista jela poslednjih dvanaest sati, pa nije imala snage da gura. Nakraju joj je doktorka izgurala bebu rukama, sto takodje ne preporucuju. Poradjala sam se tamo odakle sam (citaj mesto), znaci u Srbiji naravno. Ja sam jela i pila i nisam dozvolila da me kljukaju lekovima i porodila sam se lako i brzo koristeci svoju snagu i svoje telo. Obavezno idite u skolice za trudnice gde vas uce pravilnom disanju i onome sto treba da ocekujete i ne sekirajte se , jer mi smo stvorene da to MOZEMO!:):):)

ma super si ti...ma sve je glupost...ahaha

A sto se tice toga da li vas neko nesto pita ili ne, problem je samo u tome da su ljudi u Srbiji uzasno neobavesteni. Odes u bolnicu i oni rade s tobom sta hoce. Pa zar vi nemate nikakva prava? U kakvoj drzavi zivite? Mislim, cinjenica je da ovde vlada bezvlasce, ali ljudi ipak imaju svoja prava, narocito sto se tice vaseg tela. Ne cekajte da oni vas pitaju, vec PITAJTE vi njih. Ja sam cim sam usla u porodiliste odmah rekla da zelim da znam sta se desava do najsitnijih detalja i sta ce mi sve raditi. To se odnosi i na bebu. Trazite, ZAHTEVAJTE da znate sve u vezi vas i vase bebe. Vi imate PRAVO na to.
Cula sam i kako pricaju da je zena u stanju suzene svesti prilikom porodjaja, pa kao, sta ona tad zna da trazi....ja sam i te kako znala sta se desava oko mene. Uostalom ako ste potpuno obavesteni, onda nema sta da vas zbunjuje i bicete potpuno svesni svega.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back