KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ono što nisi uračunala je koliko si struje potrošila, deterdzent i voda za silne sudove posle, podloga i kutija za tortu, benzin da se ode do prodavnice u nabavku, benzin za isporuku torte... i još štošta. To sve košta i ti to moraš da platiš. I mi ostali, naravno, tako da ZD eto gde su ti pare.
Kad se torta poklanja, pa računaš ovako - u redu. Ali kad ti je to posao moraš sve da ukalkulišeš u cenu ili ćeš da radiš, radiš a para nema...

‚Tu si u pravu 100%...al kako se usuditi da podigneš cenu kad i ovako kukaju...

Ja skoro pa nikad nemam u rezervi materijala...za to nikad nemam para :(...Kad treba fondan da naručim hvatam se za glavu...a o alatima da ni ne pričam..Meni je ovo jedini posao pa kad naiđe period zatišja u narudžbinama sve zalihe se isprazne...

E da pek papir je odlican, i ja sam isprobala danas......uracunala sam karton tacnu za tortu :) njih uvek uzmem dosta tako da me sa postarinom jedna kosta 40 din..... benzin ne racunam za nabavku jer mi je univer 500 m od kuce i uvek kupujem i za kucu.....po torte musterije dolaze, tako da tu nemam dodatni trosak, a kutije ako musterija hoce dodatno naplatim, a nece skoro niko......eto, jedino u tome nisu struja i voda...i to nek je jos 100 din, a nije toliko sigurno.....:D

'Ajde da vas malo nasmejem u svj ovoj priči o parama. Sinoć me mama pitala da li radim još neku tortu za vikend ili samo za Jagdinu i ja kažem samo to za Jagodinu. I noćas sanjam kako mi se drugarica udaje, a ja treba da joj pravim tortu i da sam to zaboravila i sad sam u problemu što treba da pravim i tu tortu još kao razmišljam eto kako me mama lepo pitala, a ja se ni tad nisam setila i sva sam se uspaničila. I onda sam se probudila i uopšte ne kapiram da je to bio san, da se ta drugarica udala pre gdinu dana, sad već i bebu ima, ne ja skačem i razmišljam šta prvo da pravim, a onda me tek onako bunovnu uhvatila panika jer i ne znam šta sm se doogovorile da pravim. Sama sa sobom sam se smejala kad sam ukapirala da sam samo sanjala. Eto šta se dešava kad je neko opterećen tortama. :D

Pa dobro, ja malo jos isprobavam sve i svasta, dosta alata sam porucila iz kine a nesto kupila i ovde pa sam na kraju morala da teram tatu da mi napravi police samo za moje drangulije :D a kad odem u DIS ili Rodic uvek uzmem onih osnovnih jeftinih stvari koje mogu da stoje: puding, margarin, vanilin secer, secer, prasak za pecivo, brasno, cokoladu isl jer to ide u svaku tortu a nije neko ulaganje veliko... dokupim jaja, fondan i sl po potrebi mada sam sad navukla i fondana kuci :D

Ono što nisi uračunala je koliko si struje potrošila, deterdzent i voda za silne sudove posle, podloga i kutija za tortu, benzin da se ode do prodavnice u nabavku, benzin za isporuku torte... i još štošta. To sve košta i ti to moraš da platiš. I mi ostali, naravno, tako da ZD eto gde su ti pare.
Kad se torta poklanja, pa računaš ovako - u redu. Ali kad ti je to posao moraš sve da ukalkulišeš u cenu ili ćeš da radiš, radiš a para nema...

Nisi ti razumela šta se ja pitam. Sanja sve to ukalkuliše u cenu, koja je btw niska, i opet joj ostane za alat, za radnicu, za nove nabavke, valjda neki dinar potroši i mimo torti...

'Ajde da vas malo nasmejem u svj ovoj priči o parama. Sinoć me mama pitala da li radim još neku tortu za vikend ili samo za Jagdinu i ja kažem samo to za Jagodinu. I noćas sanjam kako mi se drugarica udaje, a ja treba da joj pravim tortu i da sam to zaboravila i sad sam u problemu što treba da pravim i tu tortu još kao razmišljam eto kako me mama lepo pitala, a ja se ni tad nisam setila i sva sam se uspaničila. I onda sam se probudila i uopšte ne kapiram da je to bio san, da se ta drugarica udala pre gdinu dana, sad već i bebu ima, ne ja skačem i razmišljam šta prvo da pravim, a onda me tek onako bunovnu uhvatila panika jer i ne znam šta sm se doogovorile da pravim. Sama sa sobom sam se smejala kad sam ukapirala da sam samo sanjala. Eto šta se dešava kad je neko opterećen tortama. :D

Jaoj, :zcepanje:

Napisala sam da je kutija i podloga u toj cijeni vec,. mada hajde i nije to neka stavka...
Da, i kod mene se dolazi po tortu u 95% slucajeva, ako hoce da ih vozimo, onda naplatim voznju, jer i cijene onih koje ih redovno isporucuju na adresu su vjerovatno ukalkulisane sa tim benzinom, ne znam. Kod mene je takva situacija da niti imam kola za to, niti ima ko time da se bavi, sama ne mogu sve. Obicno za vece svecanosti odmah i pitaju da li dovozim na adresu, i ne bune se kad kazem da se naplacuje, srecni su sto ne moraju jos o tome da misle a i vecina se plasi da nosi te velike torte. Mada, vecina torti mi je djecijih, to musterije pokup[e pred sam odlazak u igraonicu, svima je tako najzgodnije da su kod mene pola sata pred termin slavlja, i to im dodje nekako usput. Opet, ovo je manji grad, ne moze se porediti sa Bg i NS, sto se razdaljina tice, pa valjda jos moze ovako da to sve funkcionise. Mada, sve cesce me pitaju da li dovozim torte, valjda i drugi pocinju da vozikaju, pa odatle to sve.
Isto kao Sanja, i ja dajem podlogu u cijeni torte, a kutiju naplacujem, Macediv-ovci se cudili kada sam im rekla, kao svaka mi cast sto sam se izborila za to, pa nije tu nista cudno, evo sada je milka u frizideru pravougaona dekorisana i prodacu je kao 4,5kg a ona ima preko 5kg. Isto tako jednom mi je neko rekao da se torta vaga sa podlogom i kutijom, pa kao tu ih naplatis, e malo sutra, znaci vec sam im poklonila onih 1/2kg, pa sad bas sve da poklanjam.
Iskreno, ja sam bila jako srecna i zadovoljna sama sobom i mojim radom onog trena kada sam uspjela prelomiti da se figurice placaju, nema gratis ni jedna jedina. Da se razumijemo, znaci cim je torta makar 1/2kg teza, vec sam tu Mini Maus ili sta li je vec na njoj poklonila, ali nema veze, ja sam musteriji kada dodje po nju rekla da je torta teza od dogovorenog, da to naravno necemo racunati i mirna sam sa te strane. Ipak, sa tim sto se one placaju sam uspjela da preduprjedim njihovu bahatost, za cas se rijesi sta i kako od figurica ce biti na torti i gotovo. Dugo sam razmisljala sta cu, da li ce to da mi otjera musterije, ali eto, za sada funkcionisemo ja i moje torte i figurice i simbioze i tako...

Upadam u sred finansija i ni malo se ne uklapam u temu, ali evo vam jos malo kolaca iz pariske "Angeline"... Koga zanima cenovnik, nije problem da napisem :zcepanje:

A... da.
Evo ga i moj sladoled od juce:

Poslednja izmena:
Kad smo kod figurica, salje meni zena pre neki dan poruku, raspituje se za tortu Traktor Toma koju sam radila prosle godine u oktobru, na torti 6 figurica. Ja joj kazem cena po kilogramu ta i ta + figurice toliko i toliko. A, ona meni salje poruku na to "Da li sam Vas dobro razumela..." i ponovi ono sto sam napisala :D Ja potvrdim i objasnim koji je raspon cena figurica, od cega zavisi i da je na toj torti 6 (SEST) figurica. Samo se zahvalila na odgovoru :lol: Ma, najbolje da cu da izgubim dva dana radeci ih i da poklonim, kako da ne ;) Sto kaze Daca, od kako sam to prelomila mnogo je lakse i lepse... ko hoce - hoce, ko nece, naci ce na drugom mestu ono sto mu odgovara i lepo meni lepo njima.

Smeh, ovo je divno, krenula mi je voda na usta :)

Ko je sve danas u Jagodini? Cekamo utiske :)

Ja se konačno vratila iz Jagodine, super sam se provela, ostala i na ručku posle tortijade. Bilo je ko 150 torti, kategorije kao i prošle godine i u svakoj kategoriji su nagradjene po tri torte i plus deset torti. Imam utisak da su trte manje i slabije ukrašene nego prethodnih godina, okačiću slike sutra na fb pa ćete i same moći da vidite. Od onih koje znam, Minja je treće mesto za svečanu tortu, Vesna Atković je prvo mesto u kategoriji dečijih torti i prvo mesto za šlag neka Ivana Glavinić iz Boljevca :zper:. Za ostale nisam sigurna, ko je šta dobio.

Back