Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Yuuupiiii :D :D :D Maaajoooo i Leeenooo:-D :-D :-D

Od kad samo počela da radim i polako pokušavala da se ne navučem ponovo na krstu, samo sam prelistavala da vidim da li si se ti porodila, eto ti baš samo četiri dana posle Stefanovog prvog rođusa:razz: :razz: :razz:

Čestitke od sveg srca, sad uživajte:wink:

I svaka čast za priču sa porođaja, ja sam moju prestala da pričam kad sam dobila kritike od devojaka koje tek treba da se porađaju, dao bog svima tako lagan porođaj kao tvoj:)

Sto se kolica tice,pokusaj ipak da napravis dogovor sa komsijama iz prizemlja, ne ide to tako dete u jednu a kolica u drugu ruku. Pa ako treba stavljaj katanac i vezuj kolica za ogradu ali nemoj da nosis gore dole, krepaces. Neki probali pa znaju :)

@Hipotenuza cestitam na buducem sinu,mi isto cekamo decka.Bas te nije bilo neko vreme.....

Ja imam pitanje vezano za ono cuveno autosediste za bebe,kazu moze od 1 dana do 1 godine da se koristi.
Na netu sam nasla da to prodaje i chico u varijanti 3in1,kolica,nosiljka i to sediste koje je ustvrai i nosiljka.
Pa me zanima da li neka od Vas ima iskustva sa tim autosedistem za bebu.
I jos jedno stupidno pitanje da li ste kupovale stvari za bebu pre porodjaja?

Da, sve stvari sam kupila i pripremila na vreme. Apsolutno sam protiv bilo kog vida praznoverja posebno kad su bebe u pitanju. Bilo je ostrih protivnika mog stava, a posle su priznali kako eto, u pravu sam, nista se nije desilo zato sto sam kupila pelene i peskire i slicno pre porodjaja. A kad je svekrva tiho ptala a gde je crveni konac bebi oko ruke, onako potmulo da je ne cuje niko drugi, pa kad je nisam izbacila kroz prozor. Mislim da je shvatila i na pamet joj nije pala vise tako neka glupost.

snezac:
@Ja imam pitanje vezano za ono cuveno autosediste za bebe,kazu moze od 1 dana do 1 godine da se koristi.
Na netu sam nasla da to prodaje i chico u varijanti 3in1,kolica,nosiljka i to sediste koje je ustvrai i nosiljka.
I
Meni je bilo super to sedište/nosiljka/LJULJAŠKA! Ali nikako do godinu dana, čim je počeo da sedi, sa već pet meseci nije hteo ni slučajno u taj poluležeći položaj. Ali do tada, i spavao je u tome radije nego u krevecu, jedno vreme smo ga držali pored kreveta noću u tome dole, čim počne da kenjka, samo neko ispruži ruku da ga ljulja i on ponovo zaspi:smile:

@ snezac
stvari obavezno kupi prije poroda.ja ssam sve imala kad sam izasla iz bolnice. pelene, odjeca, samponi kreme, puderi alo opet uvijek nesto zafali, kupi dudlu, flasicu, cajeve. da vidis trke mog muza. samo sto ude u kuce, opet ga posalju po nesto sto fali. mozes zamisliti na sto bi to izgledalo, da nista nisam imala spremo za bebu. pusti te babske price.

snezac:
@Hipotenuza cestitam na buducem sinu,mi isto cekamo decka.Bas te nije bilo neko vreme.....

Ja imam pitanje vezano za ono cuveno autosediste za bebe,kazu moze od 1 dana do 1 godine da se koristi.
I jos jedno stupidno pitanje da li ste kupovale stvari za bebu pre porodjaja?
autosediste imas za razlicite tezine bebe tj deteta
u EU je obavezno zbog sigurnosti

mozes da kupis i posebno car seat, tako sam i ja

meni licno se car seat ne dopada za novorodjeno dete koje ne drzi glavicu, trudim se da sto krace sedi u tom cudu

a sinoc videla neki setaju bebu u tome (taj 3 u 1 sistem, pa zakacis car seat na tockove tj kolica)

Hipotenuza:
Ej devojke evo i mene, nije me bilo neko vreme...
Pa koliko beba za mesec dana propustih! Aaaa
Pa cestitke svima! :-D
Stavljajte cesce fotografije, bas su svi slatki! :-)

Ja imam novosti. Saznala sam pol. Dobicemo sina! Sad pocinje frka sa trazenjem imena...

Ajde jedno pitanje za iskusne mame: koja ste KOLICA izabrale i zasto?
Nije bas da sve kapiram, sta mi je potrebno a sta ne.
A stanujem na 4. spratu bez lifta :shock: i ne mogu da ih parkiram u ulazu , dakle vucicu ih u jednoj ruci a u drugoj bepca. Postacu ko Schwarzeneger nema mi druge :-P
Zato trazim NAJLAKSI moguci model. Kad bi mogla sama da lete... Hmmm, da napunim gume helijumom ;) ?
nama su kolica u kolima ispred zgrade
peg perego... zato sto sam ih dobila od sestre

ali uopste ne koristimo kolica, setamo dete u slingu

Evo, mi kupili ta chicco 3 u 1, pa cemo da vidimo kako ce se pokazati. A isto smo kupili i sve zivo za bebu, da nema potrebe za jurnjavom kada se rodi, ionako cemo imati posla preko glave! Pusti te bapske price...

Trudnoca je nesto najlepse sve dok bebac ne stigne... Odmaraj pre nego sto se umoris, i slusaj sebe i dva srca u sebi. Kupovina stvari "unapred" je zgodnija jer si pokretljivija a i trosak nije od jednom.

Shvatila si, vreme je cudo kako proleti, pa ako imas neki strah od kupovine sada, probaj ovako. Popisi sta ti treba, pogledaj ponudu i cene i zapisi sta i gde ima, a parice polako odvajaj, bas kao da sada kupujes. Za 2 meseca obnovi setnju po radnjama i kupi sve sto ti treba. Onako, kad iz porodilista kazes da kupe flasice, njih 8 ce da te zove i smara kakve flasice, kakva cucla i slicno...

Sukcesivnom kupovinom delis trosak na vise manjih, znaces cime raspolazes u kuci a ono sto fali dopunices kad bude vreme.

Uzivajte u svakom danu koji dolazi, pozdrav!

Ja jos nista nisam kupila jer se nadam da ce nam jedan prijatelj doturiti stvari svoga trogodisnjeg sina. Cekam prvo da vidim hoce li i sta ce pa cu onda dokupiti sta fali. Danas sam u jednoj radnji videla stvarcice boli glava samo sto ih nisam sve uzela! Sa kitovima i brodicima za male mornare ;-) . Ni ja nisam praznoverna i jedva cekam da se bacim u shoping.
Ma da najbolje sve ranije kad bebu nosimo iznutra ;-) sto je vrlo prakticno!

Nema sanse da kolica ostavim dole. Prvo prljavo je, ovde kod nas kante za djubre stoje u ulazu. A drugo komsije su lopovi! Pre neki dan smo nasli paket za nas otvoren i bacen! I to ga je neko maznuo u petak kad je prosao postar, odneo ga kuci natenane i prostudirao pa ga bacio tek u nedelju. A nije se ni potrudio da ga sakrije medju djubretom! Ko je nemam pojma, ima 12 stanova.
Zamisli onda kako bi bilo da ostavimo kolica koja kostaju od 300-700€...
Videla sam na internetu modele marke Aprica koja je skupa boli glava ali su cini mi se najlaksa do sada na koje sam naisla. Verzija od 0meseci do 3god ima 5,3kg a verzija od 3meseca do 3godine 4,5kg. Ovo poslednje mogu da podignem, pa i kad dodam bebu u drugu ruku opet mogu ali Chicco, PegPerego, Quinny... od 8-9kg npr. nema sanse! Kad bih mogla da ga nosim prva tri meseca u onom cudu sto se nakaci ko ranac (je li to sling?), ne secam se kako se zove. To jest videla sam neke super anatomske modele koji su i za bebe od 0meseci pa nadalje koji se nose u vodoravnom polozaju i okace kao postarska torba a kad pocne da sedi nose se kao ranac napred ili nazad. Eto kad bi mi to bilo dovolno za setnje tokom prva 3 meseca mogla bih da uzmem ta kolica od 4,5kg...
Ma nemam pojma stvarno sta mi treba. Ima tih sistema 3 u 1 i 2 u 1.. .
Nemamo auto ali mi rekose da je to auto-sediste ipak potrebno npr. kad malog budem vozila makar taksijem kod pedijatra moram negde da ga privezem.

Snezac nas dve smo skoro pa iste po stomaku. Ja sam usla u 25. nedelju.

Danas mi mali plese u stomaku ko lud. Bas smesno. Jos od jutros, prevrce se, vesla, kao da sma pojela 4 Sacher torte (da bar jesam :) )

Hipotenuza:
Snezac nas dve smo skoro pa iste po stomaku. Ja sam usla u 25. nedelju.

Danas mi mali plese u stomaku ko lud. Bas smesno. Jos od jutros, prevrce se, vesla, kao da sma pojela 4 Sacher torte (da bar jesam :) )

E nego sta mi smo u petak usli u 26 nedelju, :lol: :) i meni maleni neki put samo sparta gore-dole pos tomaku , a nekad je sav nezan.

Jao nas dve ima da guramo sa stomacima celo leto :shock:

mi cemo sledece nedelje da jrenemo da gledamo gde,sta i koliko parica kosta,pa da vidimogde smo....
Taj novi model chicco 3 u 1 je preskup bar nama staje ojo 42000 din.

ako neko zna gde je najbolji izbor javnite da nesetkam badava. :wink: 8-)

Poljubac za sve

E jeste jos celo leto ali meni vreme tako brzo prolazi da necu ni primetiti.

Stvarno su svuda skupa kolica! Samo nas deru. A nema tu mnogo vise filozofije nego kod onih kolica za pijacu ;-)

A jesi li razmisljala o imenu?
Mi nemamo blage veze...

Hipotenuza:
E jeste jos celo leto ali meni vreme tako brzo prolazi da necu ni primetiti.

Stvarno su svuda skupa kolica! Samo nas deru. A nema tu mnogo vise filozofije nego kod onih kolica za pijacu ;-)

A jesi li razmisljala o imenu?
Mi nemamo blage veze...

meni vreme bas ne prolazi brzo,moram uglavnom da lezim.Nesto malo navece prosetam ...Ali i to ce proci.

Da kolica su uzasno skupa ,ma ovde je sve preskupo......

A za ime nemamo blage veze,kupila sam neku knjizicu sa imenima uz objasnjenje svakog imena(poreklo,znacenje...) ali nista ne pomaze....
Ja sam trenutno u kalkulaciji koliko mi novca treba za porodjaj,koliko ce ko da trazi....,suprug mi sugerise da izmedju ostalog budem u "apartamanu"ako se to tako zove posto ima tus??? :-( :-( pa kako se sabiram tako mi je zlo...Njima da dam tolke novce mesto bebi da kupim nesto.....

Ovde kod mene normalni porodjaj sa apartmanom tj. zasebnom sobom je od 5000€ navise (zavisi od epidurala i ostalog)u drzavnoj bolnici a u privatnim mnogo vise. U drzavnoj inace je besplatno (sem cini mi se analgezije) ako te smeste u sobu sa ne znam koliko mama i beba.
Ja sam se malo preracunala za ta 3 dana sto treba da odlezim bolje da se strpim sa ostalima pa ako bas hocu da dodjem k sebi manje me kosta da uzmem apartman u Hiltonu na 7 dana sa punim pansionom nego u glupoj bolnici sobicak sa kupatilom ;-) :-D
Dakle probacu da idem normalnim putem, sve sto se moze. Malo me plase bolnicki wc-i i higijena, ne znam kako je na odeljenju za porodilje ali dole u ambulanti gde idem na preglede ko udje u toalet rizikuje kugu i koleru u paketu. Bljak! Kao da sam u Rumuniji a ne u Italiji.

Ja cu isto verovatno u sobu sa ostalim mamama,svi mi kazu da cu uvenuti kada odem do tog zajednickog tusa i toaleta,ali mi se ne daje 40 evra dnevno za sobicak sa tusem.Mozda gresim,a mozd se i predomislim to tada.
Ovde kao sto znas porodja je besplatan ,nekosta nista ali onda ti je Gospod Bog u pomoci,tako bar kazu.
Inace lekar+Anesteziolog +bolnica oko 1000 evra

Ko god ima novca treba sebi da priusti i apartman i epidural i sve ostale pogodnosti. Oba puta sam se porodila u drzavnoj bolnici, carski rez sto znaci 7 dana bolnice, zajednicke sobe, kupatila..... i nije tako strasno. SAmo je hrana bila UZASNA! to mi je najvise smetalo. Ko bas nije u prilici da se "isprsi za Hilton" bolje neka pretrpi tih par dana, puno novca ce vam trebati kad beba dodje, verujte.

A sto taj stav da ne kosta nista li da ti je bog u pomoci? Jesu li pare garancija da ce sve biti ok? Obici ce porodilju cesce ili redje, ali sestre koje su na odeljenju su one koje ce te oprati i ostalo, hrana je takva kakva je za sve, kreveti drljavi a wc bez kvake na vratima opet za sve.
Apsolutno sam protiv placanja lekara za nesto za sta dobija platu, babica je zakon na porodjaju, a kad je carski lekar nije sam, to je ceo tim. I sta ako se lekaru doda koverta, onda ce i wc biti ok i hrana bolja i sve ukupno je mnogo bolje?
Porodila sam se u Visegradskoj, lezala tamo danima zbog hipertenzije, bila oko mesec dana sveukupno, pa one cistacice nisu carobnjaci da od starog naprave novo, tete sto donose hranu daju sta dobiju a za sestre koje su me posle porodjaja prale i ostalo-svaka pohvala!!! Svi samo gledaju dr, a ostali mnogo vise cine.

snezac:
Ja cu isto verovatno u sobu sa ostalim mamama,svi mi kazu da cu uvenuti kada odem do tog zajednickog tusa i toaleta,ali mi se ne daje 40 evra dnevno za sobicak sa tusem.Mozda gresim,a mozd se i predomislim to tada.
Ovde kao sto znas porodja je besplatan ,nekosta nista ali onda ti je Gospod Bog u pomoci,tako bar kazu.
Inace lekar+Anesteziolog +bolnica oko 1000 evra

Nemoj mnogo da slusas te "sto kazu" neces uvenuti veruj. Sanja je u pravu, ni milion evra ti ne moze garantovati da ce sve proci bez problema. Doktor odradi svoj deo posla a onda si u rukama babice i sestara. Da je tuzno i ruzno stanje u bolnicama, jeste, ali nije bas kao sto su ti "neki" opisivali. Meni je samo bilo bitno da imam cistu posteljinu i spavacicu, slobodan tus i toplu vodu, da mogu da se odmorim i oporavim sto pre. Hrana jeste bila nikakva, ali meni je nikakvo ako je neslano, sto je normalno jer je to dijetetski rezim ishrane. Sestre koje su me negovale, prale, davale terapiju su stvarno bile ljubazne. Jesam castila i doktora i babicu i sestre iz boksa, zato sto sam tako htela, da bih se valjda osecala sigurnije. Mada smo sve imale isti tretman veruj mi. Posle prvog porodjaja su mi "dali" zaseban apartman - izolaciju jer je beba bila odvojena od mene, pa da psihicki lakse podnesem i ne gledam kad bebe donose na podoj. NIsam platila za to niti mi je ko sta trazio. I bilo mi je strasno dosadno, bila sam usamljena, plakala sam po citav dan, lakse bi mi bilo da sam bila sa ostalim mamama. Tako da se nemoj opterecivati time previse, misli na bebu koju ces roditi a ne na tus u bolnici! I tih 1000 evra koje si izracunala, ja bih sacuvala za bebu. Da je srece pa da imamo normalne uslove, ali nemamo. Pozdrav

Drage trudnice, uzivajte u svakom danu, pratite kao beba raste, eliminisite stres i negativne misli koliko mozete. Da li cete da kupujete stvari ranije, vodite muzeve na porodjaj, placate lekare i slicno, vasa volja, sve smo mi bile brizne da sve bude ok a to je najmanje imalo veze sa pelenama kupljenim ranije ili prisustvom muza. I za sve pitajte svog lekara ili osobu u cije misljenje ne sumnjate, u kog treba da imate poverenje i koji ce sigurno odgovoriti na svako konkretno pitanje. Cuvajte dobru energiju za porodjaj i oporavak, a pare za kupovinu potrebnih stvari, to je moj iskren savet. I sto vise budete kopale po informacijama i savetima, bicete vise sludjene, ne samo pre porodjaja nego i kad beba dodje. Priroda je cudo i neverovatno uredjuje stvari. Smirene mame radjaju smirene bebe.
Biti trudna je najlepse na svetu, sve dok se bebac ne rodi...

i da..pavajte shto vishe i jedite shta stignete.. ja sam u porodilishte otishla sa 51kg, izashla sa 47, ubrzo pala na 45..znachi jedite..kad bebac sisa, isisa vas bukvalno:) ja se sad trudim da se popnem na kilazu iz 9og meseca:lol: a sa sledecim cu da se natovim 20kg garant, 'besh zenu bez doopeta:))

Joj kada bih mogla da spavam, sve spavam malo na jednoj malo na drugoj strani ,a onda maleni krene da se buni pa na ledjima....spavam nocu na delove a preko dana nista.
Ja sam se do sada ugojila nekih 6kg ,a sada sam u 26 nedelji...Valjda necu jos mnogo???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back