KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo i mene da kazem da sam beskrajno tuzna, cak do te mere da sam bila i nesrecna sto mi se nije dalo da odem ove godine na sajam u Rimini, pogotovo sto je bila odlicna ekipa odavde i provod je bio zagarantovan. Da ne gusim, privatni problemi su me satrali od pocetka godine ali sada je sve konacno o.k. i mogu da uzivam bar u vasim slikama i dozivljajima. Kada sam videla da je bio Badi, cake boos verovali ili ne pustila sam suzu jer imam veliku zelju da ga upoznam i bas sam baksuz. No dobro, dosta tugaljanja, cekam slike, cini mi se da je tematika sajma ove godine bila nesto cudna po tortama koje sam videla ali svakako izrada je vrhunska i perfektna. Verujem da ste se naruckale odlicnog sladoleda, vidim da ste bile i u San Marinu i vreme vas je cini mi se posluzilo. Napisite nam malo kako vam se dopala Bolonja i Padova jer je to bilo cini mi se deo programa? Da dozivimo bar delic toga kroz vas. Ljubim vas sve, i ja sam od onih koje svaki dan otvore ovaj deo i procitaju uvek nove postove.

Tamaric, tema je bila renesansna Italija, zato su ti torte čudne ali ja sam njima bila oduševljena, koristilu su razne tehnike i količina detalja na tim tortama je neverovatna. Što se Badija tiče, šta znam, samo je uneo pometnju u ceo sajam, ceo dan nije moglo da se pridje tortama (vraćali smo se četiri puta) tek u pola 6 su otvorili deo sa tortama, a mi smo u 6 krenuli nazad u hotel. A sve to jer su čekali njega. Pretpostavljam da je to bio razlog i što su malo zatajili sa demonstracijama prvog dana jer je većina ljudi visila na ogradi dela sa tortama i čekala da se on pojavi kako bi ga slikali u prolazu. Tako da zbog njega i nema razloga za tugovanje. :) Sladoled i sve ostalo što smo probale, slano i slatko... :zjede: Uživali smo u degustaciji.

Ja jednako volim i da čitam i da pišem, volim i da se raspravljam i da se sporečkam sa nekim, što da ne...:) U sve što ulazim, oulazim tvorenog srca, ne umem da kalkulišem, ne umem da procenim ljude, pa mi se dešava da mi "zavuku" oni za koje sam mislila da su mi prijetelji, ali, bože moj...Idemo dalje.

Ovde je jako, jako izraženo to da se ljudi učlane, učestvuju u diskusijama, saznaju šta ih interesuje, pokupe iskustva, i odu...Skoro sam saznala da je neko ko je ovde došao kao početnik, skoro sve što zna naučio ovde, nekome sebi bliskom nije hteo da da ni jedan savet, čak ni recept za fondan, a znamo da se do njega dolazi jednim klikom...Mene je ta činjenica porazila, i dovela dotle da se zapitam kakvi smo mi to ljudi...Nešto slično sam doživela i sama, jedno vreme me to malo distanciralo od Kulinarstva, ali bez obzira na sve, ja ovaj pdf volim, više od bilo kog drugog na Krstarici. I volim žene koje bar povremeno svrate, i znam da sam ovde stekla prijatelje za ceo život, koji će mi se naći u svakoj situaciji, a i ja njima.

au bre Kato al si podgrejala rernu , ustvari temu :ok:

da jos da dodam meni se skoro dogodilo da neko ko se na forumu ne javlja jos od proslog veka , pise na Fb. u inbox neka dodatna pitanja oko necega sto smo komentarisale na forumu uz obrazlozenje da ne moze da se javi na forumu jer je zaboravo lozimku za prijavljivanje :tajna:

a puno toga su zene svojim stavom uradile da redovno javljanje ucine porazavajucim , i ja vec neko vreme kazem sebi ,ma necu vise nigde da se javljam ali opet ne mogu usle ste mi pod kozu pa moram povremeno da se javim sta cu kad neke bas obozavam :obozavam:

ZD pitanje za tebe " da li si stucala dok smo bile u Italiji ? malo smo :zkez: , sve pozitivno bez brige :uja: , ostani duhovita, vedra, direktna, otvorena, pristupacna, iskrena ...

Evo i mene da kazem da sam beskrajno tuzna, cak do te mere da sam bila i nesrecna sto mi se nije dalo da odem ove godine na sajam u Rimini, pogotovo sto je bila odlicna ekipa odavde i provod je bio zagarantovan. Da ne gusim, privatni problemi su me satrali od pocetka godine ali sada je sve konacno o.k. i mogu da uzivam bar u vasim slikama i dozivljajima. Kada sam videla da je bio Badi, cake boos verovali ili ne pustila sam suzu jer imam veliku zelju da ga upoznam i bas sam baksuz. No dobro, dosta tugaljanja, cekam slike, cini mi se da je tematika sajma ove godine bila nesto cudna po tortama koje sam videla ali svakako izrada je vrhunska i perfektna. Verujem da ste se naruckale odlicnog sladoleda, vidim da ste bile i u San Marinu i vreme vas je cini mi se posluzilo. Napisite nam malo kako vam se dopala Bolonja i Padova jer je to bilo cini mi se deo programa? Da dozivimo bar delic toga kroz vas. Ljubim vas sve, i ja sam od onih koje svaki dan otvore ovaj deo i procitaju uvek nove postove.

i ja se slazem sa Ivanom , Badi je samo uneo pometnju , ja sam mislila da citava fama , vristanje , slikanje , jurnjava kad on iznese tortu deo scenarija ali verujte da nije , ljudi su se bas tako ponasali i bila je guzva tolika da upoznavanje sa njim nije bilo ni u najavi z:lol:
Bolonja je ogroman grad, divan trg, crkva u mraku pa za svaki metar crkve koji zelis da vidis ubacis 0.20 e u automat da se upali svetlo da vidis (zanimljiva potraznja priloga z:lol: ) , klopa u MC-u , dobre poslasticarnice provereno, radnje za shoping ali i za sve to vremena premalo ,

ZD pitanje za tebe " da li si stucala dok smo bile u Italiji ? malo smo :zkez: , sve pozitivno bez brige :uja: , ostani duhovita, vedra, direktna, otvorena, pristupacna, iskrena ...

Nisam štucala, ali sam non stop mislila na vas, a Sava kada je video slike, i ekipu koja je bila (skoro ista kao i u mojoj kući letos), rekao je:"Zašto mi nisi rekla da one idu, ja bih ti platio put (on ima svoju lovu, prima republičku stipendiju) da mi nikada ne vratiš!" :heart: Ja lično nemam želju za putovanjem, ni za sajmom, ali bih volela da sam bila u vašem društvu, no to ćemo već na leto urediti. Ovih dana se kupuje seme lubenica. :)

A ovo boldovano mi je u životu donelo problema, i ovde, i na FB i u rl, ali ja sam takva, drugačije ne umem... :cmok: Sreća pa vas ima takvih koje volEte i te moje osobine.

Svojevremeno smo na nekom druzenju pricale o ovome... Da sad ne kazem kako sam bila pametna i predvidela razvoj dogadjaja, ali je ovaj forum sam sebi "dosao glave"
Sustina je u tome da forum kao forum zivi tako sto se na njemu ostavljaju postovi i to pretezno oni koji izazivaju reakciju... kakva god da je.
Kulinarstvo samo po sebi, kao tematika nije nesto "konfliktno" pa se te diskusije pretezno svode na iznosenje iskustava na zadatu temu.
Nase Kulinarstvo se svelo na poslasticarstvo i to pretezno ono profesionalno ili poluprofesionalno... kako god vam se vise svidja, u svakom slucaju na ono koje se ne radi svakodnevno u kuci i koje prosecnu domacicu - zenu - muskarca koji se bavi kulinarstvom - apsolutno ne zanima. Dok je to bilo mesto za razmenu iskustava i prikupljanje znanja, odnosno dok je vecinu zanimalo ucenje i dok su se otkrivali i pisali recepti i uputstva, okupljali su se i novi clanovi pa oni koji su odlazili (a bilo ih je uvek jer je to prirodan proces na valjda svakom forumu) nisu toliko nedostajali... Vise novih je dolazilo nego sto ih je odlazilo.
Sve sto je napisano - tu je. I ne treba neka velika vestina da se ovaj forum pretrazi i nadje odgovor na sve sto nekog novog ili starog zanima... Ako se stavim u polozaj nekog ko samo iz hobija pravi torte za svoju i komsijsku decu, ne bih imala ni jedan razlog da se uclanim niti postavim pitanje kako da nemam grudvice u filu kad se ovde prica o kremovima cije ni ime ne znam da izgovorim ili procitam. I ne da ne bih postavila sliku torte svog amaterskog pokusaja Velikog Strumpfa, nego bih pobegla glavom bez obzira - da ne dobijem komplekse.
Ovaj forum se razvio upravo zbog tog poslasticarstva i svih nas koji smo ucili i rado pricali o naucenom... Istovremeno su potpuno zapostavljane sve druge teme (setite se kada je neko napisao bilo sta o bilo cemu sto nema veze sa poslasticarstvom da ne kazem tortama koje se prodaju) i ako vecina nas i kuva nesto i sprema zimnicu i pece meso i... bavi se i drugim segmentima kulinarstva.
I kako smo mi ucili i napredovali, tako su nam se i postovi menjali a na forum poceli da zalaze samo oni koje ta tematika zanima... i koji uopste mogu da je razumeju.
Pa cak i na ovoj temi, koliko god da je "mrtva" i slabo posecena, vise se prica o tortama, mikserima, nacinu izrade, dimenzijama i precnicima, nego o bilo kom drugom segmentu zivota... i ako je ova tema zamisljena kao neobavezna... kao mesto na kome oni koji ovaj forum posecuju pricaju o stvarima koje i nisu vezane za sam forum...
I da se vratim na pocetak: Cim je forum presao u poslasticarstvo, izrazila sam bojazan da ce se pretvoriti u ovo... jer na njemu svoje mesto nece pronalaziti niko ko se ne pronalazi u poslasticarstvu i ne zna sta je fondan ili gel-boja za kolace... Nesto slicno se dogodilo svojevremeno sa fotografijom...
Jedini "lek" za ozivljavanje foruma je potpuna promena pravca, ali to moraju da urade neki sasvim drugi ljudi... i sigurna sam da se vecina nas tu nikad ne bi pronasla. I oni koji su tu imali bi osecaj da su izgubili "svoj" forum.

Poslednja izmena:
Dobro jutro... evo i ja da se javim. Tu sam, mislim, skoro svaki dan...al nemam šta pametno za reći...Nemam mogućnosti za izlete, niti kurseve...niti bilo šta slično pa mi se ni ne priča o tome. Iz nekih razloga, kod mene ima mnogo manje porudžbina za torte nego pre, a i ono što naručuju su skoro pa sve iste. Al da ne dangubim dan, radile su se neke druge stvari u cilju zarade, pa se ovde nije ni stizalo.. Vidim da su se svi bacili na neke kurseve za cvetove...samo da kažem, imam želju da naučim, komplet Jem alata sam nabavila pre više od godinu dana...al nekako samo nije išlo....Valjda je trebalo vremena...da provalim sama šta i kako. Rezultate ću staviti na temu kojoj pripadaju :)

Jutro.

Ja nisam pustila suzu kad sam videla Badija ali jesam se smorila na kvadrat sto nisam tamo... i, ne samo on, Moli i njena sestra, Antonella di Maria i sve ostale carobnice koje pratim na FB a koje su iz Italije :)
I, bas sam komentarisala sa muzem, sledece godine ako Bog da OBAVEZNO idem, pametnije cu organizovati slobodne dane od GO, najaviti na poslu na vreme, necete mi umaci sledece godine :lol:
Vidi se da ste uzivale, fotke koje sam videla su carobne, sve ste tako vesele i nasmejane, ma divnoca sto bi reklo moje malo dete :heart:

dobro jutro :D

joj sto mi lepo oko srca kad ujutro otvorim forum a tamo se drustvo prijavilo

Ivo imas kod mene i Ivane na FB. slicice iz Riminija, nismo bas puno slika zakacile ali dovoljno za prvi utisak :ok:

s.and.i neka nam da Bog zdravlja, vremena i para i bez brige , sajam je svake godine u isto vreme ;)

odosmo mi kod logopeda, izludeh vise od obaveza tog tipa :tajna:

Baš lep kad ste ovako brjne od ranog jutra. :) Ja sam uz šporet od kako sam otvorila oči. Imam samo jednu tortu za vikend i to neku glupst sa turskim keksom (ne znam kako se zove), a torta je red keksa, red pudinga umućenog sa margarinom, red šlaga. I tako u nedogled. Ali žena svake godine dolazi i za rdjendan deci naručuje tu tortu, kaže deca samo nju vole, a ni ona je nikad ne bi pravila. Hvala onome ko je izmislio one četvrtaste kalupe na razvlačenje inače ne znam kako bih namazala tu tortu jer se keks samo pomera. I ne znam zašto, taj problem imam jedino sa tom tortom, možda zato što se keks ne potapa ni u čemu pa da keks klizi sa podloge jer je suv. Ali trenutno mi je veći problem da se izborim sa testom koje sam zamesila sinoć, nekakve pogačice sa krompirom. Moja mama se za to setila, spremala je pre sto godina. A pšto meni večeras dlazi društvo na zakasnelu proslavu rodjendana pa spremam i neke slane grickalice rešim da napravim i to. Inače mi testa super idu i sinoć je bilo ok, u receptu piše da treba da prenoći pa da se peče ali meni je malopre došlo da plačem od muke koliko se to lepi, ne pomaže ni brašno koje sam dodala. :rida:
Izgleda da sam ja baksuz, obično mi propadne rodjendanska torta (ako sve uspe onda moja drugarica slučajno gurne celu šaku u nju), a sad je torta uspela pa mora da propadne nešto drugo.

Dobro jutro cure. Što volim kada je ovde živo a nije neka rasprava. :cmok: Šta god vi mislili ja ne volim da se raspravljam.Kažem šta mislim ali nikoga ne ubedjujem, svako neka misli šta i kako hoće, ja se ne zamaram oko takvih stvari.
Što se tiče Riminija ja rekoh na FB primamo rezervacije za sledeču godinu. Ako niste videli slike ili bolje rečeno ako hoćete da ih stavim ovde na forum slobodno recite jer sličica ima puno i vrlo su interesantne. Ja uvek gledam da baš ne stavim slične slike koje je većneko stavio. Ako bude zainteresovanih staviću ih.

dobar Vam dan . Kanda ovde treba malo podviknuti ( inace volim da pravim reda ) Ja sam s eutros borila sa zojom , nesto me ta torta ne voli , uvek neki problem ... sad je i to gotovo ...inace ovih dana sam konstatno u kasnjenju , sad pravim figurice za nedelju , sto se pre nije moglo zamisliti . jos uvek se nisam odmorila od puta , sanjam nedelju popodne ...

Ivana koliko ja znam kada se pravi testo sa krompirom treba bržo da se radi, nikako da stojijer krompir pušta vodui zato ti je vodeno i lepi se do zla Boga. E, sada i ti to znaš.

Joj... To i ja znam ali mama nije mogla da nadje recept (a ja pojma nisam imala ni o čemu ona priča) nego je zvala prijateljicu i ova kaže obavezno mora da prenoći i ja 'ajde da verujem. Uspela sam da se izborim sa njima na kraju, samo sam morala baš dosta brašna da posipam da se ne lepe ali su ispale fine kad se jedu. A danas mi je došlo da sve zafrljačim kroz prozor. Pravile smo i sa bezglutenskim brašnom i njih smo sinoć pekle jer nismo znale da li ono sme da stoji tako dugo i ispale su super.

ja napravila prvu orhideju . nije lose za prvi put a posle da pravim ljute ptice :D

cini mi se da je Ivana pomenula da joj se sestra rodjena zove Maja :D a kako se cesto ispostavi da je svet mali ne bi cudilo da je njena sestra u pitanju :super:

ljubac svima ,i jos da pitam dje nam je bona sto se danas ne javlja ?

Dobro jutro mami i drustvu :D (aman pomerite ove deda mraz smajlice idu mi na zivce :mrgreen: ) mislim bar je tako pre prve jutarnje kafe
mama ti si bas poranila , ja tek srcem prvu kafu u pokusaju da se probudim

ljudi moji porucila sam tacne kod mace diva i prosli put i sad vreme se promeni i sad ne smem ici jer oni zive na nekom brdu da se ja tu ne smem penjati kolima po ovakvom vremenu :sad2: jos cu ispasti ne ozbiljna

Daco bona ne dostajes nam :D:D:D:D pa ti zaboravila da imas drustvo.... mislis tek tako da nas se resis

Back