Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh verujem sve bebe prave razna fiskulturna cuda u nama :mrgreen:
Ne znam zasto me noga boli to je i meni misterija :???: znaci uopste ne mogu da se oslonim na levu nogu, otkazuje mi i boli me... :sad2:

Ne brini, Kockice! To se verovatno bebac smestio na njemu udobno mesto, a to što je tebi priklještio neki nerv ne brine malac baš mnogo o tome! U svakom slučaju, kad se vratiš u Srbiju, obavezno to napomeni lekaru! :bye:

Za sve koje su se prepale da ce porodjaj, tj. sve ono sto prethodi istom, trajati dugo, evo malo smirenja. Meni je sve ukupno trajalo 4 sata i 40 minuta, a jaki bolovi samo oko 2 sata. Moja drugarica je tri puta radjala i svaki put od pocetka dobijanja kontrakcija do samoga porodjaja proslo bi samo oko 2 sata (sad planiraju i cetvrto). Tako da cete mozda biti bas vi te koje ce lako proci :ok:

Za sve koje su se prepale da ce porodjaj, tj. sve ono sto prethodi istom, trajati dugo, evo malo smirenja. Meni je sve ukupno trajalo 4 sata i 40 minuta, a jaki bolovi samo oko 2 sata. Moja drugarica je tri puta radjala i svaki put od pocetka dobijanja kontrakcija do samoga porodjaja proslo bi samo oko 2 sata (sad planiraju i cetvrto). Tako da cete mozda biti bas vi te koje ce lako proci :ok:

Ja se stvarno nadam da je tako... :ok:

Eva i ja malo ohrabrim buduce mamice :D.
Moj porodjaj, koji se karakterise kao tezi, uopste nije bio tako strasan ( meni bila gora trudnoca jer mi svih 9 meseci bilo non-stop muka :sad2: ). Prodjoh sve i svasta u porodjaju, imala 2 dana kontrakcije a nisam se otvarala, 3. dan mi probusili vodenjak da bi to pospesilo otvaranje, pa odvrnuli indukciju na najjace, tada vec krenule kontrakcije bez pauze, pa morali da smanjuju istu.|Onda sam dobila epidural pa sam se zezala sledecih 10ak sati dok me nisu poslali na hitan carski rez, od koga sam se opet ekstremno brzo oporavila, 3. dan bila kuci, nosala bebu, kupala je...sve sama. I odmah sam rekla, ma mogla bih 10 puta da se poradjam, uopste nije tako strasno kako sam mislila ( i to radje nego da budem trudna opet sa mucninama ili da idem kod cika zube :mrgreen: )

Slusaj Cmoko, dal cu ja da pisem kako je meni bilo ili ne to je moja licna stvar.Ovo je forum i svako iznosi svoje misli i osecanja,dogadjaje i sl.To sto je meni bilo tesko na porodjaju ne mora da znaci da ce i drugoj trudnici biti.Treba pricati o tome.To nije bauk.Treba pricati i o mnogo gorim stvarima,a ne uljuljkivati zene da je sve lepo i bajno i gledati kroz sarene balone ko sto rece Natasa na njenoj temi.Ti si se tek ispilila i kao trudnica i kao forumas i malo je glupo da ti ovde pricas ko ce sta da kaze i sta se sme a sta ne sme.To mozes u svojoj kuci.Ovo je javni forum i svako moze da prica sta hoce osim ako nije uvredljivo i ako nisu psovke.Na tom istom casu se citaju pisma porodilja koje salju nakon porodjaja.I tamo ima svakakvih stvari.I lepih i ruznih.Hoces i tamo zabranjivati sestri da cita ako je malo potrenso?Smesno.
Zene treba da budu svesne da je to i bolno i traumaticno za nekoga ali opet prelepo iskustvo koje ce pamtiti citav zivot.Zato zene pricajte normalno o svojm porodjaju,a ko ne zeli da cita nek preskoci i nastavi dalje.

Esperanca,
žao mi je ako je moj komentar zvučao tako rogobatno! :confused:
Ja zaista nisam imala nameru da nekome, pa ni tebi, govorim ''šta sme, a šta ne sme da kaže''.
Naročito zato što se slažem u potpunosti sa tobom da svako slobodno na forumu može da iznosi svoje mišljenje. Kao što i sama kažeš, onaj ko neće da čita neke stvari neće, kao što i ti imaš apsolutno pravo da ne prihvatiš moju sugestiju, koja je bila krajnje dobronamerna.
Izvinjavam se ako nešto nije korektno sa moje strane, ali se nadam da je uredu da iskažem svoje stavove, bez obzira što sam tek prvi put trudna i od skora član ove teme foruma.
Nadam se da nećemo imati problema u komunikaciji dalje..
Pozdrav! :bye:

Ma ok je Cmoko.Ja nisam zlopamtilo;) Razumem te u potpunosti. I ja sam se prestravljivala od svakojakih prica i stvarno ih ima mnogo ruznih i tuznih, ali i lepih. Moj vam je savet kao bivsa trudnica i sadasnja mama da se ne prepadate od takvih prica vec da mirne duse saslusate i mislite pozitivno.Ne to se meni nece desiti,ja cu super proci i sa takvim pozitivnim mislima krenite na porodjaj. Boli,to nemoj niko da vas laze i to bas,bas,ali nam je majka priroda dala snagu da sve to izdrzimo.Posle se brzo zaboravi,sve se to potisne onda se okrenes svojem prekrasnom smotuljku.
Ovo su istine: secenje boli (neku zenu ne,al mene je bolelo),usivanje - mene nije (neku jeste jer se ohladila i dejstvo injekcije je oslabilo, kontrakcije - sve zavisi od vrste. Ja sam prvo imala menstrualne,pa sam posle 7 sati imala sa udarima na cmar i besiku bez pauze. E to boli oci ispadaju,al se pregrmi. Te kontrakcije moze da dobije svaka 50 mama,tako da nije bas da ce to svi imati.I nemojte se bojati carskog reza,nekad je bolje da seku stomak nego dole:( I jos nesto.Nemojte se drati i zapomagati.Ja sam se vise istraumirala od onih zena koje su urlale ko da ih kolju nego od svojih kontrakcija. Mene je sigurno vise bolelo nego tamo neke,al ajd sad da ne ulazim u to.To vam kazem iz licnog iskustva i iskustva drugih porodilja.Ako se derete samo nervirate babice i doktore i posle vam strada "gospodjica" iseku vas ..... Budite koliko je to moguce koncentrisane da porodjaj privedete kraju i da vam beba ne bude dugo u kanalu jer je to opasno za nju.
Ako neko jos nesto bude hteo da pita nek pita slobodno,jer ja necu nikoga da lazem i pricam kako ne boli i kako te tamo maze i drze za ruku. Kad se budete porodile vrlo je vazno da mirujete na stolu i da ne zaspite tih prvih dva sata. To vam kazem iz razloga sto se moze desiti da pocnete da krvarite pa morate odmah da zovete doktora ili babicu da intervenisu.To se meni desilo.NIje mi se zatvorila materica pa sam iskrvarila.Da nisam obratila paznju i reagovala na vreme sad nebih pricala sam vama. To se desava vrlo retko tako da nemojte to da vas muci.Ako imate parica,je vam preporucujem epidural jer je onda stvarno porodjaj pesma. Ovo sam vam sve ispricala da biste bile pripremnjenje psihicki na to sta vas stvarno ceka u porodilistu.
Glavu gore buduce mame.Najvaznije je da porodjaj prodje kako treba i da beba bude ziva i zdrava.Sve ostralo je nebitno:super:.

Drago mi je da smo izgladile ''nesporazum'' :)
Ja nisam jedna od trudnica, strašljivica.
Naprotiv, u celu priču ulazim hladne glave, svesna bola i onoga što me očekuje-srećom imam i mamu i sestru, i rođake i drugarice koje su se porađale i svaka mi je prenela svoje drugačije iskustvo i neću da se pravim da ne znam o čemu se radi.
Ono što bih volela je da moj porođaj bude što prirodniji mogući, bez obzira na broj sati koliko će trajati. Ako nešto krene drugim putem, tu su obučeni ljudi da reaguju.
U svakom slučaju, u pravu si kada kažeš, sve se to prebrodi, a ostaje malo slatko stvorenje koje donosi radost tebi i tvom dragom :D :heart: :D

Ja moram da priznam da ja nisam bila dobra dok sam se poradjala. Drala se i zapomagala nisam, ali sam od 4 porodilje u sali bila ipak najglasnija. Šta cu ja kad jednoj od njih pukao vodenjak, a taman usla u 9 mjesec, kontrakcije joj pocele pola sata prije nego su je stavili na krevet i onda se porodila za 20 minuta. Nemas kad ni da jauknes....

Blago toj zeni sto kinu i porodi se
mozda bih i ja tako da mi nisu dali one lekove za odrzavanje trudnoce (Nikola mi je bio toliko nisko da sam morala nekoliko zadnjih meseci da nosim pojas) i doktori su me zezali da mu viri rukica,nozica...
Al prodjih bezveze. Zacementira me taj Genipral.... Eto i to da znate.Ko pije taj lek imace duzi porodjaj - to sam cula jos od nekiz zena:(
@Roso,nevaljalice,drala si se ko magare:D:D:D

Blago toj zeni sto kinu i porodi se
mozda bih i ja tako da mi nisu dali one lekove za odrzavanje trudnoce (Nikola mi je bio toliko nisko da sam morala nekoliko zadnjih meseci da nosim pojas) i doktori su me zezali da mu viri rukica,nozica...
Al prodjih bezveze. Zacementira me taj Genipral.... Eto i to da znate.Ko pije taj lek imace duzi porodjaj - to sam cula jos od nekiz zena:(

i ja sam pila razne lekove vise se ni nesecam koje sam pila za odrzvanje trudnoce, nosila sam jako nisko, u sestom mesecu sam vec bila otvorena 6 prsta i svaki naredni mesec sam se otvarala po jedan prst pa sam na porodjaju prosla kao u snu. bolovi su poceli negde oko 4 ujutru ali jaki bolovi su poceli oko 3 , u bolnici san otisla u pola pet a u petnest do pet sam se porodila. porodjaj bukvalno nisam ni osetila. to sto su neke prosle tesko na porodjaju neznaci da ce te i vi tako. ohrabri te se i ne panicite. to je nesto prelepo. svaka trudnoca je prica za sebe i samo se naoruzajte optimizmom i sve ce proci. nemojte biti kilave trudnice vec ponosne i pune optimizma i hrabrosti. puno srece svakoj trudnici i srecno

Bonzita,

U pitanju je 4D ultrazuk. 10.sam nedelja. To je onaj besplatan u klinici Ana life u Zemunu u 10.nedelji. Traje jako kratko, vise je igracka za roditelje da prvi put vide bebu, nista se ne meri, samo ti kazu duzinu. Sa tim dolaskom ili kuponom iz Trudnoce imas 10% popusta za dalje prelede. Taj dr je hvaljen, ali su malo skuplji. Dobijes CD sa slicicama i kratkim videom. Nasa bebica je bila mirna pa j samo jednom malo pomerila rucicu, inace u ovoj nedelji pocinju nesvesni pokreti.

Ko je u Bg i koga zanima cisto da vidi svoje bebce prvi put, preporucujem da ode u Ana life.

Pocetak trudnoce se racuna od dana poslednje mentruacije, iako naravno i oni znaju da tad nije zaista nastupila trudnoca, ali se tako racuna. Meni je poslednja bila 20.juna, a termin je 27.marta, ali ja racunam kao 1.april jer mi je od starta trudnoca manja za 4 dana, tj. kasnije je doslo do oplodnje jer imam duzi ciklus.

I meni je poslednja menstr. bila 20 juna(mada ja mislim da je samo zachece bilo 29og juna),termin je varirao od 26 do 27 marta,a Teodora je rodjena 31 marta :heart::heart:

Bila sam danas na uz i skroz sam se ubednjacila. Imam neki ogromni miom od 75mm, kaze doca da to uglavnom nije nesto opasno, i na netu citam da je gomila njih rodila zdravu decu i pored mioma, ali sve mi nesto frka. Jel ima neko iskustva sa tim cudom?

Ja sam imala miom veličine pesnice ali operisan prije 3 godine.To je vrlo individualno , zavisno od veličine , lokalizacija itd...možda da to ipoak riješoš prije trudnoće ...sve eventualne komplikacije svesti na minimum....:think:

muz na porodjaju
definitivno DA
ja sam moga vodila oba puta na taj "izlet" i bilo mi zanimljivo da ga gledam onako blijedog!
Ali mi je pomogao prvo sa svojim prisustvom jer je bio neko "moj" samnom da me zasmijava,tjesi,najavljuje kad doazi nova kontrakcija...a onda i fizicki mi je pomagao tako sto mi je pridrzavao ramena prilikom napona,sto za mene nije bilo malo!!!!:)
Bilo je tu i smjesnih situacija kao recimo ulazi babica i pita kako ide(zena misli na mene) a on sav uspuhan joj odgovara super,ma sta super i sta ti puses mene boli i mene pita kako ide!
I ono najvaznije trenutak kad je ugledamo svoju djecu prvi put je nesto nezaboravno i lijepo je da smo zajedno:heart:
I posle toga kad vidi trudnicu on bi je na dlanu nosio a kamoli ustupio svoje mjesto u busu kaze ja sam gledao sta vi prolazite i nije mi bilo svejedno a kamoli vama!Kaze da nas mnogo vise cijeni! :super:

Muž na porođaju??? Da li će tada manje da boli?
Moj prvi porođaj. Ostavi me muž u bolnici i ostane da čeka, malo ispred vrata, malo u kolima. Par godina pre vozio je ženu svog najboljeg druga na porođaj i ukapirao kako to traje ceo dan. Porodim se ja za dva sata i još sa stola ga zovem i obaveštavam da imamo ćerku. Kako je samo počeo da muca:
'' Pa kako? Kad pre? Kako to? '' - i sve u tom fazonu.
Jedva se na kraju setio da pita da li je sve u redu i treba li mi nešto.
Inače spada u snalažljive i strpljive osobe koje se lako snađu, ali da prisustvuje na porođaju ne bih volela. Dovoljan mi je dobar lekar i babica.

Moj muz bio na porodjaju. Meni je znacilo dosta. Ovde u NL to malo drugacije funkcionise nego kod nas dole. Bila sam sama u sobi, gde sam se i poradjala, imala sam kome da kukam dok sam osecala kontrakcije ;) , posle epidurala mi je takodje znacio, vreme mi je mnogo brze prolazilo, gledali smo TV, zezali se...smorila bih se sama. A bio je i na carskom rezu, i tu mi je bilo drgo da u svoj frci imam "nekog svog" sa kom mogu da caskam ( bila me frka da cu osecati seckanje pod epiduralom :whistling:, sto naravno nisam :mrgreen: ) A i inace ovde je normalno da se prisustvuje porodjaju, ne retko bude i cela familija prisutna.

Moj mužić nije bio samnom na porođaju, jer je to bila njegova želja, a ja sam mu prepustila da sam izabere.
I drago mi je što je tako, jer je veliki strašljivac u tom smislu.:sad2: Kad su mi krenuli bolovi kući, negde oko 15 min posle ponoći, on je bio toliko prestravljen, da je odmah skočio iz kreveta i istog trenutka hteo da me vodi u bolnicu! Onda kad sam mu objasnila da to ne ide taaakooo brzo, spustio je loptu. Doduše, ja sam se za prvorotku expresno porodila, već u pola 10 ujutru. :klap:
Mada svo vreme do odlaska u bolnicu i na putu na istoj pokušavao je da pokaže svoju smirenost. Ali kako ga ja čitam kao otvorenu knjigu, nije mu toliko polazilo za rukom.

E, da, Kockice, kad već pomenu pratioca na porođaju, hajde da čujem vaše mišljenje: muž na porođaju, da ili ne i zašto?

mi smo se dogovorili da bude....on zeli....a zelim i ja......
sigurno nece manje da boli ali mi sve zajedno radimo....cak smo zajedno i pravili bebu.....
ne znam da li je istina ali cula sam da zena lezi sama u sali sve dok porodjaj ne krene i tek onda pozovu muza....da li neko zna kako to ide......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back