KULINARSKO ĆOŠE

Napokon sve torte gotove i odnesene, snjegic malo zapadao, ali vec se topi, zadnji trzaji zime. Moja mama se danas seli u svoj novi stan, sin i muzic otisli da pomazu, cerkica kod druge babe a mama... pa sta bi ona radila nedeljom popodne, pravi figurice.
Napadose me ove raznorazne zaljubljene stvarcice, ove godine mafini, mafini i samo mafini za taj zaljubljeni dan
 
Evo mene , čekam da stigne mm pa da ručamo . Mi smo još uvek u bolesnoj fazi . Ćera mi je bolje , a sin ne prestaje da kašlje . Kad smo bili pre tri dana kod lekara dobio je neki sirup i ništa ... Jutros poranimo i opet kod doktora . Bila na dežuranju neka mlada doktorica , temeljno ga pregledala i kaže da će da mu uvede i antibiotik jer se dete muči već duže vreme . I kaže da biram izmedju leka koji se ne plaća ali ona baš ne garantuje da će s ovim lekom uspeti da ga izleči i neki koji se plaća ali je puno bolji i sigurno će mu pomoći . I da još neke kapi jer mu zapušeno sve do sinusa . Ok , ja kao svaka majka kažem da da ono što sigurno deluje pa nek košta . Kad smo otišli do apoteke , mal me infarkt nije udario . Sirup ( i to pola bočice ima u njemu ) košta 963 DINARA Sa kapima i rastvaranjem ja zuknula 1213,00 dinara kao od šale . Naravno da ću dati zadnji dinar za dete i da ću uvek izabrati ono što je bolje za njega , ali toliko para ... još se nisam oporavila od šoka ! :eek:
Pa KAto koja mu je dijagnoza kada ne moze da ga izlijeci atibiotik koji se dobija na recept? Kako se zove taj sto si kupila? MEni je to bas cudno jer stvarno sin je toliko cesto bio bolestan do skole, da nema kakve ljekove nismo pili, ali niti jedan antibiotik nismo placali (sem ono rastvaranje u apoteci ti vazda napalte, uh), svi su uvijek djelovali iz prve. A da su skupi, jesu KATASTROFA!!!! Kada smoz andji put bili kod dr zbog kcerkice, kaze da ima puno nakupljene smole u usima pa da bi se iscistilo da stavljamo parafinsko ulje. MA sa sinom smo sam tim uljem prosli bas bzv, nista vrijedilo nije, nikad se nije otcepilo nista a one jt o mrzio d amu se stavlja. Tako ja kazem dr, ona napise na ono papirce za obavjestenja, u prevodu recept za lijek koji se placa, i puknem 750din za to neko ulje. Ali eto, barem kasnije na kontroli kaze da je pomoglo, mada ja nikad nisam vidjela da se njoj nesto iz usiju vise ocistilo, iscjedilo ili u bilo kom obliku reagovalo
 
E konaćno sam sela . Što volim kad imam tortu za ponedeljak pa ni to malkice nedelje ne budem slobodna :dash: Još su naručili juče pa sam morala i figurice da zbrzam sinoć . A već moram početi za idući vikend . Razbijaju me sa tim dečijim tortama i figuricama ( Daco , pronadji se ... ) Sirup koji sam juče tako krvnički platila se inače zove Cefzil i dosad ga nisam nikad videla , ali da kucnem u drvo , evo dete mi se preporodilo . Konačno je prodisao i prestao besomučno da kašlje i uspeli smo da prespavamo noć sa samo dva ustajanja . Tako da doktorica može mirno da spava , neću da je bijem ! ;)
 
Da se javnem i ja, malko se odmara posle ručka, kolač ispečen, pola već pojedena, mm otišao da radi, ćerka kod drugarice da se pohvali sa super kolačem, a ja uživam sama kod kuće. Idem da slikam kolač. Inače, i kod nas pada, ne pada sneg, takvo je nikakvo vreme.
Kato, suepr da pomaže sirup, posebno kad je tako skup. Ako će ti biti malko lakše, svugde je to sa lekovima isto. Ovaj je jeftin ili ide preko recepta pa ne pomaže, aliovaj kad platiš na slobodno paprene love, taj je super. Kako bi zaradjivao ceo farmakološki klan?
 
Evo naše poslastice za danas
attachment.php

Vučeno kiselo testo, belo i kakao, mazano sa mašću, uvijeno, smotano, ispečeno i poliveni sirupom od šećera. Nisam imala našu lepu domaću mast, pa sam kupila u prodavnici. GROZNO? STRAŠNO! Nikad u životu nisam videla, da se razmućkana mast stvrdne na sobnoj temperaturi, kao da je u frižideru. Ali, na kraju i nije tako loše ispao. Pola je već pojedena.
 
E konaćno sam sela . Što volim kad imam tortu za ponedeljak pa ni to malkice nedelje ne budem slobodna :dash: Još su naručili juče pa sam morala i figurice da zbrzam sinoć . A već moram početi za idući vikend . Razbijaju me sa tim dečijim tortama i figuricama ( Daco , pronadji se ... ) Sirup koji sam juče tako krvnički platila se inače zove Cefzil i dosad ga nisam nikad videla , ali da kucnem u drvo , evo dete mi se preporodilo . Konačno je prodisao i prestao besomučno da kašlje i uspeli smo da prespavamo noć sa samo dva ustajanja . Tako da doktorica može mirno da spava , neću da je bijem ! ;)

Pronasla sam se ODMAH!!! Uh, i te djecije torte sa sve brdom figurica. Ali kad ej napravim uzivam u njoj.
Za taj sirup uopste nisma cula, ma to sve zavisi od jedne do druge zdravstvene ustanove, gdje su se koje farmaceutske kuce uvalile. Ma, najbitnije je da je djetetu dobro, taj kasalj kada napadne, ne prestaje danima, mjesecima, uzas. Dobro je, dr se spasila, ipak
 
Evo, moje maldje djete stalno spominje da bi isla kod djece u ob'aniste, da se tamo igra i da ruca... A mi joj 2 godine cuvali mjesto, muz nije radio pa nije ni isla, obdaniste malo, naselje veliko i kao neka ceka mjesto, jer je ovdje jako tesko upisati djete, nikad nema mjesta. E ispisem je prosle godine jer mi bilo skupo vise placati. Sada smo oboje ne zaposleni, ne mogu ni predati papire na proljece kad bude konkurs za novu skolsku godinu, kada se ne ides na posao nemam prava ni na drzavno obdaniste, privatno nema sanse da placam. Mislim, imas pravo, ali u ovo ovdje je nece ni primiti jer je pretrpano, a onda se placa jos vise jer se to racuna kao luksuz kada su roditelji kuci i kao ne rade nista. To sto muz ide na posao ali nije prijavljen, to je druga prica... a tako i pola Srbije isto.
Ne znam kako se to radi i kako drugi uspiju upisati djecu u obdaniste i u sred godine, ili kako se upisu djeca ciji jedan ili oba roditelja zvanicno nigdje ne rade, da li negdje nabave te potvrde o zaposlenju kod nekih poznanika koji im samo nasvrljaju nesto... A onda opet imaju neku vezu i u obdanistu...
Ne znam stvarno, mi smo sve uvijek radili po pravilu i kako treba, na proljece predamo papire, od septembra krene u onu grupu gdje oni odrede i gotovo. A sada bi mi tako dobro doslo da sina ujutro ispratim u skolu, ona u obdaniste i ja fino radim figurice, pecem kore, filujem. Ovako je bas zeznuto...
 
Poslednja izmena:
- Da li ti pušiš?
- Da
- Koliko dnevno?
- Tri pakle
- Koliko je pakla?
- 200 dinara
- I koliko dugo pušiš?
- 15 godina
- Znači jedna pakla košta 200 dinara i ti pušiš tri pakle dnevno, što znači da mesečno na cigare potrošiš 18 000 dinara. Za godinu dana to bi bilo 216 000 jel tako?
- Tako je
- Ako godišnje potrošiš 216 000, kad bi sabrali tih 15 godina koliko pušiš, to bi bilo 3 240 000, jel tako?
- Tako je
- Da nisi pušio tih 15 godina i stavljao sav taj novac u banku i čuvao ga uz kamatu na devizni račun, za tih 15 godina bi mogao da kupiš novi Ferari?

- Da li ti pušiš?
- Ne
- Pa de ti je Ferari onda? :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:


Ha, ha Nato sad ces imati ferari ko i mi nepusaci :zcepanje:
Bravo Nato to je za svaku pohvalu :klap: :klap: :klap:

E Daco sad si me bacila u bedak, ja sam mislila da upisem stariju cerku u vrtic, samo muz radi, vajda cu moci, sad si me bacila u brige....
 
Poslednja izmena:
Ne znam ja kako je kod vas u NS, ja smao kazem da je u Su ovako. Nasa strina (kod nas su sve porodicne tutile gledane sa djecijeg nivoa) je vaspitacica u Veterniku. Kada mi ona kaze kako je tamo jeftino obdaniste, ja poludim, svi kaze nabavljaju neke potvrde da nemaju prihoda, da primaju dj. dodatak, sta ja znam sta i placaju neke smijesne pare. Zato ti i kazem da je to kod nas ovakav rezim, a posebno za ovo obdaniste kod nas i kod tvoje rodbine ovdje na Prozivci, vazda navala, a oni nikad nemaju mjesta.
 
Ovde je mislim 4 500 din, ne placaju jedino deca samohranih roditelja, za te popuste ne znam posto mi nemamo pravo na deciji.....al bas cu se raspitati, kuma mi je vaspitacica, muz bas i nije za to da krene na jesen u vrtic al ja bih volela da ide da se druzi sa decom, posto u okruzenju uopste nema sa kim da se igra osim sa sestrinim sinom, meni je najvise zbog toga....na ulici sve neka starija deca pa kad izadjemo oni nece da se igraju sa njom i znas kako bude tuzna, samo sto ne place....dusa me moja boli
 
Znas kako, moja ce sad za mjesec dana 4 pune godine, ne da su joj potrebna djeca, nego se to toliko primjeti, ma stvarno. Sin je isao od 2 godine prvo u jaslice pa u obdaniste jer smo tad oboje radili, odnosno i baba i deda sa kojima smo zivjeli, niko nije mogao da se ukombinuje da ga cuva. Nije volio nikad, a ona bi bas zeljele,a stalno pita i prica. Jutros kad asam kuckala na komp kaze ona meni da napisem toj teti za obaniste da je pusti da i ona ide sa decom
 
O ljudi moji ljudski al je navala za te igraonice, čudo jedno, za njih svi imaju pare, plate koliko im kažu, a za torte se cenkaju kao na pijaci, uh!!!
Zove danas žena da naruči tortu za djetetov rođendan za 9. mart, dan kada je rođendan i mojoj kćerki. Kažem ja njoj da ne primam ništa zahtjevno i tako to zbog svojih ostalih obaveza, priupitam je za igraonice, kakva je siutacija, ona kaže da subota popodne ama baš nigdje nema slobodan termin za zakazati, nego večernji termin ili rano ujutro. I stvarno, ove što su najpopularnije su sve zauzete, kažu do kraja aprila u većini njih je popunjena subota veče. I eto, onda kažu narod nema para cccccc
 

Back
Top