Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naprotiv Ova babica bas preporucuje epidural,i naravno kad se priblizi bebin dolazak,oni smanje ili iskljuce,jer naravno nije dobro zbog bebca a ni zbog zene,pritisak se smanjuje sto moze da izazove nezeljne posledice po majku,koma,a to nemozemo mi sami da dajemo napon,zasto postoje babice i ginekolozi da pomognu,nije kao u filmovima guraj guraj sto jace nestaj i evo ga bebac,treba da se da vremana bebi,a i dole oni misici da se opuste inace mogu da popucaju,kad bi mi znali kad da dajemo napon mi bi se kuci poradjali bez icije pomoci!z:girl:

jao kad se ne bih bojala igle one i ja bih uzela epidural, tako da ja cu prirodno, nadam se da necu posle da vicem iz petinih zila EPIDURAL.
ja sam pocela da kupujem za bebu od 6 meseca trudnoce, i dan danas kupujem, tako da vi ste jos super. meni uvek ostane jos nesto, pa par dana odmaram, pa opet soping. sad mi je ostao steznjak i ne znam sta cu jer nemam vise snage, mali secka dole.

jao kad se ne bih bojala igle one i ja bih uzela epidural, tako da ja cu prirodno, nadam se da necu posle da vicem iz petinih zila EPIDURAL.
ja sam pocela da kupujem za bebu od 6 meseca trudnoce, i dan danas kupujem, tako da vi ste jos super. meni uvek ostane jos nesto, pa par dana odmaram, pa opet soping. sad mi je ostao steznjak i ne znam sta cu jer nemam vise snage, mali secka dole.
Meni je babica rekla: probaj sve ostalo pa vidi kako reagujes, ako nista ne bude pomagalo, na kraju ti uvek ostaje epidural, nista ne gubis... A ako porodjaj bude dugo trajao ili te bude puno bolelo, oni ce ti sami preporuciti epidural. I ja se bojim te igle, pa jos u kicmu, mani me. Margo, i ti ces kao Tina, prirodno?
Tina, imaju li tamo kod tebe ove "nemedicinske" tretmane - lezanje u kadi tople vode, akupunktura, gas za smejanje? Trebalo bi da imaju bar nesto...
Ja sam steznjak narucila preko neta, pa kakav god bude. Niko srecniji od mog muza kad kupujem preko neta: super, ne moramo u soping. z:D

Kazu da je za bebu prirodnije i lakse da izadje u vodu, nego na vazduh, jer je i do tada bila u vodi. :)

Mislim da kad udjes u kadu,onda se i tamo porodis /naravno ako je sve ok bez komplikacija/ mada znam za price gde su majke ulazile u vodu na neko vreme i posle izvesnog vremena izlazile i poradjale se na stolu.Ovde postoje isto kade ali meni mi ta ideja nesto ne zvuci primamljiva ionako ne volim vodu....

kad procene da krece ali to ne znaci da ce porodjaj biti gotov za ta dva sata......tako su bar meni objasnili.....nisam bas pitala za sve detalje zato sto sam se ipak odlucila za klasican porodjaj.....ovde se desavalo da izlaze iz kade......

Mislim da kad udjes u kadu,onda se i tamo porodis /naravno ako je sve ok bez komplikacija/ mada znam za price gde su majke ulazile u vodu na neko vreme i posle izvesnog vremena izlazile i poradjale se na stolu.Ovde postoje isto kade ali meni mi ta ideja nesto ne zvuci primamljiva ionako ne volim vodu....
Ne moras da se porodis u kadi ako ne zelis, mozes samo da lezis u njoj u fazi otvaranja jer tada najvise boli. Opusta misice i mnogima olaksava bolove. Kad krene porodjaj, mozes da izidjes ako hoces. Samo ne kapiram ovo za dva sata sto je Margo rekla, svekrva mi je bas pricala o jednoj devojci koja se poradjala prosle nedelje, celo vreme otvaranja je lezala u kadi, bas joj je pomagalo, i htela je da se i porodi u njoj iako prethodno o tome nije razmisljala, ali se na kraju ipak porodila na stolu, kao nije htela da ekperimentise. Pa se sad mislim kako samo dva sata, otvaranje traje mnoooogo duze.

Poslednja izmena:
kad procene da krece ali to ne znaci da ce porodjaj biti gotov za ta dva sata......tako su bar meni objasnili.....nisam bas pitala za sve detalje zato sto sam se ipak odlucila za klasican porodjaj.....ovde se desavalo da izlaze iz kade......
Pa kakva je to procena? Porodjaj krece kad je zena otvorena 10 cm. Nama je babica rekla da sam porodjaj za prvorotke traje sat vremena u proseku, za ostale krace...
Bas ne razumem u cemu je fora... A za izlazenje iz kade... :eek: Pa kako to izvode??
Izjure te iz kade usred porodjaja? z:shock:

Evo i mene posle dve slave danas...
Carobna,
Ovde se daje epidural tako da osecas napone. Poenta je samo da te ne boli porodjaj. Nama je sestra rekla na vezbama da cak naglasimo anesteziologu da hocemo da osecamo napone. Mojoj drugarici su na kraju radi usivanja dali jos jednu dozu da je ne bi bolelo. Citala sam da se nekad desi i da daju previse pa ne osete napone, ali retko, pa se nadam da se to meni nece desiti. U principu, dosta svezih iskustava sto od ljudi koje znam sto sa neta je veoma pozitivno vezano za epidural, pa ne znam sto ga onda ne bih uzela plus je u Visegradskoj besplatan. Nego, da se meni bebac okrene prvoz:)

Sa vezbica takodje i iz knjige koju je Margo skenirala...U najkracem o disanju i naponima:
Sve do porodlilista samo disemo duboko i izdisemo polako kroz zube. Kad se pojacaju kontrakcije onda krece udah-izdah, pa ono plitko ubrzano disanje. Kad osetimo da napon krece, ceka se "naredba" babice da guramo, nikako bez dozvole da se ne pocepa grlic. Napon se izvodi tako sto duboko udahnemo i zadrzimo dah. tako dijafgragma vrsi pritisak na dole. Glava se dize na grudi i rukama pridrzavamo butine ili sipke kreveta, kako gde. Onda guramo, ali bez izdisanja. to se uci u skolici da se sto duze zadrzi vazduh i kaze da se vremenom zaista poboljsava duzina zadrzavanja daha. Posto je nekad tesko ne napinjati se kad te tera, onda krenes plitko da dises, povremeno smes skorz da ispustis vazduh. dalje slusamo babicu kad treba da se napinjemo i to je to. U pauzama izmedju kontrakcija treba potpuno opustiti sve misice tela da se cuva snaga.
Koliko je sve ovo izvodljivo kad se zaista poradjas, videcemo...Ako budem uzimala epidural trebace mi ovo disanje samo delimicno, dok mi ne daju epidural i pri naponu.

Margo, Super sto ste rezervisali stvariz:)

Mi krecemo cim srignemo dalje u kupovinu...Sutra je mm rodjendan i prekosutra neki gosti...Valjda cemo od vikenda...
Gde nam je Kockica?

Cao Angi! Super, znaci konacno i kod nas ima anesteziologa koji znaju da doziraju epidural kako treba. :) Joj, ja ovo disanje nista ne razumem... To disanje ti ustvari pomaze da "saradjujes" sa kontrakcijama i da sve ide brze i lakse, sa manje bola. Pa kako kome uspe... A za napon je vazna koncentracija, gurati kad se oseti napon, a opustati se i cuvati snagu u pauzama...

Ludnice,
neznam,probacu prirodno,pa ako vidim da puno boli trazicu da mi daju epidural!Inace ovde se mora naglasiti kad ides kod anesteziol da hoces epidural,al kad krene porodjaj,mozes reci da neces ili nece biti potrebno ako se brzo porodite,ali ako kazete kod anest da necete epid,a na samom porodjaju promenite misljenje nemaju prava da vam daju anesteziju!
Angi,
To je sve ono isto sto sam ja pisala,tako su i nama pricali,glava ide na grudi,muz te pridrzava za glavu i ramena,ti se drzis za sipke kreveta a nogice su gore,kao kad idete kod ginekol!Infuzija je prikljucena,i pritisak se meri na svaka 3min,kao i temperatura,i naravno prikljuceni ste na ctg!

Poslednja izmena:
Carobna,

Disanje je najbitnije zbog snadbeanja bebe i misica kiseonikom. Ako ne dises pravilno i dodatno se grcis u kontrakcijama, samo pravis gore...Znaci-jake kontrakcije-plitko ubzano disanje, napoinjanje-udah i guranje bez izdisanja, da bismo zajedno dijafragmom i misicima istisnuli bebu.
Margo,

Ako ste vec kupili neke stvari, u cemu je razlika ako kupite sve sad?
Po tom verovanju, ne smeju se unositi bebine stvari u kucu pre rodjenja. a vi ste vec neke uneli, pa sto ne onda i sve...

Pa kakva je to procena? Porodjaj krece kad je zena otvorena 10 cm. Nama je babica rekla da sam porodjaj za prvorotke traje sat vremena u proseku, za ostale krace...
Bas ne razumem u cemu je fora... A za izlazenje iz kade... :eek: Pa kako to izvode??
Izjure te iz kade usred porodjaja? z:shock:

carobna, porodjaj valjda traje kroz ona 4 porodjajna doba od kojih prvo pocinje kad pocnu kontrakcije...to sve traje duze od tih sat vremena...sat vremena je valjda od pojave napona, sto je valjda 3. faza.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back