Evo i mene posle dve slave danas...
Carobna,
Ovde se daje epidural tako da osecas napone. Poenta je samo da te ne boli porodjaj. Nama je sestra rekla na vezbama da cak naglasimo anesteziologu da hocemo da osecamo napone. Mojoj drugarici su na kraju radi usivanja dali jos jednu dozu da je ne bi bolelo. Citala sam da se nekad desi i da daju previse pa ne osete napone, ali retko, pa se nadam da se to meni nece desiti. U principu, dosta svezih iskustava sto od ljudi koje znam sto sa neta je veoma pozitivno vezano za epidural, pa ne znam sto ga onda ne bih uzela plus je u Visegradskoj besplatan. Nego, da se meni bebac okrene prvo
Sa vezbica takodje i iz knjige koju je Margo skenirala...U najkracem o disanju i naponima:
Sve do porodlilista samo disemo duboko i izdisemo polako kroz zube. Kad se pojacaju kontrakcije onda krece udah-izdah, pa ono plitko ubrzano disanje. Kad osetimo da napon krece, ceka se "naredba" babice da guramo, nikako bez dozvole da se ne pocepa grlic. Napon se izvodi tako sto duboko udahnemo i zadrzimo dah. tako dijafgragma vrsi pritisak na dole. Glava se dize na grudi i rukama pridrzavamo butine ili sipke kreveta, kako gde. Onda guramo, ali bez izdisanja. to se uci u skolici da se sto duze zadrzi vazduh i kaze da se vremenom zaista poboljsava duzina zadrzavanja daha. Posto je nekad tesko ne napinjati se kad te tera, onda krenes plitko da dises, povremeno smes skorz da ispustis vazduh. dalje slusamo babicu kad treba da se napinjemo i to je to. U pauzama izmedju kontrakcija treba potpuno opustiti sve misice tela da se cuva snaga.
Koliko je sve ovo izvodljivo kad se zaista poradjas, videcemo...Ako budem uzimala epidural trebace mi ovo disanje samo delimicno, dok mi ne daju epidural i pri naponu.
Margo, Super sto ste rezervisali stvari
Mi krecemo cim srignemo dalje u kupovinu...Sutra je mm rodjendan i prekosutra neki gosti...Valjda cemo od vikenda...
Gde nam je Kockica?