Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kockice-Moja krovetica je super:super::klap::worth::D ,mamino srce je bas nemirno,ni jednog trenutka nije stalo jedva ga cika doca izmerio,veliki smo i napredni :D imamo 66mm,vratni nabor mu je normalan 7mm,i ima 148otkucaja,joj kad nam je pustio to u sobi,meni i mom muzicu su se oci napunile suza,osecaj je predivan,neverovatan:klap::cmok: REkli su mi da mi je termin 12marta,a ne 19.:super::bye:

Jeeeeeeeeeeeeeeeeej!!! :super: :klap: :cmok: :heart:
Tako je i moja Kockica, ne da da je uhvatis pa to ti je! :hahaha:
A znam osecaj, stvarno je fantastican!!! :worth: :heart:

u kom si mesecu.....kakve su vezbice???

U osmom, 33. nedelja. Fino je sve to..

Prvih sat vremena su to vežbice u parteru. Znaš, klasične vežbe kao npr. na aerobiku, samo smanjenog intenziteta i ponavljanja su samo po 10. Istegneš prstiće, listove, bokove, ramena, leđa.. tako neke ključne tačke koje umeju da bole zbog velikog stomaka :lol: i koje treba pripremiti za porođaj (npr. da ne bole prepone od širenja nogu ili da ne ostane upala posle).
Onda ide priča sat vremena, teorijski deo, kada babica upoznaje mame sa prvim znakovima porođaja. Kako se treba ponašati pre odlaska u bolnicu, kako reagovati kad prsne vodenjak, kako kada krenu prvo kontrakcije, zatim, šta nas sve očekuje u bolnici, u pripremi (uzimanje informacija, mera karlice, ctg, klizma, brijanje, tuširanje), sam opis porođaja i postporođajni oporavak.

Poslednjih 30ak minuta su na repertoaru vežbe disanja koje ćemo koristiti tokom porođaja. Svrha je da savladamo i naučimo kako to ide, a ne da dođemo nespremne i sve slušamo babicu, pa i ne radimo pravilno. Cilj je da uz pomoć relaksacije i prva dva tipa disanja lakše podnosimo kontrakcije, a uz pomoć trećeg tipa disanja rodimo bebu iz 2, maksimalno 3 napona.
Kad povežeš vežbe, priču i disanje, sve se sklopi u jednu lepu sliku, koja ti psihički daje rasterećenje i priprema te za čin porođaja. Drugim rečima, upoznajete sa nečim što ti je nepoznato (ako si prvorotka) i otklanja strah od stvari koje ćeš prvi put videti i doživeti..

U 8. mesecu idem jednom nedeljno, a kod kuće još dva puta u toku nedelje odvežbam sama, a od 9. meseca se ide 2-3 puta. Vežbe, inače možeš da pohađaš već od 7. meseca.

OD SRCA PREPORUČUJEM!!! :ok:

Poslednja izmena:
Cmoko,meni su te vezbice mnogo pomagale.Izlazila sam sa posla da bih isla i bila sam kao nova kad bi se vracala kuci.Nekada bih zaspala pred kraj od umora.Mada,nisam bila jedina.I druge su spavkale:D i onda se trgnu i shvate gde su i onda svi umremo od smeha. Meni se obavezno spavalo pred kraj price (kad dodjes do rigidnosti grlica i kasnije rapidnog otvaranja) i to me je i strefilo. DA nisam bila dobro uvezvana i psihicki spremna na to sta me ceka ....... a da ne pricam o kontrakcijama koje nisu uimale pauze vec je svakai zavrsetak bio pocetak druge i tako zadnjih 7h:eek: A porodjaj je inace trajao 28,5h :roll: U jednom trenutku su mi utrnula i usta i nos od disanja i pomislila sam da cu umreti. Dobro je da nisam bila u sali na indukciji jer mi se strasno piskilo non stop posto sam imala udare na cmar i besiku pa sam onako pod najacim bolovima isla da piskim. A onaj krevet visok!!!!! Mada,sve to zaseni trenutak kada malisa izadje iz tebe i zakmeci onako iz sveg glasa. To nikada necu zaboraviti:heart::heart::heart:

Cmoko,meni su te vezbice mnogo pomagale.Izlazila sam sa posla da bih isla i bila sam kao nova kad bi se vracala kuci.Nekada bih zaspala pred kraj od umora.Mada,nisam bila jedina.I druge su spavkale:D i onda se trgnu i shvate gde su i onda svi umremo od smeha. Meni se obavezno spavalo pred kraj price (kad dodjes do rigidnosti grlica i kasnije rapidnog otvaranja) i to me je i strefilo. DA nisam bila dobro uvezvana i psihicki spremna na to sta me ceka ....... a da ne pricam o kontrakcijama koje nisu uimale pauze vec je svakai zavrsetak bio pocetak druge i tako zadnjih 7h:eek: A porodjaj je inace trajao 28,5h :roll: U jednom trenutku su mi utrnula i usta i nos od disanja i pomislila sam da cu umreti. Dobro je da nisam bila u sali na indukciji jer mi se strasno piskilo non stop posto sam imala udare na cmar i besiku pa sam onako pod najacim bolovima isla da piskim. A onaj krevet visok!!!!! Mada,sve to zaseni trenutak kada malisa izadje iz tebe i zakmeci onako iz sveg glasa. To nikada necu zaboraviti:heart::heart::heart:

Ahem... smrccccccccc... :sad2: :sad2: :sad2: sad se bojim! :sad2: :sad2: :sad2:

ja sam u svojoj trudnoci uzivala maksimalno iako sam imala jako rizicnu trudnocu pogotovo u 7 mesecu kada je malo falilo da imam spontani, ali srecom sve je super proslo. kada sam usla u 9 mesec malo je pocela frka da me hvata kako ce proci porodjaj da li ce da boli, pogotovo me uhvatio strah i panika kada sam dobila kontrakcije, ali sam onda sela udahnula duboko par puta i rekla seb ^ zeno saberi se nisi ti jedina koja se poradjas i jos niko nije umro tod toga pa neces ni ti, uostalom sama si htela dete i toliko si ga dugo prizeljkivala, onda cekala 9 meseci i sada da se palsis, na noge i na porodjaj da bi mogla da uzmes svoju bebu u ruke i da je mazis ^. i hvala bogu sve se super zavrsilo.

imam par saveta svim trudnicama kako da pospese elasticnost
1. tokom celog dana radite vezbe kao da hocete da zadrzite da nebi mokrile
2. mazite i masirajte predeo izmedju vagine i analnog otvora maslinovim uljem
3. uzivajte u svojoj trudnoci maksimalno jer niste bolesne vec ste blazene
4. i najvaznije setajte sto vise i odmarajte se, tj. radite ono sto vam se radi u tom moomentu

Kockice, nema čega da se bojiš! Svačije iskustvo je drugačije i svako to "preživljava" na svoj način! Treba samo da misliš na taj majušni zamotuljak, kojeg sa nestrpljenjem očekuješ, a porođaj će doći i proći!!!

Hvala! Ovo znaci! :cmok: :heart:

Sta radite kad vas boli grlo?Ja sam sinoc jela neko grozdje i jutros ustala grlo me strasno boli:(,oprala sam ga BAS dobro nego je mozda bas prskano,
Kockice kako si danas?:mrgreen: Jer se spremas za cetvrtak?

Gde si bonziticeee... evo ja sam danas sva nesto na 2 coska... :sad2: otkazuje mi leva noga ponekad, kad zelim da se oslonim na nju, kao da propadnem... bas spooky! Jos se ne spremam za cetvrtak, ali cu sutra sve da pripremim pa se nadam da se najzad vracam kuci... kako si mi ti?! sta radi bebiron tamo unutra?! :mrgreen: :heart: cmok

Mali kroasan kako ti kazes sigurno se prevrce kao i tvoja kockica,SAmo neka rastu ,i da nas uskoro sutiraju:hahaha::mrgreen: jedva cekam,ja sam ti dobro,danas mi malo manje muka,pu,pu,da ne ureknem,dobro sam,kontrakcije su se smanjile :worth:,samo sto me uzasno boli grlo.Odmaraj mila sto vise mozes,jer te noga boli zbog kicme ili ?izvini ako postavljam glupo pitanje.

Poslednja izmena:
Додир крила лептира у стомаку,
скоро неосетан,
испунио мајчино срце
неизрецивом срећом.
У том тренутку
мали црвић,
мали свемирко са монитора
постао мали човек
који ће за неколико месеци
доћи на овај свет.
Сећање на тајину срећу
кад је чуо за радосну вест,
и збуњене погледе мале деце
„Па, како може беба да стане у стомак“
измамило осмех на лице
који трудној жени
даје карактеристичан сјај.

Сада је човечуљак велики
и стварно му је тесно.
Зато се шутира
и зато се боксира
и зато се врти
и зато скаче...
Како је диван осећај
додирнути ручицу
или ножицу
испод површине стомака...
А таја срећан што га буди,
и што га пред спавање избоксује
за лаку ноћ...
И једва чекају
да нови човек се роди
кога ће мазити
и волети више од свега!!!

Ahem... smrccccccccc... :sad2: :sad2: :sad2: sad se bojim! :sad2: :sad2: :sad2:

Mila,nemoj da se bojis nista.Mene dali Genipral kad sam usla u 9 jer se umalo ne porodih na stolu kod ginekologa - 30 dana pre vremena.To me je zakocilo i zato sam se toliko poradjala.Zbog tog leka. A beba mi je bila nenormalno nisko sve vreme. Mislila sam da ce da istrci kad kinem,al zeznu me lek.Moras pozitivno da rzmisljas i sve ce proci ok.Ljubim te plasljivice moja mala:heart:

Sta radite kad vas boli grlo?Ja sam sinoc jela neko grozdje i jutros ustala grlo me strasno boli:(,oprala sam ga BAS dobro nego je mozda bas prskano,
Kockice kako si danas?:mrgreen: Jer se spremas za cetvrtak?

odmah u laboratoriju da vidis dal ima neka bakterija i ako imas da ti odmah daju antibiogram - lekovi koji su osetljivi na istu.
Ako je cisto,bez bakterija i ako si samo nahladila grlo skuvaj serbet ili mleko sa secerom.To je odlicno za prehladu grla.Mozes da kupis i Pantenol oriblete ili sirup koji se grgoce - bezopasan je za bebu,a super je za grlo.
Inace Penicilin i Eritromicin su antibiotici koje trudnica sme da pije od 2 trimestra;).

Esperanca137 Hvala,:hvala: Ovde nemogu tek tako da odem u laboratoriju,moram sutra kod dokt ako ima mesta,jer ceka se danima,mora on da mi da za laborator.Nego ja jos nisam izasla iz treceg meseca,tek za 10dana,a nesmem da pijem lekove,to su mi vec rekli,ipak otici cu kod doktora,probacu sa medom,i secerom i mlekom:super:(to inace obozavam)

Evo me, žene, vratih se sa predavanja..

Nije bilo ništa specijalno. Predavač je danas bio ginekolog, koji se odlučio za varijantu da odgovara na postavljena pitanja. Sve bi to bilo ok, da nije sve prešlo u privatnu seansu.
Mislim, ok, hajde saznaš ti i na taj način neke stvari, ali više saznaš o stvarima koje te apsolutno ne interesuju!
Evo o čemu se radi.. Svaka od trudnica je postavljala lična pitanja, npr. ako neka od njih ima šećer, onda pita za to, mi sad slušamo o mogućim komplikacijama, onda druga ima manju bebu nego što bi trebalo, mi opet slušamo o mogućim komplikacijama, trećoj beba već ima omotanu pupčanu vrpcu, opet slušanje o mogućim komplikacijama..
Smorila sam se živa. Malte ne se osetiš nenormalnom što si normalna! Onda kad krenu da se gađaju terminima i testovima za koje u životu nisam čula, zamalo nisam pala u nesvest..
Džaba je čovek sve vreme pokušavao da ih usmeri na temu.. Ne, one i dalje kao iz rukava sipaju ove i one testove..
Na kraju se neka pametnica našla da nam svima popuje kako kad nešto krene loše na porođaju, odmah te šalju na carski rez, što naravno, uopšte nije istina.. E tu više nisam mogla da izdržim, kažem joj ''a kako vi to znate sve unapred?'' a ona će meni ''znam zato što sam lekar''?!?? NO COMMENT :thumbdown:
Sve u svemu, ženice su se razišle zabrinute, uprkos daljem insistiranju doktora kako je porođaj prirodna i lepa stvar.. Eto šta jedan samoživi idiot može da uradi! Ne bih volela da mi ona ikad bude lekar, ma koje oblasti!

Zato isto mislim, Esperanca, da ne bi trebalo iznositi detalje oko porođaja, sve su to lična iskustva.. Neka ima više, neko manje sreće, ali ja jednostavno ne spadam u kategoriju ljudi koja svoje zdravstveno stanje vidi kao reper za sve ostale, niti će mi padati na pamet posle porođaja da širim priču dalje kako je bilo.. Svaka trudnica je priča za sebe i tako treba da ostane.. Ok je da kažeš da su vežbe korisne itd. ali svako detaljisanje je suvišno.

Npr. doktor kaže ''prvorotkama traje porođaj uglavnom do 18sati''. Ali treba skrenuti pažnju od kada, od trenutka ispadanja čepa, od pucanja vodenjaka, od kada?? Samo rađanje traje 3 minuta! Drugo su kontrakcije pre toga.. Drugo je što neko dođe ranije u bolnicu pa čeka satima da se otvori..
Npr. moja sestra je celu noć (6-7sati) provela u kući savlađavajući kontrakcije, uz maminu pomoć, do trenutka kada treba da krene u bolnicu, a onda, od prijema do porođaja prošlo je svega 3.5 sata. Treba li to sada da bude merilo? NE! Naravno da ne.. Samo možda ohrabrenje za žene prvorotke da znaju da može i tako da bude..

Sve u svemu, sutra predavanja drži nutricionista, a u sredu pedijatar. Ako bude nekih korisnih, opšteprimenljivih saveta, pisaću vam.
Puno pozdrava za sve vas! :bye: CMOK! :heart:

Bonžita,
Nemoj ništa da piješ od lekova pre nego pitaš lekara. Jedino se od prirodnih stvari savetuje (pored šerbeta od mleka) ispiranje grla rastvorom soli. 1/4 kašičice soli u čašu vode, grgoljenje par minuta, pa ispljuneš, pa tako opet za dva sata. (vidim još nisi kupila knjigu ;))

Poslednja izmena:
Bila sam danas na uz i skroz sam se ubednjacila. Imam neki ogromni miom od 75mm, kaze doca da to uglavnom nije nesto opasno, i na netu citam da je gomila njih rodila zdravu decu i pored mioma, ali sve mi nesto frka. Jel ima neko iskustva sa tim cudom?

Zato isto mislim, Esperanca, da ne bi trebalo iznositi detalje oko porođaja, sve su to lična iskustva.. Neka ima više, neko manje sreće, ali ja jednostavno ne spadam u kategoriju ljudi koja svoje zdravstveno stanje vidi kao reper za sve ostale, niti će mi padati na pamet posle porođaja da širim priču dalje kako je bilo.. Svaka trudnica je priča za sebe i tako treba da ostane.. Ok je da kažeš da su vežbe korisne itd. ali svako detaljisanje je suvišno.
Slusaj Cmoko, dal cu ja da pisem kako je meni bilo ili ne to je moja licna stvar.Ovo je forum i svako iznosi svoje misli i osecanja,dogadjaje i sl.To sto je meni bilo tesko na porodjaju ne mora da znaci da ce i drugoj trudnici biti.Treba pricati o tome.To nije bauk.Treba pricati i o mnogo gorim stvarima,a ne uljuljkivati zene da je sve lepo i bajno i gledati kroz sarene balone ko sto rece Natasa na njenoj temi.Ti si se tek ispilila i kao trudnica i kao forumas i malo je glupo da ti ovde pricas ko ce sta da kaze i sta se sme a sta ne sme.To mozes u svojoj kuci.Ovo je javni forum i svako moze da prica sta hoce osim ako nije uvredljivo i ako nisu psovke.Na tom istom casu se citaju pisma porodilja koje salju nakon porodjaja.I tamo ima svakakvih stvari.I lepih i ruznih.Hoces i tamo zabranjivati sestri da cita ako je malo potrenso?Smesno.
Zene treba da budu svesne da je to i bolno i traumaticno za nekoga ali opet prelepo iskustvo koje ce pamtiti citav zivot.Zato zene pricajte normalno o svojm porodjaju,a ko ne zeli da cita nek preskoci i nastavi dalje.

Slusaj Cmoko, dal cu ja da pisem kako je meni bilo ili ne to je moja licna stvar.Ovo je forum i svako iznosi svoje misli i osecanja,dogadjaje i sl.To sto je meni bilo tesko na porodjaju ne mora da znaci da ce i drugoj trudnici biti.Treba pricati o tome.To nije bauk.Treba pricati i o mnogo gorim stvarima,a ne uljuljkivati zene da je sve lepo i bajno i gledati kroz sarene balone ko sto rece Natasa na njenoj temi.Ti si se tek ispilila i kao trudnica i kao forumas i malo je glupo da ti ovde pricas ko ce sta da kaze i sta se sme a sta ne sme.To mozes u svojoj kuci.Ovo je javni forum i svako moze da prica sta hoce osim ako nije uvredljivo i ako nisu psovke.Na tom istom casu se citaju pisma porodilja koje salju nakon porodjaja.I tamo ima svakakvih stvari.I lepih i ruznih.Hoces i tamo zabranjivati sestri da cita ako je malo potrenso?Smesno.
Zene treba da budu svesne da je to i bolno i traumaticno za nekoga ali opet prelepo iskustvo koje ce pamtiti citav zivot.Zato zene pricajte normalno o svojm porodjaju,a ko ne zeli da cita nek preskoci i nastavi dalje.

Bravo Esperanca! Potpuno te podrzavam! I, kako si napisala,ko nece da cita nek preskoci!!!

Bila sam danas na uz i skroz sam se ubednjacila. Imam neki ogromni miom od 75mm, kaze doca da to uglavnom nije nesto opasno, i na netu citam da je gomila njih rodila zdravu decu i pored mioma, ali sve mi nesto frka. Jel ima neko iskustva sa tim cudom?

ja sam imala hematom koji je bio ogroman i svega dva mm od bebe. samo sam se pridrzavala sta mi je doktor rekao ( istinu slusala sam ga sve sem da mirujem, to nisam nikako mogla i nisam mogla da lezim vec da setam non stop ) i hvala bogu sve je super proslo. ako ce ti biti lakse idi kod drugog doktora cisto da cujes jos jedno misljenje, ali najvaznije nemoj da panicis i da se nerviras jer tada stvarno moze svasta da se desi ves uzivaj koliko mozes

U osmom, 33. nedelja. Fino je sve to..

Prvih sat vremena su to vežbice u parteru. Znaš, klasične vežbe kao npr. na aerobiku, samo smanjenog intenziteta i ponavljanja su samo po 10. Istegneš prstiće, listove, bokove, ramena, leđa.. tako neke ključne tačke koje umeju da bole zbog velikog stomaka :lol: i koje treba pripremiti za porođaj (npr. da ne bole prepone od širenja nogu ili da ne ostane upala posle).
Onda ide priča sat vremena, teorijski deo, kada babica upoznaje mame sa prvim znakovima porođaja. Kako se treba ponašati pre odlaska u bolnicu, kako reagovati kad prsne vodenjak, kako kada krenu prvo kontrakcije, zatim, šta nas sve očekuje u bolnici, u pripremi (uzimanje informacija, mera karlice, ctg, klizma, brijanje, tuširanje), sam opis porođaja i postporođajni oporavak.

Poslednjih 30ak minuta su na repertoaru vežbe disanja koje ćemo koristiti tokom porođaja. Svrha je da savladamo i naučimo kako to ide, a ne da dođemo nespremne i sve slušamo babicu, pa i ne radimo pravilno. Cilj je da uz pomoć relaksacije i prva dva tipa disanja lakše podnosimo kontrakcije, a uz pomoć trećeg tipa disanja rodimo bebu iz 2, maksimalno 3 napona.
Kad povežeš vežbe, priču i disanje, sve se sklopi u jednu lepu sliku, koja ti psihički daje rasterećenje i priprema te za čin porođaja. Drugim rečima, upoznajete sa nečim što ti je nepoznato (ako si prvorotka) i otklanja strah od stvari koje ćeš prvi put videti i doživeti..

U 8. mesecu idem jednom nedeljno, a kod kuće još dva puta u toku nedelje odvežbam sama, a od 9. meseca se ide 2-3 puta. Vežbe, inače možeš da pohađaš već od 7. meseca.

OD SRCA PREPORUČUJEM!!! :ok:

super......to sve mnogo znaci......

Mali kroasan kako ti kazes sigurno se prevrce kao i tvoja kockica,SAmo neka rastu ,i da nas uskoro sutiraju:hahaha::mrgreen: jedva cekam,ja sam ti dobro,danas mi malo manje muka,pu,pu,da ne ureknem,dobro sam,kontrakcije su se smanjile :worth:,samo sto me uzasno boli grlo.Odmaraj mila sto vise mozes,jer te noga boli zbog kicme ili ?izvini ako postavljam glupo pitanje.

Eh verujem sve bebe prave razna fiskulturna cuda u nama :mrgreen:
Ne znam zasto me noga boli to je i meni misterija :???: znaci uopste ne mogu da se oslonim na levu nogu, otkazuje mi i boli me... :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back