Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
preporucene doze su 0,4 mg dnevno.
ovde (u Srbiji) :wink: se prodaju Folan tablete koje sadrze folnu kiselinu u dozi od 5 mg.
elem, pije se jedna tableta dnevno (iako je ta doza vise od 10 puta veca od preporucene ne moze da skodi).
ja mogu jos da preporucim npr. Fersan Forte (proizvode ga Hrvati - osim folne kiseline sadrzi i gvozdje i vitamin C) a imas i skuplje varijante-Prenatal tablete npr. verujem da bi ti u apoteci dali dobar savet.
za soju prvi put cujem.

Evo - popila sam pola tabletice FOLAN. Dakle, oko 2,5 mg. Nemam pojma, cini mi se da je to dovoljno.
Za pocetak.

Ma, to za soju maloprije vidjeh...

A i gledala sam o onom kalendaru plodnih dana koji se gleda prema zeninom satu rodjenja. Mislim!

Necu vise da citam o tome jer ispade da niko ziv ne moze dijete da napravi, nego par puta godisnje. Samo me nerviraju.

Слободно можеш да пијеш фолан или фолнак. Сваки доктор ће ти то рећи већ на првом прегледу.
Моја снајка тек планира трудноћу и доктор јој је рекао да почне да га пије, као и вит Е и вит Ц.

ma evo i kod mene je folna kiselina od 5mg. ja sam pre ostajanja u drugom stanju pila feofol (gvozdje i folna kiselina) + sumeci vitamin C svaki dan uz rucak, cak sam i prvi mesec trudnoce pila isto dok mi dr nije rekla da ukinem sve osim folne. to nije lose jer popravi gvozdje dosta, meni je bas bilo nisko a sada mi je ok. cak mi moja endokrinolog savetuje da nastavim jer beba pokupi svo gvodze :) tako da mislim da cela tabletica ne smeta nevena ;)

Bojalina, ja sam u obe trudnoce sve vreme imala blago povisenu temperaturu 37.2-3 nista neobicno, ako te ne boli grlo, kosti (kao pred grip) i nemas one opste simptome "razbolecu se" budi bez brige - samo si trudna:)

Nevena, folan celu tableticu jednom dnevno, pila sam ih dva meseca pre nego sto sam ostala trudna i u prva tri meseca trudnoce, i moje su bile od 5mg. Javni kad bude nesto novo :)

molly pa ovo je fantasticno! sva pitanja osim onih o mucnini kao da ja pitam :) hvala hvala, mnogo mi je lakse! ovaj forum je fantazija, bas opusti komunikacija sa vama devojke! a sada da vas pitam, jer neka od vas uradila amniocintezu? ja sam jos od pre 2 godine u velikoj panici od down syndroma, radila sam sa takvom decom i upoznala roditelje i shvatila da starosna granica ne znaci mnogo a i pregledi ne kazu uvek tacno... :(
molly u kom si ti mesecu?

Ja usla u sedmi danas :lol:
Amniocentezu je radila jugogirl, pojavice se ona kad tad na forumu, pa je pitaj sta hoces. Mislim da je jos neko, ne znam. Uglavnom, postoje i drugi testovi, pa oni pokazu da li treba ili ne da se ide na amniocentezu.

Sto se tice vitamina i minerala, mislim da su na pocetku dovoljni folna kiselina i nesto blago (cedevita, multivita...), a ove prenatalne kombinacije treba tek od 4. meseca uzimati. I pazite, u pocetku bebi uopste ne treba mnogo gvozdja, a ono izaziva mucnine pa ima vise stete nego koristi od uzimanja!

Evo - popila sam pola tabletice FOLAN. Dakle, oko 2,5 mg. Nemam pojma, cini mi se da je to dovoljno.
Za pocetak.

Ma, to za soju maloprije vidjeh...

A i gledala sam o onom kalendaru plodnih dana koji se gleda prema zeninom satu rodjenja. Mislim!

Necu vise da citam o tome jer ispade da niko ziv ne moze dijete da napravi, nego par puta godisnje. Samo me nerviraju.

Ma pusti kalendare i osloni se na osecaj. Kad naidje ovulacija to ti se kaze samo ;) To je moj omiljeni nacin... Svidece ti se garantovano ;)

Da svaki dan. Svega mi dugo sam zivela u ubedjenju da si ti HEBEHA. I cesto sam se pitala odakle ti takav nick. Hvala na prosvetljenju :)

Nista, nista, i drugi put.
Ma, mislila sam da nije losa fora to sto mogu da napisem svoje ime latinicom, a da ispadne cirilicno itd. Ali, kad me je jednom, nekada davno neki lik pitao "Haha, a Hebeha je kao Srpsko ime...", shvatila sam koliko sam pogrijesila.
No, kasno Marko na Kosovo stize... :)

Pa... Uvijek mozes da mi javis na pm, zar ne? :P
Ti si u sedmom mjesecu? Oooo, pa vas bebic stize brzo!

Kako se snalazite sa svim. Jeste veeeliki narasli i jesmo li decko ili cura?
Ja cu cim beba okrene jel'te kako treba da pitam jel' musko ili zensko. Cisto da se psihicki pripremim! :) Jednostavno - da znam sta ocekujem!

Inace, ljudima su rekli - Cekate curu. Oni je nazvali Sara, ofarbali sobu u roze, posteljinu sa cipkom, rozu, naravno, haljinice, masnice, cuda i veliki transparent preko zida "Dobrodosla Saro". I bude mali bata... :)

ciao drustvo!
evo mene opet...imala sam malo frku na poslu pa nikako da dodjemo do neta i do malo slobodnog vremena za pisanje....koliko vidim imamo novih trudnica, novih desavanja...lepo...
kod mene sve ide...moja bebili i ja rastemo svakim danom sve vise. za ne prepoznati :)
svi mi kazu da se nisam puno promenila ali vaga pokazuje vec 10kg vise nego sto treba...a tek sam u 5-6 mesecu...
strasno. sta ce biti do kraja?!
kako vi kontrolisete kile?
meni se cini da ne jedem nista preterano ali opet kile samo rastu..a na poslednjem ultrazvuku bebili je samo 0.5kg tako da nije ona vec samo ja i moje kile.:(

Pored jaceg nagona za razmnozavanjem :) tokom ovulacije i temperatura malo povisena a ima i promena u sekretu postane nekako sluzav, providan i rastegljiv. Ne neprijatog mirisa vec se samo tako nekako rastegne i to traje par dana, pa mozes da probas da pratis sebe i uvidis kad ovuliras.

dobro jutro!!
molly blagis tebi, 7mi... ja mislim da cu odlepiti dok docekam 5-6 mesec, sva sam u strahu da se nesto ne desi..
jugogirl, bas sam se raspitivala o amniocintezi, koliko je to opasno, kada se radi, rizici.. zasto si radila, ako ti ne smeta da mi objasnis tvoje iskustvo?
sto se tice ovulacije i pravljenja bebe, ja sam u avgustu pribavila maybe baby (kazu da je bezveze al ja sam se igrala) i u principu u tom periodu kada su mi plodni dani imali smo odnose svaki dan. upalilo!! :) :) ali iskreno, sto kaze molly, ima tu nekih znakica koje telo daje samo, samo malo bolje da se slusa ;)

ciao drustvo!
evo mene opet...imala sam malo frku na poslu pa nikako da dodjemo do neta i do malo slobodnog vremena za pisanje....koliko vidim imamo novih trudnica, novih desavanja...lepo...
kod mene sve ide...moja bebili i ja rastemo svakim danom sve vise. za ne prepoznati :)
svi mi kazu da se nisam puno promenila ali vaga pokazuje vec 10kg vise nego sto treba...a tek sam u 5-6 mesecu...
strasno. sta ce biti do kraja?!
kako vi kontrolisete kile?
meni se cini da ne jedem nista preterano ali opet kile samo rastu..a na poslednjem ultrazvuku bebili je samo 0.5kg tako da nije ona vec samo ja i moje kile.:(

Nemoj se opterecivati kilogramima, samo pokusaj da se normalno i zdravo hranis, nemoj jesti za dvoje. Sto vise voca i povrca izbegavaj masno i slano i slatko. Vec sam pomenula da sam se sa drugim detetom ugojila 22kg! Mali kucni tenk. Bila sam i puna vode otecena kao zaba. A i davila sam se u slatkisima. 12kg mi je otislo tokom porodjaja i jos 5 u narednih mesec dana dok sam splasla. Ostatak tokom narednih 8 meseci. Sad imam svoju staru kilazu i nameravam da jos malo smrsam.

1. 7sins je u pravu, ne obraćaj pažnju na vagu, već šta i koliko jedeš, a i pisno je već o tome, pregledaj polako forum pa ćeš videti koliko se trudnica žalilo na kg-ame
2.temperatura se povećava prilikom ovulacije, meri je svakog dana i kada primetiš da malo poraste (0,1-0,2stepena; barem je kod mene tako), to je to i u akciju;-)

Moje dame, ja sam srela trudnicu nedavno, i sve sto je cini drugacijom od onoga sto je bila prije trudnoce je poveliki stomak. A noge, zadnjica, lice? Nista.
Slazem se, ima tu i genetike, ali ona ne jede za dvoje, jede corbasto, puno voca i svjezeg povrca, izbacila je masne sosove od kojih nema nikakve koristi ni ona ni plod, izbacila je kekse i kolace, samo minimalno. Gazirano nista. Samo 100% voce itd.

A pazi - srela sam je mozda pet-sest dana prije nego sto se porodila.
Prekjuce je moj muz vidjeo - bez stomaka! :) Znaci, neko se rodio!

Kada sam se ja porodila sa prvim detetom, jedna prijateljica sa vežbi se porodi 2 dana posle mena i smeste je u istu sobu, gledam je ja i morala sam da prokomentarišem:" ja bre ženo kao tenak, a ti možeš 2 sata posle porođaja da obučeš minjak, nahvatala bi bar trojicu", šta reći više, blago njima, s tim što je ova jela sve, naravno u normalnim količinama

Meni je interesantno to sto sam vec nabacila 11 kg (a tek usla u 7. mesec) a ne vidi se! stomak mi je veliki i jesam se malo rasirila, ali kao da je to 2-3 kg, nikako vise. Cudno... Videcu kako ce biti do kraja, ne gine mi jos toliko :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back