Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam potrebu da podelim s vama neka od svojih iskustava.

Sto se poseta u porodilistu tice, zavisi od bolnice do bolnice. Kod nas su posete zabranjene sto je uzasno glupo. Naravno osim ako ste u apartmanu koji se placa nekih 1200 din dnevno. Prvi put sam bila u apartmanu i svi su me posecivali, drugi put nisam, ali s obzirom da je trajalo krace nije mi tako tesko palo. Sto se klistiranja i epiziotomije tice, nemorate da dozvolite da vam bilo sta rade jer to je vase telo. Ja nisam dozvolila prvi put klistiranje da mi rade, a drugi put sam u porodiliste stigla 20 minuta pre porodjaja pa nije bilo vremena i nista se naravno nije desilo. Da ne zaboravim; pre porodjaja najveci broj zena ima proliv i to priroda odradi sama, tako je bilo i kod mene. Sto se epiziotomije tice smatram da je lekari sada rutinski rade prvorotkama i bespotrebno, ali nisam imala hrabrosti i to da im zabranim, jer sam se plasila za svoju bebu. Smatram da zena ako se pocepa,cepa se samo povrsinski, a to nikako nemoze da bude gore nego secenje, ali to je sada i malo filozofsko pitanje. isla sam u skolicu za trudnice gde vam ispiru mozak time da je to bolje po zenu pa nezelim da raspravljam o tome, a sto se bebe tice, slomili su mu kljucnu kost iako su mene isekli, pa neka me sada neko ubedi da je to bolje po bebu, a kamoli po majku:evil:

Dalje, zenama uglavnom daju bensedin ili druge lekove za smirivanje i indukciju, a da je i ne pitaju. Ja nista od toga nisam dozvolila da mi daju. Kako da imam snage za porodjaj, ako mi daju bensedin da se smirim, pa da mi sve bude ravno:?::?::?: (uostalom nikada u zivotu nisam pila bensedine, pa sto bih to dozvolila tada)Indukciju daju da ubrzaju porodjaj. Ja sam cula da tako vise boli (opet filozofsko pitanje) i nisam dozvolila da mi daju pa sam se ipak porodila za 10 minuta(za koliko bih se porodila da su mi dali indukciju:shock:?)
I porodjaj moze da potraje, oni zenu pripreme(klistiraju) i posle toga ne dozvoljavaju da bilo sta jede. Koliko cete snage imati za porodjaj posle recimo 12 sati izgladnjivanja:?:? Zato obavezno nosite sa sobom neke cokoladice, bonzitice i sl. i jedite.

Moj muz je prisustvovao drugom porodjaju. Za prvi nije stigao na vreme. Ja sam ga pozvala kada sam krenula u salu za porodjaje i porodila sam se za 10 minuta, tako da je on stigao taman da mu kazu da je dobio sina. Inace kod nas se to jos uvek ne placa, samo treba obezbediti bris grla...

Ne dozvolite da s vama postupaju kako oni hoce...borite se, jer to je vase telo!
Uh al' sam se ja raspisala

Да пребацимо тему на филозофију, кад је све више питање филозофије него медицине? :lol:

Драго ми је да си добро прошла на порођају, али то што си ТИ тако прошла не значи да је правило за све. И клистирање, и забрана јела, и епизиотомија...није све то измишљено тек тако, да би неко додатно мучио мајке, има све то свог разлога, а на основу једног личног искуства ипак не треба доностити опште закључке!

Узгред, имам другарицу анестезиолога која ми се жали како пацијенти некад неће да пријаве да су јели пре тоталне анестезије и како тиме доводе свој живот у питање (а она је одговорна за то колика доза чега треба да се да да би тотална анестезија била успешно и без последица изведена)....:roll:
Па, играјте се животом, ако вам је већ до бонжите..:roll:

Cao svima!

Mogu vam reci da je trudnoca postala malo teza u posljednjih dvije nedjelje.

Hemoglobin je poceo da pada, pa sam u par navrata imala nesvjestice, a cesto imam i bolove u stomaku. Ne znam ima li neka od vas takav osjecaj, ali meni kao da neko stavi kanap oko stomaka, pa steze li, steže.
Pa, grcevi u nogama, ne mogu da biliv :shock: Svake noci bar po jednom, a ponekad istovremeno u obje noge. Jadni moj muz, svake noci se isprepada bar po jednom kad ja pocnem da stenjem.

Uglavnom, svecano prestajem da radim od sjutra, tj. radicu i dalje, ali od kuce.

A tek briga da li je sve u redu sa bebom..... imam sve simptome kao sto pise u knjizi, mislim da sam jedino zatvor preskocila, izvin'te na pomenu.... :p:oops:

Tamara, najbliza mi po datumu porodjaja, nadam se da si dobro....

Joj, mene je jednog jutra probudio grc u listu, koji uzasan bol!!! Srecom, nije se ponavljalo, ne znam sta sledi u nastavku... Probaj da sto manje stojis i sedis i da, kad god sednes, podignes noge na tabure ili nesto. I kad god osetis umor - lezi bar na pola sata.
Ne znam za bolove u stomaku, jesi li pitala dr? Deluje mi cudno. Koji deo stomaka?
Ja imam nesvestice kad god u toku dana ne pojedem bar pola table cokolade. Probaj, ako nemas problema sa secerom, ne moz' da skodi ;)

Necu da te plasim, ali taj bol u stomaku... da nisu kontrakcije? To znas po tome sto ti je materica par trenutaka jako tvrda. Razlog vise da se odmaras! Ali nemoj da brines, postoje te neke, kako li se vec zovu, pripremne kontrakcije i sasvim su normalne, ali ipak gledaj da se ne naprezes.

Lol, mozda ja jedem 100 gr cokolade, pa sam zbog toga :shock: :? salim se, ne jedem, pokusavam svim silama da se kontrolisem, te jedem po kilo ili dva voca dnevno.

Pitala docu, rekao mi je da je grlic skracen i da zbog toga imam one moje ostre bolove u vrlo niskom predjelu stomaka, ali mene boli i na raznim drugim mjestima, a najvise me steze u predjelu pupka, tu mi je cak i malo modro.....:? Međutim, moj doca je jedan flegmatican tip, tako da mu ja pet puta ponovim da me boli tu i tu, ali on uglavnom ne reaguje. Mozda sam ja samo jedna obicna panicarka....

Inace, grc u listu je mala pjesma prema grcu koji ufati u dijelu iznad koljena.........:???:

Znam za kontrakcije, to mi je rekao prosli put da ih vec imam. To ne bi trebalo da bude nesto neobicno, citala sam da se mogu javiti vec u sedmom mjesecu. Ja se stvarno cuvam od bilo kakvog naprezanja, jedino sto sam radila do sada (8 sati sjedenja u kancelariji :?), a vec mi je tesko i da hodam, lol, hodam kao da imitiram pingvine.

Drage dame, u panici sam. U prvom sam mesecu trudnoce i prehladila sam se. Pitala sam doktorku i rekla mi je da mogu slobodno da pijem Ferveks. Ja sam to normalno i pila nekoliko veceri. Danas kad sam otisla u apoteku, apotekarka mi je rekla da to trudnice ne bi trebalo da piju i ja sam se ohladila!!! Recite mi da to nije istina! Hvala unapred!

Drage dame, u prvom sam mesecu trudnoce i prehladila sam se. Doktorka mi je lepo rekla da mogu da pijem Ferveks i ja sam naravno pila vec nekoliko veceri, ali danas mi apotekarka kaze da to trudnice ne bi trebalo da piju. Recite mi da to nije tacno!!

'Ајде да се и ја мало жалим. Можда ће вам бити лакше кад знате да нисте саме;)

Грчеви су ми уобичајена ствар већ 10-ак дана свако јутро. А, најгоре ми је кад негде кренем, а не умем полако да ходам, па онда после неколико стотина метара НЕ МОГУ ДАЉЕ!!!!!! Лујка....

Не знам колико сам се угојила( 8-9 сигурно), а сад сам у 27-ој недељици.

anax, nemoj da se nerviras, ako si vec popila i da treba i da ne treba ne mozes da promenis. ja sam se isto prehladila jako i savetovali su me da smem da ga pijem samo sto ja jako ne volim da pijem nikakve lekove pa nisam, ali kapiram da me buduce bake ne bi savetolave necim sto ne bi smelo ;)
molly ne mogu da verujem da ti je termin bas 29. februar :) :) hehe! inace znam bas dosta ljudi koji su rodjeni na taj datum, bas je nekako posebno :)

Rosarium, znam o čemu pričaš. I ja imam te grčeve u nogama, uglavnom noću ali brzo prođu. Ali za ove druge tvoje probleme ne znam šta da ti kažem. Čudno je što imaš te bolove u predelu pupka i što ti je na tom mestu pomodrelo. Zašto ne odeš kod još nekog ginekologa? Da ja to nisam uradila ne bi mi otkrili da imam spuštenu posteljicu. Zato treba čuti još nečije mišljenje. Ne bih da te plašim ali čini mi se da grlić počinje da se skraćuje pred porođaj i da je sada još uvek rano za to. Nadam se da ćeš biti bolje i da su to samo normalne kontrakcije.
Inače i ja prestajem da radim od ponedeljka. Po malo me hvata frka od toga, bojim se da ću se kući još više unervoziti. Šta predlažete kako da jedna trudnica po ovako hladnim danima ispuni vreme?

Anax evo ti neki brojevi telefona gde možeš da pitaš koji lek smeš da piješ: 011 3237 357, 3237 358, 3237 359. Rade 24h.

Grčevi su posledica nedostatka Mg, pite ga više, ja inače imam nedostatak Mg tako da uvek kod kuće imam šumeći, uvek kada se preforsiram fizički od kada ne vozim biciklu ja imam te grčeve. kada sam bila trudna, čim krenu grčevi povećavala sam količinu Mg-a, pred drugi porođaj sam pila po 3 šum.tablete dnevno, da sada ne pišem marku (slovenački). Inače u drugoj trudnoći mi je jako nedostajao i Ca, sin ga je više uzimao i sa 2 meseca su već krenuli da ga muče zubi, on ima sve zube od 18. meseca, dok sa ćerom nisam imala tih problema, nismo ni osetili izbijanje zuba sa njom.
Savet svima - pada sneg, klizavo je - pazite se više nego obično, naročito one koje idu na posao

I kod mene se zabelelo jutros :D
Anax, sigurno smes ferveks da pijes, ne brini nista.
Inace, ja sam u ranoj trudnoci pila i brufen, pa posle nigde nisam videla da to sme, otkinula sam! pa sam onda pre mesec dana otkrila da sme da se pije...
Treba se obavestiti, uopste nije tacno da trudnice ne smeju da piju lekove! Ne smeju sve, ali za sve ima po nesto. Za prehladu ne sme andol, ali sme paracetamol. Pa za teza stanja, penicilin je ok ako zena nije alergicna.
Nemojte se zezati, jedna zena koju znam je imala visoku temp. nedeljama pred porodjaj i zamalo da bude nekih ozbiljnih posledica, samo zato sto joj nisu dali da pije nista od lekova!

Inače i ja prestajem da radim od ponedeljka. Po malo me hvata frka od toga, bojim se da ću se kući još više unervoziti. Šta predlažete kako da jedna trudnica po ovako hladnim danima ispuni vreme?

Pa evo moj recept: filmovi, knjige, internet. Mnogo filmova, i to najbolje da za izbor konsultujes nekog filmofila (pretpostavljam ba imas nekog u drustvu, svuda se zalomi po neki :)) da ti predlozi (i pozajmi; to je najbolje kod te sorte, sve imaju!) neke naslove koje inace nikad ne bi videla (nemoj blokbastere, akcione, tra-la-la, svi su isti, smorices se brzo, nego ono, alternativa). I neku knjigu koju si uvek zelela da procitas a nisi imala vremena. Ja bih sad najradije citala Gospodare prstenova, ali pisem neki rad o Sartru, pa nema smisla :-D . I ostaje internet, ali je smor sedeti za kompom i vec mene vec odavno ne bi bilo ni na forumu da ne visim po ceo dan na skajpu, jer je to najzgodniji nacin da komuniciram sa muzem kad nije tu.

Joj, ja baš i nisam neki tip za sedenje kod kuće. Volim da čitam ali u trenutcima odmora ozmeđu dva posla. Naravno da pogledam neki dobar film, ali nisam neki filmadžija. Mislila sam da se posvetim malo sređivanju stana ali kada budem imala toliko slobodnog vremena ne znam da li će mi to biti zanimljivo. Imaću i ja nekog privatnog posla koji ću raditi kod kuće, nadam se da ću krenuti na vežbice za trudnice ali opet volim da imam što više obaveza i da sam među ljudima a ne kući zatvorena.
Molly Bloom kako podnosiš što nisi sa mužem?

Pa evo moj recept: filmovi, knjige, internet. Mnogo filmova, i to najbolje da za izbor konsultujes nekog filmofila (pretpostavljam ba imas nekog u drustvu, svuda se zalomi po neki :)) da ti predlozi (i pozajmi; to je najbolje kod te sorte, sve imaju!) neke naslove koje inace nikad ne bi videla (nemoj blokbastere, akcione, tra-la-la, svi su isti, smorices se brzo, nego ono, alternativa). I neku knjigu koju si uvek zelela da procitas a nisi imala vremena. Ja bih sad najradije citala Gospodare prstenova, ali pisem neki rad o Sartru, pa nema smisla :-D . I ostaje internet, ali je smor sedeti za kompom i vec mene vec odavno ne bi bilo ni na forumu da ne visim po ceo dan na skajpu, jer je to najzgodniji nacin da komuniciram sa muzem kad nije tu.

jao, ova Moli mi se sve više dopada :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back